Mr.Fox kirjoitti:
Mitä vielä pitäisi tietää? Muutama Linux vasta-alkajille -linkki ei olisi pahitteeksi sekä tietysti jotain hyödyllistä kokemusperäistä lisätietoa kokeneemmilta Linux-käyttäjiltä.
Linux by Tapsa on ollut mulle monta kertaa hyödyllinen. Juuri tuo mainittu kirja on jäänyt lukematta, mutta jonkun suomenkielisen Linux for dummies-kirjan luin aikoinaan hyvinkin perusteellisesti. Siinä oli silloin Red Hat mukana ja tulihan se silloin yhteen koneeseen asennettua. En kyllä silloin vielä innostunut tarpeeksi vaan parin kuukauden päästä lähti liinuksi koneelta.
Noiden kirjojen kanssa on se ongelma, että ne tuppaavat olemaan usein aikalailla vanhentuneita ja pahimassa tapauksessa sisältävät jonkun vanhan jakeluversion. Ennemmin minäkin hakisin jonkun ihan uuden version kun niistä todennäköisemmin löytyy rautatuki tuollekin koneelle. Aikoinaan kaytin yhtä vanhaa dos-opasta linuxin opetteluun. Oppaasta tutkin mitä kaikkea tietokoneelle voi oikein komentorivillä tehdä ja sitten tutkin netistä miten vastaavat temput tehdään linuxilla. En kyllä tuota tapaa suosittele kenellekkään. Eikä niitä komentoja juuri nykyään tarvi käyttää jossei halua.
Kaikista helpoin tuohon olisi varmaan asentaa Suomiknoppix, joka toimii myös live cd/dvd:nä, mutta kun sitä ei enää uuden tekijänoikeuslain johdosta virallisesti jaella niin ei sitten. Saahan sen linuxtrackerilta, jos aivan välttämättä haluaa. Kiintolevylle asennettuna siitä tulee melkein aito Debian.
Suse on myös helppo asentaa ja alkuun pääsee ilman hirveää asetusten määrittelyä ja muuta säätämistä. Itse Susesta luovuin kumminkin kun en saanut millään mplayeriä siihen asennettua ja töissä tuli Debiania enemmänkin säädettyä yhden projektin johdosta. Debiania asennettaessa joutuu kyllä tehdä aika paljon määrityksiä ja muutenkin se ei ole ihan niin aloittelijaystävällinen kuin monet muut jakelut. Ei se kyllä mitenkään mahdottoman hankala opeteltava ole.
Tuo mainittu Ubuntu on aika pitkälti valmiiksi konfiguroitu Debian. Sen asentaminen on helppoa, varsinkin kun ei tarvitse edes asentaa Windowsin rinnalle. Tuo tyypillinen asennus vaatii toimivan nettiyhteyden. Asentamisen jälkeen joutuu sitten muokkaamaan repository-listaa jos haluaa asentaa kaupallisia ohjelmia tai koodekkeja. Siihen löytyy Ubuntu Guidesta kyllä hyvät ohjeet. Fedoraa ja Mandrivaa kehuvat myös aloittelijaystävällisiksi, mutta niistä minulla ei ole kokemuksia.