Missä jamassa on Venäjän juniorituotanto tätä nykyä ja eikö Venäjän ylimpiä sarjatasoja mietittäessä ole lainkaan funtsittu omien juniorien kohtaloa?
Venäjän juniorituotanto on hieman Suomea ja Tshekkiä parempaa, mutta selvästi Kanadan, USA:n ja Ruotsin alapuolella ainakin mitä tulee hyvien pelaajien määrään.
Venäjä on 143 miljoonan asukkaan valtio, mutta sen jääkiekkoon liittyvät resurssit eivät ole muiden eurooppalaisten maiden yläpuolella. Tässä IIHF:n sivuilta poimittuja tilastoja (maan nimi - rekisteröityjen pelaajien määrä - katettujen hallien määrä):
Venäjä - 64,326 - 346
Suomi - 56,626 - 246
Kanada - 617,107 - 2,486
USA - 511,178 - 2,000
Ruotsi - 69,921 - 342
Tshekki - 95,094 - 148
Mitä nämä numerot kertovat? Pohjois-Amerikan maiden resurssit ovat kymmenkertaiset jokaiseen Euroopan huippumaahan verrattuna. Euroopassa valmennuksen ja pelaajakasvatuksen on PAKKO olla Pohjois-Amerikkaa laadukkaampaa, jos täällä halutaan kilpailla heitä vastaan, koska siellä massaa ja harjoitustilaa on kymmenen kertaa enemmän.
Euroopan maista Ruotsissa on melko tasaveroiset kiekkoresurssit Venäjän kanssa. Pelaajia on Ruotsissa hieman enemmän kun taas katettuja halleja on Venäjällä jonkin verran enemmän. Tshekissä pelaajia on jopa yllättävän paljon kun taas halleja siellä on kaksi kertaa vähemmän kuin Venäjällä ja Ruotsissa.
Venäjällä oli Neuvostoliiton hajotessa 1990-luvun taitteessa reippaasti alle 100 katettua hallia, kun niitä nyt on noin 350 (ja lisää rakennetaan kovaa vauhtia). 1990-luvulla Venäjälle ei montaa uutta hallia valmistunut, mutta Vladimir Putinin aikana halleja on rakennettu melkeinpä "urakalla" ja mielestäni paras yksittäinen Venäjän jääkiekkoa koskeva asia viimeisen 13 vuoden ajalta onkin se, että maan hallikanta on yli kolminkertaistunut näin lyhyessä ajassa.
Venäjän juniorituotannon tila on nouseva. Viime vuosina huipulle nousseet pelaajat ovat aloittaneet lajiharrastuksen 1990-luvulla, jolloin lajiolosuhteet maassa olivat selvästi heikommat kuin mitä ne ovat nyt. Venäjällä jääkiekkoon alettiin panostaa uudelleen enemmän vasta 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Uskon, että tuloksia tästä aletaan vähitellen näkemään eli vuonna 1995 ja sen jälkeen syntyneistä ikäluokista nousee enemmän huippupelaajia kuin mitä ikäluokista 1985-1994 nousi (vaikka onhan heidänkin joukossaan mm. Malkin, Ovetshkin, Radulov, Voinov, Kuznetsov, Varlamov, Bobrovski ja Kulikov).
Tuli vaan mieleen, kun nyt huhutaan jopa Tomi Sallisen tasoisten pelaajien siirtymisestä KHL:n..
Eipä tuo sarjan taso kovin kummoinen ole, jos pitää Suomesta hakea neloskenttiin epäonnistuneet ex-junnulupauksetkin.
Näillä näkyminen Tomi Sallinen ei ole siirtymässä KHL:ään ainakaan ensi kaudeksi.
Myönnän etten ole nähnyt Sallisen koskaan pelaavan eli en tiedä pelasiko hän nelosketjussa vai ei, mutta tilastojen mukaan hän teki viime kaudella SM-liigassa 58 peliin 35 pistettä. Se on melkoinen määrä "nelosketjun mieheltä".
Mutta Venäjän pelaajatuotanto ei riitä 28 joukkueen sarjan tarpeita varten, joten pelaajia on pakko tuoda ulkopuolelta runsain määrin. Ei tämä huono juttu ole.