Tätä menoa sm-liiga ja elitserien kyllä tyhjentyy vauhdilla tähtipelaajista ja pykälää heikommistakin pelaajista. Onkohan KHL:lla visiota siitä, kuinka suuri sarja se voisi olla esimerkiksi viiden vuoden kuluttua?
Venäjällä laajentumispotentiaalia omaavia kaupunkeja ovat lähinnä Sotshi, Tjumen, Krasnodar ja varauksin Toljatti.
Sotshissa on valmis infra ja upea halli olympialaisten myötä. Mutta konkreettisia suunnitelmia Sotshin KHL-joukkueelle ei tällä hetkellä ole. Uusi organisaatio vaatisi rahoittajan. On myös mahdollista, että joku Moskovan alueen seuroista siirtyisi Sotshiin pelaamaan, jolloin kyse ei olisi enää laajentumisesta.
Tjumenissa on kaikki muu paitsi mitat täyttävä halli. Tjumen on Venäjän suurista kaupungeista rikkain ja siellä pelaa VHL-seura Rubin. En tiedä miksi Tjumeniin ei saada aikaiseksi uutta areenaa, vaikka rahasta homma ei ainakaan ole kiinni. Rubin Tjumenin budjetti on 10 miljoonaa USD eli suurempi kuin yhdelläkään SM-liigaseuralla. Mutta Rubin pelaa 3000 katsojaa vetävässä ladossa eikä tuolla hallilla ole mitään asiaa KHL:ään. Tjumen on kyllä kaupunki jonka haluan joskus nähdä KHL:ssä, kunhan saavat aikaiseksi sen uuden areenan sinne.
Kuban Krasnodar on uusi tulokas VHL:ään ja joukkueen omistajalla on suuret suunnitelmat organisaation tulevaisuudelle. Myös Kuban pelaa suurella budjetilla (6 miljoonaa USD). Krasnodariin on rakenteilla tämän näköinen 52,000 katsojaa vetävä jalkapalloareena:
http://i46.tinypic.com/ih72ox.jpg
Luin joskus että tuon jalkapalloareenan viereen rakennetaan myös areena jääkiekkoa ja koripalloa varten, mutta minulla ei ole konkreettisempaa tietoa sen edistymisestä. Jos areena saadaan rakennettua periaatteessa mikään ei estä Krasnodarin osallistumista KHL:ään. Mutta useampaan vuoteen tätä ei tule tapahtumaan.
Toljatti on perinteinen kiekkokaupunki, joka voitti 1990-luvulla ja taisipa voittaa 2000-luvun puolellakin mestaruuksia. Mutta kaupungin seura Lada joutui vaikeuksiin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Toljatti elää ja kuolee Avtovaz-autotehtaan mukana ja tällä ei ole viime vuosina kulkenut kovin hyvin. Myös Ladan rahoitus on kiinni siitä, miten Avtovazilla menee. Toljattiin valmistuu muistaakseni tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa uusi mitat täyttävä areena, joten paluu mestaruussarja-tasolle on mahdollinen jos seura löytää uutta rahoitusta. Lada Toljattilla ei ole mennyt pelillisesti kovin hyvin VHL:n puolella, vaan seura sijoittui tällä kaudella VHL:ssä vasta sijalle kymmenen. Toki VHL on myös laaja 27 joukkueen sarja.
Kazakstanissa yksi mahdollinen laajennuskohde on Saryarka Karaganda, joka pelaa myös VHL:ssä. Saryarka menestyi tällä kaudella erittäin hyvin. Se sijoittui runkosarjassa toiseksi ja pelaa parhaillaan VHL:n finaalisarjaa Ufan farmiseuraa Toros Neftekamskia vastaan. Karaganda on Ust-Kamenogorskin ohella Kazakstanin toinen perinteinen kiekkokaupunki (nykyinen pääkaupunki Astana rakennettiin keskelle aroa vasta 1990-luvulla). Myös Saryarka tarvitsee sekä uuden areenan että lisää rahoitusta voidakseen pelata KHL:ssä. Molemmat saattavat järjestyä, mikäli Kazakstanista löytyy tähän tahtoa. Kazakstan on tätä nykyä varsin rikas valtio.
Entisten neuvostotasavaltojen ulkopuolella eniten laajentumisesta on puhuttu Gdanskin (Puola), Milanon (Italia) ja Stavangerin (Norja) kohdalla. Näistä Gdanskilla ja Milanolla on mitat täyttävät areenat, mutta seurojen rahoituspohja ei viime tietojen perusteella ole riittävän vahva, jotta ne voisivat pelata KHL:ssä ainakaan ensi kaudella.
Näiden lisäksi KHL tavoittelee laajentumista Saksaan, Sveitsiin ja Skandinaviaan.