Jatkuva "vittu, kun liigassa ei enää saa taklata" -poraaminen alkaa pikkuhiljaa vituttamaan. Suomessa kuitenkin taklataan Euroopan huippusarjoista selvästi eniten. Venäjällä myös kohtuullisen paljon. Ruotsissa ja Sveitsissä ei juuri nimeksikään - ainakin kovia suomalaistyyppisiä pommeja niissä sarjoissa nähdään aniharvoin. Tsekin ja Slovakian liigoista en osaa toki mitään täysin varmaksi sanoa, kun empiiristä havaintoa niistä on kertynyt hyvin vähän.
Mankujien vertailukohta taitaa siis olla vain ja ainoastaan NHL. Minunkin mielestäni niitä pelejä on hieno katsella jo senkin takia, kun kunnon niittejä näkee selvästi useammin. Toisaalta: kun verrataan SM-liigaa ja NHL:ää, puhutaan hiukan eri asioista. SM-liigassa on huomattavasti enemmän pelaajia, jotka eivät vielä ole oppineet "pelaamaan oikein". Pää on alhaalla liian usein. Tämä ei ole SM-liigan vika, vaan lähinnä sen, että eurooppalainen pelikulttuuri on tässä asiassa hiukan erilainen. Jos ei haluta kuolemantapauksia ja peliuran ennenaikaisesti päättäviä päävammoja, on tuomiolinjan oltava NHL:ään verrattuna erilainen etenkin päähän osuneiden taklauksien osalta.
Jokaisen, jolla on pelikokemusta edes vähää alusta, pitäisi pystyä hyväksymään tiukka linja päähän kohdistettujen ja myös päähän osuneiden taklauksien osalta.
Puhun nyt asiasta yleisesti - en Mäntylän tapauksen osalta. Mäntylän taklaus oli puhdas ja hieno. Pelikiellon mätkäisy siitä on liioittelua. Varmasti tässä päätöksessä painoi vaa'assa se, että taklaaja oli Tuukka Mäntylä. En hyväksy sitä, että siksi annetaan pelikieltoa, että pelaaja on syyllistynyt aiemmin törkeyksiin. Törkeyksistä pitää rangaista - ei siitä, että joku pelaaja on aiemmin sortunut törkeyksiin.
Toivon, että pää alhaalla hiihtely vähenee pelikulttuurin vähitellen muuttuessa. Silti en toivo, että yhdenkään pelaajan peliura päättyy siksi, että on erehtynyt yhden kerran liikaa tuijottamaan luistimenkärkiä. Aivotärähdys on vakava vamma ja toistuvasti ne voivat johtaa pysyvään aivovammaan tai jopa kuolemaan.