Mainos

Kanada Cup 1981

  • 10 100
  • 38

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti The Original Jags
Muutama syy tappioon:
- Fetisovin ja Drozdetskin puuttuminen joukkueesta
- Kyseenalainen tuomarityöskentely (muistaakseni Vladimir Kovin telottiin tuossa pelissä ilman rangaistusta, mutta on mahdollista, että kyseessä oli myös runkosarjapeli).
Katsoin aamulla tuon 1984 Kanada Cupin välierän Venäjä-Kanada ja ajattelin siitä muutaman sanan mainita. En tiedä milloin Kovinia telottiin, mutta ainakin hän pelasi vielä jatkoajan viimeisessä vaihdossa. Vastaavasti Kanadalla Denis Potvin ei tässä pelissä jostain syystä pelannut (loukkaantunut?). Tuomarityöskentelyssä ei muutenkaan ollut mitään valittamista, peli oli todella siisti ja jäähyt menivät aika lailla tasan (n. 5 x 2min vs 5 x 2min).

Kanadan huippunimekäs ykkösketju oli Goulet - Gretzky - Middleton kun taas Venäjällä yhdessä pelasivat Krutov - Larionov - Makarov. Muut Kanadan ketjut olivat:
Gartner - Messier - Anderson, John Tonelli - B. Sutter - Bossy, Bob Bourne - Peter Stasny - Bellows ja puolustajina Bourque, Robinson, Coffey, Doug Wilson, Lowe ja Huddy.

Peter Stasny oli kansalaisuuden vaihtonsa jälkeen mielenkiintoinen valinta. Sikäli tilanne oli vielä poikkeuksellisen hassu, että Bryan Trottier taisi olla edeltävä kesänä vaihtanut itsensä USA:n kansalaiseksi, eikä siten voinut osallistua, joten Peter tavallaan korvasi hänet.

Peli lähti pienellä Kanadan hallinnalla, mutta tasoittui Mike Gartnerin ja venäläispelaaja saatua alussa kaksiminuuttiset pienestä nuhjaamisesta. Joitakin minuutteja myöhemmin Kanadan maalivahti Pete Peeters huitoi maalin edessä maskissa ollutta venäläistä reisille jonka tuomari huomasi ja vihelsi kaksiminuuttisen. Ylivoima käänsi hallinnan venäjälle, mutta maalia ei muutamasta hyvästä paikasta huolimatta syntynyt. Larionov pääsi läpiajoon Kanadalaispakin haettua vain taklausta puolittaisessa kaksiyhtävastaan-tilanteessa. Peteers kuitenkin venytti upeaan torjuntaan ja sai torjuttua Igorin hienon harhautusyrityksen. Erän kohokohtiin lukeutui tilanne, jossa Gretzky(!) taklasi kulmassa ihan kelvollisen lainataklauksen.

Hetki myöhemmin Krutov taklasi Robinsonia selkään laidan lähellä, mutta tilanteesta ei kuitenkaan vihelletty jäähyä niinkuin vastaavista tilanteista pohjois-amerikassa ei ole tapana viheltään. Joitakin minuutteja tämän jälkeen Gretzky kaadettiin kiekottomana siniviivan tuntumassa, mutta tälläkään kertaa pilli ei soinut.

Erän puolen välin jälkeen sitten Makarov piti keskialueella kiinni miestään ja käsi nousi siirretyn rangaistuksen merkiksi. Tilanteesta tuli vielä melko hyvä, matala veto, jonka Myshkin melkein päästi jalkojensa välistä maaliin. Hetkeä myöhemmin Anderson meni vauhdilla reboundiin ja jarrutti vauhdilla jäät Myshkinin maskille. Jos tilanne olisi ollut toisinpäin, niin hyökkääjää olisi varmasti muistettu lämpimästi. Ylivoimalla Gretzky pisti mainion pyörityksen pystyyn. Kasatonov kaatoi hänet heti yv:n alussa, mutta ylös noustuaan hän pääsi "toimistoonsa" maalin taakse, josta hän hetken pyörittämisen jälkeen passasi maalille Gouletille, mutta Myshkin venytti jalkansa eteen. Seuranneesta tilanteesta Wayne passasi aloituspisteelle nousseelle Robinsonille, jonka veto osui tolppaan. Anderson syötti jäähyn aikana vielä Gartnerille mainion vetopaikan, mutta ensimmäinen erä pysyi loppuun asti maalittomana. Erä oli tilanteiden valossa kaikenkaikkiaan hyvin tasainen. Peteers oli maalivahdeista varmemman oloinen.

Toiset erän alku oli hieman sekavaa peliä, molemmat joukkueet pääsivät pari kertaa ampumaan, mutta maalivahdit kestivät. Sitten Kanada parilla nopealla, hienolla syötöllä pelasi kiekon Gretzkylle siniviivan tuntumaan ja hän jatkoi sen laitaan läpi olevalla Gouletille jonka Larionov joutui kampittamaan jäähyn arvoisesti. Gretzky syötti yv:llä taas maalin takaa Middletonille, mutta Myshkin sai tämän torjuttua jaloillaan. Messierin ketju sai vielä paremman tilanteen aikaiseksi, mutta Bossyn veto läheltä ei uponnut sekään. Heti tämän jäähyn jälkeen Venäjä sai uuden, hieman helpohkon jäähyn estämisestä kun hyökkääjä tönäisi kiekottoman Tonellin nurin ja siirretyn rangaistuksen aikana maalikin oli erittäin lähellä. Myshkin oli pois maalilta, mutta kukaan ei saanut keskellä pomppinutta kiekkoa niin hyvin kontrolliin, että olisi ampunut sen maaliin. Kummallista kyllä jäällä ollut ketju juhli jäähyn saamista lähes kuin maalia. Tämän jäähyn aikana tuli sitten ensimmäinen maalikin. Coffey kuljetti kiekon ihan omasta päästä neukkujen maalin taakse, syötti sen takaviistoon maalille, josta Tonelli itse nosti sen läheltä ylös. Seuraavassa vaihdossa Gretzky oli ihan yksin maalin edessä, mutta ei saanut seisovilta jaloilta ohitettua Myshkiä. Samassa vaihdossa molemmilla laitureilla oli vielä hyvät vetopaikat, mutta Myshkin kesti.

Islandersin ketju sai hetki myöhemmin painostuksen vastustajan maalille ja Larionov kaatoi taas hyökkääjäpelaajan ja sai siitä toisen jäähynsä syynä kiinnipitäminen. Aika siinä ja siinä jäähy. Ylivoimalla Kanada loi useita läheltä piti-tilanteita, mutta maalia ei syntynyt. Messier olisi keskialueen turhasta koukustaan voinut jäähynkin saada. Saman vaihdon aikana hän osui myöhemmin läheltä tolppaan.

Erän loppupuolella Mark sitten sai jäähyn kyynärpäätaklauksesta. Jäähy tuli tilanteen takana, eikä siten tallentunut kameroille, joten en pysty sanomaan oliko se kuinka helppo. Islanders-pelaajat pelasivat loistavaa alivoimaa, eivätkä neukut saaneet rakennettua mitään kovinkaan hyviä paikkoja. Wilson sai tämän jälkeen ansaitun jäähyn väkivaltaisuudestaan sysättyään puolihuolimattoman oloisesti venäläishyökkääjän päin maalikehikkoa, mutta Kanadan alivoima toimi taas. Toinen erä oli pääsääntöisesti Kanadan hallintaa.

Kolmannen erän alkupuolella Big Bird sai jäähyn koukattuaan Starikovia (-nov?), joka olisi muuten päässyt vastakkain Peetersin kanssa. Tämän jäähyn alku sujui samaan malliin kuin edellisestkin, mutta sitten neukut pääsivät tasoittamaan. Semenov syötti luistelusta siniviivan jälkeen laitaan Svetloville, joka pienestä kulmasta nousi maalille ja nosti rystyltä kiekon Peetersin kainalon alta ylös.

Hetki myöhemmin Makarov teki uskomattoman suorituksen. Hän sai kiekon luistellessan alaspäin keskipisteen tuntumassa kääntyi ja kuljetti kiekkoa ylös vaarattoman näköisessä tilanteessa. Sergei haastoi Robinsonin vei tämän täysin kahville, harhautti Peteersin ja vei neukut 2-1 johtoon. Pari minuuttia myöhemmin Larionov nousi laidalta vapaasti, viritti lyöntilaukausta, mutta kun Peeters tuli vastaan ei ampunutkaan siirsi kiekkoa päätyä kohti ja koitti laittaa kiekkoa tyhjään maaliin, mutta osui tolppaan. Neukuilla oli monta hyvää hyökkäystä tämänkin jälkeen ja peli näyttikin jo lähes ratkenneelta. Kuusi minuuttia ennen loppua Gretzkyn ketju laittoi tuulemaan, ensin Wayne sai kiekon siniviivan tuntumassa syötti mainion lätyn puoliksi läpiolleelle Middletonille, mutta tämän ohjaus meni hieman ohi. Jatkotilanteesta Wayne sysäsi kiekon maalinedusruuhkaan, josta se kimposi takaisin hänelle itselleen jolloin hän syötti viivalta nousseelle Wilsonille, jonka laukaus upposi ruuhkaiseen Neukku-maaliin. Reilu minuutti ennen loppua oli maali todella lähellä. Coffey nousi pienen painostuksen jälkeen keskeltä, harhautti puolustujan ja pääsi ampumaan läheltä, mutta kiekko osui johonkin. Coffey, Myshkin ja kaksi neukkupelaajaa olivat jäissä, Messier sai reboundin mutta hänen vetonsa osui joko maalin edessä olleeseen Coffeyn tai neukkupakkiin. Kolmas erä oli kaksi jakoinen, alkuosaa jei Neukut, viimeiset reilut viisi minuuttia olivat Kanadan.

Jatkoajan alussa molemmilla joukkueilla oli vaaralliset tilanteet, mutta maalia ei syntynyt. Viiden minuutin pelin jälkeen Glen Andersson oli menossa laidasta puolittain läpi, joten Larionov otti häntä mailasta kiinni ja sai pelin kolmannen kiinnipitämisjäähynsä. Gretzkyllä oli ylivoimalla hyvä paikka, kun hän leikkasi laidasta maalille ja pääsi ampumaan läheltä, mutta kiekko jäi Myshkinin luistimiin.

Vajaan 15 minuutin pelin jälkeen Kovin ja joku muu pääsivät kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen Coffeya vastaan, Paul luki tilanteen loistavasta, katkaisi syötön ja toi kiekon toiseen päähän. Painostuksen jälkeen Tonelli syötti siniviivalle Coffeylle, josta hän liukui maalia kohti ja ampui rammelaukauksen, jonka Bossy ohjasi yläkulmaan ja Kanadan 3-2 voittoon.

Kanada oli erikoistilannepelaamisessa edelle. Venäläisiltä taas muut hyökkäysketjut kuin KLM eivät erityisemmin pelanneet kovinkaan hyvin yhteen. Heillä oli taitavia yksilöitä kiekon kanssa, mutta yhteispeli ei ollut tuttua punakonetta. Peeters oli Myshkiniä varmemman oloinen. Myshkinin torjuntatyyli haparoivan oloisine jalkatorjuntoineen sai käden hapuamaan nitro-purkkia, vaikka tuloksellisesti hän onnistuikin hyvin. Peli oli hyvin siistiä ja jäähyt menivät aika tasan, joten tuomareita ei tuloksesta voida syyttää.
 
Viimeksi muokattu:

mikkoz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
Viestin lähetti The Original Jags
. Tilanne valittiin puolustavia pelaajia, kuten Bob Gainey, Butch Boring...
pikku typo tossa Butch Goring siis kyseessä.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Viestin lähetti The Original Jags

Kanadalaisista hyökkäävät Gretzky, Lemieux ja puolustaja Murphy. Ainoa pelin alla oleva neuvostoliittolainen on puolustaja Stelnov. Murphy ryntää hyökkäyksen kärkeen ja sitoo Stelnovin (sinänsä laillisesti) pois tilanteesta. Näin tilanne muodostuu käytännössä 2-0 tilanteeksi. Gretzky syöttää Lemieuxille, joka lataa suoraan syötöstä voittomaalin.


En lähde mukaan kiistelyyn viheltämättä jätetyistä jäähyistä mutta sen verran viilaan pilkkua, että Mario ei vetänyt suoraan syötöstä. Aikaa ja tilaa oli sen verran että hän ehti ottaa syötön haltuun ennen trademark-ratkaisuaan eli rannaria oikeaan yläkulmaan. Kyseistä maalia ei ole mulla videolla mutta esim. Ruotsin tv näytti sitä aikanaan Salt Laken kisojen aikaan (ja sitä ennen) ihan kiitettävästi ja muutenkin se maali on piirtynyt muistiin .
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
totta, eikä Stelnov seuraa maalille painavaa Murphyä vaan lähtee pelaamaan kiekollista Gretzkyä, vaikka jääkoneen kuljettajakin näki mitä Gretzky aikoi tehdä.
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Suomihan ainakin aloitti turnauksen seuraavilla kentällisillä

1. Sinisalo-Hagman-Kurri
Levo-Siltanen

2. Makkonen-Ketola-Javanainen
Rautakallio-Nummelin

3. Kiimalainen-Leinonen-Porvari
Huikari-Ruotsalainen

4. Arbelius-Jalonen-Sevon
Tuohimaa-Hirvonen

Koostumuksissa päävalmentaja Kalevi Numminen pyrki rakentamaan tuttuja tutkapareja, nyt saatiin ensimmäistä kertaa kasaan maajoukkueen Ässissä tuhoisaa jälkeä tehnyt ketju Makkonen-Ketola-Javanainen. Valitettavasti Ketolan vauhti oli kuitenkin jo hiipunut eikä kipinääkään tuntunut enää löytyvän riittävästi.

Samoin ketju Kiimalainen-Leinonen-Porvari oli lyönyt itsensä läpi Suomen ykkösketjuna Lake Placidin olympiakisoissa 1980.

Ennen turnausta pelatuissa harjoituspeleissä ykkösketju Sinisalo-Hagman-Kurri piti ahtaalla itseään Neuvostoliittoa, joten siltä odotettiin kovaa panosta.

Neloskenttään Numminen oli ottanut uransa alkuvaiheessa olevia miehiä, mm. Kärppien runko Jalosen johdolla.

Totuus Suomelle valkeni kuitenkin turnauksen alusta lähtien. Suomen kovuus, taito ja rutiini ei vielä kantanut näissä ympyröissä. Vaikka rosterissa monen pelaajan seurana luki nhl-seuran nimi, totuus oli, että sysyllä 1981 moni vasta aloitteli ammattilaisuraa. Esimerkkeinä Leinonen, Ruotsalainen, Porvari ja Sinisalo.

Suomen saldoksi turnauksessa jäi yksi piste tasapelistä Usaa vastaan(4-4). Muistaakseni Suomen pisteykkönen oli taas kerran Matti Hagman.
 

Viltsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ja vuoden 1981 turnauksen finaalista jäi mieleen se maali, kun neukkupelaaja uunotti Lafleuria valelaukauksella. Epäkanadalaiseen tapaan ilman kypärää pelannut Lafleur peitti valelaukauksen edessä päänsä ja neukkupelaaja kiersi legendan ja teki maalin. Nöyryyttävä kokemus varmaan superstaralle.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kappas vain, löytyihän tästäkin turnauksesta kertova hieno aihealue!

Laitankin tähän tässä tapauksessa nuo vuoden 1981 Kanada Cupin TV-tiedot siten kun ne aikanaan näkyivät Ruotsissa SVT:n kautta. Noita otteluja oli rajoitetusti mahdollista seurata myös Suomestakin käsin kun tuona vuonna ei hirveästi näytetty noita otteluja Suomessa...

SVT oli oppinut heti tunnistamaan potentiaalisen kiekkoturnauksen arvon sillä nyt se ei aikonut toistaa vuoden 1976 Kanada Cupin virhettään jota se ei pyörtänyt edes turnauksen aikanakaan eli se ei näyttänyt tuolloin pyynnöistäkään huolimattakaan kuin vain sopimuksessa olleet kolme ottelua.

Vuonna 1981 SVT lähti kuitenkin jo isommin televisiointiin mukaan vaikkakin vielä siltikin sillä oli etenkin toimitalon pomojen piireissä vaikeuksia ymmärtää muutakin jääkiekkoa kuin vain kotimaista jääkiekkoa eivätkä pomot pitäneet myöskään korkeista hinnoista mitä isännöitsijät Kanada Cupin osalta ruotsalaisilta laskuttivat. Kaikki Ruotsin pelaamat ottelut, Ensimmäinen Semifinaali ja Loppuottelu näytettiin Ruotsissa.

Radiopuolella 9.9.1981 selostettiin suorana pelinä myös Suomi-Yhdysvallat ja Kanada-Neuvostoliitto-ottelukin ja vielä ainakin 3.9.1981 Suomi-Tsekkoslovakia-ottelukin.

Toinen Semifinaali 11.9.1981 eli Kanada-Yhdysvallat tuli myös Ruotsissa suorana radiosta käsin.

Tässä kuitenkin SVT:n lähettämät TV-pelit Kanada Cupista 1981:

1.9.1981 Yhdysvallat-Ruotsi: Klo 21.55-00.45 Ruotsin aikaa eli Klo 22.55-1.45 Suomen aikaa SVT2:ssa.

3.9.1981 Ruotsi-Neuvostoliitto: Klo 22.55-1.45 Ruotsin aikaa eli Klo 23.55-2.45 Suomen aikaa SVT1:ssä.

5.9.1981 Ruotsi-Suomi: Klo 21.15-22.45 Ruotsin aikaa eli Klo 22.15-23.45 Suomen aikaa SVT1:ssä.

7.9.1981 Ruotsi-Kanada: Klo 20.55-23.45 Ruotsin aikaa eli Klo 21.55-00.45 Suomen aikaa SVT2:ssa.

9.9.1981 Ruotsi-Tsekkoslovakia: Klo 22.55-1.30 Ruotsin aikaa eli Klo 23.55-2.30 Suomen aikaa SVT1:ssä

11.9.1981 Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto: Klo 22.55-1.30 Ruotsin aikaa eli Klo 23.55-2.30 Suomen aikaa SVT2:ssa.

13.9.1981 Neuvostoliitto-Kanada: Klo 1.55-4.30 Ruotsin aikaa eli Klo 2.55-5.30 Suomen aikaa SVT2:ssa.

Kaikki Kanada Cupin 1981 TV-pelit Ruotsissa ja SVT:llä yleensäkin selosti Arne Hegerfors ja tiettävästi kaikki lähetykset olivat myös suoriakin lähetyksiä Ruotsissa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitetaan tähän toki Yleisradionkin lähettämien kahden pelin tiedot kun muutoin tämä turnaus oli lähinnä radiossa kuulunut turnaus ja tietenkin rajoitetusti Suomessa näkyi SVT:n pelit, mutta tässä tiedot:

5.9.1981: Suomi-Ruotsi klo 22-00.15 TV2:ssa. Tämä näkyi hieman myöhemmin kuin mitä Ruotsissa tai Suomessa SVT:ltä seurattaessa olisi näkynyt. Tosin SVT:llä oli lähetyksessään myös otteluennakkoakin hieman ennen itse ottelun alkua.

14.9.1981: Neuvostoliitto-Kanada klo 15.35-17.35 TV1:ssä jälkilähetyksenä.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
yks jengi Stadista
14.9.1981: Neuvostoliitto-Kanada klo 15.35-17.35 TV1:ssä jälkilähetyksenä.
Tuohon aikaan ei tarvinnut pahemmin varoa, että joku spoilaa matsin tuloksen. Ilta Sanomat tai Iltalehti eivät varmaan "tienneet" vielä tulosta, Urheiluruutu tulisi vasta illalla, kunhan radiota ei kuuntelisi, niin jännitys pysyisi yllä. Hämärästi muistan tuon matsin, ellen sitten sekoita johonkin toiseen 8-1 päättyneeseen finaaliin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1981 Kanada Cupin osalta laitan hieman päivitystä pitkälti radiolähetysten muodossa koska kyseisestä turnauksesta Yleisradio ei televisioinut juuri mitään muuta kuin lopulta esimerkiksi ennakoissa olleiden kaikkien Suomen ottelujen tai vaikka Loppuottelujen sijaan lopulta pelkästään kaksi ottelua joista toinen oli yksi Loppuottelu ja yksi oli Alkusarjan ottelu Ruotsia vastaan.

Tässä kuitenkin ottelujen lähetystiedot radion ja television osalta Kanada Cupista 1981:

Kanada-Suomi: Tämä ottelu radioitiin lopulta televisiossa näkymisen sijaan. Näin kävi 2.9.1981 vaikka ottelu olikin pelattu jo 1.9.1981. Ruotsinkielisessä Ohjelmassa ottelun ilmeisen jälkilähetyksen ja ehkä mahdollisesti ottelusta tulleen suorankin lähetyksen selosti Bror-Erik Wallenius ja ottelun varhaisaamun lähetys kuultiin Klo 6.30-7.15 ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys kuultiin Klo 5.30-7.30.

Suomi-Tsekkoslovakia: Tämä ottelu radioitiin kenties suoranakin lähetyksenä televisiossa näkymisen sijaan ihan esityspäivänään ja pelipäivänään Klo 23.10 eteenpäin selostajana Bror-Erik Wallenius Ruotsinkielisessä Ohjelmassa ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys kuultiin Klo 23 eteenpäin selostajana Raimo Häyrinen

Yhdysvallat-Kanada: Tämä ottelu radioitiin jälkilähetyksenä 4.9.1981 Klo 6.30-7.15 Ruotsinkielisessä Ohjelmassa selostajana Bror-Erik Wallenius kun ottelu pelattiin jo 3.9.1981 ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys kuultiin Klo 5.30-7.30.

Suomi-Ruotsi: Nähtiin Klo 22-00.15 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo ja ottelu radioitiin Ruotsinkielisessä Ohjelmassa Klo 22.30-00.30 selostajana Bror-Erik Wallenius ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys kuultiin Klo 22 alkaen.

Tsekkoslovakia-Kanada: Tämä ottelu radioitiin jälkilähetyksenä 6.9.1981 Klo 6-8 Ruotsinkielisessä Ohjelmassa selostajana Bror-Erik Wallenius kun ottelu pelattiin jo 5.9.1981 ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys kuultiin Klo 7-9.

Neuvostoliitto-Suomi: Tämä ottelu radioitiin lopulta televisiossa näkymisen sijaan ja jälkilähetyksenä ainakin 8.9.1981 ja ehkä kenties suoranakin keskellä yötä 7.9.1981. Ruotsinkielisen Ohjelman lähetyksestä ei ole varmuutta ja Rinnakkaisohjelmassa oli ainakin varmasti vain Raimo Häyrisen selostama lähetys Klo 7.15-7.30.

Suomi-Yhdysvallat: Tämä ottelu tuli ainakin radion jälkilähetyksenä televisiossa näkymisen sijaan 10.9.1981 ja mahdollisesti on voinut tulla suorana lähetyksenäkin keskellä yötä 9.9.1981. Tästä kuultiin lyhyt kooste varmuudella Klo 6.15-6.35 10.9.1981 Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisen Ohjelman osalta lähetyksestä ei ole varmuutta.

Kanada-Neuvostoliitto: Tämä ottelu tuli myös ainakin radion jälkilähetyksenä näkymisen sijaan ja toisin kuin Suomi-Yhdysvallat niin tämä ottelu oli aina tarkoitettu radion jälkilähetykseksi ja muutenkin korkeintaan radioon ja ei televisioon. Tästä kuultiin myös lyhyt kooste Klo 6.15-6.35 10.9.1981 Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisessä Ohjelman osalta lähetyksestä ei ole varmuutta.

Tällaiselta näytti Kanada Cupin 1981 Alkusarja lähetysten osalta.

Kanada Cupin 1981 Välierät vuorostaan näytti tältä:

Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto: Tämä ottelu radioitiin näillä näkymin selkeästi vain jälkilähetyksenä 13.9.1981 Klo 7.45-8.05 kun varsinainen ottelu pelattiin jo 11.9.1981 ja kenties ottelu saatettiin myös radioida suoranakin ja Ruotsinkielisen Ohjelman lähetyksestä ei ole varmuutta.

Yhdysvallat-Kanada: Tämä ottelu radioitiin näillä näkymin selkeästi vain jälkilähetyksenä 13.9.1981 Klo 7.45-8.05 kun varsinainen ottelu pelattiin jo 11.9.1981 ja kenties ottelu saatettiin myös radioida suoranakin ja Ruotsinkielisen Ohjelman lähetyksestä ei ole varmuutta.

Kanada Cupin Loppuottelu 1981

Neuvostoliitto-Kanada: Nähtiin 14.9.1981 TV1:ssä Klo 15.35-17.35 jälkilähetyksenä selostajana Juha Jokinen. Lisäksi tästä ottelusta kuultiin joko suora lähetys keskellä yötä 13.9.1981 tai viimeistään ainakin 14.9.1981 jälkilähetys Klo 7.15-7.30 radion Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisen Ohjelman lähetyksestä ei ole varmuutta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tähän muistotopikkiin osalta tulee seuraavassa viestissä pitkästä aikaa todella paljon päivitystä koska päivityksen yhteydessä tuli tutustuttua enemmänkin lähetyksiin tästä turnauksesta ja ilmeisesti turnauksen lähetykset muuttuivat sittenkin kovin radikaalisti.

Ei vain television, mutta myös radioinninkin osalta koska jossain määrin radioinnista kai tietääkseni päästiin lopulliseen sopuun turnauksen edetessä kun Yleisradiolle ja turnausjärjestäjille tuli kiistaa myös siitäkin viime hetkellä jolloin ainakin alkupuolella turnausta radioinnit menivät hieman toisin kuin mitenkään menivät ja lisäksi tuo ainoa muu televisioitu ottelu kuin Loppuottelu eli Suomi-Ruotsi saattoi alkaa lopulta YLE:n osalta puhuttaessa huomattavasti myöhemminkin kuin miten sen piti alkaa ellei siitä sitten olisi päästy viime hetkellä sopimukseen ihan normaaliin alustavaan lähetysaikaansa kuin millä olen sitä tähän asti pitänyt lähetetyn.

Laitan lisäksi myös radion Ruotsinkielisen Ohjelman lähettämät ottelut selostajineen joten tämänkin osalta päivitystä tulee siis ensi viestiin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kanada Cupin Loppuottelu 1981

Neuvostoliitto-Kanada: Nähtiin 14.9.1981 TV1:ssä Klo 15.35-17.35 jälkilähetyksenä selostajana Juha Jokinen. Lisäksi tästä ottelusta kuultiin joko suora lähetys keskellä yötä 13.9.1981 tai viimeistään ainakin 14.9.1981 jälkilähetys Klo 7.15-7.30 radion Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisen Ohjelman lähetyksestä ei ole varmuutta.

Muistan tuolloin 1981 kuunnelleeni aamulla Neuvostoliitto-Kanada-ottelua jälkilähetyksenä siinä aamupalaa nauttiessani, yllätys oli suuri kuultuani lopputuloksen 8-1 Neuvostoliitolle kun alkusarjassa (vai millä nimellä sitä nyt tuolloin kutsuttiinkaan) Kanada oli peitonnut punakoneen 7-3. Osalle koulukavereistani Kanadan tappio loppuottelussa oli katastrofi, olivat varmoja voitosta kun Kanadalla oli jo alla selvähkö voitto NL:stä.

Epämääräinen muistikuva on myös siitä, että ainakin jonkin aikaa katselin tuota televisiosta tullutta jälkilähetystäkin, aamuisesta radiolähetyksestä on selkeämmät muistikuvat. Muistan, että samaan aikaan aamupalalla kanssani oli pikkuveljeni sekä isäni.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1981 Kanada Cupin osalta laitan seuraavaksi paljon päivitystä pitkälti radiolähetysten muodossa koska kyseisestä turnauksesta Yleisradio ei televisioinut juuri mitään muuta kuin jo kaksi ennenkin kerrottua ottelua.

Radion osalta lähetykset muuttuvat todella suuresti tässä päivityksessä koska 1.9.1981-6.9.1981 välisenä aikana olleet lähetykset näillä näkymin olivat alustavasti Yleisradion ja järjestäjien välisen hintakiistan takia ilmeisesti peruttuja oletettujen suorien lähetysten tai edes kokonaisten jälkilähetysten osalta jolloin kuultiin lähtökohtaisesti pelkkiä Raimo 'Höyry' Häyrisen Suomeen nauhoittamia ja sanelemia puhelinraportteja joita kuultiin radion Rinnakkaisohjelmassa niiden aamuohjelmiston seassa. Radion Ruotsinkielisen Ohjelman osalta peruuntui noina päivinä joitakin otteluja kokonaan vaikka Bror-Erik 'Bubi' Walleniuksen piti niitä sinne selostaa. Sittemmin Walleniusta kuultiin lopulta vasta turnauksen myöhemmässä vaiheessa.

Alustavasti ennen perumista Yleisradion piti televisioida jokainen Suomen pelaama ottelu ja sittemmin se televisioi vain kaksi ottelua kuten se tekikin ja radiossa piti kuulla 10 ottelua enin osin suorina Suomen otteluina lisäten myös kahdella tärkeällä muulla suoralla lähetyksellä, suorina Välierinä ja suorana Loppuotteluna. Kun hintakiistat alkoivat vaikuttaa lähetyspituuksiin niin epämääräisesti Yleisradio lupasi lähettää suorana radiossa siinä vaiheessa vain pelkät Suomen ottelut ja muutoin enimmillään 2 tunnista 2 tuntiin ja 30 minuuttiin asti pituudeltaan vaihdellutta materiaalia.

27.8.1981 suomalaisten järkytykseksi ainakin alustavasti melkein kaikki radiolähetykset peruttiin ja ne mitä ei peruttu niin radioon luvattiin alustavasti niistä Aamun Peili-ohjelman raportit, Välieristä luvattiin 15-20 minuutin koosteet ja korkeintaan 35 minuutin mittainen koostelähetys Loppuottelusta. Tällainen ei miellyttänyt suomalaisia jääkiekon ystäviä eikä myöskään ilmeisesti Kanadaan jo tuolloin lähetettyä Raimo Häyristä. Televisiolähetykset peruttiin myös kahta ottelua huomioimatta kokonaan. Nämä tietenkin olivat suora Suomi-Ruotsi-ottelu ja Loppuottelu joka sekin oli muuttunut pienenä lisäharmina kokonaiseksi jälkilähetykseksi vaikka tuolloin vielä toivottiin sen vielä muuttuvan suoraksi lähetykseksi.

5.9.1981 kesken turnauksen saatiin ilouutisia kun Yleisradion ja järjestäjien kanssa päästiin sopimukseen selvemmästä ja jopa suoriakin lähetyksiä sisältävästä radioinnista. Ikävä kyllä television puolella 4.9.1981-5.9.1981 välisenä aikana Suomi-Ruotsi-ottelu kaiketi ilmeisesti muuttui vain kokonaiseksi jälkilähetykseksi ellei sitten vielä kuitenkin viime hetkellä olisi päästy sopimukseen ihan suorastakin ottelusta. Radion Ruotsinkielisen Ohjelman lähetykset alkoivat vasta tästä eteenpäin turnauksessa kun sitä ennen ne oli aina peruttu. Myös epäselvät Välierien ja Loppuottelun lähetykset selkenivät lähetystavoiltaan, mutta niistä kiisteltiin vielä pitkään.

Tässä kuitenkin ottelujen lähetystiedot radion ja television osalta Kanada Cupista 1981 tällä kertaa huomattavasti päivitettynä Rinnakkaisohjelman kuin myös Ruotsinkielisen Ohjelman osalta lisättynä myös joihinkin otteluihin selostajillaan kun aiemmin joistakin otteluista puhuttaessa ne jäivät merkitsemättä:
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan tähän nyt lähetykset suuresti päivitettynä kun edelliseen viestiin ne eivät mahtuneet:

Kanada-Suomi: Tämä ottelu radioitiin lopulta televisiossa näkymisen sijaan. Näin kävi 2.9.1981 vaikka ottelu olikin pelattu jo 1.9.1981. Ruotsinkielisessä Ohjelmassa ottelun ilmeisen jälkilähetyksen piti selostaa Bror-Erik Wallenius ja ottelun varhaisaamun lähetys piti kuulla Klo 6.30-7.15, mutta lähetys peruttiin kokonaan. Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys kuultiin Klo 5.30-7.30 olleen kokonaisen ilmeisen jälkilähetyksen sijaan Klo 6.15 eteenpäin aamuohjelmien seassa nauhoitettuna Raimo Häyrisen kertomana puhelinraporttina Klo 6.30 asti.

Suomi-Tsekkoslovakia: Tämä ottelu alun perin piti radioida suoranakin lähetyksenä televisiossa näkymisen sijaan ihan esityspäivänään ja pelipäivänään Klo 23.10 eteenpäin selostajana Bror-Erik Wallenius Ruotsinkielisessä Ohjelmassa ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys piti kuulla Klo 23 eteenpäin selostajana Raimo Häyrinen.

Näin oli alkuperäisissä suunnitelmissa, mutta suunnitelmat muuttuivat hintakiistan takia jolloin Rinnakkaisohjelmassa kuultiin suoran lähetyksen sijaan Klo 6.15 eteenpäin aamuohjelmien seassa nauhoitettuna Raimo Häyrisen kertomana puhelinraporttina Klo 6.35 asti 4.9.1981 vaikka ottelu olikin pelattu jo 3.9.1981. Sen piti saada aluksi koko lähetysaika, mutta joutui jakamaan lähetysajan lopulta Yhdysvallat-Kanada-ottelun kanssa. Ruotsinkielisen Ohjelman lähetys peruttiin kokonaan.

Yhdysvallat-Kanada: Tämä ottelu alun perin piti radioida jälkilähetyksenä 4.9.1981 Klo 6.30-7.15 Ruotsinkielisessä Ohjelmassa selostajana Bror-Erik Wallenius kun ottelu pelattiin jo 3.9.1981 ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys piti kuulla jälkilähetyksenä Klo 5.30-7.30 selostajana Raimo Häyrinen. Ikävä kyllä hintakiistan takia tämä ottelu peruuntui 1.9.1981 mennessä ensin kokonaan, mutta lopulta 2.9.1981 tämä ottelu palautettiin Yleisradion listalle kuultavaksi Rinnakkaisohjelmassa kokonaisen jälkilähetyksen sijaan Klo 6.15 eteenpäin aamuohjelmien seassa nauhoitettuna Raimo Häyrisen kertomana puhelinraporttina Klo 6.35 asti 4.9.1981 vaikka ottelu olikin pelattu jo 3.9.1981 ja se myös jakoi lähetysajan Suomi-Tsekkoslovakia-ottelun kanssa. Ruotsinkielisen Ohjelman osalta lähetys pysyi peruttuna lähetyksenä.

Suomi-Ruotsi: Tämä ottelu piti nähdä Klo 22-00.15 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo ja ottelu piti radioida melkein kokonaisuudessaan suorana Ruotsinkielisessä Ohjelmassa Klo 22.30-00.30 selostajana Bror-Erik Wallenius ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun lähetys piti kuulla suorana Klo 22 alkaen selostajana Raimo Häyrinen. Näin oli alkuperäisissä suunnitelmissa, mutta suunnitelmat muuttuivat hintakiistan takia jolloin välillä Rinnakkaisohjelmassa piti kuulla suoran lähetyksen sijaan Klo 8.10 eteenpäin tämä ottelu aamuohjelmien seassa nauhoitettuna Raimo Häyrisen kertomana puhelinraporttina 6.9.1981 vaikka ottelu olikin pelattu jo 5.9.1981.

Ruotsinkielisen Ohjelman ottelu peruttiin alustavasti, mutta se palautettiin Ruotsinkieliseen Ohjelmaan 5.9.1981 ja kuultiin Klo 22.30-00.30 välisen ajan sijaan Klo 23.10 eteenpäin suorana lähetyksenä aina Klo 2 asti joskin ottelu kesti vain 00.40 asti jonka jälkeen käytiin vielä aina sinne Klo 2 asti läpi Kanada Cupin 1981 muiden ottelujen vaiheita siihen asti selostajana Bror-Erik Wallenius ja Rinnakkaisohjelmassa tämä ottelu kuultiin suorana Klo 22-00.30 selostajana Raimo Häyrinen ja tästä ottelusta kuultiin myös 6.9.1981 sen kohokohdat yhdessä Tsekkoslovakia-Kanada-ottelun puheliraportin yhteydessä Klo 8.10 eteenpäin aina Klo 8.30 saakka. TV2:ssa tämä ottelu joko nähtiin Klo 22-00.15 suorana lähetyksenä tai Klo 00.15-2.10 kokonaisena jälkilähetyksenä selostajana Antero Karapalo.

Tsekkoslovakia-Kanada: Tämä ottelu piti radioida jälkilähetyksenä 6.9.1981 Klo 6-8 Ruotsinkielisessä Ohjelmassa selostajana Bror-Erik Wallenius kun ottelu pelattiin jo 5.9.1981 ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun jälkilähetys kuulla Klo 7-9 selostajana Raimo Häyrinen, mutta lopulta tästä kuultiin Häyrisen kertoma puhelinraportti Rinnakkaisohjelmien aamuohjelmien seassa Klo 8.10 eteenpäin aina Klo 8.30 saakka jossa se jakoi ohjelmapaikkansa Suomi-Ruotsi-ottelun kohokohtien kanssa. Ruotsinkielisen Ohjelman lähetys peruuntui kun tämän ottelun maksua ei ollut muun radioinnin varmistumisen yhteydessä maksettu toisin kuin melkein kaikista muista otteluista tai viime hetkellä myös Suomi-Ruotsi-ottelun osalta.

Neuvostoliitto-Suomi: Tämä ottelu radioitiin lopulta televisiossa näkymisen sijaan jälkilähetyksenä 8.9.1981. Ruotsinkielisen Ohjelman muutenkin epävarma lähetys osoittautui peruuntuneeksi toiseksi viimeisen kerran turnauksessa kun tämän ottelun maksua ei ollut muun radioinnin varmistumisen yhteydessä maksettu toisin kuin melkein kaikista muista otteluista tai viime hetkellä myös Suomi-Ruotsi-ottelun osalta ja Rinnakkaisohjelmassa oli kokonainen jälkilähetys Klo 5.30-7.30 selostajana Raimo Häyrinen jolloin Raimo Häyrisen selostamalle aiottuun puhelinraporttiin Klo 7.15-7.30 Rinnakkaisohjelmien aamuohjelmien seassa ei ollut tarvetta.

Suomi-Yhdysvallat: Tämä ottelu tuli televisiossa näkymisen sijaan lopulta radiossa. 9.9.1981 tästä lähetyksestä kuultiin osittain suorana tullut lähetys Klo 23-1.30 Rinnakkaisohjelmassa selostajana Raimo Häyrinen jolloin Raimo Häyrisen selostamalle aiottuun puhelinraporttiin Klo 6.15-6.35 10.9.1981 Rinnakkaisohjelmien aamuohjelmien seassa ei ollut tarvetta. Ruotsinkielisen Ohjelman osalta tämä ottelu kuultiin uusien löytämieni tietojen perusteella suorana lähetyksenä kokonaisuudessaan vaikkakin kahdessa osassa Klo 22.20-23 ja Klo 23.10-1.30 selostajana Bror-Erik Wallenius.

Kanada-Neuvostoliitto: Tämä ottelu tuli myös ainakin radion jälkilähetyksenä näkymisen sijaan ja toisin kuin Suomi-Yhdysvallat niin tämä ottelu oli aina tarkoitettu radion jälkilähetykseksi ja muutenkin korkeintaan radioon ja ei televisioon. Tästä piti kuulla lyhyt kooste puhelinraporttimuodossa Klo 6.15-6.35 10.9.1981 Rinnakkaisohjelmassa selostajana Raimo Häyrinen, mutta lopulta tästä kuultiin kokonainen jälkilähetys Klo 5.30-7.30. Ruotsinkielisessä Ohjelman osalta Bror-Erik Walleniuksen suoraksi lähetykseksi aiottu selostus peruuntui viimeisen kerran turnauksessa kun tämän ottelun maksua ei ollut muun radioinnin varmistumisen yhteydessä maksettu toisin kuin melkein kaikista muista otteluista tai viime hetkellä myös Suomi-Ruotsi-ottelun osalta.

Tällaiselta näytti Kanada Cupin 1981 Alkusarja lähetysten osalta kaikkien vaiheiden selvittyä nyt uudelleen päivittämisen myötä. 10.9.1981 selkenivät myös Välierien ja Loppuottelun radioinnit joista tosin Loppuottelusta kiisteltiin pidempään ja suora lähetys radiossa vaihtui tässä vaiheessa vain enää lähetettäväksi vain jälkilähetyksenä ja vielä senkin osalta kiisteltiin oikeastaan aivan viime hetkiin asti.

Kanada Cupin 1981 Välierät vuorostaan näytti tältä päivitysten jälkeen:

Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto: Tämä ottelu radioitiin Rinnakkaisohjelmassa näillä näkymin Yhdysvallat-Kanada-ottelun loppumetrien yhteydessä pienkoosteena 13.9.1981 sijaan 12.9.1981 Klo 7.45-8.05 selostajana Raimo Häyrinen kun varsinainen ottelu pelattiin jo 11.9.1981 ja Ruotsinkielisen Ohjelman lähetys kuultiin Klo 6-8 selostajana Bror-Erik Wallenius jonka aikana selostettiin kaksi tarkalta pituudeltaan epäselväksi sinänsä jäänyttä osuutta Yhdysvallat-Kanada-ottelusta Klo 6.30-7 ja Klo 7.05-7.20 välisenä aikana ennen ottelun jatkumista normaalisti loppuun saakka.

Yhdysvallat-Kanada: Tämä ottelu radioitiin Rinnakkaisohjelmassa näillä näkymin kokonaisena jälkilähetyksenä Klo 6-8 13.9.1981 sijaan 12.9.1981 josta Klo 7.45-8.05 eli lähetyksen loppuhetket päätettiin yllättäen vielä antaa Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto-ottelun kohokohdista kertovalle pienkoosteelle ja selostajana oli Raimo Häyrinen kun varsinainen ottelu pelattiin jo 11.9.1981 ja Ruotsinkielisen Ohjelman lähetyksessä selostettiin tästä ottelusta kaksi osuutta Klo 6-8 välisenä aikana olleen Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto-ottelun mahdollisilla tauoilla Klo 6.30-7 ja Klo 7.05-7.20 selostajana Bror-Erik Wallenius.

Kanada Cupin Loppuottelu 1981 näytti tältä päivityksen jälkeen:

Neuvostoliitto-Kanada: Nähtiin 14.9.1981 TV1:ssä Klo 15.35-17.35 jälkilähetyksenä selostajana Juha Jokinen. Lisäksi tästä ottelusta piti vaihtelevasti kuulla 14.9.1981 kokonainen jälkilähetys Klo 5.30-7.30, lyhyt puhelinraportti Klo 7.45-8.05 tai hieman pidemmäksi tarkoitettu, mutta lopulta Klo 6.15-6.30 ja ehkä hieman siitä eteenpäin kuultu selkeämpi kooste joka olisi kuultu kuitenkin ennen Klo 7.45-8.05 välistä aikaa ja lopulta Loppuottelusta kuultiin Välieristä poiketen ikävästi vain pituudeltaan epäselväksi jäänyt kooste Klo 6.15 eteenpäin selostajana Raimo Häyrinen radion Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisen Ohjelman osalta kuultiin kokonainen jälkilähetys Klo 5.30-7.30 selostajana Bror-Erik Wallenius.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös