Hurrikaanikiekko - I had a dream
Eletään helmikuun ensimmäistä päivää. JYP rimpuilee sarjataulukon sijalla 12, josta viimeiselle pudotuspelipaikalle on matkaa 12 pistettä. Joukkueen johto on osoittanut epäsuorasti, pelaajakaupan nimissä, ettei uskoa kauden tavoitteiden toteutumiselle enää juuri ole näkyvissä.
Ennen kauden alkua, kun joukkue oli muodostumassa, tuli mieleeni ajatus uudesta JYPistä, vallankumouksellisella tavalla pelaavasta Keski-Suomen ylpeydestä, Jyväskyläläisen jääkiekkoilun lippulaivasta. Hahmoitteilin tuolloin mielessäni visiota muutamaan otteeseen Jatkoaikaankin mainitsemastani termistä, hurrikaanikiekko. Aikeenani oli rakentaa projektistani kirjallinen selostus, mutta totuuden nimissä se kuivui kasaan ja jäi lopulta vain ajatuksen tasolle.
Koko idea hurrikaanikiekosta lähti liikkeelle jo tuona muinaisena aikana, kun JYPin pelaajamateriaalin runko alkoi muodostua. Villeimmissä visioissani JYP olisi tuleva pelaamaan fyysistä peliä voimakkaalla karvaus- ja taklauspelillä. Vastapainona tälle, kiekollisella puolella pelattaisiin nopeita rintamahyökkäyksiä ja lyhytsyöttöpeliä. Aikaisempien kausien vitsaukset, kuten hitaat lähdöt ja arka karvauspeli joutaisivat roskakoriin.
Mielestäni kaikki edellytykset edellä kuvatun kaltaiseen, moderniin peliin, olivat olemassa. Joukkueessa oli sopivissa suhteissa taitoa niin kiekollisessa pelissä, kuin häirintäpelissäkin. Joukkueessa näytti olevan runsaasti potentiaalia. Joukkueessa oli runsaasti vielä kehittyviä pelaajia, kuten Ossi Louhivaara ja Tuomas Vänttinen. Lisäksi joukkueeseen oli hankittu kokemusta muutaman Mestis-pelaajan ja paluumuuttaja Miska Kangasniemen muodossa. Hyökkäyksen lisäksi hyökkäävien sekä puolustavien puolustajien suhde oli lähes ihanteellinen.
Tässä kuitenkin piili kuoppa, johon hurrikaanikiekko putosi ja lopulta tuhoutui. Joukkueen runkoa voidaan nyt verrata hedelmäpuuhun, josta puuttuu hedelmät. Joukkueen rungon ympärille JYPin johto ei onnistunut kokoamaan ainesta, joka olisi ollut tuleva ratkaisemaan ottelut. Kuopasta, johon JYPin jalka putosi, nousi ylös vielä tikapuut. Nämä tikapuut olivat hurrikaanikiekon mukainen pelifilosofia ja -taktiikka. Joukkueen aikaisempien kausien heikkoudet eivät kuitenkaan olleet poistuneet, vaan näkyivät yhä räikeämpinä kokemattoman joukkueen tähden. Oman soppansa keittoon toki heitti myös itse Matti Alatalo.
Hurrikaanikiekkoon kuului voimakkaasti roolitettu kokoonpano ja peliesityksiin nojaava peluutus. Kuten sanotaan, mihin seepra raidoistaan pääsisi. Alatalo toisti aiemmilta kausilta tutut erheensä ja virheensä, jotka sotivat hurrikaanikiekon pääperiaatteita vastaan.
Ollakseni rehellinen, minun täytyy sanoa, että kauden aikana lausumani analyysini JYPin pelistä ovat menneet enemmäin tai vähemmän metsään. Haukuin muun muassa Matti Alatalon pelikirjan alimpaan helvettiin. Kuten pelikirja-sanan uusi isä, Petteri Sihvonen, on sanonut pelikirjan näkee parhaimmin pelien aluissa, kun pelin tuoma rasitus ei ole sotkenut konsepteja. Olen ajoittain nähnyt JYPin pelaavan hyvinkin mallikkaasti, nopein hyökkäyksin ja vastaiksuin. Tosiasia kuitenkin on, että vaikka JYPin peli on toiminut välillä lähes hurrikaanikiekon lailla, niin se on ollut sitä ajoittain. Pelin taso on muuttunut pelien sisällä laidasta laitaan, mikä on estänyt suurempien piestepottien saapumisen Jyväskylään.