Lapsi ilman isää eli hedelmöityshoito sinkuille?

  • 7 750
  • 39

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti PeteX

Jollain lailla ymmärrän kyllä näitten naisten tarpeita, mutta taas kerran lapsen tarpeet unohdetaan tässä vouhotuksessa täysin.

Vittu ei todellakaan unohdeta. Työni puolesta lastenkin asioista jotain tietävänä voin kertoa, että onnellisessa lesboperheessä lapsista tulee satavarmasti onnellisempia ja terveempiä kuin sekavassa tilanteessa olevassa perheessä, jossa on sekä äiti että isä. Ei se isän puuttuminen lasta vahingoita sen enempää kuin se, että olisi isä, joka ei kuitenkaan kantaisi vastuuta isänä.

Eli lopettakaa nyt jo se vouhotus ja antakaa ihmisten tehdä mitä haluavat. Etenkin jos heidän tekemisistään ei suurempaa yhteiskunnallista haittaa ole.

Muuten olen kyllä sitä mieltä, että lapsen tekoa voisivat heteroparitkin miettiä aika huolella. Se lasten sijaishuolto on nimittäin aivan perkeleen kallista puuhaa.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Yksilöllisyys

Se on minun mantrani tilanteeseen kuin tilanteeseen. Siksi minun on vaikea etukäteen tuomita tai kannattaa kaikki tilanteet tasa-arvoiseksi länäävää lakiehdotusta.

Olen ihan varma, kuten Maple Leaf tyypittää, että on olemassa tasapainoisia lesbopareja, joiden edellytykset kasvattaa tervejärkinen kansalainen, ovat paljon suuremmat kuin kontulalaisella stadin kaksiossa asuvalla alkoholisoituneella heteroparilla, joka laskee lapsenteon kannattavuutta avustusten perusteella. Ja tämä ei ole liioittelua, tiedän pariskunnan, joka teki viidennen lapsen, koska "sen jälkeen sossu on helvetin paljon avokätisempi".

Lisäksi elämme maassa, jossa ikäpyramidi vinoutuu koko ajan. Meillä on pula lapsista. Tulevaisuudessa, kun minä ja Senior makaamme letkuissa vanhainkodissa hourailemassa fyysisen HIFKin paluusta kaudelle 2047, meitä hoitavat joko maahanmuuttajat tai syntyperäiset suomen kansalaiset. Soisin jostain syystä, että jälkimmäinen vaihtoehto toteutuisi. Ennemmin Mirjami kuin Mohammed.

Toisaalta Predatorin esittämä lasten julmuus toisia lapsia kohtaan on myöskin aivan totta. Voidaan myös yhtä pitävin todistein esittää, että on aikamoista itsekkyyttä haluta lapsi, joka ponnistaa erilaisesta perhepiiristä kuin suurin osa muista. Lisäksi jono keinohedelmöitykseen on varmasti aikamoinen ja minun logiikkani mukaan lapsettomien heteroparien kuuluukin olla siinä jonossa edellä yksinäisiä naisia tai lesbopareja.

Hankalaa...Jos olisin diktaattori, hahmottelisin luultavasti sellaisen lain, että mahdollisuus kansakunnan lisäämiseen on jokaisella, mutta sperman mahdollisesti rajallisilla markkinoilla olisi tärkeysjärjestys: 1) Heteroparit, joille lapsenteko ei onnistu 2) Yksinäiset naiset / miehet (kyllä!) 3) Samaa sukupuolta olevat pariskunnat. Lisäksi jokainen tapaus punnittaisiin ja esimerkiksi väkivaltaan ja huumeiden käyttöön taipuvaiselta heteroparilta otettaisiin oikeus pois, ja jos jonossa ei ole tunkua juuri nyt, niin oikeus voitaisiin antaa tasapainoiselle samaa sukupuolta olevalle pariskunnalle.

Predator: Lesbot ja hieromasauva..? Joku tässä yhtälössä mättää. Tai sitten en ymmärrä lesbon sielunelämää ollenkaan. Luulisi, että The Real Thing olisi kivempi?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Perheen tausta, koostumus, mielipiteet, mikään näistä ei kerro etukäteen sitä syntyykö lapsi rakastavaan ja turvalliseen ympäristöön. Kuten JHag totesi, nämä kysymykset ovat yksilöllisiä. Tämä kiusaamis-peruste on minusta monessa suhteessa erityisen omituinen argumentti. Olenkohan liian karu, kun ajattelen, että pohjimmiltaan tärkeintä ei ole mikään ulkoinen tekijä, että kiusaaminen ja kiusatuksi joutuminen johtuvat pohjimmiltaan muusta kuin jostain rationaalisesta ja siten "korjattavissa" olevasta "syystä". "Että ei me muuten oltais tehty sen elämää helvetiksi, mutta kun sen äiti kannattaa marginaaliverotuksen alentamista korkeimmissa tuloluokissa." Tietysti olisi toiveikasta ajatella, että jos vain pystyttäisiin poistamaan kaikki nämä ulkoiset syyt lapsista niin sitten kiusaamista ei enää esiintyisi. Kaikkien vanhemmat olisivat samanlaisia, samanlaisin mielipitein, tuloin ja ulkonäöin varustettuja. Hällä väliä siitä millainen kasvatus ja arvopohja kotona annetaan, kunhan samanlainen. Kaikilla lapsilla olisi samanlaiset vaatteet, samanlainen käytös, kukaan ei kiusaisi ketään. Vai kiusaisikohan sittenkin?

Sanoisin että kun tätä identtisyyttä ei voida koskaan taata, eikä lapsista voi koskaan tehdä toistensa klooneja (ja olisiko hyvä jos voitaisiin?) niin pidetään sitä rakastamista ja turvallisen ja rajat antavan kotiympäristön antamista sinä ainoana kriteerinä. Ehkä niitten lapsien ongelma, jotka saavat kotoa esim. homofobisia tai rasistisia arvoja ja käytösmalleja, ovatkin heidän "normaalit" vanhempansa, eikä toisten lapsien normista poikkeavat...
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Jos tämä lakiesitys olisi mennyt sellaisenaan läpi, mielestäni siihen pitäisi tehdä yksi lisäys. Jokaiseen maakuntaan pitäisi perustaa lääninsiittäjän virka. Tämän mieshenkilön tehtävänä olisi siittää kaikki yksinäiset ja kaksinaiset naishenkilöt, jos he haluavat lapsen. Varmasti etenkin opiskelijoita kiinnostava osa-aikainen homma. Saisi rahaa eikä sitten välttämättä tarvitsisi juosta ympäri baareja hakemassa pimppiä kun sitä työnkin puolesta saisi.
 

lisamarie

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT ja SAIPA
Onneksi kyseistä lakia ei otettu eduskunnassa edes käsittelyyn. Kyllä minä ymmärrän osittain tuota lakia, mutta eipä ole nuo päättäjät taaskaan miettinyt mitä seuraamuksia laista olisi voinut seurata.
Esim. lesbot ja yksinäiset naiset olisivat menneet ehkäpä Viroon saamaan hedelmöityshoitoa tai miksei vaan toiselle paikkakunnalle pokaamaan yhen illan heilan periaatteella ei nimiä jne ainoana tarkopitusperänään tulla raskaaksi.Sitten olisi helppo sanoa en tiedä siittäjän nimeä. Tässä vaan muutama esimerkki.
No joo ja miksi sitä miestä vaaditaan. Mies ja nainen menee naimisiin, saavat lapsen ja eroavat ja useinmiten se lapsi jää kumminkin naiselle ja hän on silloin yksin. Ja nykypäivänä erotaan todella helposti ja trendinä on vielä se et erotaan katkerien riitojen saattelemana.
Itelläni on yksi lapsi ja lapseni isä ei halua olla missään tekemisissä lapsensa kanssa. Kerran kävi kännissä kuin käki katsomassa, mutta siihen jäi käynnit. Mutta hyvin olemme kahden pärjänneet lapseni kanssa. Mutta kumminkin kun tuollaisia lakeja suunnitellaan pitäisi miettiä sitäkin silloin mitä huonoja puolia siitä on ja mitä hyviä. Tekisivät vaikka sen harkinnan varaiseksi lesbojen ja yksinäisten naisten kohdalla.
Lapsissahan on se tulevaisuus.
 

pygmalion

Jäsen
Haluaisin esittää hyvn arkipäiväisen, pienen ihmisen näkökulman. Sain viime viikolla, juuri lakiehdotukseen liittyvän kohun aikoihin, kuulla lähipiiriini kuuluvasta nuoresta naisesta, jolle hedelmöityshoito saattaisi olla potentiaalinen ratkaisu olemassa olevaan ongelmaan. Kyseessä on hyvässä lisääntymisiässä oleva, vastuuntuntoinen, erittäinen lapsirakas nuori neito. Neito, jolle lääkäri kertoi erään gynekologisen vaivan korjaamisen aiheuttavan huomattavan ja ajan myötä kasvavan lapsettomuusriskin. Samaan hengenvetoon lääkäri kehotti harkitsemaan pikaista lasten tekoa. On vain yksi ongelma - mies puuttuu.

Haluaisitko sinä kertoa itkua tuhertavalle sinkkuystävällesi, että "voisithan sinä muuten hommata lapsen yksinäsi ihan kunniallisesti, mutta kun laki kieltää sen..."?

No niin, monien mielestä nykypäivänä on kenties "kunniallista" yrittää hedelmöityä jonkun "nimettömän" baaripokan kanssa, mutta yksittäisen naisen omanarvontunnon kannalta se ei välttämättä ole erityisen kunniallista.

Näihin arvokysymyksiin en välitä esillä olevin eväin suuremmin ottaa kantaa. Pohdinnat siitä, että meidän ei kategorisesti tarvitse haluta tai kyetä sietämään keskuudessamme minkään epäilyttävän homoseksuualiperheen kasvatteja viestivät lähinnä tämän(kin) kansakunnan henkisestä impotenssista. No, ehkäpä me olemme ansainneet sen, että yksinäiset naiset ja samaa sukupuolta edustavat pariskunnat käyvät hoitamassa lapsenteon vaikkapa Virossa. Saadaanpahan vahvistettua slaavilaisen orjakansan perimää, johan tässä oltiinkin liiaksi "eurooppalaistumassa"...

Ihmetten vain, miksi sitä kaikkein suurinta arvokysymystä ei sen paremmin julkisuudessa kuin tässäkään keskustelussa juuri olla sivuttu. Miksi ei mietitä sitä, mikä oikeutus ihmisillä ylipäätään on tällaisiin hedelmöityshoidon kaltaisiin toimenpiteisiin. Eikös se ole lähtökohtaisesti jumalan roolin leikkimistä, jota ainakin jokaisen itseään kunnioittavan kristityn tulisi kategorisesti vastustaa? Puhumattakaan muista "puhdasoppisista". Onko lapsettomuus sairaus vai ovatko henkisesti veltot ihmiset vain oikeuttaneet tämänkin asian itselleen tekemällä siitä "sairauden"?

Pitäisikö sittenkin lähteä siitä, että elämäntavastaan tai fysiologisista ominaisuuksistaan johtuen lisääntymiskyvyttömien ihmisten tulisi vain tyytyä kohtaloonsa - heteroparit mukaan lukien? Miksi meidän pitää näpelöidä luonnollista evoluutiota? Onhan nyky-yhteiskunnassa muutenkin tapana äänestää heikoimmat lenkit pelistä pois...
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Viestin lähetti pygmalion
Pitäisikö sittenkin lähteä siitä, että elämäntavastaan tai fysiologisista ominaisuuksistaan johtuen lisääntymiskyvyttömien ihmisten tulisi vain tyytyä kohtaloonsa - heteroparit mukaan lukien? Miksi meidän pitää näpelöidä luonnollista evoluutiota? Onhan nyky-yhteiskunnassa muutenkin tapana äänestää heikoimmat lenkit pelistä pois...

Miksi rajata vain syntymättömiin tätäkään ajatusta. Sairaalat voisi lopettaa ja varsinkin kalliin erikoissairaanhoidon. Varsinkin elinsiirrot pitäisi lopettaa. Jos ei oma pumppu tai maksa toimi, niin ei sitten. Sanottaisiin sydänvikaiselle lapselle, että sinä olet heikoin lenkki. hyvästi. Jos ei omillaan pärjää, niin luonnollinen valinta karsii pois. Evoluution tuloksena on 'parempia' ihmisiä.

Rajan vetäminen sallitun ja rikollisen toiminnan välillä ei lopulta taida olla kovin helppoa.

Mutta vastauksena kysymykseen Pitäisikö..., vastaan: Ei pitäisi.

Ehkä voisimme myös terveet naimissa olevat heteroparit asettaa erillisen arviontilautakunnan eteen, jossa arvioitaisiin pariskunnan sopivutta omien tulevien biologisten lapsien vanhemmiksi.
 

CatWoman

Jäsen
Tämä on mielenkiintoinen keskustelu ja yllä on tullut hyviä näkökulmia puolesta ja vastaan, mutta haluaisin herättää keskustelua parista asiasta. En halua ottaa kantaa hyvään vanhemmuuteen, siihen mikä pariskunta on oikea saamaan lapsia, vaan niihin lähes ainoisiin _todellisiin_ perusoikeuksiin, joten meillä ihmisinä on:

- Lapsen oikeus molempiin vanhempiin?

Se, että eron jälkeen lapsi jää esim. äidille, ei riistä lapselta oikeutta isään. Isä on olemassa, jos siihen haluaa pitää yhteyttä. Jos hedelmöityshoidolla saadaan esim. yksinäiselle naiselle lapsi, kasvaa lapsi myös ilman oikeutta omaan isään, joka ei voi edes päättää onko se läsnä lapsen kasvussa vai ei.

Onko siis pelkkä haluaminen yksinäiselle ihmiselle oikeus saada lapsi? Entä, kun lapsi alkaa kysellä oman ihmisyytensä peruskysymyksiä vanhemmuudesta eli mistä olen tullut? Onko minulla isää/äitiä? Voinko tavata hänet? Minä en henkilökohtaisesti haluaisi selvittää lapselleni, että hän on tullut spermapankista tai vuokrakohdusta. Riittääkö lapselle "minä halusin lapsen, olet todella toivottu lapsi, rakastan sinua!Kyllä me pärjätään ilman äitiä/isää..."?

- Miehen/naisen oikeus, sukusolujen/kohdun luovuttajana, omaan lapseensa?

Tätä asiaa helposti ajatellaan pelkästään naisen kannalta. Entä mies? Mikä on hänen oikeutensa lapseen? Jos mies sukusolujen luovutuksen yhteydessä ei välttämättä ajattele sitä, että hän mahdollisesti tulee luomaan uutta elämää, mikä oikeus on kieltää häneltä myöhemmin oikeus omaan lapseensa? Ajatus elämästä, joka on puoliksi omasta ruumiista, tallaamassa tätä planeettaa, ilman, että sitä pystyy tapaamaan, tuntuu ainakin minusta todella pahalta. Entä kohdunvuokraajat? Tiedetään, että joskus naisen ja lapsen välillä syntyy voimakas side jo odotuksen aikana. Onko hänellä oikeutta tähän tunteeseen ja sen mukanaan tuomaan äitiyteen? Tiedetäänkö varmasti, ettei ihmisen perimään jää "muistijälkiä" vanhemmista? Siis tarkoitan muutakin kuin kromosomien muodostamia näkyviä ominaisuuksia?

Parin muodostus ei ole sattumanvarainen asia. Se ollaan jo tajuttu tieteellisilläkin tutkimuksilla. Luullaanko tosiaan, että luonto olisi jättänyt tärkeimmän asian, suvunjatkamisen, pelkästään "järjen" tehtäväksi. Kyllä se, että ihmiset ihastuvat toisiinsa ja jaksavat harrastaa seksiä sen muutaman kuukauden, että varmasti tulee lapsia, on osa isompaa prosessia. Ihmisen ulkonäkö, haju, kosketus, ääni, ym. vaikuttavat elimistön kykyyn tajuta se toinen ihminen soveliaaksi partneriksi hyvän geeniperimän syntymisen kannalta.

Jos joku on mahdollista, ei mielestäni pitäisi aina tarkoittaa, että se pitää välttämättä tehdä. Ja että kaikkea mitä haluaa, ei voi välttämättä saada.
 

heki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Yhteiskunnan tehtävänä ei mielestäni ole tukea yksinäisten oikeutta saada lapsi (taloudellisesti). Miksi muiden ihmisten tulisi kustantaa kelakorvauksen muodossa yksinäisen naisen hedelmällisyyshoito? Vaikka hoito siis tehdään yksityisellä klinikalla, saa ko. hoidosta korvauksia kelasta. Mielestäni tämä on väärin. Jos lasta ei voi saaa jonkin fysiologisen syyn vuoksi, niin tilanne voisi olla eri, mutta mielestäni se ei riitä, että ei vain ole kumppania.

On oikein, että hedelmättömyydestä kärsivät pariskunnat saavat yhteiskunnan tukea hoidoissa, mutta miksi lepakkoparien tai yksinäisten hoitoa tulisi muiden tukea. En voi tätä hyväksyä. Sen sijaan omalla kustannuksella hoidettuna mielestäni olisi ok, jos yksinäisetkin saisivat hedelmöityshoitoa.

Lepakkopareille sen sijaan en hedelmällisyyshoitoa antaisi. Tämä johtaisi siihen, että myös homopareille tulisi suoda oikeis adoptioon (ja kohdunvuokraukseen?). Ja tähän en en olisi ainakaan vielä valmis.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti heki
Yhteiskunnan tehtävänä ei mielestäni ole tukea yksinäisten oikeutta saada lapsi (taloudellisesti). Miksi muiden ihmisten tulisi kustantaa kelakorvauksen muodossa yksinäisen naisen hedelmällisyyshoito? Vaikka hoito siis tehdään yksityisellä klinikalla, saa ko. hoidosta korvauksia kelasta. Mielestäni tämä on väärin.

Kantani varsinaiseen asiaan olenkin jo selvittänyt ylempänä, mutta tähän taloudelliseen kysymykseen on pakko vielä vastata. Tilannehan on nimittäin sellainen, että tällä hetkellä työiässä olevien on turha haaveilla julkisin varoin maksetuista eläkkeistä, ellei pikaisesti saada jostain lisää veronmaksajia. Näinpä ollen lapsettomuushoidot voi mielestäni maksaa aivan hyvin julkisista varoista, jolloin potti tulee kyllä aikanaan verojen myötä takaisin kartuttamaan hekinkin eläkettä.
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Ongelmahan tulee myös siinä, että jos Suomi kieltää hedelmöityshoidon, niin sitä haluavat naiset hakee sen Virosta, tai niin kuin Jari Tervo sanoi, Rodokselta.
 

mikkojii

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, ÄTPPOMK
Asiasta alkaa olla kohta kaikki sanottu, mutta laitetaanpa näkyville yksi asian läpikäyneen mielipide / tarina. Tämä on hyvin henkilökohtainen viesti sitten, että pliis, ei hirveitä herjoja perään.

Itse kärsin lapsettomuudesta. Sairastin aikoinani jonkun saamarin sikotaudin ja sen myötä siittiöni kehittivät vasta-aineita itselleen, eli eivät liikkuneet tarpeeksi aikaansaadakseen hedelmöityksen.

Naimisiinmenon jälkeen aloimme yrittää lasta. Kukaan teistä tuskin osaa kuvitella sitä tuskaa, kun mitään ei tapahdu. Kahden vuoden jälkeen marssimme Väestöliittoon, jossa edellä mainittu asia selvisi.

Onneksi sen pystyi nykyteknologialla korjaamaan helposti. Vasta-aineet voi pestä pois ja sen jälkeen suoritettu inseminaatio saattaa tuottaa toivotun tuloksen. Näitä hoitoja sitten alettiin tehdä, olimme yksityisellä ja kyllä, KELA korvasi osan hoitomaksuista. Silti koko leikki maksoi meille lähes 20 000 vanhaa markkaa.

Ja kauan kaivatut kaksoset syntyvät parin viikon sisällä!!!!!!!!!

Nyt voidaan sitten aloittaa perheemme syyllistäminen. Itse olen jo kuullut, että miksemme adoptoi, koska kolmas maailma on täynnä kodittomia lapsia. Olemme myös kuluttaneet teidän verorahojanne. Olemme "leikkineet jumalaa". Saamme hormonikaksoset. Kaikki on kuultu.

Silti minusta meillä on oikeus biologiseen vanhemmuuteen ja tulemme tarjoamaan lapsille hyvän ja turvallisen kodin. Ainakin teen parhaani asian suhteen omalta osaltani.

Näin tekevät varmasti myös kaikki muutkin hedelmöityshoitoja saaneet ihmiset. Lesboja eli ei. Kovin kevein perustein hoitoihin ei lähdetä. Yksityiset klinikatkaan eivät rahastuksen takia tee ihan mitä tahansa. Lääkärit sielläkin ovat töissä ja heitä jonkinlainen lääkärin etiikka velvoittaa. Ainakin me asiasta keskustelimme pitkään, ennenkuin mitään tehtiin.

...... että näin.......
 

mikkojii

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, ÄTPPOMK
Lapsettomien tuki ry

Lisätään nyt vielä sen verran, että Lapsettomien tuki ry on ottanut lakiesitykseen kantaa asiallisesti ja maltillisesti. Edellä oleva teksti on heiltä, ja lähetetty Eduskunnalle. Sieltä kannattaa poimia muutamma kohta:

Lain tarpeellisuus

Lapsettomien potilasjärjestönä olemme tyytyväisiä siihen, että laki hedelmöityshoidoista on valmisteilla ja käsittelyssä jo näinkin pitkällä. Viime vuosina lain puute on selvästi haitannut monien lapsettomien hoitomahdollisuuksia. Pidämme tärkeänä, ettei tätä hankalaa tilannetta enää pitkitetä ja lain voimaantuloa tarpeettomasti viivytetä epäoleellisten kiistakysymysten vuoksi. Toivomme, että eduskunta kykenisi näkemään tahattomasti lapsettomat parit lain keskeisenä kohdejoukkona. Julkisesta keskustelusta ei ole välittynyt tällaista kuvaa.

Lakiesitys on mielestämme pääosin onnistunut ja osoittaa lain valmistelijoiden perehtyneen asiaan. Muutamiin kohtiin haluamme kuitenkin tuoda omat lisäyksemme, joita pidämme lapsettomien kannalta tärkeinä.

1. Oikeus henkiseen tukeen; hoitoyksiköille velvoite sen järjestämiseen

Lapsettomuus on fyysinen ongelma, mutta sen seurauksena on usein henkistä kärsimystä. Hoidoissa oleva pari joutuu tekemään useita vaikeita ratkaisuja eri hoitovaihtoehtojen, hoidoissa jatkamisen ja lopettamisen välillä. Hoidot kestävät monilla vuosia. Diagnoosin kuuleminen, hoitojen epäonnistumiset, menetykset ja merkittävälle osalle hoitojen loppuminen ilman toivottua tulosta aiheuttavat akuutteja kriisejä, masennusta ja sosiaalisia vaikeuksia. Siksi on tärkeätä saada lääketieteellisen hoidon ohella järjestetyksi psyykkinen tuki ja neuvonta siten, että se on asiantuntevaa ja helposti saatavilla. Mahdollisuudet tähän ovat nykyään vähäiset, mutta ne ovat paranemassa ja hoitomalleja on kehitetty. Siksi esitämme 8 pykälään lisättäväksi maininnan, että potilaalla tulee olla oikeus saada tarvittaessa psyykkistä neuvontaa ja 26 pykälään palveluntuottajien toimilupaedellytyksiin vaatimuksen psyykkisen tuen järjestämisestä ja tarvittavasta ammattitaidosta. Tällaisin toimilupaehdoin on Australiassa saatu hyvät tulokset kokonaisvaltaisesta hoidosta. On kyse vanhemmuuden tai kahden elämisen hyvien edellytysten luomisesta. Adoptiovanhemmuudessakaan ei valmistautumisen merkitystä aseteta kyseenalaiseksi. Erityisen tärkeää psyykkinen tuki on luovutettujen sukusolujen käytön yhteydessä, jotta vanhemmat kypsyisivät avoimuuteen hoitojen suhteen tulevaa lasta kohtaan.

2. Oikeus tietoon onnistumismahdollisuuksista - kontrolli toiminnan laadusta

Hedelmöityshoitoja ja niiden vaihtoehtoja harkitessa parilla tulee olla oikeus mahdollisimman realistiseen ja totuudenmukaiseen tietoon suunnitellun hoidon onnistumismahdollisuuksista omalla kohdalla. Vailla onnistumismahdollisuuksia olevien hoitojen antaminen on tuomittavaa liiketoimintaa ja potilaan ajan ja henkisten voimavarojen hukkaamista. Siksi vaadimme, että 8 pykälään on liitettävä maininta palveluntuottajan velvollisuudesta antaa potilaalle parhaan tietämyksensä mukainen kuva aiotun hoidon onnistumismahdollisuuksista. Nykyisin yli puolet hedelmöityshoidoista tapahtuu yksityisillä klinikoilla. Liiketoiminnan laatu näin herkällä alueella, jossa potilas on hyvin riippuvainen hoidon antajasta, on kontrolloitava erityisen tarkoin potilaan näkökulmasta. Samoin julkisella puolella taloudellisten resurssien rajallisuus ei saa merkitä, etteikö potilaalle annettaisi rehellistä tietoa onnistumismahdollisuuksista.

3. Sijaissynnyttäjäkäytännön jatkaminen vielä harkittavaksi

Esityksessä sijaissynnyttäjän käyttö on kielletty kokonaan. Perusteluiksi on mainittu lähinnä juridiset ongelmat ja ristiriidat. Ymmärrämme näiden olemassaolon. On kuitenkin olemassa pieni joukko lapsettomia, joille sijaissynnyttäjän käyttö on ainoa mahdollisuus lapsen saamiseksi ja joita joku olisi vapaasta tahdosta valmis auttamaan. Kyse on pienestä ryhmästä, mutta he ovat tahattomasti lapsettomia sanan varsinaisessa merkityksessä. Suomessa nämä hoidot on toteutettu tiukkojen kriteerien mukaisesti ja valmisteltu huolella. Ongelmia ei ole esiintynyt. Riskejä hoitoon liittyy, mutta monilla on myös kyky arvioida niitä realistisesti. Siksi toivomme, että eduskunta harkitsisi vielä mahdollisuutta sallia sijaissynnyttäjän käyttö tietyissä tapauksissa tiukkojen reunaehtojen mukaisesti. Riittävän tiukka laki estää toisen ihmisen välineellistämisen ja hyväksikäytön. Emme kannata lakia, joka suosisi sijaissynnyttäjän käytön oleellista yleistymistä.

Tämän kannanoton liitteenä haluamme tuoda kirjoituksia yhdistyksemme jäseniltä, joilla on omakohtaista kokemusta sijaissynnyttäjän käytöstä ja siihen johtaneista syistä. Toivomme, että ne auttavat Teitä ymmärtämään mistä sijaissynnyttäjän käytössä on kysymys.

4. Sukusolujen ja alkioiden saatavuus lapsettomille pareille turvattava

Se, miten esitys suhtautuu ilman miestä elävien naisten hedelmöityshoitoihin, ei ole yhdistyksemme intresseissä kuin yhdeltä osin. Meidän kannaltamme on tärkeää pitää kiinni esityksen vaatimuksesta, että näille henkilöille hoitoja annetaan vain, jos siittiöitä luovuttanut mies on antanut siihen nimenomaisen suostumuksensa. Luovuttajalla täytyy säilyä oikeus päättää, minkälaiseen tarkoitukseen hän lahjoituksensa antaa. Jos tämä kohta jää epäselväksi, voi seurauksena olla luovuttajien määrän väheneminen ja siten myös lapsettomuudesta kärsivien parien hoitojen vaikeutuminen.

Luovutettujen munasolujen kannalta huolenamme on se, miten munasolut saadaan riittämään. Esityksessä naisen yläikäraja hoitojen antamiselle on 46 vuotta. Kuitenkin yli 40-vuotiaat naiset joutuvat hyvin usein käyttämään luovutettuja munasoluja onnistuakseen. Lainsäädännön avulla tulisi huolehtia siitä, että normaalissa lisääntymisiässä olevat tahattomasti lapsettomat parit ovat etusijalla. Tilannetta kärjistää se, että näitä hoitoja ei saa tällä hetkellä lainkaan julkisella sektorilla, jonne nuoret ja vähävaraiset parin usein ensin hakeutuvat.

Alkioiden luovuttamisesta on 22 pykälässä rajoitus, jonka mukaan vain omista sukusoluista aikaansaatuja alkioita saa luovuttaa. Mielestämme tämä rajoitus on tarpeeton, jos 4 pykälän 3 kohta (yksittäisen luovuttajan sukusoluja vastaanottaneiden perheiden enimmäismäärä) ja 16 pykälän 4 kohta (luovuttajan mahdollisesti asettamat ehdot) täyttyvät. Käytännössä tällaisia tilanteita syntyy helposti munasolun luovutuksen yhteydessä. Pyydämme ottamaan huomioon, että luovutetuista munasoluista ja alkioista on pulaa ja ne ovat suurella työllä ja vapaaehtoisten luovuttajien vaivannäöllä aikaansaatuja ja siksi arvokkaita. Lisäksi monet suhtautuvat eettisistä syistä kielteisesti alkioiden tuhoamiseen, joten tuhoaminen voi olla myös alkuperäisen sukusolun luovuttajan tahdon vastaista. Korostamme kuitenkin, että alkioiden luovuttamiseen on aina oltava molempien osapuolten suostumus. Pykälässä 6 on runsaasti määräyksiä alkioiden varastoinnista ja tuhoamisesta. Pyydämme pohtimaan niiden tarpeellisuutta vielä tästä näkökulmasta.

Sukusolujen ja alkioiden luovuttaminen tulisi mielestämme koordinoida valtakunnallisesti, jotta niiden saatavuus voidaan tasapuolisesti turvata kaikille. Tällä hetkellä klinikkakohtaiset vaihtelut jonojen pituudessa ovat huomattavat, ja tämän vuoksi monet joutuvat vaihtamaan hoitopaikkaa useaankin kertaan ja matkustamaan puuttuvien sukusolujen perässä kohtuuttoman kauas. Myös anonymiteetti pystytään paremmin turvaamaan, jos toiminta koordinoidaan valtakunnallisesti.

5. Lapsen tiedonsaantioikeudesta

Luovutetuista sukusoluista syntyneen lapsen asema on mielestämme turvattu melko hyvin ja kaikkia osapuolia kunnioittavasti. Kuitenkin huomautamme, että lapsi voi käyttää tiedonsaantioikeuttaan vain, jos hän saa tietää olevansa syntynyt luovutetuista sukusoluista. Toivomme lakia, joka edistää avoimuutta tässä suhteessa. Henkilökuvauksen antamiselle asetettu 18 vuoden ikäraja (24§) on mielestämme turhan korkea. Luontevan avoimuuden nimissä tulisi henkilökuvauksen olla lapsen saatavilla jo aiemmin.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onnea kaksosten johdosta!

En tiedä mikä käsitys teillä muilla hedelmällisyyshoidosta on, mutta kyseessä ei suinkaan ole kertakäynti, vaan usein kivulias, mielen myllertävä, aikaa ja rahaa vievä, pitemmänpuoleinen rääkki. On siis luultavaa, että hoitoa hakevan motivaatio on aika lailla vimpan päälle.

Toisaalta lapsen saa tehdä kuka vain siihen kykenee. Aika usein on tehnytkin. Lisää turvakoteja!

Todennäköistä on myös se, että lapsia kiusataan koulussa. Aina -riippumatta veroluokasta tai rilleistä tai vaikka siksi, että kannattaa Jokereita. mjr sanoikin sen jo: 'Kaikilla lapsilla olisi samanlaiset vaatteet, samanlainen käytös, kukaan ei kiusaisi ketään. Vai kiusaisikohan sittenkin?'

Pikku lainaus Tommy Hellsteniltä: 'Meidän tehtävämme on kasvattaa seuraava sukupolvi'. Tässä kohdassa 'meidän' ei tarkoita suoraa vanhemmuutta. Minkä esimerkin annat vaikkapa ajaessasi? Kiroiletko? Kansainväliset käsimerkit? Oletko bussissa kukkahattutäti, joka kiukuttelee ja kiroaa nuorison huonoa käytöstä?

Onnekseni minun ei tarvitse päättää kuka saa lapsen ja kuka ei.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Asiat, joista pitäisi pikimmiten päättää, ovat mielestäni seuraavat:

Keinohedelmöityksessä syntyneellä lapsella pitää täysi-ikäisenä olla aina ja poikkeuksetta halutessaan oikeus tietää biologisen isänsä henkilöllisyys. Mitkään profiilit eivät korvaa oikeaa henkilöllisyyttä. Kyseessä on luovuttamaton perusoikeus tietää, mistä toinen puoli hänestä on kotoisin.Siitä seuraa, että spermanluovuttaja ei voi tätä oikeutta kiistää, ja tämä on luovutuksessa tehtävä selväksi. Samaten, jos luovuttaja tahtoo, lapsella ei ole mitään muita oikeuksia biologiseen isäänsa.

Tiedän, että tästä seuraa ongelmia. Spermanluovutus voi vähetä. Monet yksinäiset ja lesboparit eivät voi tätä sulattaa. Voidaan vedota löytölapsien olemassaoloon. Hekään eivät tiedä biologisia vanhempiaan. Tämä on traagista, mutta tässä tapauksessa ei edes viranomaisilla ole tietoa. Mutta so what? Asioilla on tärkeysjärjestys. Ja lapsen oikeus tietää, jos tieto on olemassa, ohittaa mielestäni kaikki muut näkökohdat.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös