Erittäin mielenkiintoinen kysymys. Sanonta kuuluu, että kovat ajat lisäävät kovia arvoja, mutta ei sen luulisi kaikkea selittävän. Uskon, että "palstasukupolvi" on vaihtunut, mutta siihen joudutaan jättämään pienenpieni kysymysmerkki, koska emme voi varmaksi sanoa, että ovatko uudet kirjoittajat nuorempia, vaikka näin voikin olettaa.
Totta, mutta kuten sanoit, on sen kysymysmerkin kokoluokka melko pieni.
Valitettavasti vanhempia kyselyitä en äkkiseltään löytänyt, vaikka niitä varmastikin on tehty, mutta tässä muutama tuoreempi.
2011:
Palstalaisten ikäjakauma? | Jatkoajan keskustelupalsta
2012:
Jatkoajan ikä- ja sukupuolijakauma? | Jatkoajan keskustelupalsta
2015:
Syntymävuotesi? | Jatkoajan keskustelupalsta
Kaikissa tulos on samansuuntainen, eli käyttäjät ovat pääsääntöisesti 18-35 -vuotiaita. Pidän aika päivänselvänä, että profiili on pysynyt vuosien saatossa enemmän tai vähemmän samana, eli vanhempia käyttäjiä on poistunut vahvuudesta ja tilalle tullut nuorempia, sillä muussa tapauksessahan vuosituhannen alussa tämä sama käyttäjäkunta olisi kirjoitellut tänne enimmäkseen 8-25-vuotiaana.
Tuon viimeisimmän kyselyn mukaan neljännes vastaajista on syntynyt 1990-luvulla. Heistä tuskin monikaan on ollut vahvuudessa kymmenen vuotta sitten.
---
Joitain mahdollisia selityksiä omasta näkökulmastani käsin:
Yksi selkeä syy jatkiksen poliittisen ilmapiirin muutokseen on yksinkertaisesti koko vasemmiston kannatuksen yleisessä laskussa. Demarit saivat ihanneyhteiskuntansa valmiiksi, ja tekivät sillä itsensä tarpeettomiksi. Uusliberalismin kelkkaan hyppääminen piti vielä hetken vallankahvassa ja kannattajat kiinni vanhoissa eduissa, mutta ei sekään sen pidemmälle kantanut, kun vastaan tuli taantuma ja kovat ajat.
Individualismista ja elämän osa-alueiden arvottamisesta rahassa ja tuottavuudessa on tullut nyky-yhteiskunnan ns. leipäihanteita. Maahanmuuton ongelmat, vaikka ovatkin mitättömiä, ovat tulleet varteenotettaviksi politiikan teemoiksi varsinkin nuorten miesten keskuudessa joista jatkoajan käyttäjäkunta lähes yksinomaan muodostuu.
Ympäristökysymysten merkityksen kasvaessa myös ympäristöasioiden ääneen vastustamisesta on tullut tärkeämpää. Ensin epäiltiin ilmastonmuutoksen olemassaoloa, sitten ihmisen vaikutusta siihen. No, sittemmin tutkijat ovat kiistattomasti osoittaneet ilmiön ja sen ajurit toteen, mutta kulutuksen ja ympäristötuhon rajoittaminen ei vieläkään valtavirtaa napostele, vaan siilipuolustus keskittyy nyt siihen, täytyykö juuri meidän näistä asioista huolehtia, ja siirtää resursseja kulutuksesta, joka nappaa, ympäristönsuojeluun, joka ei nappaa. Oikeistokonservatismi lupaa säilyttää nykyisen kestämättömän elämäntavan. Kukapa nyt haluaisi kotimaanmatkailla bussissa ja mussuttaa matkaevääksi pahvin makuista tofua, kun voi lennellä ympäri globalisoitunutta maailmaa sen kaikista antimista täysin rinnoin nauttien.
Tässä nyt pari senttiä.
Summa summarum, jatkoajan poliittisen kentän muutos heijastelee vain koko yhteiskunnan poliittisen kentän muutosta. Outoahan se olisikin, jos vuosikymmenestä toiseen vain yksi aate jylläisi muiden vikistessä. Saa nähdä koska nyt lähes koko Euroopan laajuisen oikeistokonservatismin valtakausi alkaa taittumaan, ja pääsemmekö sitäkin analysoimaan jatkoajan keskustelupalstan kautta.