Yhtään Kautosta puolustelematta, mutta onhan tuo aika yksipuolinen laputsilmillä -katsaus tilanteeseen. Tällaista analyysiä tehtäessä pitäisi ottaa vähän verrokkia mukaan:
Aloin jo käymään tarkemmin läpi joukkueita, mutta tein vanhanaikaisesti paperille muistiinpanot ja sinnehän se paperi hävisi. Mutta
tämän artikkelin perusteela voi vetää jo pienoisia johtopäätöksiä, vaikkei tuossa nyt erotellakaan euro- ja p-amerikkalaisia pelaajia. Kokonaisuutena tuon artikkelin perusteella esimerkiksi kakkoskierroksella varatut pelaajat pelaavat 100 ottelua 33,6% todennäköisyydellä. Jätin kolmen viime kesän varaukset suosiolla pois. Tuosta kun vähentää europelaajilta pienen osan, on Islanders Joensuun avulla (neljä kaikkiaan varattu, eli 25%), niin ollaan varmaan vielä ihan kilpailukykyisiä. Kolmannen kierroksen keskimääräinen onnistumisprosentti on tuon mukaan ~27,9%, Islandersilla toistaiseksi (europelaajissa) nolla. Neljännellä kierroksella todennäköisyys 100 peliin on ~19%, Islandersilla (europelaajista) nolla. Ja oikeastaan tuosta eteenpäin kaikki on eurooppalaisissa nollaa, jos tarkkoja ollaan. Islandersin vuosina 2005-2014 varaamista europelaajista kierrokset menevät seuraavasti:
1. kierros: 1 pelaaja
2. kierros: 4 pelaajaa
3. kierros: 7 pelaajaa
4. kierros: 4 pelaajaa
5. kierros: 5 pelaajaa
6. kierros: 1 pelaaja
7. kierros: 0 pelaajaa
Ei Islanders toki mikään ainoa persereikä europelaajien varaamisessa ole, mutta ei se ole mikään puolustuspuhe, että muutkin on paskoja. Sitten on päinvastaisia esimerkkejä.
Detroit nyt on oma lukunsa, siellä todistetusti varattiin loistavasti vielä jokunen vuosi sitten Euroopasta pelaajia. Jos jätetään ykköskierroksen varaukset pois (jotka nyt aina saavat näyttöpaikan), esimerkiksi Nashville on varannut myöhemmillä kierroksilla Patrick Hörnqvist (7. kierros), Roman Josi (2. kierros), Mattias Ekholm (4. kierros), Viktor Arvidson (4. kierros).
Tampa Bay taas löysi pelkästään 2010 ja 2011 drafteissa Kucherovin (2. kierros), Palatin (7. kierros), Gudasin (3. kierros) ja äkkilähdön NHL:stä ottaneen Nesterovin (5. kierros).
Toronto on sitten napsinut 2005-2014 Kuleminin (2. kierros), Stålbergin (6. kierros), Komarovin (6. kierros), Gunnarssonin (7. kierros)
Yksittäisiä core-, jopa tähtipelaajia myöhemmiltä kierroksilta ovat löytäneet, Islanders ei edes mukana pyöriviä kavereita. Enkä siis syyllistä yksin Kautosta, enkä siten näe oikeastaan mitään syvällistä vertailua edes tarpeelliseksi. Islanders ei ole varannut yhtään vakituiseen rooliin noussutta eurooppalaista pelaajaa sinä aikana, kun Kautonen on ollut joukkueen Euroopan pääscoutti. Ihan sama mitä muut ovat tehneet, huonolta tuo silti näyttää. Joko kyse on näkemyksen puutteesta tai sitten puutteellisesti rohkeudesta tuoda omia näkemyksiä esiin, oli kumminpäin vain, ei Kautoselle ole enää mitään käyttöä, kun näytöt HIFK:ssa ovat olleet tasan samaa luokkaa.
Sitten on sellaisiakin esimerkkejä, joissa scoutit ovat antaneet oikeasti niin hyvät näytöt, että heidän mielipidettään arvostetaan lähes sokeasti ja mielipiteille annetaan painoa. Kuten vaikka Floridassa, jossa Kekäläinen on antanut sen luokan näytöt tiskiin, että uskalsivat varata yli-ikäisen Henrik Borgströmin sen takia, että Kekäläinen oli miehestä varma. Nyt sitten saman kaverin avustamana signattiin Haapalaa, Repoa ynnä muita. Jos taas on sellainen "no kai toi iha hyvä hei, tehkää mitä tykkäätte" -scoutti, niin mun papereissa tuollaiselle ei ole mitään käyttöä. Jos joku pelaaja on oikeasti potentiaalinen, se pitää tuoda esiin sillä tyylillä, että jossain vaiheessa varataan.
Laskutoimituksissa on hieman oiottu.