Lyhyt väliraportti alkukaudesta.
*** LÄNTINEN KONFERENSSI ***
1. SKA Pietari 30p (13 peliä, 52-28)
Jukka Jalosen suojatit ovat aloittaneet kauden vakuuttavasti, joskin SKA:n kone on hieman yskähdellyt viime aikoina, josta kertoo sekin, että joukkue on voittanut viimeisestä kuudesta pelistä vain kolme ja yhden niistäkin Vitjazia vastaan jatkoajalla. SKA:n tällä kaudella ovat kaataneet Donbass, Zagreb ja Torpedo. Donbass kaatoi SKA:n Pietarissa ja muut kotikaukalossaan.
SKA palasi edellisessä pelissä voittojen tielle, kun tasainen peli Kazania vastaan päättyi vieraissa 3-1 voittoon. Ilja Kovaltshuk ei ole näyttänyt alkuunkaan parastaan viime aikoina, joka on heijastunut koko SKA:n peliin.
2. Dynamo Moskova 28p (14 peliä, 40-31)
Kärkinimien loukkaantumisten kanssa painiva seura on ollut viime aikoina ongelmissa. Kausi alkoi viidellä peräkkäisellä voitolla, mutta sen jälkeen moskovalaisten kone on yskinyt melko pahasti ja se hävisi tuon voittoputken jälkeen seuraavasta viidestä pelistä peräti neljä.
Parhaillaan sivussa ovat ykköshyökkääjä Maksim Pestushko, ykkössentteri Sergei Soin, Janne Jalasvaara, Dominik Granak ja Ivan Vishnevski. Tämän lisäksi on hieman pienempiä loukkaantumisia. Tuossa on kaksi tärkeää hyökkääjää ja varsinkin tulikuuman Pestushkon kaksi kuukautta kestävä sairasloma on kova kolaus Dynamolle. Tuossa loukkaantuneiden listassa on myös seuran kolme TOP6 -puolustajaa.
Dynamon peli ei tällä hetkellä ole kovin vakuuttavaa mitä konemaiselta joukkueelta on totuttu näkemään. Osittain voidaan vedota loukkantumisiin, mutta tuohon kymmeneen ensimmäiseen peliin, sillä oli oikeastaan vain Sergei Soin sivussa. Viisikkopuolustaminen ei ole ollut sillä tasolla mitä seurassa on totuttu näkemään
3. Dinamo Riika 24p (13 peliä, 34-22)
Latvian lippulaiva on aloittanut viime kauden mahalaskun jälkeen tämän kauden erinomaisesti. Joukkue on voittanut 13 pelistään kahdeksan ja päästänyt Kazanin jälkeen toiseksi vähiten maaleja koko KHL:ssä. Riikalaisten puolustus vahvistui kesällä, mutta tuskin kukaan uskoi, että se tulee olemaan vesitiivis.
Puolustuspeli on Dinamolla toiminut, mutta niin on myös maalivahtipeli. Mikael Tellqvist ja Jakub Sedlacek ovat esittäneet hyviä otteita maalilla ja antaneet joukkueella mahdollisuuden voittaa illasta toiseen.
Seuran kärkinimet ovat vastanneet huutoon. Tuore sentterihankinta Kyle Wilson johtaa Riikan sisäistä pistepörssiä tehoilla 6+6=12. Kaiken kaikkiaan hyökkäyksestä tuntuu löytyvän useita ratkaisuihin pystyviä pelaajia.
Riika on aivan toisessa päässä sarjataulukkoa, missä sen materiaalin puolesta pitäisi olla. Joukkue vaikuttaa kuitenkin niin tiiviiltä ja yhtenäiseltä, että en näe mahdottomana sitä, että Riika selvittäisi tiensä jopa pudotuspeleihin.
4. Donbass Donetsk 22p (12 peliä, 36-25)
Viime kaudella vaivaisen pisteen päähän pudotuspeleistä jäänyt seura on aloittanut uuden kauden vahvistuneella joukkueella erinomaisesti, vaikka se on kärsinyt hyökkäyspään loukkaantumisista. Huippuhyökkääjä Dimitri Kagarlitski on huilannut lähes koko kauden. Lisäksi sivussa pitkään ovat olleet Tuomas Kiiskinen ja maailmanmestari Fredrik Pettersson. Tuorein loukkaantuminen osui loistavaa kautta pelaavaan ykkössentteri Randy Robitailleen, jonka sairasloman pituudesta ei ole tietoa.
Donbassin kauden kovin temppu oli, kun se kaatoi erinomaisen esityksen päätteeksi SKA:n vieraissa 4-2. Tuo saattaa olla ainut kerta, kun SKA jää tällä kaudella kotipelissään ilman pisteitä. Tuo ottelu näytti sen, että Donbass on tällä kaudella todella kova tekijä. Nyt joukkue on saanut myös erinomaisen ykkösvahdin, kun NHL:n finaaleissakin muutama vuosi takaperin esiintynyt Michael Leighton on aloittanut erinomaisesti. Hän on pelannut nyt yhdeksän peliä seurassa torjuntaprosentilla 93.5%.
Donbass voi parhaimmillaan taistella jopa kotiedusta pudotuspeleihin, sillä seuralla on neljä vahvaa kenttää ja kärkiosaamista riittää. Joukkueessa on myös joitakin hyviä nuoria ukrainalaispelaajia ja sitten tietenkin Ruslan Fedotenko ja Sergei Varlamov, jotka ovat kiekkolegendoja tuossa maassa.
5. Lev Praha 20p (12 peliä, 33-29)
Prahan alkukautta voidaan pitää varsin hyvänä, vaikka suurseuralla pitäisi olla tässä vaiheessa enemmän pisteitä plakkarissa. Seura kasvatti kesällä pelaajabudjettiaan peräti seitsemällä miljoonalla eurolla, mutta samalla se teki täydellisen remontin pelaajistoon. Joukkueen rotaatio on ollut ajoittain vähintäänkin erikoista, mutta materiaalissa on niin paljon syvyyttä, että Azevedoja ja Ridderwalleja on varaa pitää katsomossakin. Prahan pelaajalistasta saisi melkein kaksi hyvää KHL-joukkuetta, mutta ainakin yhden erinomaisen.
Suomalaismaalivahdeista on sanottava sen verran, että Petri Vehanen on ottanut Prahassa selkeän ykkösveskarin paikan erittäin varmoilla otteillaan, kun taas muutaman pelin pelaamaan päässyt Atte Engren on ollut hieman epävarma ja päästänyt joitakin helppojakin maaleja. Jos seurasitte Engrenin otteita kauden alla pelatussa EHT-turnauksessa, jossa hän oli erinomainen, niin samaa ei ole valitettavasti nähty KHL:ssä kuin harjoituspeleissä.
Lev pelaa hyvin tällä hetkellä ja ei ole peliä missä joukkue olisi ollut jyrän alla. Materiaali ei kalpene yhtään Kazanin, Magnitogorskin, Ufan tai minkä tahansa muun suurseuran vastaaviin. SKA on omalla tasollaan materiaalin puolesta, mutta Lev pystyy varmasti SKA:n haastamaan vieraissakin tasapäiseen taisteluun. Yksi mestarisuosikeista.
6. Medvescak Zagreb 20p (13 peliä, 34-34)
Zagrebin kauden aloitus on varmasti erikoisin kaikista KHL-seuroista. Joukkue aloitti kauden kotonaan murskaamalla TsSKA:n 7-1. Sen jälkeen joukkue hävisi seitsemän peliä peräkkäin, joista neljä oli vieraspelejä. Vieraskiertueelta Zagreb palasi fanaattisen kotiyleisön eteen seitsemän ottelun tappioputkessa, kun vastaan asettui SKA. Tuon pelin Zagreb voitti rankkareilla 4-3, josta alkoi voittoputki. Kyytiä sen jälkeen saivat Zagrebissa Jugra, tulikuuma Barys, Avtomobilist ja kriisiseura Omsk. Zagreb on siis viiden ottelun voittoputkessa ja noussut NHL-kaukalonsa vahvoilla esityksillä jo kuudenneksi.
Zagrebin pelejä seuranneet ovat varmasti huomanneet, että joukkue saa valtavan kotiedun tuosta NHL-kaukalostaan, jossa osa vierasjoukkueista on ollut suurissa vaikeuksissa fyysisen ja periksiantamattoman kotijoukkueen kanssa.
NHL:n maalikuninkuunden kaudella 2006-07 voittanut Jonathan Cheechoo on löytänyt erinomaisen vireen ja kaikesta tekemisestä paistaa peli-ilo. 13 peliin seitsemän maalia ja yhdeksän pistettä on tältä tähtistatuksen omaavalta pelaajalta vahva aloitus.
Zagreb yrittää tehdä fanaattisen kotiyleisönsä tukemana sitä ihmettä, että se menee KHL:n pienimmällä pelaajabudjetilla pudotuspeleihin ensimmäisellä KHL-kaudellaan. Tuohon on vielä pitkä matka, sillä vieraissa Zagreb ei ole voittanut kertaakaan, vaikka pari pistettä mukaan onkin tarttunut.
7. Spartak Moskova 19p (12 peliä, 31-28)
Kesän aikana vahvistunut Moskovan pikkuseura on aloittanut kauden vahvasti, mutta Nikolai Zherdevin saapumisen jälkeen joukkue ei ole saanut kertaakaan täyttä pistepottia. Viisi peliä on Zherdev ehtinyt pelata seurassa, eikä hän ole tuonut seuraan vielä mitään muuta kuin kynäilyjä ja selkä suorassa luistelemista. Sanon tämän suoraan. Spartak teki virheen hankkiessaan Zherdevin tuohon työteliääseen porukkaan, joka puhalsi hienosti yhteen ennen Zherdevin tuloa.
Sibirissä viime kaudella loistanut maalivahti Jeff Glass on aloittanut kauden vahvasti ja antaa Spartakille mahdollisuuden voittaa illasta toiseen. Glassia tullaan kuormittamaan varmasti paljon.
En näe Spartakilla kovinkaan suuria mahdollisuuksia playoffeihin, vaikka joukkue näin alkukaudesta majaileekin vielä pudotuspeliviivan yläpuolella. Takana on nälkäisiä ja alkukaudella kontanneita vahvempia joukkueita, jotka pyyhkivät vielä ohi.
8. TsSKA Moskova 18p (13 peliä, 32-31)
Aleksander Radulovin tähdittämä seura on ollut erittäin epätasainen suorittaja alkukaudesta, mutta TsSKA:lla on hyvä "tekosyykin" tuolle, sillä joukkueelta on tälläkin hetkellä sivussa käytännössä puoli joukkuetta. Radulov on vielä muutaman viikon sivussa, jonka lisäksi esimerkiksi Aleksei Morozov ei pelannut vielä peliäkään. Hyökkäyksestä puuttuu myös Viktor Kozlov ja tärkeät av-spesialistit Ivan Neprjajev ja Fedor Fedorov. Puolustajista sivussa on kaksi TOP4 -pakkia, kun Nikita Zaitsev ja Jakov Rylov ovat olleet pitempään jo sivussa. Tuollaista loukkaantumissumaa ei kestä mikään suurseura niin, että se ei näkyisi tuloksissa.
TsSKA:ssa on puhjennut kukkaan juuri 20 vuotta täyttänyt sentteri Nikolai Prokhorkin. Kyseessä on äärimmäisen taitava ja arvaamaton nuorukainen, joka on ollut seuransa paras hyökkääjä Radulovin ohella alkukaudesta. Tehnyt tehot 7+2=9. Hän oli aiemmin tehnyt runkosarjassa urallaan vain kolme maalia, mutta tuon kolme maalia mies täräytti tällä kaudella 6-2 voitossa Dynamo Moskovan verkkoon.
TsSKA:ssa on ihan kelvollisesti alun vaikeuksien jälkeen esiintynyt myös Jokereista siirtynyt erittäin juonikas, mutta hidas sentteri Ilari Filppula. Suomalaissentterillä on kasassa tehot 3+2 ja kausi on ollut nousujohteinen. Nyt on paikka loistaa, kun monet kärkinimet ovat lasareetissa. Ilja Zubovin ja Sergei Shirkovin kanssa paljon pelannut Filppula johtaa seuran toista kärkiketjua, kun toisessa viulua soittaa Prokhorkin.
TsSKA:n pitää saada miehiä takaisin sairastuvalta nopeasti tai kaudesta tulee vielä todella vaikea. Radulovin puuttuminen näkyy jo karulla tavalla seuran tekemisessä. Radulov on pelien ratkaisija ja suurersta egostaan huolimatta äärimmäisen hyvä hyökkääjä. Kotiedun saavuttaminen pudotuspeleihin karannee näihin loukkaantumisiin, mutta ei tule kyllä jäämään pudotuspelien ulkopuolella. Sijat 5-8.
Jatkuu..