Keskustelua ambient musiikkityylistä ja sen edustajista

  • 3 088
  • 16

Crazy Diamond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins & Winnipeg Jets
Elikkäs onko täällä jatkoajassa ihmisiä jotka olisivat kiinnostuneet nimenomaan ambient tyylisestä musiikista. Kysymyksessä on siis musiikkityyli jossa pääpointtina on tunnelman luonti ja yleensä se tunnelma on synkän puoleista, riippuen alatyylistä. Ambient alatyylejä on monenlaista esim. dark ambient, neoclassical ambient jne.

Itse kiinnostuin lopullisesti tästä musiikkityylistä näiden videoiden myötä:

DARK AMBIENT STYLES - PART 1
DARK AMBIENT STYLES - PART 2
DARK AMBIENT STYLES - PART 3
DARK AMBIENT STYLES - PART 4
DARK AMBIENT STYLES - PART 5

Tässä kuvailut eri ambient alatyyleistä

Eikä keskustelun tarvitse rajoittua just ambienttiin vaan muukin tumman synkeä tunnelmamusiikki on tervetullutta tähän ketjuun.

Tässä yksi oma henk.koht. suosikkini (Youtube linkki):

Elend

Muita tunnettuja edustajia on mm. Lustmord, Nox Arcana ja suomalainen Nest
 

pancor

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, New Orleans Saints, Україна
Aika erikoista, että puhutaan dark ambientista eikä ketjun avaaja edes maininnut yhtä genren suurimmista, eli norjalaista Mortiisia. Tämä hieman koominenkin hahmo peikkonaamareineen ja lepakonsiipineen teki kuitenkin neljä kyseiseen genreen vahvasti vaikuttanutta levyä heti ensilevytyksinään. Näitten jälkeenhän mies toki siirtyi enemmänkin goottirockin ja industrialin maailmaan mutta neljä ensimmäistä: Født til å Herske(1993), Ånden Som Gjorde Opprør(1994), Keiser av en Dimension Ukjent(1995) ja Crypt of the Wizard(1996) ovat kuitenkin omassa genressään hyvinkin merkittäviä teoksia.

Pistetään nyt vaikka maistiaisiksi "Ånden Som Gjorde Opprør" levyltä biisi "En Mørk Horisont".
Osa 1
Osa 2
Osa 3

Linkit siis vievät kyseiseen biisiin, joka on pituutensa vuoksi katkottu kolmeen osaan.

EDIT: Lisäsin levyjen perään julkaisuvuodet.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ensimmäisen osan kuuntelin ja itselleni nyt tuli ensimmäisenä mieleen, että Black Sabbathin Born Again-levy oli ilmeisesti ambient-musiikiin uranuurtajia. Tässä esim. Stonehenge.
Heh, no tuskin. Sellaiset suuruudet kuin Tangerine Dream, Klaus Schulze, Jean Michel Jarre, Vangelis ja Brian Eno noin muutamia tunnetuimpia mainitakseni on tehneet ambientiksi luokiteltavaa musiikkia jo 70-luvulla. Osa noista jo ihan kyseisen luvun alusta. Eräältä sellaiselta pikkubändiltä kuin Pink Floyd voi löytää myös piirteitä ambientista jo aika varhaisilla levyillä.

Tuo BS:n levy nyt on kuitenkin 80-luvulta, jollen väärässä ole? En nyt silti väitä, etteikö vaikutteita ambientiin olisi tullut sieltä täältä, yllättävistäkin suunnista.

Ambient on tietysti käsitteenä varsinkin nykyään aika harhaanjohtava usein tai sanotaanko, että sen alle niputetaan hyvin monenlaista tavaraa. Kaikkein kärjistetyimmillään se on tietysti enemmänkin äänimaailmaa kuin melodioita, mutta itse nyt hyväksyn minimalistisen ja tempoltaan rauhallisen myös melodioita sisältävän musiikin ambientiksi.

Kiehtova ketju ja palaan tämän pariin jos tulee jotain mieleen ja ihan muuten vaan katsomassa jos on itselleni tuntemattomia tapauksia. En nyt itse vaadi ambientilta sellaista synkkyyttä, vaan myös avaruudellisuus ja luonnonläheisyys sekä unenomaisuus on mieluisia elementtejä. Luultavasti tämän ketjun ei ole tarkoitus rajautua vain ns. dark ambientiin?
 

Crazy Diamond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins & Winnipeg Jets
Sellaiset suuruudet kuin Tangerine Dream, Klaus Schulze, Jean Michel Jarre, Vangelis ja Brian Eno noin muutamia tunnetuimpia mainitakseni

Tangerine Dream sekä Pancorin mainitsema Mortiis ovat itsellenikin tuttuja, mutta en nyt tiedä mikä aivopieru allekirjoittaneelle pääsi tulemaan kun en avauksessa näitä maininnut. Hienoa, että täältä löytyy vähän kokenempaa ambientin kuuntelijaa.

En nyt itse vaadi ambientilta sellaista synkkyyttä, vaan myös avaruudellisuus ja luonnonläheisyys sekä unenomaisuus on mieluisia elementtejä. Luultavasti tämän ketjun ei ole tarkoitus rajautua vain ns. dark ambientiin?

Ei rajoitu pelkkään dark ambinettiin vaan kaikki vähänkään ambienttiin viittaava musiikki ja siitä keskusteleminen on tervetullutta.
 

MarkusMaggot

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaljaliigalaiset
Ilmoittaudun ambientin ystäväksi. Eniten iskee dark ambient, eli juuri Mortiis/Lustmord-setti. Kotimaisista olen tykästynyt Jääportit-nimiseen kokoonpanoon, vahvasti ambient-vaikutteista ovat myös he.

Ambientin määritelmä on tietysti vähän häilyvä, kuten niin monen muunkin musiikin alalajin. Godspeed You! Black Emperorissa on jonnin verran vaikutteita ja miksei tietysti myös Sigur Rósissa. Tietysti jos ihan minimalistista tunnelmointia haetaan, niin nuo edellämainitut eivät aivan tähän kuvaukseen mene. Samoin norjalainen Ulver käyttää paljon ambient-vaikutteita ja osa levyistä onkin oikeastaan ihan täyttä ambientia.

Muistaako kukaan 90-luvulta norjalaista Wongraven-bändiä? Sehän taisi olla Satyriconin laulajan joku projekti, joka myös väänsi jonkilaista dark ambientia? Voi olla, että aika on mullannut muistot, mutta se yksi ja ainoa julkaistu levy oli muistaakseni ihan pätevää tavaraa.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Ah, ambient <3

Tsekatkaapa aivan ensimmäiseksi mm. Woob - 1194. Tuolta levyltä löytyvä "On Earth" on yleisesti yksi kaikkien aikojen arvostetuimpia ambient-biisejä. Myös tänä vuonna ilmestynyt Woob - Repurpose on erittäin kova. Klaus Schultze, Pete Namlook jne on muita nimiä joita tulee vahtia ambientista puhuttaessa.
 

FourForty

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Täältä lähtee ääni Global Communicationille sekä erityisesti Blood Music: Pentamerous Metamorphosis- ja 76:14-levyille. Molemmat löytyvät Youtubesta kokonaan, joten sieltä voi tarkistaa niiden hienouden. Iltatöiden jälkeen saa aika hyvin rauhoituttua kun pistää esim. 14:31:n soimaan.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Täältä lähtee ääni Global Communicationille sekä erityisesti Blood Music: Pentamerous Metamorphosis- ja 76:14-levyille. Molemmat löytyvät Youtubesta kokonaan, joten sieltä voi tarkistaa niiden hienouden. Iltatöiden jälkeen saa aika hyvin rauhoituttua kun pistää esim. 14:31:n soimaan.
Pentamerous Metamorphosis on mielettömän hieno levy! Unohtui mainita omasta listasta.

Klaus Schulzen Farscape I & II on myös aivan täydellinen. Tässä on laulamassa mukana mm. Dead can Dancesta tuttu Lisa Gerrard. Myös Helios ja erityisesti levynsä Eingya kannattaa tarkastaa.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Löysin ambient-musiikin vasta jokunen kuukausi sitten, kun menin huvikseni youtubessa kuuntelemaan Husky Rescueta. Koska olen newbie tällä saralla, tietämykseni muista artisteista ei ole vielä niin sofistikoitunut kuin alan veteraaneilla. Tarkoituksenani on ainakin näin aluksi täydentää HR-kokoelmaani ennen kuin syöksyn muiden artistien tuotantojen kimppuun.
Mitäs mieltä te olette tästä suomalaisbändistä?
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Norjalainen Ulver viihtyy levylautasella usein, ainakin Peredition Citystä alkaen, jätän ne alkupään perinteisemmät kurkkulaulut väliin.

Brian Enon Ambient-sarja 1-4 kuuluu ehdottomasti kulmakiviksi rauhalliseen olemiseen ja kotona puuhailuun. Luo erikoisen tunnelman pistää langattomat kuulokkeet päähän, Eno ääneen ja sitten pihalle puutarhatöihin.

Islannista tulee useitakin tyylisuunnan edustajia Sigur Rosin vanavedessä, Jóhann Jóhannsson, Múm ja Amiina ehkä etunenässä.

Mustaan ambientiin lipsahtaa sitten ukrainalainen Drudkh jonka mätössä on pakko olla transsendenttisia ominaisuuksia. Mikä tahansa metallitehdas tuskin laittaisi kappaleensa nimeksi esim. "Kurkien etäinen huuto" tai "Syksyn kuulaus".

Linkit Spotifyyn.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tässä ruotsalaisen Carbon Based Lifeformsin uutta mainiota levyä Interloperia kuunneltuani muutamaan otteeseen tuli mieleen, että Ultimae Recordsin julkaisemia levyjä (jonka alla mainitsemani CBL julkaisee juttujaan) voisi suositella ambientista tykkääville. Seassa on toki hienokseltaan biittiäkin sisältävää, joskin silti keveää ja leijuvaa tavaraa. Osaltaan sitten kuitenkin rauhallista tunnelmamusiikkia ja avaruudellisia äänimaailmoita.

Spotifysta löytyy varsin mukavasti kyseisen lafkan julkaisemia levytyksiä. Myös Fahrenheit Project nimellä julkaistuja kokoelmalevyjä (joita taitaa löytyä 6), joissa on eri artistien ja porukoitten kappaleita. Niiden kautta voi helposti suunnistaa mahdollisen mieluisan artistin pariin.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Itsellenikin nuo Ultimae Recordsin levyt ovat uponneet. Carbon Based Lifeforms on hyvää tavaraa ja itselleni on uponnut Hydroponic Garden-albumi. Tuohon päälle kun laitetaan vielä yksi omista henkilökohtaisista suosikeistani eli Solar Fields, Aes Dana ja Asura näin esimerkkeinä, niin laadukasta tavaraa on. Välillä kieltämättä biiseissä on biittiä ja koko aikaa ei mennä aina rauhallisissa merkeissä ja jotkut Ultimaen albumit viittaavat jo melkoisesti tuonne trancen puolelle, mutta itselleni tuo soundi uppoaa.

Spotifysta taitaa miltei kaikki Ultimaen levyt löytyä. Sieltä voi käydä testailemassa.
 
Nuoruuden talobileissä soi tykimmän luukutuksen ohessa The Orb ja The KLF.

The Orbin Blue Room taitaa edelleen olla pisin biisi, joka on noussut Britannian sinkkulistan top kymppiin.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuohon päälle kun laitetaan vielä yksi omista henkilökohtaisista suosikeistani eli Solar Fields, Aes Dana ja Asura näin esimerkkeinä, niin laadukasta tavaraa on.
Joo, Solar Fields kolisee täälläkin, erityisesti levy Leaving Home on todella kaunista maalailua äänimaailmoilla ja kauniilla eteerisillä melodioilla. Upeaa musiikkia kerta kaikkiaan. Voin suositella lämpimästi kelle tahansa.

Myös nuo muut mainitsemasi tekee hyvää matskua.
 

Crazy Diamond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins & Winnipeg Jets
Joo, hiukan on jäänyt lähiaikoina vähälle ambientin kuuntelu. Yhden uuden nimen olen silti löytänyt. God Is An Astronaut. Linkki Youtubeen. Mukavan rauhallista.

Tummemman puolen ambientista on tullut jonkun verran kuunneltua Lustmordin varhaisinta levyä Lustmord.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
God is an Astronaut on hieno yhtye, jos nyt en ihan ambientiksi itse miellä (olkoonkin, että on nyt vaikutteita sieltäkin), vaan enempikin post rockiksi. Toki post rock itsessään sisältää juuri hyvinkin minimalistisia ja enemmän äänimaailmalla väritteleviä elementtejä kuin ihan selkeitä riffejä jne.

GiaA on kerran nähty livenäkin ja siinä muodossa ei ainakaan ambientista voida oikein puhua. Livenä siis huomattavasti räväkämpää kuin levyillä, jossa on siis sitä tunnelmointipuolta enemmän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös