Kapteenit jarjestykseen

  • 7 134
  • 25

JLand

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, NY Yankees, NY Giants
Kun tuolla Saku Koivu-ketjussa kaytiin vaantoa johtajuudesta ja kapteeneista niin oli ehka paikallaan avata tallainen ketju. Rank the top 10 captains. Otan omaan listaani mukaan vain sellaiset pelaajat, jotka ovat pelanneet sina aikana kun mina olen jaakiekkoa edes jotenkin seurannut.

1. Mark Messier - (Moose, The Captain, Mess)

Koko Pohjois-Amerikan ammattilaisurheilun kaikkien aikojen captain/leader, without a shadow of a doubt. Ainoa kapteeni NHLn historiassa, joka on johtanut kaksi eri joukkuetta Stanley Cupiin. Kun Gretzky jatti Edmontonin ja suuntasi lanteen, oli Messier se voima, joka kokosi joukkueesta jalleen Stanley Cup voittajan.

Kuka voisi olla muistamatta legendaarista The Guaranteeta kevaalla 1994 kun Messier ilmekaan varahtamatta ilmoitti median edessa ennen Game 6 of the Eastern Conference finals: "I guarantee you we'll win." Ja mita teki Messier? Moose iski hat trickin ja syottopisteen siihen paalle kun Rangers voitti 4-2 Meadowlandsissa ahdistettuna selka seinaa vasten Devilsien johtaessa sarjaa voitoin 3-2. Loppu onkin sitten historiaa; memory of spring 1994 will dance and fizz in the heads of New Yorkers for generations. The Guaranteesta on tullut yksi urheilevan maailman legendaarisimmista tempuista.

Kun Rangers alkukaudella, syksylla 1993 havisiTampalle ja Anaheimille, oli joukkue menossa kriisiin Keenanin ojennettua muutamaa nuorempaa pelaajaa kovalla tavalla (Amonte). Messier piti joukkueelle tappiollisen Tampa-ottelun jalkeen puhuttelun ja Rangers voitti seuraavista 20 ottelusta 17. Kun yli-innokas Alexei Kovalev viihtyi toistuvasti jaalla ylipitkia vaihtoja, teki Messier Alexeille pelin saannot selviksi yhdeksi Keenanin kanssa. Messier seisoi eraassa Rangers/Sabres ottelussa Rangersin vaihtoaition oven edessa ja esti Kovalevin paasyn vaihtoon. Kovy pelasi melkein 3 minuuttia yhteen putkeen ja muistan vielakin miehen pelokkaan katseen kun Messier istui hanen viereensa Kovyn tultua viimein vaihtoon.

Messierin, 42, 'mean streak' on edelleenkin kanssapelaajille sellainen pelote, jota kaikki jaalla ja pukukopissa Messierin kanssa olevat pelaajat suuresti kunnioittavat. Pelaajat puhuvat usein NHLssa kasitteesta "Messier's stare". Itseoikeutetusti Messieria kutsutaan Rangersin pukuhuoneessa ja liigassa nimella The Captain.

2. Steve Yzerman - Vuonna 1986 (vai '87?) Wingsien kapteeniksi nostettu Stevie Y'n sanottiin olevan liian nuori ja kokematon kapteeniksi, mutta mies on vuosien saatossa noussut yhdeksi kapteeniuden henkiloitymaksi yhdessa Messierin kanssa. NHL'n pitka-aikaisin kapteeni paasi vihdoin eroon voittamattoman johtajan maineestaan 1996. Jaa kuitenkin Messierin varjoon.

3. Wayne Gretzky - The Great One ei ollut vain taidoiltaan liigan paras pelaaja vaan han oli myos loistava leader. Neljan Edmontonin Stanley Cupin voittaneen joukkueen kapteeni osoitti olevansa yksi parhaimmista johtajista yhdistettyaan kevaalla 1993 LA Kings-joukkueen tiiviiksi playoff-joukkueeksi johtamalla joukkueen aina Stanley Cup finaaleihin asti. Wayne oli hiljainen, mutta kun han avasi suunsa, kaikki kuuntelivat.

4. Scott Stevens - Niin pahalta kuin se tuntuukin, niin Stevens kuuluu ehdottomasti viiden parhaan joukkoon. Yksi kaikkien aikojen pelatyimmista taklaajista, joka on taklauksillaan muuttanut playoff-sarjojen kulun (Kozlov, Lindros). '95 ja 2k Cup-voitot tulivat suurilta osin Brodeurin huippupelin ja Stevensin johtajuuden ansiosta.

5. Joe Sakic - Avsien Cup-voittojen ilmentyma, jota vaivasi pitkaan Yzermanin tapainen vahattely johtajana ennenkuin Avs '96 nappasi lopulta Sakicin johdolla Stanley Cup-tittelin. Devils johti 2001-finaalisarjaa 3-2, mutta Sakicin henkilokohtaisella panoksella Avs rynnisti ohi. Cap 'n Joe ei pelkaa taklata ja tehda myos likaista tyota joukkueensa menestymisen eteen.

6. Bob Gainey - Toiseksi pisimpaan Habs-kapteenina legendaarisen Jean Beliveaun jalkeen toiminut Gainey oli pelaajauransa aikana yksi liigan ehdottomasti parhaimmista puolustavista hyokkaajista, mista osoituksena muun muassa nelja perakkaista Selke Trophya ja Conn Smythe Trophy vuoden '79 pudotuspelien jalkeen. Gaineyn ollessa kapteenina, Habs selviytyi aina pudotuspeleihin, mika kuvastaa jotain miehen johtamistaidoista.

7. Denis Potvin - Vaikka Islandersin 80-luvun dynastiajoukkueet olivatkin taynna tahtia (Bossy, Trottier etc.), Potvin oli se voima, joka piti joukkueen kasassa Al Arbourin kovan nuhteen alla. Yksi niista harvoista puolustajista, jotka ovat ylittaneet maagisen 100 pisteen rajan yhdella kaudella. Isles-faneille Potvin edustaa sita, mita Yzerman ja Messier edustavat omille seuroilleen.

"Potvin Sucks" on yleinen 'kannustushuuto' Madison Square Gardenissa. Tiedan, etta moni ihmettelee syyta tahan, joten valaistakoon sita nyt. Vuoden 1979 pudotuspeleissa Rangers ja Islanders pelasivat jatkopaikasta kun in Game 2 (?) Potvin taklasi torkeasti Rangersin sentteri Ulf Nilssonia murtaen taklauksellaan taman jalan. Nilsson oli Rangersin ykkossentteri ja viela tanakin paivana Rangers-fanit ovat vakuuttuneita siita, etta ilman tuota taklausta Rangers olisi taistellut Stanley Cupin voitosta. You won't be forgiven!

8. Mario Lemieux - Vaikka Lemieux'n sanotaankin olevan 'just one of those guys' pukuhuoneessa niin Mario on silti loistava kapteeni, joka saa panoksellaan kenet tahansa nostamaan suoritustasoaan muutamalla pykalalla. Lemieux oli se kasi, joka ojensi muun muassa nuorta Jaromir Jagria aikoinaan.

9. Rod Langway - Legendaarinen, varmaakin varmempi Caps-puolustaja, joka ei koskaan pitanyt itsestaan mitaan metelia. Voitti kahdesti perakkain Norris Trophyn (83 & 84). Langway ei koskaan antanut periksi ja hoiti hommansa niin yksinkertaisesti kuin mahdollista. Myoskaan Caps ei Langwayn - kuten Habs Gaineyn - kapteeni-aikana jaanyt kertaakaan ulos pudotuspeleista.

10. Ray Bourque - Bruins-legenda, 5 Norris Trophya ja yhden King Clancyn voittanut Bourque kuuluu ehdottomasti listalle. Hiljainen, mutta kunnioitettu number 77 antoi myos tekojen puhua puolestaan, eika koskaan nostanut itseaan jalustalle. Viela 40-vuotiaanakin, viimeisella kaudellaan melkein 60 pistetta. Hats off! Bourquen karisma ei voinut olla tarttumatta kanssapelaajiin.

Korostan, etta tassa listassa ovat mukana siis vain ne pelaajat, joiden otteista minun ei ole tarvinnut vain lukea tai kuulla vanhemmilta faneilta.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Hyvä lista, vaikka parina viime kautena Yzerman on mielestäni ollut itse Messieriäkin suurempi. Itse lisäisin listalle karismaattisen Chelioksen vaikkei hän koko uraansa ole kapteenina pelannut. Kuka vihaa häviämistä enemmän kuin Chelios? ei kukaan.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Hyvä lista. Mariossahan on huomattava se valtava kehitys kapteenin roolissa. Kaveri kun ei puhunut edes englantia aloittaessaan Pensseissä. Ja taas 90-luvun alkupuolella oli kaveri jo aivan toinen kapteeni. Hyvänä esimerkkinä että ennen otteluita Mario kiersi kopissa kaikkien luona ja jutteli jokaisen kanssa jotakin. Siis kun pelattiin Stanley Cup finaaleja ja varmaan itse kutakin jännitti. Marion parhaita puolia on toisaalta myös tuo että hän on "yksi niistä kavereista" vain. Vaatimaton ja helposti lähestyttävä, vaikka onkin niin maaginen. Ja kentällähän mikäs sen parempi esimerkki olisi kuin katsoa Mariota. Jaromirin maininta erittäin hyvä, koska Jagr'ssa näkyy paljon mitä on Mariolta enemmän tai vähemmän "imetty".
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Tällainen vanha ketju löytyi palstan uumenista, jossa varmaan voitaisiin huoletta jatkaa mielenkiintoista ja kiivasta keskustelua NHL-kapteeneista. Yritetään ainakin. Keskusteluhan otti jo hyvin tulta allensa, mutta väärässä ketjussa. Voisivatko modet ystävällisesti yhdistää loppupätkän Suosikki- ja inhokkipelaajat -ketjusta tämän jatkoksi?

Ensinnäkin tuo aikaisempi seuraikoni-heittoni oli vähän tai vähän enemmän huonohkoa huumoria eli en nyt tosissani Koivua lähtisi yksin "syyttämään" Montrealin kannuvajeesta.

Yhtälailla kieli poskessa päätin kiskaista Bourquen jonon jatkoksi.

Minusta ei muuten edes ole Koivun kannalta kovin reilua lähteä vertaamaan miestä Bourque´n. Jälkimmäinen oli kuitenkin aikansa parhaita, jos ei paras, puolustaja. Siis noiden johtajaominaisuuksiensa lisäksi. Koivu taas on ollut joukkueensa paras pelaaja osalla pelaamillaan kausilla.

En mielestäni missään vaiheessa verrannut Koivua ja Bourqueta, otin vaan esille toisen kapteenin ja ikonin, joka onneksi sai kun saikin lopulta nimensä pyttyyn. Niin paljon kun Koivusta pidänkin ja kapteenina arvostankin, Bourque on ihan omassa luokassaan tässä sarjassa.

Lisäksi haluaisin ihan vilpittömästi tietää Montrealia enemmän tuntevilta, voiko Koivun paidan nostamista hallin kattoon uran jälkeen pitää a) jonkinlaisena itseisarvona, b) mahdollisena vai c) epätodennäköisenä/mahdottomana ajatuksena?

Itsestäänselvyys se ei varmasti ole, eikä myöskään mahdottomuus, vaan hyvinkin mahdollista. Viimeiseltä viideltätoista vuodelta ei ole ketään muuta, jonka voisi joukkueesta poimia esille. Ensi kaudella ehkä kaikkien aikojen pisimpään palvellut kapteeni joukkueessa, jossa samaa viittaa ovat kantaneet esim. Doug Harvey, Jean Beliveau, Maurice Richard, Bob Gainey ja Guy Carbonneua - miksi ei? Nousee paita tai ei, sanomista tulee joka tapauksessa. Osalle kannattajista Koivu on koko Habsin ruumiillistuma, tai se mitä sen pitäisi olla, osalle pelkkä semitaitava europygmi, joka on epäonnistunut johtamaan joukkueensa lähellekään kannua.

En oikein ymmärrä miksi näiden saavutusten arvostaminen, mutta toisaalta faktan, että Koivu on tehollisesti selkeästi alisuorittanut urallaan, tiedostaminen ovat jotenkin toisensa poissulkevia asioita ja leimaavat heti Koivu-vihaajaksi.

Nyt taidetaan taas puhua aidasta ja seipäästä. Kyllä, Koivu on varsinkin runkosarjojen osalta alisuorittanut käytännössä koko NHL-uransa odotuksiin ja taitoihinsa nähden ja ainakin itse olen jossain määrin pettynyt, ettei Sakusta tullut todellista tähteä. Yhtä hyvin kun Koivun ketjukavereita voidaan moittia, voidaan sanoa, ettei Koivu ole pystynyt nostamaan ketjukavereitansa aivan uudelle tasolle. Syy tähän voi olla mikä tahansa, mutta se on eri tarina, eikä kuulu tähän ketjuun.

Sitä en ymmärrä, miksi odotusten ja pistetilastojen valossa alisuorittanut kaveri ei voisi olla yksi NHL:n parhaista kapteeneista? Jos Atlantan tai Chicagon kapteenit Kovalchuk tai Toews - kaikki kunnia miehille kapteeneina - olisivat eksyneet joukkueidensa sijaan Montrealiin, olisivatko he syrjäyttäneet Sakun? Veikkaan kakkosta. Jos unohdetaan pelilliset ansiot ja edellytykset täysin, ottaisin Koivun ennen Crosbya minä päivänä tahansa.

Kokonaan eri juttu on myös, pelaisiko Saku paremmin, jos ei C:n myötä joutuisi jatkuvasti raahaamaan yksijalaksista kivirekeä ylämäkeen.

Tuokaahan immeiset oman joukkueenne kapteenit esittelyyn, tästä saattaa tulla ihan mielenkiintoista!
 

Kaner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hawks, SaiPa
Jos Atlantan tai Chicagon kapteenit Kovalchuk tai Toews - kaikki kunnia miehille kapteeneina - olisivat eksyneet joukkueidensa sijaan Montrealiin, olisivatko he syrjäyttäneet Sakun?
On melkoista Toewsin johtajan ominaisuuksien aliarvioimista, kun mainitsee miehen samassa lauseessa Kovalchukin kanssa. Ilya nyt ei varmasti olisi Koivua syrjättänyt, Toews taas siinä ja siinä tapaus. Kanadalainen huippulupaus hyvillä johtajan ominaisuuksilla varustettuna kanadalaisessa joukkueessa... todennäköisesti Mr. Serious olisi tällä hetkellä Montrealin kapteeni, mikäli olisi joukkueeseen eksynyt.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Itsestäänselvyys se ei varmasti ole, eikä myöskään mahdottomuus, vaan hyvinkin mahdollista. Viimeiseltä viideltätoista vuodelta ei ole ketään muuta, jonka voisi joukkueesta poimia esille. Ensi kaudella ehkä kaikkien aikojen pisimpään palvellut kapteeni joukkueessa, jossa samaa viittaa ovat kantaneet esim. Doug Harvey, Jean Beliveau, Maurice Richard, Bob Gainey ja Guy Carbonneua - miksi ei? Nousee paita tai ei, sanomista tulee joka tapauksessa. Osalle kannattajista Koivu on koko Habsin ruumiillistuma, tai se mitä sen pitäisi olla, osalle pelkkä semitaitava europygmi, joka on epäonnistunut johtamaan joukkueensa lähellekään kannua.
Koivua ei ikinä tulla Montrealissa jäädyttämään. Patrick Royta lukuunottamatta taitaa kaikilla muilla olla vähintään 5 Stanley Cupia. Carbonneauta ei muuten ole jäädytetty ollenkaan. Aika on tullut täyteen, mutta näytöt eivät ole riittäneet. Legendaarisessa seurassa rima on korkeampi kuin jossain Calgaryssä (Mike Vernon), Winnipegissä (Thomas Steen) tai Carolinassa (Glen Wesley)
Sitä en ymmärrä, miksi odotusten ja pistetilastojen valossa alisuorittanut kaveri ei voisi olla yksi NHL:n parhaista kapteeneista? Jos Atlantan tai Chicagon kapteenit Kovalchuk tai Toews - kaikki kunnia miehille kapteeneina - olisivat eksyneet joukkueidensa sijaan Montrealiin, olisivatko he syrjäyttäneet Sakun? Veikkaan kakkosta.
Hyvät esimerkit valitsit. Kovalchuk nyt on NHL:n kapteeneista ehkä suurin vitsi. Loistavat yksilötaidot, mutta asenteensa ja esimerkkinsä puolesta yksi pahimpia anti-sankareita koko liigassa. Pasi Nurminen avautui miehen puolustusasenteesta vielä muutama viikko sitten MM-studioissakin. Sinänsä ymmärrän Trashersiä, että kenet muut sieltä voisi valita? Jeff Odgers on tainnut jo lopettaa.. Vinkiksi sellainen, että pakko ei ole ketään valita. Ei se ihan sattumaa ole, että miestä ei ole aikaisemmin hommaan valittu, vaikka nyt on jo hänen seitsemäs kautensa joukkueessa ja ikänsä puolesta olisi siihen sopinut jo aikaisemminkin. Silloin siellä on vain ollut tarjolla seuraavia mestareita:
Kelly Buchberger, Steve Staios, Ray Ferraro, Shawn McEachern, Scott Mellanby, Bobby Holik ja Vyacheslav Kozlov. Ihan aina sopivaa ei ole löytynyt ensinkään. Useimmat noista eivät ole edes A:ta kantaneet muissa joukkueissa.

Toews on taas loistava johtaja ja pelaaja, mutta täytti 21 vuotta vasta viime kuussa. Palataan vertailussa Koivuun kymmenen vuoden päästä.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Hyvät esimerkit valitsit. Kovalchuk nyt on NHL:n kapteeneista ehkä suurin vitsi. Loistavat yksilötaidot, mutta asenteensa ja esimerkkinsä puolesta yksi pahimpia anti-sankareita koko liigassa.

Toews on taas loistava johtaja ja pelaaja, mutta täytti 21 vuotta vasta viime kuussa. Palataan vertailussa Koivuun kymmenen vuoden päästä.

Voi itku. Ihan kaikkiin nykyisiin kapteeneihinko ei saa verrata? Toewsin myönnän nakanneeni tuohon ihan ikänsä puolesta, vaihdetaan Toews vaikka Druryyn niin kaikki ovat iloisia.

Käännetään nyt sitten niin päin, että listaan kenet joukkueiden nykykapteenistoista kelpuuttaisin Montrealin kapteeniksi Koivun sijaan:

Brenden Morrow
Shane Doan
Nicklas Lidström
Jarome Iginla
Rod Brind'Amour
Joe Sakic (varauksin)
Mike Richards (varauksin)
 

Finnish Isles

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Islanders
Kapteenikeskustelua on joskus hauska verrata NHL:n ja vaikka SM-liigan välillä, sillä Pohjois-Amerikan tapaan kuuluu etsiä aina suuria yksilöitä ja johtajia menestyksen takaa kunnon "american dream"-tyyliin, mutta Suomessa harvemmin yhtä paljon sälytetään vastuuta kapteenille, varsinkaan kun joukkue ei pärjää.

Löytyyhän molemmista liigoista suuria legendoja c-rinnassaan, mutta toisinaan tuntuu hieman liioitellulta kapteenin suitsutus tai mollaus, kun kyseessä ovat täysikasvuiset ammattilaiset ja aniharva fani kuitenkaan tietää mitä pukukopissa tapahtuu ja kuka puhetta johtaa, jolloin monesti kapteenien arvoa katsotaan puhtaasti tehojen sekä joukkueen menestyksen mukaan.

Usein kapteenit ovat joukkueensa johtavia pelaajia jäällä ja sen ulkopuolellakin, mutta en tiedä kuinka paljon Washingtonin menestyksestä kulminoituu Chris Clarkiin tai Lappeenrannassa Ville Kohoon ja ovatko he huonoja kapteeneja mikäli eivät ole jäällä joukkueensa näkyvimpiä ja eivät edes pukukopissa saa kaikkia pariakymmentä äijää piiskattua ihmetekoihin illasta toiseen?

Luulisi tästäkin aiheesta joku tohtorin väitöskirja vähintään Kanadasta löytyvän.
 

Disaster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs
Käännetään nyt sitten niin päin, että listaan kenet joukkueiden nykykapteenistoista kelpuuttaisin Montrealin kapteeniksi Koivun sijaan:

Lähes samalla asialla, nykyisistä pelaajista Koivun tilalle kelpaisivat: Vinny Lecavalier, varalla: Ethan Moreau, Ryan Smyth, Jason Smith ja Robyn Regehr. Nuo tulivat ensimmäisenä mieleen, tai oikeastaan mieleen tuli vain Lecavalier, mutta pakko kai tuohon oli joku muukin laittaa. Sen lisäksi täytyy mainita, että Ian Laperriere kelpaisi Habsien kapteenistoon, mutta ei ihan varsinaiseksi kapteeniksi asti kuitenkaan.

Kapteenien kapteenina pidän Mark Messieriä, hieman tylsä ja ennalta arvattava suosikki, mutta Messier vaan on niin kova jätkä. Bobby Clarke oli myös hyvä, mutta ehkä hieman liian villi ollakseen täydellinen kapteeni.

EDIT: Täytyy vielä mainita, että Clarke pelaili viimeisiä kausiaan, kun allekirjoittanut syntyi, joten Clarkesta saatu kuva voisi olla erinlainen, jos olisin häntä saanut seurata yhtä tiiviisti kuin Messieriä. Toki on tullut katseltuja tuntikausia vanhoja nauhoja ja muutama kirja lukaistua, mutta ei se ole siltikään sama asia, kuin että saisi seurata uraa reaaliajassa.

PS Messierille vielä lisäpojoja Madonnasta, OH!
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Voi itku. Ihan kaikkiin nykyisiin kapteeneihinko ei saa verrata?
Saa mutta jos tavoitteena on kertoa, kuinka hyvä kapteeni Saku on niin silloin vertailu Kovalchukiin on keinona huono. Sillä vertailulla kun voi todistaa lähinnä vain että Saku ei ole NHL:n huonoin kapteeni.

Mitään faktoja näistä on paha sanoa, kun valintaan vaikuttaa taitojen ja asenteen lisäksi myös pitkäikäisyys joukkueessa, kielitaito (oli hyvä veto Sakulta kapteenin virkaa ajatellen opetella puhumaan patonkia) yms. Toki se esimerkillinen käytös jäällä myös ulospäin jossain määrin näkyy.

95% ihmisistä valitsisi noiden mainittujen lisäksi ennen Sakua kapteeniksi vanhemman Niedermayerin, Charan, Prongerin, Getzlafin, Zetterbergin, Shanahanin, Phaneufin, Crosbyn, Ryan Smythin.

Saku menee sitten samaan kastiin Arnottien, Druryjen, Alfredssonien, Nashin, Lecavalierin ja vastaavien kanssa. Hyvin Selännekin voisi jossain toisessa joukkueessa kapteenin arvon saada, samoin R.Blake, Lupul, Jason Smith, Timonen. edit Regehr myös ehdottomasti.

Kyllä Saku silti nykyisistä kapteeneista Langenbrunnerin, Wittin, Rivetin, Brewerin ja Clarkin minun kirjoissani päihittää (ja Jokisen päihitti). Torontolla ja Panthersilla ei kapteeneja olekaan. Sama pätenee käytännössä myös San Joseen.

Tuo Lecavalierin kuvio on muuten mielenkiintoinen. Mies valittiin kapteeniksi ensimmäisen kerran jo 2000-01. Seuraavana vuonna joukkueella ei ollut kapteenia ollenkaan, kunnes välissä oli Andreychukkia ja Tim Tayloria ennenkuin Vince valittiin hommaan taas vuosi sitten.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Ihmettelen suuresti ettei Flin Flonin kultapoikaa ole näissä listauksissa näkynyt. Siinä minun henkilökohtainen suosikkini top-3 kapteenien joukkoon. Kaikki muut oleelliset taitaakin olla mainittu.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
95% ihmisistä valitsisi noiden mainittujen lisäksi ennen Sakua kapteeniksi vanhemman Niedermayerin, Charan, Prongerin, Getzlafin, Zetterbergin, Shanahanin, Phaneufin, Crosbyn, Ryan Smythin.

Saku menee sitten samaan kastiin Arnottien, Druryjen, Alfredssonien, Nashin, Lecavalierin ja vastaavien kanssa. Hyvin Selännekin voisi jossain toisessa joukkueessa kapteenin arvon saada, samoin R.Blake, Lupul, Jason Smith, Timonen. edit Regehr myös ehdottomasti.

Mainitsemistasi kelpuuttaisin vielä Shanahanin ja Smythin Koivun edelle, vilkuilin edelliseen vaan viime kauden kapteenilistoja. Pienene objektiivisuuden puutteen tämän asian suhteen myönnän myös.

Yksi tärkeä seikka, joka varmasti jakaa tässä kysymyksessä porukkaa hyvin, on mitä kukin hyvältä kapteenilta edellyttää tai odottaa. Tai millaiseksi on omalla mahdollisella peli- tai harrasteurallaan hyvän kapteenin kokenut. Minulle se tärkein ominaisuus on lyhyellä pohdinnalla selvä: sydän.

En vaan saa Niedermayeria, Crosbya, Drurya ja Lecavalieria, puhumattakaan Selänteestä, sovitettua siihen mieltymääni kapteenimalliin, jota esim. Koivussa, Morrowissa tai Doanissa näen ja kunnioitan.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Ihmettelen suuresti ettei Flin Flonin kultapoikaa ole näissä listauksissa näkynyt. Siinä minun henkilökohtainen suosikkini top-3 kapteenien joukkoon. Kaikki muut oleelliset taitaakin olla mainittu.

On tämän ihailemasi mailataiturin täällä joku jo jossakin maininnut.

Itse asiaan on lähinnä sen verran sanottavaa, että legendoista ylitse muiden ovat Mark Messier ja Mario Lemieux. Kahden eri joukkueen luotsaaminen mestaruuteen tai kellarisakin nostaminen mestariksi vaatii yksinkertaisesti melkoista luonnetta. Messierin johtajuudesta onkin jo esimerkkejä ollut ja Lemieux teki sellaisestakin suuruudesta kuin Bob Erreystä 50 maalin miehen. Taisi siellä mukavia maalimääriä aikanaan naputella muutama aivan täydellinen nobodykin.

Nykyisistä kapteeneista arvostan eniten Morrowia ja Crosbya. Morrow on tahdonvoiman ruumiillistuma ja kaikin puolin arvostettava pelaaja muutenkin, kun Crosby on taas puolestaan täysin ylivoimainen omalla tekemisellään koko muuta joukkuetta eteenpäin vievä ja välillä selässäänkin kantava johtaja ja hieman normaalia änäripelaajaa tinkimättömämpi harjoittelija. Oltiinpa Crosbysta keskustelupalstoilla mitä mieltä hyvänsä, oman joukkueen pelaajat pitävät tyyppiä suuressa arvossa ja hauskana persoonana. Se kuitenkin auttaa joukkuetta kaikkein parhaiten.

Saku Koivua on pakko arvostaa asenteensa ja tinkimättömyytensä vuoksi. Mies tekee työtään vaikka väkisin ja sillä siisti. Varsinkin Sakun pudotuspelitehot osoittavat, että effortti suunnataan oikeaan paikkaan. Mopolla ei vain kuuhun ole ennenkään päästy.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Ei, kyllä se oli Steve Yzerman joka Bob Erreystä teki 50 maalin miehen:
http://www.hockeydb.com/ihdb/stats/pdisplay.php?pid=1582

Tai siis teki Lemieux'kin, mutta siihen tarvittiin sitten kolme kautta aikaakin.

Kas joo, sotkin tietystikin Rob Browniin, joka teki 49 maalia kaudella 1988-89. Pahoittelut. Olihan tuolla vielä liuta noita nimettömämpiäkin sällejä, jotka tekivät 30-40 maalin haarukkaan Lemieuxin kanssa pelatessaan.
 

Ronning

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Vancouver Canucks, Cliff Ronning
Käännetään nyt sitten niin päin, että listaan kenet joukkueiden nykykapteenistoista kelpuuttaisin Montrealin kapteeniksi Koivun sijaan:

Brenden Morrow
Shane Doan
Nicklas Lidström
Jarome Iginla
Rod Brind'Amour
Joe Sakic (varauksin)
Mike Richards (varauksin)

Veikkaisin että myös Bobby Luongon kelpuuttaisi monikin kapteeniksi. Pelillisillä otteilla saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa.
 

anatsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thrashers
Kovalchuk nyt on NHL:n kapteeneista ehkä suurin vitsi. Loistavat yksilötaidot, mutta asenteensa ja esimerkkinsä puolesta yksi pahimpia anti-sankareita koko liigassa. Pasi Nurminen avautui miehen puolustusasenteesta vielä muutama viikko sitten MM-studioissakin. Sinänsä ymmärrän Trashersiä, että kenet muut sieltä voisi valita? Jeff Odgers on tainnut jo lopettaa.. Vinkiksi sellainen, että pakko ei ole ketään valita. Ei se ihan sattumaa ole, että miestä ei ole aikaisemmin hommaan valittu, vaikka nyt on jo hänen seitsemäs kautensa joukkueessa ja ikänsä puolesta olisi siihen sopinut jo aikaisemminkin. Silloin siellä on vain ollut tarjolla seuraavia mestareita:
Kelly Buchberger, Steve Staios, Ray Ferraro, Shawn McEachern, Scott Mellanby, Bobby Holik ja Vyacheslav Kozlov. Ihan aina sopivaa ei ole löytynyt ensinkään. Useimmat noista eivät ole edes A:ta kantaneet muissa joukkueissa.

Tähän voisi kysyä kuin setä Tamminen: Monta peliä oot nähnyt Thrashersilta, kun Kovalchuk on kapteeni?

Kait se jotakin kertoo miehen halusta kantaa joukkuetta, kun lyö 38 maalia n. 50 kauden viimeisessä pelissä. Tuskin tuo määrä sattumaakaan on. Kovalchukin puolustus-asennekin parantui loppukaudesta ja en nyt ihan tuota Nurmisenkaan ripitystä allekirjoittaisi. Ei toki Kovalchuk maestro omassa päässä ole, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

Kokeiltiinhan me tuotakin, ettei valittu ollenkaan kapteenia. Siitä ei tullut taas hevon helvettiä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tähän voisi kysyä kuin setä Tamminen: Monta peliä oot nähnyt Thrashersilta, kun Kovalchuk on kapteeni?

Kait se jotakin kertoo miehen halusta kantaa joukkuetta, kun lyö 38 maalia n. 50 kauden viimeisessä pelissä. Tuskin tuo määrä sattumaakaan on. Kovalchukin puolustus-asennekin parantui loppukaudesta ja en nyt ihan tuota Nurmisenkaan ripitystä allekirjoittaisi. Ei toki Kovalchuk maestro omassa päässä ole, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.
Setä Tamminen on idiootti, eikä hänellä ole mitään kompentenssia tuota asiaa kysyä, koska hän ei ole a) pelannut NHL:ssä peliäkään tai b) omaa kyselyyn oikeuttavaa tutkintoa (esim kirjallisuuden maisterin sellaista).

Ei maalejen tekeminen kerro halusta kantaa joukkuetta, se kertoo halusta tehdä maaleja (kuten ei myös sekään että pelaaja tekee kauden ensimmäiseen n. 30 peliin 5 maalia). Sitä ei kukaan ole koskaan kyseenalaistanut. Voittaminen taas vaatii sen omaa maalia lähempänä olevan sinisen viivan alla käymistäkin. vai milloin olet nähnyt Stanley Cup voittajajoukkueessa jonkun pelaajan, jonka panos puolustustyöskentelyyn on yhtä heikkoa? Mike Bossy Islandersissa?

Trashersissa oli sivumennen muutama kaveri plusmiinustilastoissa toistakymmentä pykälää plussalla, eli saman verran kuin mitä Mongolian-Ilya oli miinuksella. Vaikka puolustustyöskentely olisikin "parempaan suuntaan menossa", niin Kapteenilla sen pitäisi olla jo esimerkillistä, sillä hän on se joka näyttää esimerkkiä, ei se joka vasta opettelee itsekin.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Veikkaisin että myös Bobby Luongon kelpuuttaisi monikin kapteeniksi. Pelillisillä otteilla saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa.

Tästä voi olla aika montaa mieltä, mielestäni Luongo ei toistaiseksi ole osoittanut mitään kovin "kapteenillista", itse asiassa päinvastoin.

Mutta mehän emme tiedä mitä joukkueen sisällä tapahtuu joten olen luonnollisesti median varassa.
 

Dominator39

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings kaudesta 1992-1993
2. Steve Yzerman - Vuonna 1986 (vai '87?) Wingsien kapteeniksi nostettu Stevie Y'n sanottiin olevan liian nuori ja kokematon kapteeniksi, mutta mies on vuosien saatossa noussut yhdeksi kapteeniuden henkiloitymaksi yhdessa Messierin kanssa. NHL'n pitka-aikaisin kapteeni paasi vihdoin eroon voittamattoman johtajan maineestaan 1996.

Tarkoittanet varmasti vuotta 1997 jolloin mies nosti ensimmäisen kerran uranllaan Lord Stanley kohti kattoa.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Vaikka puolustustyöskentely olisikin "parempaan suuntaan menossa", niin Kapteenilla sen pitäisi olla jo esimerkillistä, sillä hän on se joka näyttää esimerkkiä, ei se joka vasta opettelee itsekin.

Eiköhän Iljasta tehty kapteeni juuri siksi, että se on viimeinen keino saada äijään luotua sitä tarvittava nöyryyttä ja esimerkkiä. Tällä vedolla Atlanta tulee näkemään, että muuttuuko Ilja koskaan toisenlaiseksi vai ei. Jos ei muutu, niin eiköhän miehen voi sitten aikanaan päästää jonnekin muualle.

Itseäni silti kiehtoo Kovalchukin näkemin Red Wingsin paidassa. Jospa se Wingsin koppi olisi se vihonviimeinen paikka, jossa jokainen paatuneinkin kaveri Averyä lukuunottamassa löytää sen oikean asenteen.
 

Ronning

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Vancouver Canucks, Cliff Ronning
Tästä voi olla aika montaa mieltä, mielestäni Luongo ei toistaiseksi ole osoittanut mitään kovin "kapteenillista", itse asiassa päinvastoin.

Niin siis viittasin tällä siihen että noi nimet jota Koivun edelle ehdotettiin tuntuivat monet olevan pelillisesti Sakua edellä, ja sillä kapteeniudella ei ehkä niin suurta roolia noissa listauksissa tuntunut olevan. Shane Doanin tai Mike Richardsin johtajanlahjoissa tuskin nyt mitään vikaa on, mutta eiköhän Saku ole kovemmissa sopissa keitetty jo pelkästään eurooppalaisuuden takia, sekä siksi että on käynyt ranskankielisen Montrealin kovan koulun aiheesta paineet ja epärealistiset odotukset.

Itsekään en miellä Luongoa kapuksi, mutta tämä tuskin on kovin monivuotinen ratkaisu. Canucksin suraava kapteeni on toivottavasti Ryan Kesler ja tulevaisuudessa siintää Captain Bust.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
1. Mark Messier - (Moose, The Captain, Mess)

Koko Pohjois-Amerikan ammattilaisurheilun kaikkien aikojen captain/leader, without a shadow of a doubt. Ainoa kapteeni NHLn historiassa, joka on johtanut kaksi eri joukkuetta Stanley Cupiin. Kun Gretzky jatti Edmontonin ja suuntasi lanteen, oli Messier se voima, joka kokosi joukkueesta jalleen Stanley Cup voittajan.

Kuka voisi olla muistamatta legendaarista The Guaranteeta kevaalla 1994 kun Messier ilmekaan varahtamatta ilmoitti median edessa ennen Game 6 of the Eastern Conference finals: "I guarantee you we'll win." Ja mita teki Messier? Moose iski hat trickin ja syottopisteen siihen paalle kun Rangers voitti 4-2 Meadowlandsissa ahdistettuna selka seinaa vasten Devilsien johtaessa sarjaa voitoin 3-2. Loppu onkin sitten historiaa; memory of spring 1994 will dance and fizz in the heads of New Yorkers for generations. The Guaranteesta on tullut yksi urheilevan maailman legendaarisimmista tempuista.

Kun Rangers alkukaudella, syksylla 1993 havisiTampalle ja Anaheimille, oli joukkue menossa kriisiin Keenanin ojennettua muutamaa nuorempaa pelaajaa kovalla tavalla (Amonte). Messier piti joukkueelle tappiollisen Tampa-ottelun jalkeen puhuttelun ja Rangers voitti seuraavista 20 ottelusta 17. Kun yli-innokas Alexei Kovalev viihtyi toistuvasti jaalla ylipitkia vaihtoja, teki Messier Alexeille pelin saannot selviksi yhdeksi Keenanin kanssa. Messier seisoi eraassa Rangers/Sabres ottelussa Rangersin vaihtoaition oven edessa ja esti Kovalevin paasyn vaihtoon. Kovy pelasi melkein 3 minuuttia yhteen putkeen ja muistan vielakin miehen pelokkaan katseen kun Messier istui hanen viereensa Kovyn tultua viimein vaihtoon.

Messierin, 42, 'mean streak' on edelleenkin kanssapelaajille sellainen pelote, jota kaikki jaalla ja pukukopissa Messierin kanssa olevat pelaajat suuresti kunnioittavat. Pelaajat puhuvat usein NHLssa kasitteesta "Messier's stare". Itseoikeutetusti Messieria kutsutaan Rangersin pukuhuoneessa ja liigassa nimella The Captain.


4. Scott Stevens - Niin pahalta kuin se tuntuukin, niin Stevens kuuluu ehdottomasti viiden parhaan joukkoon. Yksi kaikkien aikojen pelatyimmista taklaajista, joka on taklauksillaan muuttanut playoff-sarjojen kulun (Kozlov, Lindros). '95 ja 2k Cup-voitot tulivat suurilta osin Brodeurin huippupelin ja Stevensin johtajuuden ansiosta.


Itse nostan parhaiksi juurikin nämä yllä mainitut herrat. Ihan jos kapteeniutta ajatellaan. Nämä miehet tulevat ensimmäisenä mieleen, kun sana Captain jossain vilahtaa. Yzerman ja Gretzky tulevat lähellä perässä. Mutta Moosen ja Captain Scottin itsensä likoon laittaminen oli sellaista, jota tuskin koskaan tullaan näkemään.


Miksi muuten Modanolla on ollut välillä A ja välillä C? Muuten olisin kelpuuttanut tämän Stars ikonin top 10:een varmasti...
 

M10

Jäsen
Miksi muuten Modanolla on ollut välillä A ja välillä C?

Modanolle laitettiin itseoikeutetusti kapteenin C rintaan, kun daddy Hatcher lähti Red Wingsiin. Sen jälkeen joukkueen peli ei olkein tahtonut kulkea, vaikka joukkue oli helvetin kallis ja oli välillä hienot vaginapaidatkin käytössä.

Syksyllä 2006 Modanolle annettiin varakapteenin A:n takaisin ja kapteenius siirtyi Morrow'lle, joka on tuohon hommaan kuin syntynyt. Modano itse on sanonut jälkeen päin, että ei ole kapteeni-tyyppiä ja "alennus" takaisin varakapteeniksi ei ollut hänelle ongelma, päinvastoin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös