Katsoin aamulla tuon 1984 Kanada Cupin välierän Venäjä-Kanada ja ajattelin siitä muutaman sanan mainita. En tiedä milloin Kovinia telottiin, mutta ainakin hän pelasi vielä jatkoajan viimeisessä vaihdossa. Vastaavasti Kanadalla Denis Potvin ei tässä pelissä jostain syystä pelannut (loukkaantunut?). Tuomarityöskentelyssä ei muutenkaan ollut mitään valittamista, peli oli todella siisti ja jäähyt menivät aika lailla tasan (n. 5 x 2min vs 5 x 2min).Viestin lähetti The Original Jags
Muutama syy tappioon:
- Fetisovin ja Drozdetskin puuttuminen joukkueesta
- Kyseenalainen tuomarityöskentely (muistaakseni Vladimir Kovin telottiin tuossa pelissä ilman rangaistusta, mutta on mahdollista, että kyseessä oli myös runkosarjapeli).
Kanadan huippunimekäs ykkösketju oli Goulet - Gretzky - Middleton kun taas Venäjällä yhdessä pelasivat Krutov - Larionov - Makarov. Muut Kanadan ketjut olivat:
Gartner - Messier - Anderson, John Tonelli - B. Sutter - Bossy, Bob Bourne - Peter Stasny - Bellows ja puolustajina Bourque, Robinson, Coffey, Doug Wilson, Lowe ja Huddy.
Peter Stasny oli kansalaisuuden vaihtonsa jälkeen mielenkiintoinen valinta. Sikäli tilanne oli vielä poikkeuksellisen hassu, että Bryan Trottier taisi olla edeltävä kesänä vaihtanut itsensä USA:n kansalaiseksi, eikä siten voinut osallistua, joten Peter tavallaan korvasi hänet.
Peli lähti pienellä Kanadan hallinnalla, mutta tasoittui Mike Gartnerin ja venäläispelaaja saatua alussa kaksiminuuttiset pienestä nuhjaamisesta. Joitakin minuutteja myöhemmin Kanadan maalivahti Pete Peeters huitoi maalin edessä maskissa ollutta venäläistä reisille jonka tuomari huomasi ja vihelsi kaksiminuuttisen. Ylivoima käänsi hallinnan venäjälle, mutta maalia ei muutamasta hyvästä paikasta huolimatta syntynyt. Larionov pääsi läpiajoon Kanadalaispakin haettua vain taklausta puolittaisessa kaksiyhtävastaan-tilanteessa. Peteers kuitenkin venytti upeaan torjuntaan ja sai torjuttua Igorin hienon harhautusyrityksen. Erän kohokohtiin lukeutui tilanne, jossa Gretzky(!) taklasi kulmassa ihan kelvollisen lainataklauksen.
Hetki myöhemmin Krutov taklasi Robinsonia selkään laidan lähellä, mutta tilanteesta ei kuitenkaan vihelletty jäähyä niinkuin vastaavista tilanteista pohjois-amerikassa ei ole tapana viheltään. Joitakin minuutteja tämän jälkeen Gretzky kaadettiin kiekottomana siniviivan tuntumassa, mutta tälläkään kertaa pilli ei soinut.
Erän puolen välin jälkeen sitten Makarov piti keskialueella kiinni miestään ja käsi nousi siirretyn rangaistuksen merkiksi. Tilanteesta tuli vielä melko hyvä, matala veto, jonka Myshkin melkein päästi jalkojensa välistä maaliin. Hetkeä myöhemmin Anderson meni vauhdilla reboundiin ja jarrutti vauhdilla jäät Myshkinin maskille. Jos tilanne olisi ollut toisinpäin, niin hyökkääjää olisi varmasti muistettu lämpimästi. Ylivoimalla Gretzky pisti mainion pyörityksen pystyyn. Kasatonov kaatoi hänet heti yv:n alussa, mutta ylös noustuaan hän pääsi "toimistoonsa" maalin taakse, josta hän hetken pyörittämisen jälkeen passasi maalille Gouletille, mutta Myshkin venytti jalkansa eteen. Seuranneesta tilanteesta Wayne passasi aloituspisteelle nousseelle Robinsonille, jonka veto osui tolppaan. Anderson syötti jäähyn aikana vielä Gartnerille mainion vetopaikan, mutta ensimmäinen erä pysyi loppuun asti maalittomana. Erä oli tilanteiden valossa kaikenkaikkiaan hyvin tasainen. Peteers oli maalivahdeista varmemman oloinen.
Toiset erän alku oli hieman sekavaa peliä, molemmat joukkueet pääsivät pari kertaa ampumaan, mutta maalivahdit kestivät. Sitten Kanada parilla nopealla, hienolla syötöllä pelasi kiekon Gretzkylle siniviivan tuntumaan ja hän jatkoi sen laitaan läpi olevalla Gouletille jonka Larionov joutui kampittamaan jäähyn arvoisesti. Gretzky syötti yv:llä taas maalin takaa Middletonille, mutta Myshkin sai tämän torjuttua jaloillaan. Messierin ketju sai vielä paremman tilanteen aikaiseksi, mutta Bossyn veto läheltä ei uponnut sekään. Heti tämän jäähyn jälkeen Venäjä sai uuden, hieman helpohkon jäähyn estämisestä kun hyökkääjä tönäisi kiekottoman Tonellin nurin ja siirretyn rangaistuksen aikana maalikin oli erittäin lähellä. Myshkin oli pois maalilta, mutta kukaan ei saanut keskellä pomppinutta kiekkoa niin hyvin kontrolliin, että olisi ampunut sen maaliin. Kummallista kyllä jäällä ollut ketju juhli jäähyn saamista lähes kuin maalia. Tämän jäähyn aikana tuli sitten ensimmäinen maalikin. Coffey kuljetti kiekon ihan omasta päästä neukkujen maalin taakse, syötti sen takaviistoon maalille, josta Tonelli itse nosti sen läheltä ylös. Seuraavassa vaihdossa Gretzky oli ihan yksin maalin edessä, mutta ei saanut seisovilta jaloilta ohitettua Myshkiä. Samassa vaihdossa molemmilla laitureilla oli vielä hyvät vetopaikat, mutta Myshkin kesti.
Islandersin ketju sai hetki myöhemmin painostuksen vastustajan maalille ja Larionov kaatoi taas hyökkääjäpelaajan ja sai siitä toisen jäähynsä syynä kiinnipitäminen. Aika siinä ja siinä jäähy. Ylivoimalla Kanada loi useita läheltä piti-tilanteita, mutta maalia ei syntynyt. Messier olisi keskialueen turhasta koukustaan voinut jäähynkin saada. Saman vaihdon aikana hän osui myöhemmin läheltä tolppaan.
Erän loppupuolella Mark sitten sai jäähyn kyynärpäätaklauksesta. Jäähy tuli tilanteen takana, eikä siten tallentunut kameroille, joten en pysty sanomaan oliko se kuinka helppo. Islanders-pelaajat pelasivat loistavaa alivoimaa, eivätkä neukut saaneet rakennettua mitään kovinkaan hyviä paikkoja. Wilson sai tämän jälkeen ansaitun jäähyn väkivaltaisuudestaan sysättyään puolihuolimattoman oloisesti venäläishyökkääjän päin maalikehikkoa, mutta Kanadan alivoima toimi taas. Toinen erä oli pääsääntöisesti Kanadan hallintaa.
Kolmannen erän alkupuolella Big Bird sai jäähyn koukattuaan Starikovia (-nov?), joka olisi muuten päässyt vastakkain Peetersin kanssa. Tämän jäähyn alku sujui samaan malliin kuin edellisestkin, mutta sitten neukut pääsivät tasoittamaan. Semenov syötti luistelusta siniviivan jälkeen laitaan Svetloville, joka pienestä kulmasta nousi maalille ja nosti rystyltä kiekon Peetersin kainalon alta ylös.
Hetki myöhemmin Makarov teki uskomattoman suorituksen. Hän sai kiekon luistellessan alaspäin keskipisteen tuntumassa kääntyi ja kuljetti kiekkoa ylös vaarattoman näköisessä tilanteessa. Sergei haastoi Robinsonin vei tämän täysin kahville, harhautti Peteersin ja vei neukut 2-1 johtoon. Pari minuuttia myöhemmin Larionov nousi laidalta vapaasti, viritti lyöntilaukausta, mutta kun Peeters tuli vastaan ei ampunutkaan siirsi kiekkoa päätyä kohti ja koitti laittaa kiekkoa tyhjään maaliin, mutta osui tolppaan. Neukuilla oli monta hyvää hyökkäystä tämänkin jälkeen ja peli näyttikin jo lähes ratkenneelta. Kuusi minuuttia ennen loppua Gretzkyn ketju laittoi tuulemaan, ensin Wayne sai kiekon siniviivan tuntumassa syötti mainion lätyn puoliksi läpiolleelle Middletonille, mutta tämän ohjaus meni hieman ohi. Jatkotilanteesta Wayne sysäsi kiekon maalinedusruuhkaan, josta se kimposi takaisin hänelle itselleen jolloin hän syötti viivalta nousseelle Wilsonille, jonka laukaus upposi ruuhkaiseen Neukku-maaliin. Reilu minuutti ennen loppua oli maali todella lähellä. Coffey nousi pienen painostuksen jälkeen keskeltä, harhautti puolustujan ja pääsi ampumaan läheltä, mutta kiekko osui johonkin. Coffey, Myshkin ja kaksi neukkupelaajaa olivat jäissä, Messier sai reboundin mutta hänen vetonsa osui joko maalin edessä olleeseen Coffeyn tai neukkupakkiin. Kolmas erä oli kaksi jakoinen, alkuosaa jei Neukut, viimeiset reilut viisi minuuttia olivat Kanadan.
Jatkoajan alussa molemmilla joukkueilla oli vaaralliset tilanteet, mutta maalia ei syntynyt. Viiden minuutin pelin jälkeen Glen Andersson oli menossa laidasta puolittain läpi, joten Larionov otti häntä mailasta kiinni ja sai pelin kolmannen kiinnipitämisjäähynsä. Gretzkyllä oli ylivoimalla hyvä paikka, kun hän leikkasi laidasta maalille ja pääsi ampumaan läheltä, mutta kiekko jäi Myshkinin luistimiin.
Vajaan 15 minuutin pelin jälkeen Kovin ja joku muu pääsivät kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen Coffeya vastaan, Paul luki tilanteen loistavasta, katkaisi syötön ja toi kiekon toiseen päähän. Painostuksen jälkeen Tonelli syötti siniviivalle Coffeylle, josta hän liukui maalia kohti ja ampui rammelaukauksen, jonka Bossy ohjasi yläkulmaan ja Kanadan 3-2 voittoon.
Kanada oli erikoistilannepelaamisessa edelle. Venäläisiltä taas muut hyökkäysketjut kuin KLM eivät erityisemmin pelanneet kovinkaan hyvin yhteen. Heillä oli taitavia yksilöitä kiekon kanssa, mutta yhteispeli ei ollut tuttua punakonetta. Peeters oli Myshkiniä varmemman oloinen. Myshkinin torjuntatyyli haparoivan oloisine jalkatorjuntoineen sai käden hapuamaan nitro-purkkia, vaikka tuloksellisesti hän onnistuikin hyvin. Peli oli hyvin siistiä ja jäähyt menivät aika tasan, joten tuomareita ei tuloksesta voida syyttää.
Viimeksi muokattu: