Sitten toisaalta minusta tapahtumanjärjestäjätkään eivät todellakaan saa puhtaita papereita. Ruisrockin taustaporukka oli jo jonkun aikaa puskenut sellaista viestiä mediaan, että "ei se ole Ruissi eikä mikään, jos ei ole 35 000 kävijää". Tämä ylioptimistinen ajatus, yhdistettynä kaikkiin ulkomaisiin esiintyjiin oltaisiin voitu jo ajat sitten hylätä ja ottaa käyttöön plan b, eli vähän pienimuotoisemmat festarit. 5000 kävijää per päivä saadaan Ruissalon Kansanpuiston kokoisella alueella jo hajautettua varsin hyvin. Kaikille omat istumapaikat, maskeja ja käsidesipulloja joka puolelle yms. Suomalaisetkin huippuartistit olisivat varmasti kelvanneet tässä tilanteessa suurimmalle osalle yleisöstä. Mitä tulee ulkkariesiintyjiin, ei ole mitään takeita siitä että vuoden 2022 kesänäkään saadaan jenkkitähdet sun muut paikalle. Voi olla että pandemia on paremmassa tilanteessa, mutta toisaalta voi olla että matkustaminen on entistä hankalampaa. Todella laiskaa toimintaa nyt toista kertaa peräkkäin lyödä ruksi vaan vuosiluvun päälle: "tervetuloa kaikkien aikojen Ruissiin vuonna 2020 eiku 2021 eiku 2022. Lipun voi säästää ensi vuodelle, enää tarvitsee odottaa 15 kk". Nyt kannattaisi myös siellä suunnassa ottaa lusikka kauniiseen käteen ja koittaa sopeutua hiukan paremmin vallitseviin olosuhteisiin.
En sano, etteikö jotain olisi vähintään voinut yrittää tehdä. Mutta kyllä minä näissä olosuhteissa olisin ymmärtäväinen järjestäjien suuntaan.
Ei joku 35 000 katsojan tapahtuma ihan sormia napsauttamalla taivu 5000 kävijän festariksi. Lippuja festareille myydään perinteisesti varsin hyvin jo syksyllä erilaisin early bird -kampanjahinnoin (tänä vuonna kuluttajien käyttäytyminen ehkä varovaisempaa?). Toisaalta siellä on niitä 2020-kesälle ostettuja lippuja.... Moniko festarijärjestäjä olisi joutunut perumaan jo myytyjä lippuja, jos liian tiukasti olisi rajaamaan lähdetty? Joskus talvella jo olisi aika vaikea ollut lähteä kokoluokkaa muuttamaan. Ei mahdotonta, mutta vaikeaa. En tiedä miten artistien kanssa sopimukset muotoillaan, mutta eipä kai noitakaan ihan millä tahansa perusteilla voi järjestäjä lähteä purkamaankaan. Toki ihan ne käytännön seikatkin lienevät tarpeineen aika erilaiset, jos puhutaan 5000 tai 35 000 päivittäisestä kävijästä.
Kulttuuriala on viimeisen ~vuoden aikana jätetty löysään hirteen roikkumaan. Ala, jolla suunnitelmat ovat normaalisti varsin pitkäntähtäimen projekteja. AVIen päätökset kuukausi kerrallaan ei tähän aivan optimaalisesti istu. Ei niitä artisteja enää tapahtumavuonna kiinnitetä. Vuotta etukäteen niitä kiinnityksiä tehdään, ehkä aiemminkin. Festarijärjestäjät toimivat ympäri vuoden vaihtelevalla aktiivisuudella. Nyt ollaan tilanteessa, jossa vuoden ensimmäisiin isoihin festareihin olisi alle kaksi kuukautta aikaa. Järjestäjät eivät vieläkään ole saaneet viranomaisilta mitään konkreettisia suuntaviivoja rajoituksista. Joku "Kesäkuussa yleisötapahtumia voidaan järjestää rajoitetulle yleisölle, heinä-elokuussa rajoituksia lievennetään ja puretaan" -lausunto on kovin lavea, kovin pahasti vailla konkretiaa. Jotain enemmän olisi pitänyt viranomaisilta saada selkänojaksi, niin jotain mahdollisuuksia olisi festarijärjestäjilläkin.
Vuosi on takana, eikä hirveästi ole eteenpäin menty. Tapahtumatakuu on edelleen puheen tasolla. Etukäteen ei konkreettista tietoa tarjolla ole avuksi mm. mahdollisiin rajoituksiin liittyen. Ei käy kateeksi festivaalijärjestäjiä. Sääliksi käy myös niitä muita yrittäjiä, joiden kesään olennaisesti festarikävijät vaikuttavat asiakkaina. Hiljaista vaikuttaisi olevan tänäkin kesänä....