Kannattajatoiminnan lieveilmiöt ja häiriökäyttäytyminen katsomoissa

  • 1 395 864
  • 6 052

PronssiRanne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves & KOOVEE
Kyllähän jokainen joka Areenaan on soihdun halunnut, on sen sinne saanut. Rappi fanit ja nyt Lahelaiset.
 

Bkkhero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Bangkok United F.C
Koska tämä kiekkobisnes on tämmöstä muniin puhaltelua sohjolassa niin asialle ei ole tehtävissä mitään. Liigan pitäisi vaatia tiukempia toimia ja samalla pitäisi pystyä maksaa kilpailukykystä palkkaa turvallisuushenkilöstölle. Rahat pitäisi jostain kaivaa. Raha se on se tämän maan ongelma lähes joka asiassa. Tampereellahan business luistaa, joten asiat voisi laittaa ensimmäisenä kondikseen ja sitten muut ottamaan mallia. "Maailmanluokan" halli vaatii myös vastaavantasoiset turvallisuuspalvelut. Itseä ei haittaa vaikka palleista lähtien koplataan, koska suuntaus tässä maassa on se että erilaisia hörhöjä on joka paikassa. Maksan kunnon palvelusta mielellään kunnon hinnan. En tiedä mitä laki sanoo näiden turvallisuuspalveluiden järjestämisestä, mutta ehdottomasti kiristettävä.
Ja ongelma on siis kaikkialla ei vaan yhden hallin ongelma. Tampereella tämä nyt vain tällä kertaa tuli esiin.
 

Cappe71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Thorengruppen IBK, CHL, Salibandy, Leki
Olen kyllä sitä mieltä, että noita turvatarkastuksia on ihan oikeasti parannettava tavalla tai toisella. Tällä kaudella on saanut lukea turhan usein, kun on savuja/soihtuja tms. sisätiloissa. Myös rakettien tuominen pelipaikalle on täysin käsittämätön homma.
 

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
Eipä noita soihtuja/savuja oikein millään tarkastuksilla estetä. Itse olen katsonut jokaisen Stadin Derbyn HIFK:n päädystä, ja niissä ollaan taputeltu ja puristeltu ihan huolella tarkastuksessa, ja silti soihtuja on ollut pilvin pimein.
 

LiiAaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Näissä turvatarkastuksissa on vain sellainen pieni ongelma, että vaikka jokainen peliin tulija riisutettaisiin alasti ja pakotettaisiin pyllistämään, niin mikäänhän ei estä tuomasta savuja, soihtuja pommeja tms. ilman minkäänlaista turvatarkastusta jo ennakkoon hallille ja piilottamalla ne sinne. Hallit ovat kuitenkin auki ihan jokaiselle muinakin kuin jääkiekon pelipäivinä. Sitten pelipäivänä vain noutaa tuotteet piilosta ja taas soihdut palaa. Niin kauan kuin tällaisia soihtuja polttavia idiootteja riittää noiden valvonta on käytännössä mahdotonta.
 

Babushka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos laitat soihdun sukanvarteen tai boksereihin niin ei sulta sitä löydetä. Siellä katsotaan perus taskut ja hihat + mahdolliset laukut ja sanotaan et tervetuloa. Jos haluttais paremmat tarkastukset, niin pitäisi saada tuplaten järkkäreitä ovelle tai muuten kestää ikuisuus.

Edit: ensimmäinen viesti täällä niin älkää heti tuomitko :)
 

Ikurin Vireä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
Kyllähän Englanti aikoinaan näytti, että pelkästään turvatarkastukset eivät riitä, vaan huliganismi katsomoissa saadaan vähenemään ensisijaisesti keskittymällä pitämään huligaanit ulkona katsomoista. Tässä pehmeämpää roolia on sitten myös näillä kannattajaryhmillä. Jos siellä kukaan ei koskaan näe mitään, kuule mitään, eikä varsinkaan seuraavalle reissulle lähdettäessä muista mitään, jossain kohtaa tullaan menemään sen kovemman kautta. Toivottavasti ei tarvitse mennä ollenkaan niin pitkälle kuin Englannissa.
 

Bronco

Jäsen
Ikävästi alkoi päätä särkemään, kun ruudinhaju leijaili toiseen päätyyn. Onko vielä selvinnyt mistä voisin hakea korvauksia kivusta ja kahdesta käytetystä panadol-pilleristä? Vatsahaavakin tässä on vielä mahdollinen, mikäli tällaista turhaa lääkkeiden popsimista pitää harrastaa toistuvasti.
 

Mouhooja

Jäsen
Luojan kiitos näitä futispuolen metsätappeluita ei ole älytty tuoda jääkiekon puolelle minkään porukan toimesta, ylivoimaisesti idioottimaisinta mitä tiedän ihmisten harrastavan ”fanittamisen” nimessä
Olihan siellä eilen 20-20 matsia Lahden ja Osaston taholta suunniteltu ja oli toteutusta vaille valmis, mutta toteutus kusi kun Lahtelaiset lähtivät putkaan.
Jatkossa toki kavereilla ei varmasti ole fanibusseihin asiaa.
Käsittääkseni näillä lyceillä (Lahti Youth Casuals) on jo bänni Pelicansin sekä Fc Lahden kotipeleihin (tai ainakin näin on ollut).
Itse olen katsonut jokaisen Stadin Derbyn HIFK:n päädystä, ja niissä ollaan taputeltu ja puristeltu ihan huolella tarkastuksessa, ja silti soihtuja on ollut pilvin pimein.
Suurinosa soihduista viedään/piilotetaan stadikalle jo aijemmin. Esim klubi04 peleissä ei käsittääkseni ole mitään turvatarkastuksia, joten aika helppohan noita on tuolloin viedä ja käydä pelipäivänä sitten hakemassa.
 

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
Suurinosa soihduista viedään/piilotetaan stadikalle jo aijemmin.
Näin toki. Ennen Derbyjähän poliisi nuohoaa mestat koirien kanssa, silti vaan osa löytyy.
 

444

Jäsen
Molemmat Tappara-HIFK -matsit kävin katsomassa tällä viikolla paikan päällä. Ensimmäiseen saavuin tyylikkäästi puoli tuntia myöhässä, kävelin ovista sisään ja odottelin hetken, että tulisikohan joku tekemään tarkastusta. Vieressä joku nainen oli tuomassa juomapulloa laukussaan ja huusi, että ei aio siitä luopua. Hetken päästä joku järkkäri tuli puolijuosten kohti ja totesi, että ”tehdään nopee tarkastus ni pääset kattoo peliä”. Ja sitä se oli. Taskussa oli nippu avaimia, niitä se hiplaili aikansa taskun läpi, kunnes totesi, että ehkä ne on vain avaimia. Meinasin kysyä, että otanko ne pois niin näkisi paremmin, mutta en mennyt tekemään hänen töitään hänen puolestaan.
Perjantaina olin ajoissa ja jonot sen mukaiset. Sama järkkäri, joka keskiviikkona oli juomapulloepisodin keskipisteenä oli hoitamassa sitä karsinaa, josta itse saavuin. Jono eteni huomattavasti hitaammin kuin viereiset. Tämä tutki jo selvästi huolellisemmin, mutta ei sitäkään paljon muu kiinnostanut kuin takin seutu. Siitä alaspäin olisi voinut jemmata ihan mitä hyvänsä. Tämä toki pätee myös kaikkialla muualla, eli ainoastaan takit ja laukut/reput kiinnostavat. Sinällään ymmärrettävää, koska noita häiriöitä on lopulta niin vähän tapahtumissa. Mutta sinällään en ymmärrä, koska kyllähän jotain savupommeja ja soihtuja mukanaan kantavat tietävät, että ne on kiellettyjä ja pyrkivät piilottamaan ne housuihinsa, koska tietävät että sieltä ei tarkasteta.

No anyways. Oma paikkani molemmissa peleissä oli selvästi faniryhmän ulkopuolella, mutta lähietäisyydellä. Perjantaina ihmettelin jossain vaiheessa, että mitähän tuolla on tapahtunut, kun keltaliivejä parveilee pilvin pimein siellä päädyssä. Aiemmin linkattu video sitten vihdoin kertoi. Ei voi taas kuin ihmetellä. En oikein tiedä, mikä saa aikaan tuollaista pahoinvointia, että pitää lähteä matseihin riehumaan. Tekisi mieli sanoa, että tuollaiset paviaanit kuuluisivat eläintarhaan, mutta todellisuudessa taitavat vain kaivata äidin rakkautta osakseen.

Sama juttu näiden lahtelaispaukuttelijoiden kanssa. Tuolla toiminnalla ei saavuta mitään muuta kuin ”kovan jätkän” mainetta omassa pikku porukassaan. Sakot menevät todennäköisesti suoraan ulosottoon. Aika monelta muulta katsojalta menee mahdollisuus nauttia pelistä ja pahimmassa tapauksessa joku viedään ulos ottamaan lisähappea ja halli tyhjennetään hälyttimien lauettua. Katsoin pelin telkkarista viitisen minuuttia sen alkamisen jälkeen ja ihmettelin vähän sumuista kuvaa. No sekin selvisi.

Seuroilla ja faniryhmillä on tässä vastuun ottamisen paikka. Keinot näiden häiriköiden eristämiseksi peleistä on olemassa, mutta se ei tapahdu nopeasti eikä välittömästi. Helpointa tietenkin olisi, jos ihmiset oppisivat käyttäytymään asiallisesti ja noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä, mutta se on liikaa pyydetty.
 

J.K.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Markus Nurmi/HC/FCTPS, katsomokulttuuri
Jokakeväinen ilmiö tämä futisfanien mukaan hyppääminen, ja järjestään osallistutaan vain ja ainoastaan vierasreissuille.. Yllä mainitsemiesi lisäksi myös Turussa tässä kunnostauduttu viimevuosina.
Tiettyyn pisteeseen asti hieno asia, kun faniporukoilla enemmän ääneen kannattavaa osallistujaa mukana, mutta kyllähän nämä myös korreloi lieveilmiöiden nousun kanssa, kun mukaan lappaa näitä ”myllyt sallittu” -tason hiihtäjiä, joille itse ottelu tai kannattaminen on täysin toissijaista.

Luojan kiitos näitä futispuolen metsätappeluita ei ole älytty tuoda jääkiekon puolelle minkään porukan toimesta, ylivoimaisesti idioottimaisinta mitä tiedän ihmisten harrastavan ”fanittamisen” nimessä.

Eiköhän tämän päiväisestä tulla antamaan oikeutetusti Lahelle sakkoja..
Oletko tosiaan noin kujalla? kyllä lätkässäkin näitä on ollut. Ei tosin metsässä, mutta hallien lähellä. Taino. niin, taidat olla Tapparan kannattaja, niin mitä voi odottaa katsomo/skenetietämyksestä.
 

Glove

Jäsen
Ikävästi alkoi päätä särkemään, kun ruudinhaju leijaili toiseen päätyyn. Onko vielä selvinnyt mistä voisin hakea korvauksia kivusta ja kahdesta käytetystä panadol-pilleristä? Vatsahaavakin tässä on vielä mahdollinen, mikäli tällaista turhaa lääkkeiden popsimista pitää harrastaa toistuvasti.
Ottelun järjestäneeltä taholta tietenkin.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
On lieveilmiöitä ja häiriökäyttäytymisiä ja sitten on näitä.

Täällä on nyt suu vaahdossa vängätty monta sivua, kaikella kunnioituksella erittäin pienestä asiasta. Joo, on tyhmää ja ikävää allergikkojen kannalta, mutta camoon. Euroopassa isoissa liigoissa nämä ovat ihan arkipäivää, mutta aisaatana kun tulee Suomeen kerran.

Ei vain mene omaan kaaliin, että tällaista moralisoidaan Suomessa enemmän kuin esimerkiksi väkivaltaa tai toisten omaisuuden varastamista.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Eikös ottelutapahtuma ollut Ilveksen järjestämä? Eikö nimenomaan se ole turvatarkastuksien pointti, että mitään kiellettyä ei viedä halliin? Sen verran heppoisesti katsoivat sisään tullessa läpi sekä torstaina että eilen et ei iha hirveästi ei tarvitse kikkailla että savuja tms. saa sisään tuotua.
Tää on vähän tätä. Vuosi sitten käytiin työkavereiden kanssa porukalla katsomassa MM-kisoissa yksi peli ja silloin tarkastettiin kaikki. Reppu pengottiin jokaista taskua myöten, takkia piti avata, taskut taputeltiin kunnolla ja tuloksena oli että kamat piti jättää narikkaan koska laukussa oli työläppäri, jota ei syystä X saanut tuoda jäähalliin. Tähän meni jokaisen kohdalta aikaa pari minuuttia. Toisaalta silloin yleisöä oli hallissa ehkä n. 2000. En halua edes miettiä, miten kauan menisi tarkastaa ~13 000 ihmistä tuollaisella tarkkuudella ja millainen show siitä tulisi kun vaikka 20% näistä kantaa mukanaan jotain viatonta esinettä jota ei saa jonkun kummallisen säännön johdosta tuoda halliin.

Lopultahan nämä turvatarkastukset ovat illuusiota ja teatteria. Jos joku oikeasti haluaa tuoda jotain kiellettyä sisään, sen estäminen on realistisesti hyvin vaikeaa. Nyt ehkä se riski kiinni jäämisestä pistää kasuaalimmat puupäät miettimään pari kertaa, kuten vaikka nuo kauppojen pikakassojen satunnaistarkastukset, joita minun kohdalleni on osunut ~8 vuoden päivittäisten kauppareissujen aikana ehkä kolme. Tuskin niilläkään monta myymälävarasta saadaan kiinni, mutta sen mahdollisuus ehkä pelottaa jättämään yrittämättä.
 
Suosikkijoukkue
Naurettavat agendat
Ainoa mahdollisuus karsia nämä on juuri tapahtuman kautta.

Ensin soihdutetaan tms. ja tämä tapahtuma tuodaan järjestävän seuran tietoon kuka/ketkä tämän tempauksen takana oli ja suoraan kissalanpoikien kyydillä putkaan jossa nimet ylös ja bannit tapahtumiin.

Lisäksi nimet tietoon faniryhmälle jos vierasjoukkueen kannattajia, jolloin voivat itse kieltää osallistumasta tapahtumiin.

Proaktiivisuutta faniryhmiltä vaatii nämä jotta voivat faniryhmänä tuoda tietoon järkkäreille jos tällaista porukkaa hallilla näkyy. Oli se sitten oma tai vieras halli, niin ehkä saataisiin homma rokkaamaan ja urheilutapahtumat turvalliseksi ennen kuin homma lähtee totaalisesti lapasesta.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olisi varsin helppo kieltää vastustajan faniryhmien pääsy otteluihin, tällöin jokainen katsoja hankkisi omat lippunsa ja olisi yksilönä vastuussa käytöksestään. Tällöin ei näitä joka vuotisia keskusteluita tarvitsisi käydä.

Minusta turvatarkastusten tiukentamisen vaatiminen on hassua ja kertoo paljon kirjoittajien ajatusmaailmasta, kaikki on sallittua, jos ei jää kiinni. Maailmalta löytyy helposti keinoja, mutta ne tarkoittavat lisää hankaluutta ja lippujen hintaan korotuksia.

Minusta faniryhmät pitäisi pakottaa sisäiseen valvontaan, jos syyllisiä ei löydy, koko ryhmä saa porttikiellon.
 

Oranssia

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, MLSE
Oletko tosiaan noin kujalla? kyllä lätkässäkin näitä on ollut. Ei tosin metsässä, mutta hallien lähellä. Taino. niin, taidat olla Tapparan kannattaja, niin mitä voi odottaa katsomo/skenetietämyksestä.
No skenetietämys on itselläni aika rajallista jääkiekon suhteen, johtunee siitä, että huliskene on mielestäni erityisen naurettavaa ja olematonta Suomessa lätkän ympärillä, ja että itselleni on vaikeaa edes hyväksyä sen olemassa oloa lätkässä, tärkeintä taitaa olla netissä uhoaminen ja tiktokiin kuvaaminen yksittäisten alaikäisten toimesta, mikä on ainakin sivullisille ja lajin maineelle valtavirrassa hyvä.

Vai pystyisitkö itse kuvittelemaan ja ottamaan tosissasi Jukureiden youth casualit sovittuun Jypin vastaavien kanssa, ja sitten kiimassa seurataan gruppasta kumpi vei? Tai että olikin no show?
Jep, kuulostaa ja on niin idioottimaista, ei vaan toimi jääkiekon puolella ja hyvä niin.

Taitaa koko Suomessa alkaa suvantovaihe tuolle larppaamiselle, kun ei ole enää derbya stadissa.

Onhan tuo ihan saatanan tyhmää ja naurettavaa, mutta keksin kyllä vielä idioottimaisempiakin asioita. Esimerkiksi jonkun sivullisen vetäminen dunkkuun monin verroin tyhmempää. Tuossa on kuitenkin kaikki osalliset vapaaehtoisesti mukana eikä siitä siten aiheudu haittaa ulkopuolisille. Kuten sanottu, helvetin tyhmää se kuitenkin on, enkä ole ikinä ymmärtänyt noiden ideaa.
Puhuin ”fanittamisen nimessä” tehdyistä asioista, tuo sivullisen päälle karkaaminen täyttää lähinnä vain rikoksen tunnusmerkit.

Jaa joo, onhan tuo metsässä larppaaminen tuohon ylimääräisten vähien aivosolujen kadottamiseen varmasti se helpoin ja siistein tapa, toki tuntuu että sitäkin harrastetaan lähinnä somen takia.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Ikävästi alkoi päätä särkemään, kun ruudinhaju leijaili toiseen päätyyn. Onko vielä selvinnyt mistä voisin hakea korvauksia kivusta ja kahdesta käytetystä panadol-pilleristä? Vatsahaavakin tässä on vielä mahdollinen, mikäli tällaista turhaa lääkkeiden popsimista pitää harrastaa toistuvasti.
Uutena vuotena sun kannattaa kyllä pysytellä visusti kotosalla. Ei tiedä millainen opioidikierre siitä alkaisi...
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Uutena vuotena sun kannattaa kyllä pysytellä visusti kotosalla. Ei tiedä millainen opioidikierre siitä alkaisi...

Uutena vuotena ihmiset osaavat odottaa raketteja ja niiden aiheuttamia ääni- ja hajuhaittoja, jääkiekko-ottelussa tällaista ei odota. Vähän hassu vertaus sinulta.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Uutena vuotena ihmiset osaavat odottaa raketteja ja niiden aiheuttamia ääni- ja hajuhaittoja, jääkiekko-ottelussa tällaista ei odota. Vähän hassu vertaus sinulta.
Eli päänsärky ja kipulääkkeet voidaan välttää kun on henkisesti varautunut ruudin käryyn? Tätä en tiennyt.

Ja joo, ei toki voi odottaa jääkiekko-ottelussa ruudille altistuvansa. Oli vaan mielestäni melko dramaattinen tuo alkuperäinen lainaamani viesti.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tähän, että mitä vikaa ja miksi jeesustellaan… Niin itselleni ainakin aika sama jos on vähän katkua tms. Mutta tosiasia on, että ennen pitkäähän tämä johtaa juuri siihen, että turvatarkastukset joudutaan muuttamaan näennäisestä taputtelusta (ethän tuo tänne alkoholia vaan ostat kympin per kalja) todellisiksi. Yhteisillä rahoilla sitten hankitaan jotain helvetin kalliita linjastoja siihen. Mielestäni myös jonot ovat aivan riittävän pitkät jo nyt, ei tarvita sitä ettei ne sitten edes liiku.
 

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Eli päänsärky ja kipulääkkeet voidaan välttää kun on henkisesti varautunut ruudin käryyn? Tätä en tiennyt.

Ja joo, ei toki voi odottaa jääkiekko-ottelussa ruudille altistuvansa. Oli vaan mielestäni melko dramaattinen tuo alkuperäinen lainaamani viesti.

Kaipa sitä uutenavuotena voi välttää ulkona liikkumista, jos ilotulitteiden kärystä aiheutuu terveysongelmia. Käryyn voi siis varautua vaikkapa sillä tavalla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös