Kiinailmiön "uhkakuvat"?

  • 1 304
  • 3

Kiina-ilmiöstä kuinka tulee käymään

  • Homma toimii ja rahaa sataa johtajille

    Ääniä: 7 17,9%
  • Paha sanoa

    Ääniä: 17 43,6%
  • Vituiksi menee muutaman vuoden kuluttua

    Ääniä: 15 38,5%

  • Äänestäjiä
    39

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Koetin etsiä, mutta en löytänyt tästä asiasta keskustelua. No jos sellainen kuitenkin löytyy niin moderaattorit voivat laittaa tämän unholaan.

Voi olla että joku tulee maininneeksi, että liioittelen tätä asiaa, mutta eikös jokaisella ole oma mielipiteensä.

Sitten itse asiaan. On jo jonkin aikaa pyörinyt mielessä yksi asia joka liittyy tuohon ns. Kiina ilmiöön. Kukaan ei varmaankaan ole välttynyt uutisilta, missä kerrotaan Suomalaisten yritysten irtisanomista täällä kotosuomessa. Tuotantoa siirretään suurissa määrin halvantuotannon kotimaahan eli Kiinaan. Siellä työvoima on halpaa ja yritykset takovat rahaa kuin se Kalevalan Sampo vai mikä lie olikaan. Tuhannet suomalaiset työpaikat ovat jo siirtyneet ja tulevat jatkossa siirtymään edelleen Kiinaan. Sadat ja sadat kansainväliset yritykset ovat myös lähteneet myös Kiinaan. Kaikki tuntuu toimivan hienosti. Rahaa virtaa ovista ja ikkunoista. Johtajat ovat tyytyväisiä, mutta mielestäni tulevaisuudessa muhii Ongelma!
Kuinka kauan Kiinaan tehdyt investoinnit jatkuvat ja mitä Kiinan päättäjät tekevät. Mielessäni on pyörinyt uhkakuva, että joku kaunis aamu Kiinalaiset ilmoittavat, että asian on nyt niin, että te maksatte 50 % veroa saamastanne tuloksesta vuoden aikana. Tämä voisi tapahtua aikaisintaan 5 vuoden sisällä, mutta viimeistään 10 vuoden kuluttua! Äkkiseltään tuntuu kaukaa haetulta, mutta kun tietää mistä maasta on kyse niin näin voi tapahtua.
Mitäs sitten tehdään? Yht’äkkiä rahan tulo on romahtanut puoleen. Eihän tässä näin pitänyt käydä. No sitten valloitetaan Intia. Siellä on kanssa yli miljardi ihmistä josta varmasti saadaan halpaa työvoimaa!

Miettikääpä sitä

Lisätään vielä äänestys että mitä te uskotte tapahtuvan
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Energian riittäminen?

Ongelmaksi tuskin muodostuu verotus, mutta riittääkö Kiinassa energiaa ja millaiset ympäristövaikutukset jo saasteista vakavasti kärsivään maahan tulee olemaan jatkuvilla investoinneilla?

1. Hiilikaivokset ovat samassa kunnossa kuin entisissä neuvostoliiton maissa
2. sateet menevät "väärille" alueille
3. patotyömaat eivät edisty
4. maaseutu näkee nälkää...
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Energian riittävyys on todellakin ongelma Kiinassa. Maa tuo rajusti öljyä Venäjältä ja keskiluokkaistuva (vaikkakin vain 20%) kansa kuluttaa hurjasti. Pelkkä autoistuminen lisää paineita jo muutoinkin saasteiseen maahan. Muistan aina ne ihanat aamut Kiinassa, jolloin edes pilvenpiirtäjiä ei aina näkynyt kaikelta ilmassa leijailevalta paskalta.

Itse aiheesta: Kiina-ilmiö tulee kääntymään pitkällä aikavälillä päinvastaiseksi, jo nyt kiinalaiset yritykset investoivat melko paljon Länsimaihin (vrt. IBM-kaupat, jonka tosin senaatti taisi perua, Thomson, jne.). Intiaan sijoitetaan myös hurjasti, joten ei kyseessä pelkkä Kiina-ilmiö ole. Se on selvää, että suomalaisetkin yritykset kaivavat omaa hautaansa viemällä esimerkiksi tuotekehitystään Kiinaan, teollisuusvakoilu nääs jyllää. Monesti tuo Kiina-ilmiöllä uhkaaminen on myös varsin poliittista diskurssia, jonka tarkoituksena on pelotella valtiovaltaa.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Kiina-ilmiössä on mielestäni joitakin yhtäläisyyksiä vuosituhannen vaihteen bittikuplaan: tuntuu että taloudessa on taas kehitetty uusi "hopealuoti", jolla poistuu köyhyys ja kurjuus kuin veitsellä leikaten. On kuin jossain olisi tehty päätös, että "tämä hevonen voittaa varmasti". Tosin nyt perustana on miljoonien ihmisten, eikä transistorien työteho. Ja jotain muutosta on oikeasti tapahtunut; muistan kun lapsena pikkuautojen pohjassa luki vielä "Made in Hong-Kong". Eipä lue enää - Kiinasta ne pikkuautotkin nykyisin tulevat. Ja onhan se vaikuttanut myös omiin opiskeluihin: en olisi vielä viisi vuotta sitten kuvitellut opiskelevani kiinan kieltä...

Kiinassa yhden lapsen politiikka ja sen seuraukset alkavat voimistua seuraavien vuosikymmenien aikana. Yli 60-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa nopeasti keski-iän pidetessä ja syntyvyyden vähentyessä. Tästä koituvia ongelmia China Daily on käsitellyt hyvin artikkelissaan.

Toinen ongelma on maan kehityksen keskittyminen itärannikolle ja sen suuriin kaupunkeihin. Autoteollisuus, joka kasvaa Kiinassa kovaa vauhtia, on keskittynyt rannikolle hyvien satamien ääreen. BTW, kuten täälläkin, niin erityisesti Kiinassa auto on tärkeä imagotekijä. Joten niitä tullaan myymään siellä lähiaikoina paaaaljon. On mielenkiintoista, milloin Kiina luopuu pakottamasta länsimaisia yrityksiä yhteistyöhön kiinalaisten yritysten kanssa. Nykyisinhän länsimaisten yritysten on perustettava kiinalaisen osapuolen kanssa yhteisyritys tasaomistuksin, jotta pääsy Kiinan markkinoille olisi turvattu (tietyin poikkeuksin).

Maaseutu ja syrjäseudut elävät yhä suunnitelmatalouden ajassa valtion tukeen ja maanviljelyyn nojaten. Jos Kiina avautuu vielä enemmän maailmankaupalle, se tietää tuotannon tehostamista - ja miljoonia työttömiä. Työttömät suuntaavat itärannikolle työn perässä ja laajentavat megakaupunkeja entisestään - pitäen lisäksi työn hinnoittelun matalana. Mutta pysyykö maa yhtä tyynenä, kuin sen kulttuuri kehottaa ihmisiä pysymään?

Kiina on nopea kopioimaan menestystuotteita ja valmistamaan niitä (minkä mm. autonvalmistajat ovat huomanneet), mutta missä ovat omat innovaatiot? OK, kiinalaisilla on 1.3 miljardin ihmisen sisämarkkinat, joten kaikkia eurooppalaisia ei tarvitse miellyttää uusilla tuotteilla. Mutta pidemmän päälle pelkkä "maailman työpajana" toimiminen ei jätä maalle paljoa, vaikka osa väestöstä vaurastuukin. Omistajuus ja yrittäjyys on kuitenkin markkinataloudessa se varmin tapa rikastua - pelkkänä työntekijänä olemiseen verrattuna.

Kustannustaso nousee elintason myötä, ja vaikka työvoimaa riittääkin, vannovat yritykset jatkossakin tehokkuuden nimiin yksittäisen maan sijaan. Heinäsirkkaoperaatiot ovat taas käytössä Aasian rannikoilla, kuten ne olivat n. 60 vuotta sitten. Oma veikkaukseni seuraavasta operaatiosta on Länsi-Afrikka. Takapajula? Joo, mutta eikös Kiinakin ollut sitä vielä kotva sitten?

Mutta Kiina on varmasti tulevaisuuden suuria tekijöitä. Noin isot markkinat ja kasvava keskiluokka saavat suuryritysten päättäjät kuuntelemaan tarkalla korvalla, mitä "zhongguoren" oikeasti haluaa. Eli ongelmia maalla on varmasti edessään, mutta mitä muuta voi odottaa noin isolta maalta?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös