Kuka ymmärtäisi taiteilijaa?

  • 996
  • 11

Abu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, Jokerit
Sain kimmokkeen tämän kirjoittamiseen SM-liigapuolen Caloun-keskustelusta. Caloun on kuulemma neiti, sika, teatteripelle, raukka ja kovissa peleissä hiipuva oikutteleva itselleen pelaaja. Pilasi vielä Bluesin kaudenkin. Kukaan ei haluaisi Calounia omaan joukkueeseensa, paitsi Hifk-fanit, jotka tälle kaudelle saivat Ciprussin Calounin tilalle. Monet toivottivat pois SM-liigasta.

Caloun teloi törkeästi Pirneksen ja on ennen tehnyt vastaavia temppuja, tosin aina mailalla. Ymmärrän hyvin miksi, vaikken hyväksykään. Joukkue oli hävinnyt playoff-sarjansa huonolla pelillä, Calounia vitutti häneen kohdistunut kahvaaminen ja tökkiminen, joukkuetovereiden huono peli, oma huono peli ja se, ettei kaikkea saatu itsestä irti. Se turhautuminen purkautui noin. En usko Caloun lyödessään ajattelleen yhtään mitään, tuskin ajatteli vahingoittavansa Pirnestä, mutta tuskinpa oli huolissaan nyrkkinsä tielle sattuvan kohtalosta. Sama tilanne melko varmasti niissä muissakin ylilyönneissä, turhautumisen purkaminen. Jotkut katkovat mailojaan turhautuessaan, jotkut lähtevät jäälle tappelemaan, jotkut huutavat naama punaisena tuomarille ja Caloun teki noin.

Onko hyväksyttävää purkaa turhautumisensa kuten Caloun? Ei missään tapauksessa. En kuitenkaan ymmärrä, miksi jotkut eivät halua häntä omaan joukkueeseensa ja lähettäisivät jopa pois liigasta. Noita sattuu. Jopa Mario Lemieux´lla on keittänyt yli. Hän huusi tuomarille, hakkasi mailaansa pleksiin, heitti mailansa jäähyaitiosta kentälle ynnä muuta. Gretzkykin taisi joskus saada suihkukomennuksen huitaistuaan Tikkasta kunnon kirvesiskulla. Janne Ojasellakin pimeni viime vuoden playoffeissa ja Majesky joutui sijaiskärsijäksi. Calounille noita sattuu joka kaudella, mutta harvoinhan se on jos hermot totaalisesti pettävät esimerkiksi joka 50. ottelu.

Caloun on arvaamaton. Kun Tarvainen pääse läpi, voi odottaa joko laukausta oikeaan yläkulmaan tai laukausta vasempaan yläkulmaan, kun Caloun pääsee läpi, ei ikinä tiedä mitä odottaa. Voi tulla laukaus, hieno harhautus tai aivan totaalinen epäonnistuminen. Kun hän menettää kiekon, ei tiedä lähteekö hän karvaamaan sen takaisin, kamppaako vastustajan joka vei kiekon vai suoristaako vain selkänsä. Kun kiekko on Calounilla hyökkäysalueella, hän voi harhauttaa upeasti pari pelaajaa ja pistää kiekon maaliin, syöttää kaverille avopaikan, ampua itse maalin tai menettää kiekon saamattomasti. Juuri tuollaiset pelaajat ovat jääkiekon suola ja ehkäpä suurin syy, miksi minä kiekkoa ja joukkuelajeja ylipäänsä seuraan. SM-liiga olisi hyvin ikävä sarja ilman Calouneja, Niemisiä ja Vujtekeja.

Ylipäänsä taitelijoita, joiksi näitä em. pelaajia yleensä kutsutaan, arvostetaan varsinkin Suomessa todella vähän. Francesco Totti ja Jan Caloun ovat varsinaisia antikristuksia futis- ja lätkäfanien keskuudessa, kun taas Roy Keane ja vaikkapa Toni Sihvonen ovat hyvinkin pidettyjä kavereita. Neiti, filmaaja ja primadonna Totti pelaa kuitenkin minusta hienompaa peliä kuin Roy Keane, arvostan kaverin taidot korkealle ja pidän Tottia hienona pelaajana. Väärinkäsitysten välttämiseksi täytyy samaan hengenvetoon mainita, että Roy Keane on kuitenkin minusta joukkueelleen kaikki kaikessa ja arvostan myös häntä, vaikkei pelaakaan yhtä hienoa peliä kuin Totti. Samoin Caloun on hieno pelaaja ja SM-liigan viihdyttävin Vujtekin ohella, ottaisin koska tahansa joukkueeseeni. Kovin moni ei ottaisi, syyt onkin jo mainittu.

Jääkiekko ei kuitenkaan olisi mitään ilman Calounin ja Janeckyn tapaisia taiteilijoita eikä jalkapallo olisi mitään ilman Tottin ja Zidanen kaltaisia taiteilijoita. Joskus näille herroille tulee ylilyöntejä ja niistä nostetaan todella suuri mekkala verrattuna tuntemattomamman pelaajan samanlaiseen temppuun. Miika Elomo teki alkukaudella käytännössä aivan samanlaisen tempun kuin Caloun eikä siitä puhuttu pariakymmentä viestiä enempää.

Pidän voitonhalua suurimpana syynä filmaamiseen, esimerkiksi Gheorghe Hagi ratkaisi useita otteluita filmaamalla vapareita ja rankkareita ja tekemällä niistä ratkaisevat maalit. Kaksi vartijaa selässä hidas Hagi tuskin olisi onnistunut maaleja tekemään. Tuittuilullaan hän tosin ratkaisi matseja myös toiseen suuntaan. Antipatioiden syytkin ovat suurelta osin tässä - oma suosikki hävisi vääryydellä sen vastustajan inhottavan primadonnan filmiin tai suosikki hävisi oman primadonnan ylilyönnistä saamaan punaiseen korttiin.

Filmaaviksi hankaliksi ihmisiksi on jääkiekossa leimattu etenkin tsekit ja venäläiset ja futiksen puolella jugoslaavien lisäksi Etelä-Amerikasta ja Etelä-Euroopasta tulevat. Kanadalaiset pelaavat reilua ja puhdasta kiekkoa ja englantilaiset samanmoista jalkapalloa. Tuntuu, että nämä ovat moraalisia voittajia jo siksi, etteivät filmaa kuin ajoittain. Muusta likaisesta pelistä ei puhuta sanaakaan, vääriä taklauksia ja koukkuja kukaan ei näe kanadalaisilla, mutta venäläiset ja tsekit ovat pelkkiä mailalla hakkaajia. Samoin Alan Shearerin kyynärpäiden käyttöä ei kritisoi kukaan, mutta Tottin filmaaminen on useiden ihmisten mielestä suorastaan oksettavaa.

En vihaa tai halveksi pelaajia, jotka eivät pysty hienoihin henkilökohtaisiin suorituksiin. Todd Harveyn ja Mike Keanen kaltaisia pelaajia tarvitaan, kuten myös Aki Riihilahden ja Damiano Tommasin kaltaisia . Scott Stevenssin antama puhdas, kova taklaus on hienoa katseltavaa ja tyylikästä on myös, kun Tommasi nappaa pallon Zidanen jalasta hienolla taklauksella. Al MacInnisin lämärin eteen heittäytyvä pelaaja on hieno näky ja koko ajan juokseva ja töitä tekevä jalkapalloilija samaten. Viihdyttävyys ei ole vain hienoja yksilösuorituksia. Kuitenkin ne ovat minusta kaikkein hienoin osa peliä, harhautukset ja upeat syöttöyhdistelmät ovat suurta taidetta eikä peli ilman niitä ole katsomisen arvoista.

Taitelija voi toki olla, vaikkei olisikaan primadonna. Helmisen tai Sakicin nähdään harvoin filmaavan tai levittelevän käsiään kun syöttöä ei tule, mutta molempien pelisilmä on aivan uskomaton, Raipen lätyt ovat jo aivan oma taidelajinsa ja Sakic ei jää taidossa ollenkaan vaikkapa Mogilnylle. Kuitenkin värikkäät persoonat tuovat hienon lisän sekä jalkapalloon, että jääkiekkoon ja toivon joka hetki, että uusia Calouneja ja Totteja tulisi jostain.

Tekstin tarkoitus ei ole mollata ketään, tarkoitus on lähinnä ihmetellä, miksi taiteilijat saavat niin käsittämättömän paljon paskaa niskaansa ja miksi niin monet ovat suunnilleen valmiita antamaan heille ikuisen pelikiellon filmaamisesta? Miksi aina otetaan esiin filmaaminen ja ylimielisyys, kun puhutaan esimerkiksi Janeckysta, Calounista tai Totista eikä juuri koskaan puhuta pelitaidoista yhtä virkettä enempää? Pidemmän aikaa olen asiaa ihmetellyt, mutta jostain syystä vasta nyt jaksoin kirjoittaa tästä. Antakaa anteeksi Tottin ja Calounin ainainen käyttö esimerkkeinä, he vain ovat niin hyviä esimerkkejä.
 

pykli

Jäsen
Nostetaanpas tyylikkäästi tämäkin suotta unohdettu juttu ylös. Abu kirjoittaa paljon ja asiaa.

--- pykli
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ehdottomasti asiaa. Nykyurheilu (siis lähinnä lätkä&futis) on muuttunut yhä enemmän puhtaaksi bisnekseksi->pitää voittaa->taitopelaajat saa elimoitua helposti väkivallalla->yleinen pelaajatyyppi muuttuu taitopelaajasta työjuhdaksi.
Tämä kehitys on huolestuttanut itseänikin jo useamman vuoden ajan jääkiekkokaukaloissa, suurin osa nousevista tähdistä muuttuu ennemmin tai myöhemmin tavallisiksi duunareiksi, etenkin NHL:ssä jossa kovaa peliä ihannoidaan liikaakin.

Futiksessa en näe että vastaavaa ongelmaa on esiintymässä ainakaan ihan lähiaikoina, tulevat vuosikerrat sisältävät enemmän taitoa kuin koskaan aikaisemmin. Ehkä pian voimme lopettaa potkupallosta puhumisen kokonaan, vielä tosin Veikkausliigan katsominen on yhtä tuskaa mutta maajoukkueessa peli kulkee jo kauniisti.

Mistä sitten ratkaisu?
Pelin kauneus tuntuu kulkevan osittain geeneissä ja perinteessä. En ole ikinä (n. 10 vuoden aikana jonka olen futista seurannut) nähnyt esim. Englannin pelaavan kaunista jalkapalloa, silti sitä jalkapalloa ihannoidaan yli kaiken suomalaisessa jalkapallokulttuurissa. On jotenkin hienoa kannattaa jotain 2. divarin pohjasakkaa jonka pelaamaa peliä ei jalkapalloksi tunnista kuin pelivälineestä. Onneksi sentään nuoret pelaajat ovat vihdoin oppineet että muullakin tavalla voi pärjätä ja omaehtoinen harjoittelu on tuottanut tulosta(forssel,sjölund). Kuitenkin vieläkin suurin osa liigaseuroista vannoo perinteisen jalkapallon nimeen ja tuskin antaa edes peliaikaa nuorelle taitopelaajalle, eihän se nyt sovi että pallo pysyy jalassa kun sen voi potkaistakin kentän toiselle puolelle ja kirmata perään.

Jääkiekon ongelma johtunee liiallisesta joukkuekeskeisyydestä. Onhan se kivaa että Suomi pärjää tai XXX voittaa Suomen mestaruuden mutta peli on muuttunut vuosi vuodelta ikävämmäksi katsoa. Nuorien pelaajien henkilökohtainen taitotaso tuntuu laskeneen sitten 90-luvun puolivälin mistä hyvänä osoituksena ovat ne karmivat tilastot uusien (>95) hyökkääjien pisteistä NHL:ssä. Suomessa joukkueessa loistanut pelaaja onkin taitotasoltaan NHL:ssä pelkkä rivimies.

Aamulla ajatus kulkee paremmin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti Abu
Ylipäänsä taitelijoita, joiksi näitä em. pelaajia yleensä kutsutaan, arvostetaan varsinkin Suomessa todella vähän. Francesco Totti ja Jan Caloun ovat varsinaisia antikristuksia futis- ja lätkäfanien keskuudessa, kun taas Roy Keane ja vaikkapa Toni Sihvonen ovat hyvinkin pidettyjä kavereita. Neiti, filmaaja ja primadonna Totti pelaa kuitenkin minusta hienompaa peliä kuin Roy Keane, arvostan kaverin taidot korkealle ja pidän Tottia hienona pelaajana. Väärinkäsitysten välttämiseksi täytyy samaan hengenvetoon mainita, että Roy Keane on kuitenkin minusta joukkueelleen kaikki kaikessa ja arvostan myös häntä, vaikkei pelaakaan yhtä hienoa peliä kuin Totti. Samoin Caloun on hieno pelaaja ja SM-liigan viihdyttävin Vujtekin ohella, ottaisin koska tahansa joukkueeseeni. Kovin moni ei ottaisi, syyt onkin jo mainittu.

-----------------

Tekstin tarkoitus ei ole mollata ketään, tarkoitus on lähinnä ihmetellä, miksi taiteilijat saavat niin käsittämättömän paljon paskaa niskaansa ja miksi niin monet ovat suunnilleen valmiita antamaan heille ikuisen pelikiellon filmaamisesta? Miksi aina otetaan esiin filmaaminen ja ylimielisyys, kun puhutaan esimerkiksi Janeckysta, Calounista tai Totista eikä juuri koskaan puhuta pelitaidoista yhtä virkettä enempää? Pidemmän aikaa olen asiaa ihmetellyt, mutta jostain syystä vasta nyt jaksoin kirjoittaa tästä. Antakaa anteeksi Tottin ja Calounin ainainen käyttö esimerkkeinä, he vain ovat niin hyviä esimerkkejä.

Oon tästä käynyt keskustelua jo muuallakin, englantilaisen jalkapallon ystävänä. Ja tunnustan, vihaan Tottia yli kaiken. Tuomitsen myös likaisen, väkivaltaisen pelin niin jääkiekossa kuin jalkapallossa. Tähän en laske kummankaan lajin puhtaita taklauksia tai kovaa puolustuspeliä.

Jari Litmanen ei ole filmaaja. Löytyy lukemattomia taitopelaajia jotka tätä eivät ole. Taito ei edellytä filmaamista. Filmaaminen ei ole taidon hinta.

Mielestäni kysymys ei siis ole "taiteilijoista", jos sillä tarkoitetaan taitoa. Monet taiteilijat itse asiassa ovat luonteeltaan aika porvarillisia ja taiteenteko saattaa enimmäkseen olla kovaa, arkista työtä.

Kysymys on siis lähinnä primadonnista, absoluuttisista egoisteista joiden teatraalisuus ei suinkaan jää vain filmaamiseen. Enkä tosiaankaan ole varma että näitten filmaamisessa olisi kysymys vain urheilullisesta turhautumisesta - mukana lienee puhdasta, rehellistä pahansuopaisuutta runsain määrin. Taidot siis ostavat näille pelaajille "oikeuden" käyttäytyä tällä tavoin, mutta taidot eivät pakosta siihen johda. Varmaan kysymyksessä tosiaan on poikkeusyksilöt (lue sosiopaatit), jotka antavat urheilulle "väriä". Varmasti olisikin vähemmän hauskaa seurata jalkapallon MM-kisoja ellei voisi sydämestään toivoa jokaiselle etelä-amerikkalaiselle joukkueelle (paitsi Brasilialle) tappiota.

No, itsestäni peräänantamattoman joukkuepelaamisen ja henkilökohtaisen taidon yhdistäminen on kaunista, ja olen nähnyt paljon kaunista peliä Englannilta. Sisu, sydän ja perinteet ovat vielä siellä arvossa.

Tälläiset vastakkainasettelut, antipatiat ja sympatiat tekevät urheilun seuraamisesta rikkaamman. Kiistoja ei juuri voi lopullisesti ratkaista mutta väittely voi olla hedelmällistä: Abun kirjoitus oli hieno.

[Edit:] Typoja.
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Hienoa, että joku uskaltaa tällä tavalla lähteä puolustamaan parjattujakin. Nykypäivinähän on suorastaan muotia mollata varsinkin Calounin kaltaisia pelaajia. Tosin hän ei kyllä minun suosikkeihin kuulu.

Minusta tätä asiaa voisi lähteä purkamaan tältä kantilta.

Kuvitelkaa, että NHL:ssä olisi vain yksi pelaajatyyppi. Olisi siis vain pelaajia, jotka ovat vain yhdessä asiassa hyviä. Kumman silloin valitsisit: joukkueellisen Stu Grimsoneita vain Pavel Bureja?
Tähän lienee helppo löytää vastaus. Entä jos vastakkain olisivatkin Scott Stevens ja Pavel Bure? Tai otetaanpa vielä vaikeampi: Brendan Shanahan vai Pavel Bure? Hajontaa varmasti alkaisi tulla. Tämän tyylisillä kysymyksillä voi selvittää itselleen, minkä tyylisestä pelityylistä pitää enemmän.

Kannattaisi muistaa sekin tosiasia, että Scott Stevens on yhtä yksipuolisesti puolustuspelaaja kuin Bure on hyökkääjä. Kummatkaan eivät siis ole mitään yleispelaajia. Silti, hyvin harva valittaa siitä, että Stevens ei paljon hyökkäksissä auta, kun taas Burea syytetään siitä, että mies ei puolusta. Miksi toisen pelaajan pitää tehdä molempia, kun toisen tarvitsee vain hallita yksi osa-alue?

Vastaus lienee tämä nykyaikainen ajattelumalli, jonka mukaan vain puolustaminen on joukkuepelaamista, kun taas maalipaikkojen kyttäily on itsekästä surffailua. Surullista tässä on tosiaan se, että kaikki pelaajat yritetään istuttaa samaan muottiin, ja sillon monien parhaat puolet jäävät käyttämättä. Näin pelaajista tulee sellaista yleismassa, josta hyvin harva erottuu. Jos tarkastellaan jääkiekon legendoja, esim. Gretzky, Orr, Hull, Richard, Lemieux, he eivät päässeet asemaansa olemansa nykyaikaisia joukkuepelaajia. He olivat tarpeeksi röyhkeitä uskaltaakseen toteuttaa sitä pelityyliä, jonka he parhaiten osasivat. Siinä samalla he parhaimmillaa uudistivat peliä, tai jopa mullistivat sen, kuten Orr puolustajan roolin. Kuvitelkaa, jos valmentaja olisi käskenyt Orrin puolustaa enemmän!

Valmentajatkin sen kyllä huomasivat. En usko, että Mike Keenan käski Burea puolustamaan Vancouverin loistoaikoina, vaan antoi miehelle vapaat kädet hyökkäyspäässä. Mistä sen tietää, vaikka olisi käskenytkin hyäkkäämään. Onko Bure silloin vähemmän joukkuepelaaja, kun tekee sitä mitä osaa?

Minun käsitykseni unelmajoukkueesta on ollut aina sellainen, jossa jokainen osa täydentää toinen toistaan. Jokaisen ei tarvitse osata pelata samalla tavalla, mutta joukkueena jengin on hallittava monipuolinen peli. Nyt näyttäisi olevan niin, että pelaajien on yksilöinä hallittava monipuolinen pelityyli, ja siitä syntyy joukkueen monipuolisuus.

Minusta jääkiekon peruselementtien, eli fyysisyyden ja vauhdin, pitää olla tasapainossa. Jos jompaa kumpaa korostetaan liikaa, toinen yleensä kärsii. NykyNHL:ssä on mielestäni tämä ongelma: vauhtia ei todellakaan ole tarpeeksi, vaan vauhdin tappamiseen ja pelin rikkomiseen keskittynyt pelityyli on vallalla. Suurin osa tappeluista on turhia nyhjäyksiä, eivätkä aidosti fyysisiä kamppailuja. Kummankaan pelityylin edustajat eivät ole tyytyväisiä. Olen kuullut saman mielipiteen muiltakin.

Tämän viestin tarkoitus ei ole mikään Jere Lehtisen kaltaisten pelaajien väheksyntä. Ei se ole heiltä pois, jos muun tyylisiä pelaajia arvostetaan. Toki tilanne on ollut aikoinaan toisinkin päin: arvostettiin vain Gretzkyn kaltaisia pelaajia, kun taas monet loistavat yleispelaajat jäivät pimentoon, kun pisteitä ei tullut supertähtien tahtiin. Kyllä sinne duunareita tarvittiin, että Wayne sai hääriä rauhassa. Heidän väheksymisensä ei ollut sen enempää oikein kuin nykytilanne, mielestäni mun.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
re:Taito-Ojanen

Aivan hyvä pointti, mutta sanoisin että on myös taitoa pelata joukkueena, ja hyvä joukkuepeli saattaa olla nautinnollista katsottavaa. En suinkaan pidä maalien kyttäystä välttämättä itsekkäänä ja ei-joukkuepelaamisena. Se on sen sijaa jo itsekästä, jos huonosta paikasta ei suostu syöttämään parempaan. Tälläinen hinta on yleensä maksettava näistä (yleensä) etelämaalaisista mega-egoista.

En tosiaan pidä Calounin ja Hagin tyyppisiä pelaajia identtisinä esim. Gretzkyn, Lemieuxin ja Litmasen kaltaisten taitopelaajien kanssa. Kysymys on täysin eri pelaajatyypistä minkä Abukin myöntää alkuperäisessä kirjoituksessaan.

Arvostan taitoa, inhoan väkivaltaista, kädetöntä pelaamista, mutta inhoan myös yli kaiken pelaajatyyppiä Hagi/Totti. Abu puolustaa juuri tämän tyyppisiä pelaajia, ei taitopeliä sinänsä (eivätkä nämä kaksi asiaa siis tosiaankaan ole identtisiä). Minusta taito himmentyy näiden primadonnien jatkuvassa temppuilussa ja oikkuilussa ja yhdenmiehen showssa.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Abu, hyvin kirjoitettu...

Maintsit esim. Wayne Gretzkyn saaneen joskus suihkukomennuksen, kun hän oli huitaissut mailalla Esa Tikkasta oikein kunnon "kirveeniskulla". Ihmekö tuo, Tikkanen oli huippuaikoinaan varmaankin NHL:n paras ärsyttäjä ja "päällystakki", jopa siinä määrin että vei välillä omien joukkuetovereittensakin hermot. Tuon ärsyttämisen ohella Tiki tosin teki ihan mukavaan tahtiin maalejakin, joten ei ihme että miestä arvostettiin ja inhottiin.
Gretzky sanoikin jossakin haastattelussa, että "otan mieluummin viiden kilon paiseen takapuoleeni, kuin Esa Tikkasen kolmen erän ajaksi varjostajakseni"... ja totesi vielä... laitan tämän lopun lontoon kielellä, että "Tikkanen is a loud mouth shadow from hell"...
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
mjr, tuo on kyllä totta. Siirsin näköjään keskustelua vähän toisille urille. En minäkään ole esim. Hagia koskaan paljon arvostanut. Räikeimpänä esimerkkinä hänen pelityylistään oli miehen viimeiset EM-kisat. Siellähän hän heittäytyi rankkarialueella todella näyttävästi. Harmi vaan, että Hagi ajoitti temppunsa täydellisen pieleen, kun lähin puolustaja oli ainakin metrin päässä. Se koko tilanne näytti aivan naurettavalta. Tuomarilla oli onneksi kanttia, ja eiku Hagi punaista katselemaan. Vielä kehtasi sitten shown nostaa siitä pystyyn, vaikka itse munasi.

Minun mielestäni tällaista värikkyttä ei kentille kaivata. Sen sijaan on ihan mukavaa, että kentän ulkopuolella jotkut pelaajat uskovat laukoa muutakin, kuin niitä urheilun loppuunkuluneita kliseitä. Kuinka moni oikeasti kuuntelee mielenkiinnolla urheiluhaastatteluja? Lausunnot ovat yleensä todella steriilejä. Siksi esim. itkupilliksi leimattu Brett Hull on ihan mukava poikkeus. Sanoo mielipiteensä nykylätkästä rehellisesti.
 

Abu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, Jokerit
Sinänsä kentille ei minustakaan välttämättä kaivata lisää Hageja ja Calouneja, mutta kyllä Hagi teki pallolla temppuja, jollaisia kukaan nykypelaaja ei uskalla edes yrittää. Joskus houkutteli aivan tahallaan kolme pelaaja kimppuun ja harhautti jokaisen yhdellä nerokkaalla liikkeellä - mukana oli helvetisti omien taitojen esiin tuomista ja niillä leveilyä, mutta on sääli, ettei Hagin temppuja enää koskaan kentillä nähdä. Caloun on samanlainen - jos vain saisi samanlaisen pelaajan varustettuna Ville Niemisen asenteella.

Kyseisiä pelaajia ei siis välttämättä kentille kaipaa, mutta heidän taitojaan kyllä. Lisäksi näillä hepuilla on yleensä show-mieltä ja yleisön viihdyttäminen on tärkeää - ainakin niin kauan kuin tempperamentti pysyy kurissa. Ilman taiteilijoita todellisia taitopelaajia olisi aivan liian vähän, katson mieluummin Calounia kaikkine huonoine puolineen kuin jotain Antti Laaksosta samalla paikalla.

Hyvä joukkuepeli voi olla nautinnollista, kuten eilen Suomen peli Portugalia vastaan, mutta vielä hienompaa on hyvä joukkuepeli sekoitettuna huipputaitoon, kuten Brasilian tai Argentiinan peli parhaimmillaan. Harvoin se joukkuepeli noilta onnistuu, mutta kun onnistuu, kukaan ei mahda mitään. Ranska on hyvä esimerkki viime vuosilta - joukkueessa on Djorkaeff ja Zidane, jotka ovat todella taitavia, mutta joukkuepeli ei kärsi yhtään, päinvastoin. Nämä taiteilijat kuitenkin voivat pelastaa sekä oman joukkueen, että ottelun silloin kun joukkuepeli ei jostain syystä suju. Omilla taidoillaan viihdettä katsojille ja maaleja omille.

Jos taitoa olisi niillä, jotka pelaavat aina joukkueelle, oikuttelijoille ei olisi paikkaa missään, mutta Hagit ja Calounit ovat yleensä taidoiltaan niin poikkeuksellisia, että heille on aina paikka, vaikka tekisivät mitä. Taiteilijoiden väheneminen ei ole minulle mikään ongelma, mutta samalla tapahtuva väistämätön taidon väheneminen on.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
We shall fight on the beaches... We shall never surrender.:)

En hyväksy että tämä taiteilija-nimitys koskisi vain näitä megalomaanisia primadonnia kuten Hagi. Maaginen kosketus voi olla palloon myös filmaamattomalla ja vaatimattomalla pelaajalla.

Lisäksi katsoessa niitä likaisia temppuja ja sitä palvontaa mitä ne saavaat osakseen niin en välttämättä surisi jos Hagin kaltaisia pelaajia olisi joukkueurheilussa vähemmän ja Litmasen ja Lemieux:n tapaisia enemmän.
 

Abu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins, Jokerit
Viestin lähetti mjr


En hyväksy että tämä taiteilija-nimitys koskisi vain näitä megalomaanisia primadonnia kuten Hagi. Maaginen kosketus voi olla palloon myös filmaamattomalla ja vaatimattomalla pelaajalla.


Taiteilija-nimitys vain Hageille johtuu minun käsittääkseni siitä, että nämä pelaajat kokevat jalkapallon enemmän taiteena kuin joukkuepelinä ja urheiluna. Ja taidettahan noiden herrojen peli parhaimmillaan on, näyttämötaidekin kuuluu ohjelmistoon. He haluavat antaa yleisölle elämyksiä ja samalla olla arvostettuja ja palvottuja.

Litmasista ja Helmisistä on minusta syytää käyttää nimitystä taituri, taidoissa ei ole eroa, mutta taiturit pelaavat aina joukkueelleen.

Nämä siis omia nimityksiäni, jotkut kutsuvat taiteilijoita primadonniksi ja neideiksi ja taitureita pehmeiksi paskoiksi. Taiteilija ja taituri ovat kuitenkin melko kuvaavia nimityksiä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös