KHL – pelin ulkopuolisista asioista

  • 1 113 510
  • 4 071

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Venäjällä näin on toimittu kymmenien vuosien ajan, etenkin jääkiekossa. Punakone oli jo 1970-1980-luvuilla omanlaisensa jatke N-liiton ulkopolitiikassa ja kylmän sodan diskurssissa.

KHL on hyvin suurilta osin poliittinen viritelmä, täytyy olla totaalinen puusilmä, jos tätä ei onnistu näkemään

Indeed! Ja sama toistuu niin kovin monta kertaa muuallakin kun vähän käy pällistelemässä menneisyyttä. Sotshin kisojen saaminen oli Putinille nimenomaan poliittinen menestys, samoin nyt esimerkiksi 1936 Berliinin olympialaiset Hitlerille jnejne. KHL:n perustaminen ja "pakottaminen tasokkaaksi" isolla rahalla on ennen kaikkea ollut poliittinen päätös. Lähtökohta ei todellakaan ollut "Tehdäänpäs nyt tasokas liiga kun lätkä on niin kivaa". Se on ollut sivujuonne.

Mitä tulee ensi kauden seuraamiseen, ja Cobolin virittämään keskusteluun, on itselläni menossa melkoinen tenkkapoo ja dilemma. Toisaalta en halua hylätä Jokereita tai menettää hyvää kausikorttipaikkaa. Toisaalta taas venäläisomistus ja KHL yleisesti on niin helvetin vastenmielistä, etten oikein voisi tuntea ylpeyttä sellaisen paskan taloudellisesta hyväksymisestä kausarin oston muodossa. Tällä hetkellä tuntuu, että siirryn telkkarin eteen katsomaan matseja aina silloin kun sattuu kiinnostamaan.

Jokereiden pitäisi aivan ehdottomasti jättää KHL-kuvio ja jäädä Liigaan. Liiga ei ole tällaisenaan hyvä, mutta on luovuttamista ajatella ettei sitä voisi parantaa ja kehittää. Tulisi osoittaa, että KHL:ää ja venäläistä politiikkaa ei hyväksytä. En edes puhu pelkästää Ukrainasta, vaan siitä kollektiivisesta tragikoomisesta tahallaan mokaamisen kulttuurista, joka on yleisesti hyväksyttyä siellä. Venäjä on kaasuineen ja koheloineen malliesimerkki maasta, jossa kaikki tekevät muutaman ehdoilla. Politiikkaa käytetään vallan sisäpiirin hyödyksi härskisti, eikä mielenkiintoa jää juuri lainkaan "ulkopuolisten" oloihin.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
Ovatko Hjallis, Sanoma, Ziliacus ja muut Areenan aikaisemmat omistajat uhranneet saatuja tuottojaan kovinkin ahkerasti suomalaisen jääkiekon hyväksi, vai mistä tämä yhtäkkinen huoli? Eiköhän jääkiekkoliitto saa järjestää tapahtumiaan Areenalla about samalla hinnalla kuin aikaisemminkin, jolloin Suomikiekolle jää käteen ihan samat rahat kuin ennenkin. Mahdollisesti jopa enemmän, mikäli parantuneet oheishärpäkkeet ja -palvelut pystyvät myymään vaikka enemmän pääsylippuja tai muita tuotteita. Viimeksihän MM-kisat Areenalla olivat liitolle melkoinen miljoonabisnes.

Ovat, yleenä noista Hartwallilla pidetyistä kisoista ym. ottelutapahtumista on maajoukkuepelien osalta jokunen ropo jäänyt aina Kalen mafiallekin taskuun.. Viime MM-kisojen tuottoja pistettiin ainakin juniorivalmennuksen kehittämiseen Suomessa. Venäläiset ei varmaankaan hyvää hyvyyttään sijoita Areenaan ja haluavat rahansa myös tuottona takaisin. MM-kisoihin tuonne ei ainakaan Suomen peleihin pysty määräänsä enempää lippuja myymään, ellei paikkamäärää kasvata ja arvokisoja jääkiekossa ei Suomessa tulla pitkään aikaan järjestämään. Itse otteluja halliin yleensä mennään katsomaan, jotkut valoshowt on täysin toissijaista hömpötystä.

Ei sinne Arenalle kenenkään ole pakko tulla jos ei halua, mutta välillä nämä syyt ovat todella kaukaa haettuja. Politiikan ja urheilun yhdistäminen on muutenkin todella väsynyttä. Jokerit markkinoi jatkossa KHL:ää, ei Venäjää tai sen valtaapitävää eliittiä. Sen luulisi olevan selvää vähän yksinkertaisemmillekin jääkiekon ystäville.

KHL = Venäjän valtaapitävä eliitti, tuon asian tajuaa yksinkertaisinkin jääkiekon seuraaja.

Miten helvetissä se on Jokereiden, KHL:n tai Rotenbergien vika jos Venäjä yrittää harrastaa suurvaltapolitiikkaa? En todellakaan ymmärrä miten nämä asiat liittyvät toisiinsa, mutta boikotoikaa toki juuri sen verran kuin haluatte. Olihan monelle Hjalliskin riittävä syy pysyä kaukana Areenalta, vaikka hän ei ainakaan kovin montaa sotaa ole aloittanut. Kai tää on joku periaatejuttu.

KHL on sarjana Venäjän suurvaltapolitiikan yksi ilmentymistä ja yksi keino Putinilla ja hänen lähipiirillään laajentaa bisnestään ja myöskin eräällä tapaa näyttää & laajentaa valtaansa, eli tehdä politiikkaa urheilun kautta ja Jokerit on KHL-seurana yksi osa sitä.

Viimeaikoinahan on uutisoitu, että venäläis-omistajat haluaisivat syrjäyttää Hjalliksen kokonaan pois Jokerien omistajuudesta, koska eivät ole tyytyväisiä hänen toimintaansa kaupan yhteydessä. Tämä kun tapahtuu, niin Jokereissa, eikä sen areenassa ole jäljellä juurikaan mitään kotimaista identiteettiä. Hjalliksen aikoina kävin sentään itsekin silloin tällöin Jokerikannattaja-kaverieni kanssa katsomassa pelejä.
 
Viimeksi muokattu:

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Ei muuta kuin liigan kanssa neuvottelemaan liigaosakkeen ostosta.....

No jos nyt leikitellään ajatuksella, että Jokerien siirto peruuntuu, niin ilman muuta otettava mukaan liigaan ilman kaunaista kiristystä. Liiga osake tietysti ostettava uudestaan, jos Jokerit on vanhasta saanut jotain korvausta, ja vastaavasti Jokerien mahdollisesti muille joukkueille maksamat siirtokorvaukset(sen kesäisen sopimuksen mukaiset) tulee palauttaa. Jokerien työntäminen jonnekin Suomi- sarjaan olisi liigalta haulikolla itseään jalkaan ampumista. Mutta en nyt näe tätä ainakaan vielä kovin todennäköisenä, joskin Putin on jo nyt ylittänyt Ukrainassa ne rajat, joissa oletin hänen pysyvän. Saa nähdä, kuinka pitkälle on valmis menemään, ja mitkä ovat seuraukset.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Jos ja kun Jokerit joskus palaa osaksi suomalaista jääkiekkoyhteisöä, niin ehdottomasti pitää päästää heidät heti takaisin Liigaan, tämä on asia, josta ei tule tinkiä.

Jokerit on arvokas osa suomalaista jääkiekkoperinnettä.

Ja kyllä Raamatun tuhlaajapojallekin annettiin anteeksi.

Mutta tämän hetken tilannetta jos miettiin, niin Jokereilla tulee olemaan haastava markkinointisavotta edessään. Lähtökohtaisesti venäläiseen lätkäliigaan meneminen oli jo haastavaa, mutta tämä viimeisen kuukauden case Ukraina on synnyttänyt Suomessa uusvanhaa keskustelua maittemme suhteista, eikä pelkästään positiivisessa mielessä.
 
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
No jos nyt leikitellään ajatuksella, että Jokerien siirto peruuntuu, niin ilman muuta otettava mukaan liigaan ilman kaunaista kiristystä...

Tottakai tulee ottaa takaisin mukaan jos Hjallis tulisi ahneuksissaan järkiinsä ja lopettaisi haihattelut, että ruoho on jollain tapaa vihreämpää aidan toisella puolen. Vaikka Jokerien KHL-siirtyminen peruuntuisi, niin se ei sulje pois Sportin liigapaikkaa. Tämän lisäksi Mestiksestä voitaisiin nostaa myös toinenkin joukkue jo ensikaudeksi Liigaan.

Yhteistyöllä suomalaista kiekkoa ja liigaakin tulisi rakentaa & kehittää, eikä yllättäen ottamalla rahat fikkaan ja lähtemällä haneen toiselle hiekkalaatikolle, ilmoitusluontoisena asiana " me ei leikitä enää teidän kanssa", vaikka ei kovasta yrityksestä huolimatta rahalla saisikaan ostettua menestystä & mestaruuksia itselleen. Muunmuassa Porin Ässillä vierähti edellisestä mestaruudesta aikaa 35 vuotta, ovatko pääkaupunkiseudun nykyiset Jokerifanit jotenkin kärsimätöntä porukkaa?

Jokereillakin olisi ollut vielä paljon annettavaa suomalaiselle kiekolle ja toisinpäin. Hjallis olisi voinut myydä omistustaan kotimaisillekin tahoille ja pysyä Liigassa jos hänellä suomalaisena kiekkovaikuttajana olisi edes hiukan kykyä katsoa omaa etuaan pidemmälle. Nyt hänen kovalla työllään pohjilta nostama seura, yksi suomalaisen kiekon lippulaivoista seilaa identiteettinsä menettäneenä ja imagollisesti hyvin arveluttavassa piirissä. Jokerien voi olla melko hankalaa kerätä jatkossa sponsorirahoja julkisuuskuvastaan tarkasti kiinni pitäviltä suur-yrityksiltä, kun omistajien lähipiiriin kuuluu tahoja, jotka ei kunnioita rauhaa ja kansainvälisiä sopimuksia.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Lähtökohtaisesti venäläiseen lätkäliigaan meneminen oli jo haastavaa, mutta tämä viimeisen kuukauden case Ukraina on synnyttänyt Suomessa uusvanhaa keskustelua maittemme suhteista, eikä pelkästään positiivisessa mielessä.
Itse uskon päinvastoin että tässä tilanteessa venäläisomistajien suunnitelma koko Suomen Jokereista voi jopa toteutua, puhtaasti ryssävihan takia. Näille venäläisomistajille tilanne voi kyllä muodostua aika piinalliseksi ja samoin Jokereiden vastaanotto Venäjällä tulee olemaan varmasti mallia "kylmää kyytiä", mutta sehän ei pelaa joka pelkää.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Itse uskon päinvastoin että tässä tilanteessa venäläisomistajien suunnitelma koko Suomen Jokereista voi jopa toteutua, puhtaasti ryssävihan takia. Näille venäläisomistajille tilanne voi kyllä muodostua aika piinalliseksi ja samoin Jokereiden vastaanotto Venäjällä tulee olemaan varmasti mallia "kylmää kyytiä", mutta sehän ei pelaa joka pelkää.

No ainakin toistaiseksi tunnelma on enemmän siihen suuntaan, että Jokerit veljeilee venäläisten kanssa. Ei ollenkaan niin, että Jokerit olisi "meidän" puolella sodan eturintamassa. Voihan tunnelmat toki muuttuakin.

Ja aika monta mutkaa olisi muuten matkassa, ennen kuin kHL- siirto voisi peruuntua. Jokereiden omistuksesta 49 % on kuitenkin käsissä, jotka eivät tulisi perumista missään olosuhteissa hyväksymään. Näissä käsissä on suurin osa rahoistakin. Lisäksi Jokerit lienee tehnyt sitoumuksia hyvin moneen suuntaan liittyen KHL- aikakauteen ja epäilen, että noita sitoumuksia setvittäisiin oikeussaleja myöten, mikäli homma menisi puihin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ja aika monta mutkaa olisi muuten matkassa, ennen kuin kHL- siirto voisi peruuntua. Jokereiden omistuksesta 49 % on kuitenkin käsissä, jotka eivät tulisi perumista missään olosuhteissa hyväksymään.

Eiköhän koko hallikauppa ole sidoksissa siihen että Jokerit pelaa ensi kaudella KHL:ssä. Ei Areenan uusia omistajia kiinnosta Disney on Ice, hevoskisat ja iskelmähumpparockit. Kyse on KHL:stä ja sen laajentamisesta ja tätä varten tarvitaan sekä oma halli että osittain oma seura. Jossain sivulla 777 kohdassa 13 lukee mitä on sovittu jos Jokerien osallistuminen KHL:ään peruuntuu myyjästa johtuvista syistä. Luultavasti siinä seisoo että samalla koko hallikauppa raukeaa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ei sinne Arenalle kenenkään ole pakko tulla jos ei halua, mutta välillä nämä syyt ovat todella kaukaa haettuja. Politiikan ja urheilun yhdistäminen on muutenkin todella väsynyttä. Jokerit markkinoi jatkossa KHL:ää, ei Venäjää tai sen valtaapitävää eliittiä. Sen luulisi olevan selvää vähän yksinkertaisemmillekin jääkiekon ystäville.

On kovin idealistista sulkea silmänsä ja kuvitella ettei KHL:ssä ole myös tarkoitus yhdistää urheilua ja politiikkaa toisiinsa, niin voimakkaasti liiga on kytköksissä Venäjän valtaapitäviin ja viime kädessä Putiniin.

Jos liigan välillisesti saama rahoitus ja tuki Venäjän valtiolta loppuisi, jos Putin menettäisi kiinnostuksensa liigaa, tilanne olisi tällöin hyvin pian se, että KHL romahtaisi omaan mahdottomuuteensa. Ilman valtion ja valtio-omisteisten yhtiöiden tukea KHL-joukkueiden on mahdotonta maksaa niitä palkkoja joita liigassa pelaajille maksetaan. Lipunmyyntituloilla ja oheismyynnillä ei maksella miljoonien palkkoja pelaajille, ne rahat tulevat aivan jostain muualta ja tällöin katse kannattaa siirtää tahoihin joilla on voimakas kytkös Venäjän valtaapitäviin, ja tällöin on tosiasiassa mietittävä myös sitä kuinka nämä rahat on ansaittu ja miksi liigaan sijoitetaan satoja miljoonia vaikka taloudellista hyötyä liigaan investoineet eivät liigan kautta juurikaan saa. Ja kovin harva näistä omistajista ihan oikeasti liigaan omia rahojaan sijoittaa, rahojen alkuperä on jokin muu ja käytännössä liigalle "annetut" rahat ovat poissa jostain muualta.

KHL:n kannalta järkevintä olisi jos sen toimintaa järkiperäistettäisi ja se kyettäisi erottamaan poliittisista päättäjistä ja poliittisesta päätöksenteosta omaksi (puolueettomaksi) toimijakseen, mutta tällaisten toivominen on käytännössä turhaa, koska en näe lähitulevaisuudessa sellaista tilannetta, että Venäjällä poliittinen intressi tukea KHL:ää vähenisi ja halu kytkeä se poliittisiin päätöksentekijöihin loppuisi.

vlad.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minulle KHL on pelkkää viihdettä. En tiedä, mitä muuta se käytännössä voisi edes olla yksittäiselle kuluttajalle. Totta kai paperilla voidaan puhua jostain valtapolitiikasta, tai venäläisen kulttuurin levittämisestä, mutta mitä se sitten käytännössä merkitsisi? Ei varmaan muuta kuin hyvää tai huonoa viihdettä.

Toisaalta KHL-paikkakunnille KHL voi merkitä myös näkyvyyden kasvamista mediassa. Siksi on ymmärrettävää, että jotkin seurat saavat tuloja paikallishallinnolta, koska julkisuus voi tuoda lisää yksityisiä tai julkisia investointeja KHL-paikkakunnalle. Olen myös aika varma, että esim. Helsinki saa välillisesti entistä enemmän veroeuroja Jokereiden KHL kytköksen ja liikevaihdon kasvamisen myötä.

Kolmanneksi minua ei juurikaan kiinnosta se, minkälaisia hahmoja joukkueiden omistajaportaassa on, koska suurin osa joukkueista on omistajilleen tappiollisia muutenkin. Näin ollen voidaan aika pitkälti olla varmoja siitä, että suurin osa lipputuloista menee joukkueen pelaajien palkkoihin, eivätkä päädy rahoittamaan esim. omistajien öky-elämää kuten esim. NHL:ssä.
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Jos liigan välillisesti saama rahoitus ja tuki Venäjän valtiolta loppuisi, jos Putin menettäisi kiinnostuksensa liigaa, tilanne olisi tällöin hyvin pian se, että KHL romahtaisi omaan mahdottomuuteensa. Ilman valtion ja valtio-omisteisten yhtiöiden tukea KHL-joukkueiden on mahdotonta maksaa niitä palkkoja joita liigassa pelaajille maksetaan. Lipunmyyntituloilla ja oheismyynnillä ei maksella miljoonien palkkoja pelaajille, ne rahat tulevat aivan jostain muualta ja tällöin katse kannattaa siirtää tahoihin joilla on voimakas kytkös Venäjän valtaapitäviin.
vlad.

Käsittääkseni KHL:ssä on kyllä suurseurojakin, jotka eivät ole Venäjän valtiosta millään lailla riippuvaisia. Rahoitus ei tietenkään heilläkään tule lipputuloista vaan esim. alueellisilta hallinnoilta vai miksikä niitä nyt kutsutaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Käsittääkseni KHL:ssä on kyllä suurseurojakin, jotka eivät ole Venäjän valtiosta millään lailla riippuvaisia. Rahoitus ei tietenkään heilläkään tule lipputuloista vaan esim. alueellisilta hallinnoilta vai miksikä niitä nyt kutsutaan.

Ei ole mitenkään riippuvainen Venäjän valtiosta, mutta saa rahoitusta alueelliselta hallinnolta?? Kai alueellinen hallinto on jotenkin riippuvainen Venäjän valtiosta?
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Ei ole mitenkään riippuvainen Venäjän valtiosta, mutta saa rahoitusta alueelliselta hallinnolta?? Kai alueellinen hallinto on jotenkin riippuvainen Venäjän valtiosta?

Niin, ei Tatarstanin tai Bashkortostanin hallinto käsittääkseni ole juuri missään tekemisisissä Venäjän kanssa? Esimerkkinä siis Ak Bars Kazan, Salavat Julaev Ufa ja Neftehimik Nizhnekamsk. Miten Putinin ja Venäjän mielijohteet vaikuttaa näiden joukkueiden tekemisiin?
 

senilix

Jäsen
Indeed! Ja sama toistuu niin kovin monta kertaa muuallakin kun vähän käy pällistelemässä menneisyyttä. Sotshin kisojen saaminen oli Putinille nimenomaan poliittinen menestys, samoin nyt esimerkiksi 1936 Berliinin olympialaiset Hitlerille jnejne.

Sen verran korjausta, että vuoden 1936 kisat myönnettiin Weimarin tasavallalle ennen kuin Hitler pääsi valtaan. Ja tuossa vaiheessa Hitler oli kisoja vastaan. Myöhemmin sitten valtaan päästyään ymmärsi yskän ja teki kisoista aikamoisen näytöksen.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Minulle KHL on pelkkää viihdettä. En tiedä, mitä muuta se käytännössä voisi edes olla yksittäiselle kuluttajalle. Totta kai paperilla voidaan puhua jostain valtapolitiikasta, tai venäläisen kulttuurin levittämisestä, mutta mitä se sitten käytännössä merkitsisi? Ei varmaan muuta kuin hyvää tai huonoa viihdettä.

Totta kai voi olla muutakin. Ihan sama kuin vaikkapa vaateteollisuudessa. Moni kuluttaja ei suostu ostamaan vaatteita, jotka tietää valmistetun Bangladeshissa orja/lapsityövoimalla. Ei tuossakaan ole kyse vain hyvästä tai huonosta tuotteesta. Enkä nyt sano, että kaikkien pitäisi boikotoida KHL:aa, ei tietenkään. KHL:n takana on kuitenkin intressejä, joita epäsuorasti tukee osallistumalla liigaan tai sen tarjontaa kuluttamalla. Kukin yksilö ratkaisee sitten itse, missä oma raja menee tämän kuluttamisen suhteen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Niin, ei Tatarstanin tai Bashkortostanin hallinto käsittääkseni ole juuri missään tekemisisissä Venäjän kanssa? Esimerkkinä siis Ak Bars Kazan, Salavat Julaev Ufa ja Neftehimik Nizhnekamsk. Miten Putinin ja Venäjän mielijohteet vaikuttaa näiden joukkueiden tekemisiin?

Ok, my mistake, yhdistin aluehallinnon Venäjän valtion organisaatioon.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Käsittääkseni KHL:ssä on kyllä suurseurojakin, jotka eivät ole Venäjän valtiosta millään lailla riippuvaisia. Rahoitus ei tietenkään heilläkään tule lipputuloista vaan esim. alueellisilta hallinnoilta vai miksikä niitä nyt kutsutaan.

Niin, ei Tatarstanin tai Bashkortostanin hallinto käsittääkseni ole juuri missään tekemisisissä Venäjän kanssa? Esimerkkinä siis Ak Bars Kazan, Salavat Julaev Ufa ja Neftehimik Nizhnekamsk. Miten Putinin ja Venäjän mielijohteet vaikuttaa näiden joukkueiden tekemisiin?

Niin näennäisesti Tatarshtan tai Bashkortostan ovat itsenäisiä valtioita Venäjän federaation yhteydessä, kuten esim. Tatarshatanin ja Venäjän välinen sopimus asian ilmaisee. Mutta mikä on sitten alueen valtaapitävien tosiallinen suhde Venäjään vrt. omaan alueeseen? Nämä kytkökset osoittavat oivallisella tapaa sen, että edelleen Moskovalla on vaikutusvaltaa alueen päätäntäelimissä ja tällä on vaikutusta jopa poliittisiin nimityksiin saakka, kuten on Tatarshtanin nykyisen presidentin Röstäm Miñnexanin nimityksessä. Hän on Yhtenäinen Venäjä puolueen jäsen ja vuonna 2010 Tatarshtanin edellinen presidentti Mintimer Şäymiev toivoi hänen seuraajansa olevan juuri Miñnexan, johon asemaan Venäjän silloinen presidentti Medvedev hänet sittemmin asetti ehdolle. (Yhtenäinen Venäjä: Putinia tukeva Venäjän suurin ja vaikutusvaltaisin puolue).

Samoin Bashkortostanin nykyinen presidentti Rustem Khamitov on poliittisesti sitoutunut Yhtenäinen Venäjä puolueeseen ollen sen jäsen. Ja aivan samalla tavalla liittosopimus Bashkortostanin ja Venäjän välillä määrittelee alueen aseman.

Näennäisesti alueet siis ovat itsenäisiä - tässä olet oikeassa, mutta poliittiset päättäjät ovat sitoutuneita voimakkaasti Yhtenäinen Venäjä puolueeseen, mikä herättää hiukan ajatuksia siitä, että mitä linjaa alueilla noudatetaan kun tietää Yhtenäinen Venäjä puolueen aseman venäläisessä päätöksenteossa. Ja on tietty huomioitava se, että nämä KHL-seurat kyseisissä tasavalloissa ovat kuitenkin vain yksittäisiä seuroja kuten on esim. Jokeritkin, mutta koko liigan linjat vedetään aivan jossain muualla kuin näiden seurojen omistajien toimistolla ja siksi sillä on merkitystä näillekin seuroille mitä Moskovassa päätetään - tai mitä mieltä Venäjän valtaapitävät ovat KHL-kiekon kehittämisestä.

vlad.
 

spurger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ketterä
Miten niin?

Venäjällä näin on toimittu kymmenien vuosien ajan, etenkin jääkiekossa. Punakone oli jo 1970-1980-luvuilla omanlaisensa jatke N-liiton ulkopolitiikassa ja kylmän sodan diskurssissa.

KHL on hyvin suurilta osin poliittinen viritelmä, täytyy olla totaalinen puusilmä, jos tätä ei onnistu näkemään

Politiikka on läsnä myös NHL:ssä, sillä monet seurojen omistajat tukevat rahallisesti etupäässä republikaanista puoluetta, tosin jotkut myös demokraatteja.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Totta kai voi olla muutakin. Ihan sama kuin vaikkapa vaateteollisuudessa. Moni kuluttaja ei suostu ostamaan vaatteita, jotka tietää valmistetun Bangladeshissa orja/lapsityövoimalla.

Kun kerran käytit tällaista esimerkkiä, niin millä se KHL on siis valmistettu? En ymmärrä. Jos tarkoitat rahoitusta, niin kuten edellä on mainittu, rahoituslähteitä ja motiiveja sille voi olla useita. En toistaiseksi ainakaan ymmärrä, miten KHL-viihteen rahoitus on periaatteessa Venäjällä erilaista kuin esim. jonkin Yleisradion viihdeohjelman. Pitäisikö YLE:n ohjelmia boikotoida, jos ei pidä Suomen hallituksesta?

KHL:n takana on kuitenkin intressejä, joita epäsuorasti tukee osallistumalla liigaan tai sen tarjontaa kuluttamalla. Kukin yksilö ratkaisee sitten itse, missä oma raja menee tämän kuluttamisen suhteen.

Voisitko tarkentaa? Mitä intressejä esim. suomalainen kiekkokuluttaja tukee menemällä esim. tulevan kauden Jokereiden KHL-matsiin?
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
On kovin idealistista sulkea silmänsä ja kuvitella ettei KHL:ssä ole myös tarkoitus yhdistää urheilua ja politiikkaa toisiinsa, niin voimakkaasti liiga on kytköksissä Venäjän valtaapitäviin ja viime kädessä Putiniin.
Ei kai se sarjasta poliittista tee, että osa seurojen omistajista on mutkan tai parin kautta kytköksissä Putiniin? Mun on edelleenkin vaikea ymmärtää mitä niin haitallista KHL:llä voidaan saada aikaan, että sitä pitäisi jotenkin boikotoida. Hollywood on aikoinaan ollut USA:lle melkoinen propagandakoneisto ja on sitä kai edelleen pienemmissä määrin, mutta en mä sitä oikein minään polittisena instanssina osaa nähdä ja harvoin olen kuullut kenenkään siellä tuotettuja elokuvia boikotoivan.

KHL:n on tottakai tarkoitus viedä maailmalle positiivista kuvaa venäjästä, mutta kyllä mun mielestä parempi termi on markkinointi ja se usein maksaa rahaa, varsinkin aluksi. KHL on ennenkaikkea vientituote, jonka rahan sijasta ainakin pitäisi omalta osaltaan parantaa muun maailman venäjäkuvaa. Jos se on suurvaltapolitiikkaa, niin sitten sitä samaa tavaraa ovat olleet jokaikiset Olympialaiset, kaikkien lajien MM-, EM- ja muut mahdolliset kv. kilpailut.

Ovat, yleenä noista Hartwallilla pidetyistä kisoista ym. ottelutapahtumista on maajoukkuepelien osalta jokunen ropo jäänyt aina Kalen mafiallekin taskuun.. Viime MM-kisojen tuottoja pistettiin ainakin juniorivalmennuksen kehittämiseen Suomessa. Venäläiset ei varmaankaan hyvää hyvyyttään sijoita Areenaan ja haluavat rahansa myös tuottona takaisin.
Onko sulla mitään käsitystä miten tapahtumabisnes Areenalla toimii? MM-kisojen järjestäjä on Suomen Jääkiekkoliitto, ei Helsingin Halli OY, tai mikä ikinä se nykyään onkaan. Liitto saa itse myydä lippunsa ja maksaa halliyhtiölle vain tilan vuokrasta ja erinäisistä palveluista, joita Areena heille tarjoaa. Jokereiden kohdalla tällä erottelulla ei ole juuri merkitystä, koska kotiotteluiden lipputulot oheismyyntituotot pysyivät aikaisemmin konsernin sisällä, mutta ei kiekkoliitolla ole sellaista napanuoraa. Kaikki tulevat MM-kisat ovat jatkossakin miljoonabisnestä liitolle ja he voivat ne voittonsa ohjata uudestaan niihin junnuvalmentajiin, jos niin parhaaksi näkevät. Areenan omistajien toinen kansallisuus ei siihen asiaan vaikuta.
KHL = Venäjän valtaapitävä eliitti, tuon asian tajuaa yksinkertaisinkin jääkiekon seuraaja.
Yritä nyt edes perustella. Se, että joidenkin seurojen omistajaportaassa on Putinin tuttuja ei vielä riitä. Venäläisiä seurojahan on vain parikymmentä, joten aika kapea on tämä valtaapitävä eliitti, jos se kyetään kattamaan yhdellä urheilusarjalla.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Politiikka on läsnä myös NHL:ssä, sillä monet seurojen omistajat tukevat rahallisesti etupäässä republikaanista puoluetta, tosin jotkut myös demokraatteja.

Minun kommenttini oli kylläkin vastakommentti nimimerkki Variksen kirjoituksiin, jossa hän vähätteli politiikan ja KHL:n sidettä, kutsuen tätä politiikan ja urheilun yhdistämistä keskusteluissa "väsyneeksi".

Eli tismalleen sama juttu, kuin Ukrainankin kriisin kohdalla, turha vetää juttuun jenkkejä, kun kyse on nyt Venäjästä.
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Niin ..

vlad.

Putin ja Venäjän hallinto on niin kaukaisesti tekemisissä joidenkin seurojen rahoituksen kanssa, että voi sanoa, että näiden seurojen toiminta jatkuisi kutakuinkin samanlaisena riippumatta Putinin ja Venäjän hallinnon mieltymyksistä jääkiekkoa kohtaan. Kaikki nykyiset KHL-seurat eivät siis suinkaan romahtaisi vaikka se pahin skenaario tapahtuisikin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Putin ja Venäjän hallinto on niin kaukaisesti tekemisissä joidenkin seurojen rahoituksen kanssa, että voi sanoa, että näiden seurojen toiminta jatkuisi kutakuinkin samanlaisena riippumatta Putinin ja Venäjän hallinnon mieltymyksistä jääkiekkoa kohtaan. Kaikki nykyiset KHL-seurat eivät siis suinkaan romahtaisi vaikka se pahin skenaario tapahtuisikin.

Seurat eivät romahtaisi (tai siis kyllä jotkut romahtaisivat täysin), mutta pelaajabudjetit pienenisivät todella dramaattisesti.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Putin ja Venäjän hallinto on niin kaukaisesti tekemisissä joidenkin seurojen rahoituksen kanssa, että voi sanoa, että näiden seurojen toiminta jatkuisi kutakuinkin samanlaisena riippumatta Putinin ja Venäjän hallinnon mieltymyksistä jääkiekkoa kohtaan. Kaikki nykyiset KHL-seurat eivät siis suinkaan romahtaisi vaikka se pahin skenaario tapahtuisikin.

Kaikkia seuroja Putinin hallinnon välittämä taloudellinen tuki ei tietenkään romahduttaisi, mutta mikä on liigan tulevaisuus siinä tapauksessa, että Moskovassa kyllästytään kiekkobisnekseen ja löydetään jokin toinen intressi?

Mikä on KHL:n tulevaisuus siinä vaiheessa jos Moskovaan sidoksissa olevat oligarkit joutuvat harkitsemaan sijoituksiaan uudelleen mielenkiinnon kiekkoon vähennyttyä olennaisella tapaa Moskovassa?

Nämä ovat asioita jotka on huomioitava ja hyvä pitää mielessä. KHL on vaikutusvaltainen liiga tasan niin kauan kuin Moskovassa nähdään järkevänä panostaa kiekkoon ja siksi - juuri siksi - minusta olisi olennaisen tärkeää se, että liiga pyrkisi tekemään pesäeroa päättäjiin ja kuihduttamaan poliittisen sitoutumisensa minimiin. Ei liigalla ole tulevaisuutta maailman toiseksi parhaana liigana jos se rahasumma mikä on kytköksissä Moskovan päättäjiin katoaa seurojen käytöstä. Sen jälkeen on ihan sama mitä Tatarshtanissa tuumataan tai mitä tuumaillaan Venäjän ulkopuolisissa maissa, kun liigan ydinalueelta tuleva rahoitus on lakannut tai kuihtunut minimaalisen pieneksi. Mikäli seurojen palkanmaksukyky Venäjällä laskee olennaisella tapaa, mikä voi toteutua esim. poliittisen ilmaston muutoksen seurauksena, liigan elinkyky laskee huomattavasti, mikä heijastelee hyvin pian muihin KHL-maihin.

vlad.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Putin ja Venäjän hallinto on niin kaukaisesti tekemisissä joidenkin seurojen rahoituksen kanssa, että voi sanoa, että näiden seurojen toiminta jatkuisi kutakuinkin samanlaisena riippumatta Putinin ja Venäjän hallinnon mieltymyksistä jääkiekkoa kohtaan. Kaikki nykyiset KHL-seurat eivät siis suinkaan romahtaisi vaikka se pahin skenaario tapahtuisikin.

Niin. Kun Neuvostoliitto romahti ja koitti uusi vapaus, olin Jääkiekkolehden toimeksiannosta haastattelemassa seurajohtajia ja pelaajia Venäjällä. Entisen valtion mahtiseura ZSKA:n silloinen pomo kertoi, että kusessa ollaan. Kysyin että voitko kertoa tarkemmin. Voin, hän sanoi. Kun joukkueen pitäisi harjoitella, emme pääse halliin koska siellä on kirpputori. Kysyin miten se on mahdollsta. Pomo totesi vain, että raha puhuu. Meillä ei ole rahaa, mutta kirppiksen pitäjiltä löytyy.

Jotain samanlaista voisi tapahtua nytkin jos poliittinen tuki loppuu. KHL luultavasti myös muuttuisi venäläiseksi sarjaksi ja Venäjän ulkopuoliset joukkueet varsinkin Tsekeissä ja Suomessa olisivat epäsuosiossa ja ne lakkautettaisiin vähin äänin. Jokerien kannalta jos katsoo niin ainoa toivo on siinä, että uutta vastakkainasettelua Venäjän ja lännen välille ei synny. Itse en usko sen syntymiseen ainakaan vielä. Kyse on ennen kaikkea rahasta ja oligargeille ei ole edullista rikkoa suhteita länteen. Mutta jos Venäjän talous lähtee kunnolla alas ja kansan tyytymättömyys nousee, helpompi se on löytää vihollinen ulkoa kuin ratkaista sisäisiä ongelmia...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös