Mainos

Kirjasta Leffaksi

  • 2 057
  • 23

nedomansky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Minkäs kirjan filmatisointi on mennyt teillä eniten
kynsienpureskelun puolelle?

Itselläni näin kävi Donald E. Westlaken kirjan Kuuma
Kivi filmatisoinnin kanssa.

Kirja oli loistava. Luin sitä selkä kippurassa nauraen
etu- ja takaperin ja sitten kun menin leffaan olettaen
yhä suurempaa hauskaa, oli lopputuloksena pannari.

Edes letukan manuaalista ei saatu sitä hupia aikaan, jota
kirjasta oli tavattu satoja kertoja.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Melkein kaikki. Kun lukee kirjaa, niin sitä itse kuvittelee henkilöt ja miljööt oman mielikuvtuksen mukaan. Eihän kenenkään muun versio voi olla silloin parempi. Vai voiko? Ei ainakaan minun kohdallani.
 
Kysyisit mielummin, että mikä kirjasta tehty elokuva on ollut mielestäsi hyvä?
Pitää kyllä myöntää, että kaikki ovat olleet enemmän tai vähemmän huonoja, paitsi Tuntematon Sotilas, joka onnistui elokuvana hienosti!
 

nedomansky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Tuntematon tuli minullakin vastauksena mieleen, kun
hyviä filmatisointeja ajatellaan. Siis kaikki versiot.
Mielestäni myös esim. Lakeuden kutsu toimii leffana
mainiosti.
Miksei myöskin esim Elämän sietämätön keveys.
 

axe

Jäsen
Stephen Kingeistä tulee pari klassista esimerkkiä mieleen. Nämä ei ole siis sellaista "olipa leffa pettymys kirjaan verrattuna" -tapauksia vaan ihan sellaisia, joissa et tiedä leffan kulusta yhtään mitään vaikka osaisit kirjan sanasta sanaan ulkoa.

The Running Man (Juokse tai kuole) otti leffana Kingin (aka Richard Bachmanin) romaanista pelkän perusidean tappamiseen pyrkivästä "tv-visailusta" ja muutaman hahmon nimen. Kaikki muu oli sitten laitettu vähän koristeellisempaan ulkoasuun.

Vielä paremmaksi pisti The Lawnmower Man (Ruohonleikkaaja). Sehän on alunperin pelkkä lyhyt novelli jostakin laiskasta miehestä, joka palkkaa keltaisilta sivuilta apua nurmikkonsa leikkaamiseen ja osuu johonkin outoon alastomana ruohoa syövään ja Pania palvovaan kulttiin ja joutuu itsekseen kulkevan ruohonleikkurin uhriksi. (Itse asiassa oon lukenut koko novellin niin huonosti, etten välttämättä edes tiedä mistä se todella kertoo.) No joka tapauksessa tää leffahan on sitten joku kertomus kybertodellisuuden avulla kasvatettavasta älykkyydestä. Novellin ja leffan yhteys taitaa jäädä yhteen ainoaan dialogin pätkään, joka on lainattu Kingin tekstistä, yhteensä varmaan 5-10 sekuntia. King yritti saada nimeään pois leffan krediiteistä, kun eihän se ollut hänen tarinansa ollenkaan, mutta ei tainnut onnistua.
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
William Peter Blattyn The Exorcist (Manaaja) oli kirjana aivan mainio, leffana "mainiohko" lähinnä upean Ellen Burstynin roolisuorituksen takia.

Henri Charrieren Papillon oli järisyttävä lukukokemus. Leffana menetteli jotenkin (Steve McQueenin ja ETENKIN Dustin Hoffmannin roolitöiden takia!)

Jack Higginsin romaani The Eagle Has Landed (Kotka on laskeutunut) on mielestäni yksi tosi harvoista bestsellereistä, jotka on onnistuttu kehittämään valkokankaalle paremmin kuin mitä itse kirja oli lukijalle. Leffan loistavat näyttelijät Micahel Caine ja Donald Sutherland tekevät ikimuistoista työtä! Tämä on kuriositeetti senkin takia, että tämä on perusbrittiläisen Cainen ainoa rooli saksalaisena upseerina.

Alistair MacLeanin kirjojen, Navaronen tykit ja Jääasema Zebran filmatisoinnit myös aikoinaan kovasti kolahtivat teini-ikäiseen Predatoriin.

Väinö Linnan Tuntematon Sotilas Edwin Laineen alkuperäisohjauksena vetoaa myös edelleen - tosin Mollbergin väriversio on ihan kelvolinen, osittain jopa parempi... paitsi että aina kun Peteliuksen esittämä turkulainen Hietanen avaa suunsa, niin minä paniikissa odotan, että nyt se Pirkka-Pekka vetäisee taas mustalaisimitaation ja jostakin puskan takaa kuvaan ilmestyy kovasti Aake Kallialan näköinen toinen mustalaishahmo pussihousuissaan, leveässä haara-asennossa...

EDIT: nimim. axen viestistä innostuneena pitää mainita Stephen Kingin Pet Sematary (Uinu uinu lemmikkini). Se oli mielestäni ihan hyvä romaanin henkeä noudatteleva leffa. Sen sijaan Stanley Kubrickin versio The Shiningistä (Hohto) oli mielestäni hieman pliisu. Tosin leffan ohjaajalta ei voi vaatiakkaan ihan kaikkea...

Myös Kingin GREEN MILE on upea leffana Tom Hanksin ja kumppaneitten säestämänä... muistaako joku sen ISON neekerin nimen? Siis sen näyttelijän nimen.
 
Viimeksi muokattu:

Aksu

Jäsen
Tämä asia toimii molempiin suuntiin. Yleensä niin, että siihen hirttäytyy vahvasti kiinni, johon on ensi tutustunut.

Tästä pari esimerkkiä. Raid naulitsi minut TV-vastaanottimen ääreen aikanaan vahvasti. Nyt luen kirjaa, johon sarja pohjautui ja näen jatkuvasti mielessäni ne samat TV:stä tutu miljööt. Samaten henkilöt. Jansson on OIva Lohtander myös lukiessa ja Lehtinen on Raid.

Ja yksi paha pettymys loppuun. Aikanaan joulupukki lahjoitti minulle American Psyco-teoksen (Bret Easton Ellis). Olen lukenut sen moneen moneen otteeseen ja sitten vuosien odottelun jälkeen teattereihin llmeistyi siihen pohjatuva raina. Olin todella pettynyt. Kirja on niin täynnä tasoja, että olen luonut siihen oman maailman. Ohjaajan näkemys samasta aiheesta ei sitä vastannut. Tuli melko luonnollinen hylkimisreaktio. Ei leffa kai surkea ollut, mutta en osaa suhtautua siihen. Kirja merkitsee itsessään niin paljon.

Näinhän tämä on aina. Kirja on kirjailijan näkemys jostain. Siitä tehty elokuva tai teatteriesitys on ohjaajan/käsikirjoittajan näkemys. Jne... Kaikki me näemme tämän maailman ja asiat niin eri tavalla. Ja se on koko tämän mutkikkaan kuvion rikkaus.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuntematon Sotilas on hyvä. Siis Mollbergin versio. Siinä on saatu kirjan juoni ja henki mielestäni erinomaisesti valkokankaalle. Roolisuoritukset ovat hyvät ja mielestäni enemmän Linnan kirjan mukaiset. Mollen version haukkuminen johtuu siitä, että sitä verrataan Laineen versioon, jonka automaattisesti oletetaan olevan kirjan kaltainen, vaikkakin se itseasiassa menee aika kauas siitä. Vaikeata perustella, mutta yritetään: Laineen versio on pelkistetty, tärkeitä juonikohtauksia jätetään pois. Näyttelijöiden roolisuoritukset ovat ylireagoituja - koko porukka on kuin kylähulluja sodassa. Verrattuna Mollen versioon siis vissi ero, koska tässä roolihahmot ovat suhteellisen normaaleita ihmisiä, joilla oma persoonallisuus tulee esiin normaalilla tavalla - juuri kuten Linnan romaanissa.

Huono: Stanley Kubrickin Hohto. Suosikkiohjaajanikaan ei onnistunut saamaan Kingin klassikkokirjaa valkokankaalle mitenkään kovin hyvin. Kirjan henki ei välittynyt sellaisenaan, kuin sen olisi pitänyt. Pelkistetty kauhuleffa, josta puuttuu monia oleellisia kohtauksia ja romaanin pääsanoma: Hotel Overlook on kirottu jää pois. Leffassa pääsanoma on Jack Torrancen sekoaminen. Ja miksi kokki Halloran pitää tappaa leffassa? Ei se kirjassakaan kuollut vaan pelasti Wendyn ja Dannyn...

Täysin erilainen: Ian Flemingin 007 ja Timantit ovat ikuisia kirjan filmaus. Ainakin muistaakseni, kirjan olen lukenut vain kerran. Vaikea sanoa, kumpi on parempi, niin erilaisista teoksista on kyse. Kirja käsittelee timanttien salakuljetusta, kun taas leffassa SPECTRE kiristää maailmaa avaruudessa kiertävällä avaruusaluksella, jossa timanttien avulla saadaan laser-säde aikaan... ainoastaan päähenkilöiden nimet ovat samoja.

Papillonia en ole lukenut, mutta leffa oli ainakin mahtava. Kirjakin kuulemma on aivan huippu. Pitää ottaa kesän projektiksi, jahka Täällä Pohjantähden alla trilogia on luettu.
 

lintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Minusta Forrest Gump on onnistunut loistavasti, en toki ole varma onko leffa vain kirja kirjoitettu ekana. Ne toki eroavat toisistaan aika paljon, mutta samanhenkin elokuva kuin kirjakin.
 

Trabant

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Blackhawks, Newcastle United
Viestin lähetti Lakaisija
Kysyisit mielummin, että mikä kirjasta tehty elokuva on ollut mielestäsi hyvä?
Pitää kyllä myöntää, että kaikki ovat olleet enemmän tai vähemmän huonoja, paitsi Tuntematon Sotilas, joka onnistui elokuvana hienosti!
Talvisota on elokuvana paljon parempi kuin kirjana. Jaksoin lukea kirjaa aikoinaan parikymmentä sivua kunnes luovutin. Sehän on tavallaan päiväkirjamaisesti kirjoitettu (ainakin ne ensimmäiset parikymmentä sivua) eli Martti Hakalan yksinpuhelua. Elokuva sen sijaan on kansainvälisessäkin mittakaavassa loistava sotaelokuva.
 

Mr Pilli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit
John Crisham: Firma, Pelikaanimuistio, Lupa tappaa, kaikki kirjoina parempia.

James Patterson: Noh tähän aikaan lauantai illasta en muista kummankaan kirjan ja leffan nimeä mutta kirjat olivat PALJON parempia.

Harri Nykänen: Raid: Olin lukenut kaikki kirjat ennen TV-sarjaa mutta yleensä kun pettyy, niin sarja antoi kasvot niin Raidille kuin komissaario Janssonille. Mielestäni onnistunut tv-produktio. Elokuvaa en vielä ole nähnyt.

Get shorty: vai mikä nyt olikaan mutta ensin luin pokkarin joka oli tehty elokuvan peusteella, pokkari oli täysin paska, pari vuotta myöhemmin näin ko. elokuvan, noh. leffa ei nyt ollut aivan yhtä paska...........
 

Hasse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Hertha BSC, HIFK
Viestin lähetti Lakaisija
Kysyisit mielummin, että mikä kirjasta tehty elokuva on ollut mielestäsi hyvä?
Pitää kyllä myöntää, että kaikki ovat olleet enemmän tai vähemmän huonoja, paitsi Tuntematon Sotilas, joka onnistui elokuvana hienosti!

huhuh... nytkin TV:ssä pyörivä elokuva trilogia, Kummisedät.
Jos alat miettiä tarkemmin suurin osa hyvistä leffoista on tehty kirjojen pohjalta.
 

kalma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En lue koskaan kirjoja, ikävä kyllä, mutta veikkaan että huonosti ovat onnistuneet:
- Unensieppaaja
- Sitten se Tom Clancyn kirjaan perustuva leffa, missä on Ben Afflec pääosassa... nimi ei tuu mieleen

Enempää ei tule mieleen, mutta hyvin on onnistunut:

- Poliisin poika
- Harry Potterit (joo, tiedän)
- Taru sormusten herrasta...
 

Tarik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, St. Louis Blues
John Grishamin Firma oli mielestäni elokuvana hyvä, mutta sitten kun luin kirjan, niin huomasin, että elokuva oli aika raakile. Kohtia puuttui ja loppuratkaisu oli erilainen.

Taru sormusten herrasta on hyvä elokuvana, mutta en ole kyllä kirjaa lukenut, joten en tiedä millaisia eroja niiden välillä on.
 

Habby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Les Canadiens de Montréal, John Ferguson Sr

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Mario Puzon "Kummisetä" on myös hyvä kirja. Elokuvatkin tuntuvat vielä paremmilta, jos mahdollista, kirjan lukemisen jälkeen.

Kirja ei tietenkään sisällä onnettoman Kummisetä III:n vaiheita. Olisi se jatko-osa saanut jäädä tekemättä. Vähän sama kuin joku sepittelisi tuntemattoman sotilaan henkiinjääneiden tapahtumia sotien jälkeen ja filmattaisiin "arkielämä strikes back" jatko-osa, jossa keskityttäisiin päähenkilöiden parisuhteisiin ja työelämän vaiheisiin.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Viestin lähetti Johannes
Mario Puzon "Kummisetä" on myös hyvä kirja. Elokuvatkin tuntuvat vielä paremmilta, jos mahdollista, kirjan lukemisen jälkeen.

Kirja ei tietenkään sisällä onnettoman Kummisetä III:n vaiheita. Olisi se jatko-osa saanut jäädä tekemättä. Vähän sama kuin joku sepittelisi tuntemattoman sotilaan henkiinjääneiden tapahtumia sotien jälkeen ja filmattaisiin "arkielämä strikes back" jatko-osa, jossa keskityttäisiin päähenkilöiden parisuhteisiin ja työelämän vaiheisiin.

Kummisetä II ei ole myöskään kokonaan kirjaan pohjautuva, vaan rinnakkaistarinoista se uudempi on enimmäkseen ohjaaja Coppolan käsialaa vaikkakin kirjan kirjoittaja Puzo oli vahvasti storylinessa mukana.

Kummisetä III on tietysti trilogian heikoin osa, mutta kuitenkin ihan kelvollinen lopetus tälle saagalle. Puzo ja Coppola eivät tunteneet II:n jälkeen tarinaa kokonaiseksi ja halusivat kuvata Michael Corleonen vanhenemista. Varsinaisena rahastuksena tuota ei voi pitää, sillä ei Kummisedät koskaan mitään kassamagneetteja ole olleet. Yksittäisenä elokuvana tuo on erinomainen, mutta kalpenee auttamattomasti kahden ensimmäisen osan rinnalla.

Mario Puzo olisi muuten halunnut vielä tehdä Kummisetä IV:n, joka olisi kertonut Sonnyn nuoruudesta. Luojan kiitos, tuo jäi tekemättä.
 

Kerouac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kirjojen filmatisointi on usein vaikeaa, vaikkakin monet suurimmista elokuvaklassikoista ovatkin kirjafilmatisointeja. Yleensä kuitenkin kun aikoo innolla katsoa innoittavasta kirjasta tehtyä elokuvaa, pettyy katkerasti kuinka paljon leffa kirjalle häviää.

Yhtenä huonoimpana esimerkkinä tulee mieleen kyllä Lolita, sekä Stanley Kubrickin* että Adrian Lynen versiona. Kumpikin ohjaaja jäi valovuoden päähän Vladimir Nabokovin taituruudesta kietoa tekstiinsä rinnakaisuuksia. Mutta, on varmasti myös niin, että Lolitan tapaista mestariteosta on mahdoton esittää millään muulla välineellä kuin kirjalla, Nabokovhan oli itse mukana kirjoittamassa Kubrickin elokuvaversiota.

Eikä ylipäänsäkään elokuva koskaan pärjää kirjalle.

*Stanley K on kyllä tehnyt loistaviakin elokuvia kirjojen perusteella. Kuten nimet 2001: Avaruusseikkailu, Kellopeliappelsiini, Hohto ja Full Metal Jacket varmasti todistavat.
 

redcougar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liigan Svedut
Viestin lähetti kalma
- Sitten se Tom Clancyn kirjaan perustuva leffa, missä on Ben Afflec pääosassa... nimi ei tuu mieleen

Punaisen lokakuun metsästys on toinen Clancy joka kääntyi hyvin leffaksi, tosin leffastakin jäi puuttumaan tapahtumia jotka oli kirjassa. Ja loppu oli erilainen, kirjan loppu on paljon parempi kuin leffassa oleva. Mutta leffa on hyvä.
 

Erkenholt

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TUTO, AIK
Likainen Tusina. Pidin aikoinaan kovasti elokuvasta, mutta kirja oli tylsänpuoleinen. Ainoa äkkiä mieleen tuleva tapaus, jossa kirja on selvästi elokuvaa parempi.
 

Anton

Jäsen
Aika usein kirja osoittautuu elokuvaa paremmaksi. Mutta pitää ottaa huomioon, että siinä vaiheessa, kun elokuvaa istutaan katsomaan, on kirja luettu ja ennakkokuva tarinasta jo luotu. Jos elokuvan tarjoama anti ei vastaa kirjasta saatua mielikuvaa, niin onko se sitten elokuvan vika?

Elokuva-arkistot ovat jos ei aivan täynnä, niin siellä on lukuisia filmejä, joiden elokuvakäsikirjoitus on jäänyt alkuperäisen tarinan totaaliseksi lapsipuoleksi. Yksi mielenkiintoinen poikkeus on elokuva nimeltään Full Metal Jacket. Kirja oli alun perin Gustav Hasfordin novelli omista Vietnam –kokemuksista. Kirjan tarina on itsessään melko lailla lyhyt ja paikoin turhankin suppea kuvaus päätapahtumista. Elokuva on puolestaan erittäin runsas, mutta siitä huolimatta intensiivinen tarina. Kesken elokuvan et todellakaan käy jääkaapilla tai veeseessä.
Eli lyhyestä tarinasta on tehty toimiva, täysimittainen elokuva.
Ehkä elokuvan ohjaajallakin oli osuutensa käsikirjoituksen ja koko leffan onnistumiseen.

Triviaa: Full Metal Jacket tarkoitaa,
a) Rautaneitoa
b) Täyshaarniskaa
c) Luodinkestäviä liivejä
d) Täysvaippaluotia.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Harry Potter - filmatisoinnit ovat ainakin minusta olleet suht tasapaksuja kokemuksia. Mukavaa katsottavaa, mutta ei suuria elämyksiä. Kun leffasta ei voi tietystikään tehdä 4 tunnin pituista, niin jotain on aina pakko jättää pois. Jotenkin kahdesta ensimmäisestä osasta tulee jotenkin semmoinen juosten kustu - maku suuhun, kun kohtauksesta toiseen hypitään melkoisella vauhdilla. Tosin on kuulunut huhuja, että sarjan 4. osan filmatisoinnissa (Goblet of Fire, joka on reilusti muita osia pidempi) tehtäisiin ns. Matrixit - jaettaisiin elokuva kahteen osaan, jotka olisivat ensi-illassa parin kuukauden välein. Ans kattoo miten käy.

Olen muuten melko iloinen, ettei Discworld - kirjoista ole ainakaan minun tietääkseni tehty leffaversioita. Kiekkomaailma on niin rikas ja mielikuvituksellinen paikka, että elokuva ei voisi mitenkään tehdä oikeutta Pratchettin teksteille.

d).
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Predator

Myös Kingin GREEN MILE on upea leffana Tom Hanksin ja kumppaneitten säestämänä... muistaako joku sen ISON neekerin nimen? Siis sen näyttelijän nimen.

Elokuva on erinomainen mutta mielestäni "kirja" eli King'in alkuperäinen kuudessa osassa julkaistu "Kuolemankäytävä" on vieläkin parempi. En ole lukenut tätä yksiin kansiin koottua teosta mutta eiköhän se noudata alkuperäisteoksen kulkua. Mielestäni tämä sarjana ilmestynyt teos kuuluu King'in tuotannon parhaimmistoon.

Se julmetun iso afroamerikkalainen, elokuvassa John Coffey, on oikealta nimeltään Michael Clarke Duncan. Teki muuten hienon roolisuorituksen leffassa.

vlad#16.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Anton


Triviaa: Full Metal Jacket tarkoitaa,
a) Rautaneitoa
b) Täyshaarniskaa
c) Luodinkestäviä liivejä
d) Täysvaippaluotia.


Tästä joukosta oikea vastaus on d, mutta jenkkien sotilasslangissa FMJ tarkoittaa myös sinkkiarkkua.

vlad#16.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös