Lentopallon Maailmanliiga 2015 – Olympialaisten esikarsinta

  • 2 181
  • 6

Selviääkö Suomen lentopallomaajoukkue Rion Olympialaisiin?


  • Äänestäjiä
    22

Rara

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suomen kovin palloilujoukkue eli lentopallomaajoukkue aloittaa oman Maailmanliigataipaleensa tänään Tampereella Hakametsässä Belgiaa vastaan. Lentopallon Maailmanliigasta on näyttänyt olevan oma ketjunsa aina parittomina vuosina. Oma ketju lienee siis nytkin paikallaan varsinkin kun Maailmanliigalla on aiempaa suurempi merkitys ensi vuoden Rion kisoihin pääsyssä.

Rion olympialaisten Euroopan karsintaturnaus järjestetään ensi tammikussa. Turnauksessa pelaa 8 Euroopan parasta maata. Tällä hetkellä Suomi on Euroopan rankigissa juuri sijalla 8 ja takana hengittää Maailmaliigavastustaja Belgia, joka on syytä pitää takana. Tämän kesän Maailmanliigan lisäksi rankingpisteitä on tiedossa syksyn EM-kisoista, joissa Suomi arvottiin kovaan lohkoon Venäjän ja Bulgarian kanssa. Belgialle on alkulohkossa tiedossa helpompi urakka. Tällä hetkellä Belgia on rankingissa Suomen takana 14 pisteen verran, mutta kun laskuista jätetään pois viime kesän Maailmanliigan ja vuoden 2011 EM-kisojen pisteet, jotka korvautuvat tämän vuotisilla, niin eroa on 10 pistettä. Maailmanliigassa sekä EM-kisoissa yhden sijan arvo Euroopan rankingissa on 2 pistettä. Ensimmäiset kaksi olympiapaikkaa jaetaan jo syksyn Maailmancupissa Japanissa. Suomi ei siellä pelaa, mutta jos Euroopan maista siellä pelaavat Puola, Venäjä tai Italia saavuttavat jaossa olevan paikan tai jopa molemmat, niin Suomen tie hieman helpottuu, koska paikan saaneet eivät enää osallistu Euroopan karsintaturnaukseen. Maailmancup järjestetään syyskuussa ja EM-kisat lokakuussa, joten Suomen karsintaturnauspaikka saattaa olla jo varmistunut EM-kisojen alkaessa tai sitten se on kovasti kiven alla. Joka tapauksessa Suomen olympiapaikka on kovan työn takana eikä tällä hetkellä kovin todennäköinen. Karsintaturnaukseen on toki hyvät saumat, mutta sieltäkin pääsee vain voittaja olympialaisiin ja Euroopan taso on kova. Käytännössä Euroopan karsintaturnauksen voitto vastaa vähintään EM-mitalia, parhaassa (tai pahimmassa) Euroopan mestaruutta. Euroopan karsintaturnauksenkin jälkeen on vielä teoreettinen mahdollisuus päästä olympialaisiin Maailmankarsintaturnauksista. Sinne otetaan rankingin perusteella parhaat vielä ilman olympiapaikkaa olevat maat. Sinne päästäkseen Suomen pitäisi luultavasti parantaa omaa rankingiaan (= huippumenestys Maailmanliigassa ja EM-kisoissa), mutta maailmankarsinta on vielä sen verran monen mutkan takana ettei sitä kannata spekuloida enempää.

Maailmanliigassa Suomen lohkossa pelaavat Belgian lisäksi myös Hollanti ja Portugali. Aiempien vuosien maailmanympärysmatkat Kanadaan, Brasiliaan, Australiaan tai E-Koreaan jäävät siis tänä vuonna väliin mikä on tietenkin hyvä asia. Maailmanliigassa pelaa 32 maata ja liigaa pelataan 3 ryhmässä, jotka kaikki on jaettu 2-3 neljän joukkueen lohkoon. 1 ryhmässä pelaa maailman 8 parasta 2 lohkossa. Suomi pelaa 2. ryhmässä, jossa on 12 joukkuetta ja jonka voittaja karsii 1. ryhmän viimeistä vastaan noususta 1. ryhmään. 2. ryhmän finaaliturnaus järjestetään heinäkuussa Bulgariassa ja sinne aukeaa tie lohkovoitolla. Suomi ja Belgia ovat Suomen lohkon varsin tasavertaiset suosikit.

Aiemmista vuosista poiketen Suomi pelaa myös muualla kuin Hakametsässä. Kesäkuun alussa PowerCupin yhteydessä Vaasassa Portugalia vastaan sekä juhannuksen jälkeen Hollantia vastaan Espoossa. Koko lohkon otteluohjelma on seuraava:

16.-17.5. Portugali – Hollanti

23.5. klo 17.00 Tampere. Suomi – Belgia
24.5. klo 17.00 Tampere. Suomi – Belgia


30.-31.5. Belgia – Suomi

5.6. klo 18.30 Vaasa. Suomi – Portugali
6.6. klo 18.30 Vaasa. Suomi – Portugali

6.-7.6. Hollanti – Belgia
12.-13.6. Belgia – Portugali
13.-14.6. Hollanti – Suomi
19.-20.6. Hollanti – Portugali

26.6. klo 18.30 Espoo. Suomi – Hollanti
27.6. klo 17.00 Espoo. Suomi – Hollanti

27.-28.6. Portugali – Belgia
3.-4.7. Belgia – Hollanti
4.-5.7. Portugali – Suomi

Yle televisioi kaikki Suomen pelit.

Suomen joukkueen pitäisi olla hyvässä iskussa, josta osoituksena kaksi voittoa kolmesta ottelusta maailman rankingin 10. Irania vastaan (Suomi 17.) viime viikonloppuna. Suomen joukkue on luettavissa lentopalloliiton sivuilta. Konkarit Mikko Esko ja Olli Kunnari miettivät vielä maajoukkueuransa jatkoa eivätkä osallistu Maailmanliigaan. Tämä tietää mahdollisuutta uusille vastuunkantajille. Eemi Tervaportti astui Eskon saappaisiin passarin tontilla jo viime syksyn MM-kisoissa. Yhteispeli hakkuri Olli-Pekka Ojansivun kanssa sujui erinomaisesti ja lähtökohtaisesti Ojansivu lieneekin Suomen ykköshakkuri. Urpo Sivula antaa taustatukea, mutta hän on pelannut paremmin Eskon kuin Tervaportin kanssa. Mikko Oivanenkin on merkitty taas hakkuriksi, mutta nähtäväksi jää mikä tulee olemaan hänen roolinsa. Oivasta on kokeiltu myös yleispelaajana, mutta yleispelaajakaksikolla Oivanen-Siltala ei voi kyllä otteluihin lähteä. Tällöin Suomi antaa liikaa tasoitusta vastaanotossa, jossa on tällä hetkellä Olli Kunnarin mentävä aukko. Tässä olisi Niklas Seppäsen, Elviss Krastinsin tai Eemeli Koukin sauma. Lauri Kerminen on Suomen ehdoton ykköslibero ja vastaanotto/puolustuspelin takuumies. Keskitorjujissa vanha kolmikko Matti Oivanen, Konstatin Shumov, Jukka Lehtonen sai viime kesänä haastajan Tommi Siirilästä. Suomen joukkue on melko kokenut ja runko on ollut pitkään sama. Oivaset, Siltala, Shumov ja Sivula kuuluivat jo Moskovan EM-kisoissa 2007 neljänneksi yltäneeseen joukkueeseen. Lehtonenkin on ollut jo melko kauan mukana. Nähtäväksi jää, saadaanko tämän vuoden aikana uusia kovanluokan vastuunkantajia maajoukkueeseen. Itselläni riittää uskoa ainakin Tommi Siirilään ja Niklas Seppäseen. Maailman liiga omilla sivuilla on myös juttua Suomen joukkueesta.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Ensimmäiset Belgia-ottelut eivät kovin hyvää kuvaaa jättäneet. Toki kovasti oli kokoonpano-ongelmia, mutta lähes joka pelaajan peli oli kyllä ailahtelevaa. Odotetusti aloitusten vastaanotto oli se heikoin kohta, juurikin sen Kunnarin verran.
Kovin vakavasti näyttää johto ainakin ottavan nämä pelit, koska liki aloituskuusikolla mentiin koko ajan. Kovin pitkä ja raskas kausi on tulossa runkopelaajille. Toivottavasti sentään Kermiselle ja Tervaportille jossain kohtaa tulee myös lepoa, ovat kyllä niin tärkeitä pelaajia saada täydessä iskussa tärkeimpiin peleihin.
 

Rara

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Keskinäisistä otteluista pisteet Belgialle 10-2 ja tämän jälkeen on käytännössä selvää, että Belgia tulee sijoittumaan Maailmanliigassa Suomea paremmin ja näin ollen saa Suomea rankingissa kiinni. Jälkimmäisiä pelejä en juuri nähnyt, mutta Suomen pelissä mättää tällä hetkellä torjunta ja puolustuspeli. Suomen oli kotipeleissä todella vaikea saada omista syötöistä pisteitä kun Belgia sai todella hyvin hajalle Suomen torjuntaa. En ymmärrä miksei Sammelvuo peluuta Shumovia enempää kun torjuntapelissä on ongelmia. Vastaanotossa ja puolustuksessa näkyy Kunnarin puuttuminen. Siltala ja Sivula yhdessä ovat toki hyökkäysuhkia, mutta vastaanotossa annetaan liikaa tasoitusta. Suomea vaivaa lisäksi materiaalin kapeus. Jos jollakin on huono päivä ei korvaajaa löydy tilalle. Ojansivu on toistaiseksi ollut liian ailahteleva. Ensi viikonloppuna voisi kokeilla Sivulaa hakkurina ja Siltala/Helenius yleispelaajina. Suomi voi edelleen päästä Italian, Puolan ja/tai Venäjän avustuksella olympiakarsintaan vaikka Maailmanliiga ja EM-kisat menisivät penkin alle, mutta tällä hetkellä tilanne näyttää Suomen kannalta kyllä huolestuttavalta. Suomi ei ole viime vuosina Maailmanliigassa kovin hyvin pelannutkaan, mutta juuri tänä vuonna se olisi ollut olympialaisten vuoksi tärkeää. Paljon ehtii toki vielä tapahtua ennen EM-kisoja. Maailmanliigassakin olisi tärkeää, että Suomen ja Belgian välinen sijoitusero olisi mahdollisimman pieni.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Tällä hetkellä Suomi on Euroopan rankigissa juuri sijalla 8 ja takana hengittää Maailmaliigavastustaja Belgia, joka on syytä pitää takana. Tämän kesän Maailmanliigan lisäksi rankingpisteitä on tiedossa syksyn EM-kisoista, joissa Suomi arvottiin kovaan lohkoon Venäjän ja Bulgarian kanssa. Belgialle on alkulohkossa tiedossa helpompi urakka. Tällä hetkellä Belgia on rankingissa Suomen takana 14 pisteen verran, mutta kun laskuista jätetään pois viime kesän Maailmanliigan ja vuoden 2011 EM-kisojen pisteet, jotka korvautuvat tämän vuotisilla, niin eroa on 10 pistettä. Maailmanliigassa sekä EM-kisoissa yhden sijan arvo Euroopan rankingissa on 2 pistettä -- Euroopan karsintaturnauksenkin jälkeen on vielä teoreettinen mahdollisuus päästä olympialaisiin Maailmankarsintaturnauksista. Sinne otetaan rankingin perusteella parhaat vielä ilman olympiapaikkaa olevat maat. Sinne päästäkseen Suomen pitäisi luultavasti parantaa omaa rankingiaan (= huippumenestys Maailmanliigassa ja EM-kisoissa), mutta maailmankarsinta on vielä sen verran monen mutkan takana ettei sitä kannata spekuloida enempää

Just rupesin miettimään Unelmana Rio -näkökulmasta karsintasysteemiä ja koitin googletella, että mikä helevetin Maailmankarsintaturnaus. Eipä nää Belgia tilannetta juuri parantaneet mutta eivätpä toisaalta murentaneetkaan. Eri asia sitten, saadaanko oma peli siihen kuntoon että kyetään siitä paikasta edes haaveilemaan. Pientä ihmettä vaatinee.
 
Niin, näiden Belgia-pelien perusteella työsarkaa riittää:

-Suomen vastaanotto oli todella heikkoa, nostot menivät ihan minne sattuu ja ässiä päästeltiin läpi. Miksi Sivulalle annetaan niin suuri tontti yleensäkin? Kermisen pitäisi ottaa isompaa ruutua vielä.
-Suomen syöttöpeli oli virhealtista ja silti vaisua, Belgia nosteli kuppiin jatkuvasti
-Mikä torjuntapeli?
-Hyökkäyspeli pääosin täysin ponnetonta. Yksi hyvä ratkaisu, 3-4 huonoa. Ojansivusta huomaa, että Suomen liigassa pääsee liian helpolla - eivät ne samat ratkaisut jää enää kenttään kansainvälisissä peleissä.
-Materiaali on liian kapea. Penkiltä ei vain niitä suunnanmuuttajia näytä löytyvän. Nytkin täysin keltanokkaa laitetaan kentälle kovaan paikkaan. Toki se joskus voi tuoda yllättävän käänteen parempaan, useimmiten kuitenkin se näkyy virheinä, kuten eilenkin.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
En hirveästi seuraa lentopalloa mutta näitä belgia pelejä on tullut katseltua nyt. Jotenkin näyttää amatöörin silmään erittäin sekavalta. Suomi ei saanut eilenkään oikein mitään aikaan ja Belgia käveli leikitellen yli. Tasoero oli paikoitellen valtava.

Oli monta tilannetta Belgian saaman pisteen jälkeen jossa suomalaiset katselivat toisiaan hölmistyneesti. Tuntui että jätkät säntäili sinne sun tänne ilman järkeä.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
-Suomen vastaanotto oli todella heikkoa, nostot menivät ihan minne sattuu ja ässiä päästeltiin läpi. Miksi Sivulalle annetaan niin suuri tontti yleensäkin?
Kyllä sitä Heleniusta saisi paremman puutteessa ajaa sisään vastaanottoihin. Sivulan käyttö yleispelaajana on sitten hyökkäysvoimaa vähentänyt rutkasti.
Onkohan näistä loukkaantumisista osa tullut yllättäen? Tuntuu, ettei Sammelvuo ole lainkaan valmistautunut peluuttamaan muuta kuin aloituskuusikkoa. Belgialla sentään vaihdot pyörivät systemaattisesti, vaikka heilläkin on vakiopelaajia poissa.

En hirveästi seuraa lentopalloa mutta näitä belgia pelejä on tullut katseltua nyt. Jotenkin näyttää amatöörin silmään erittäin sekavalta. Suomi ei saanut eilenkään oikein mitään aikaan ja Belgia käveli leikitellen yli. Tasoero oli paikoitellen valtava.

Oli monta tilannetta Belgian saaman pisteen jälkeen jossa suomalaiset katselivat toisiaan hölmistyneesti. Tuntui että jätkät säntäili sinne sun tänne ilman järkeä.

Paljonhan se kulminoituu noihin vastaanottoihin. Syntyy eräänlainen ketjureaktio. Kun pallo ei nouse hyvin, ei saa kunnon passia, hyökkäys lähtee huonosta asennosta/paikasta ja kaiken jälkeen ei ehditä torjuntaan. Vastaanotot ja syötöt kondikseen, niin peli on kokonaisuutenakin ihan toisennäköistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös