Käveleekö ihminen Marsissa vuonna 2037?

  • 2 039
  • 18

Käveleekö ihminen Marsissa vuoteen 2037 mennessä?

  • Kyllä

    Ääniä: 45 40,5%
  • Ei

    Ääniä: 66 59,5%

  • Äänestäjiä
    111

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Tulee kuluneeksi 50 vuotta Sputnikin laukaisusta. Ihminen kävi kuussakin jo ajat sitten ja sen jälkeen on pidempi avaruuden valloitus jäänyt paikalleen.

Itse en teknisesti toki astrofysiikasta mitään juurikaan ymmärrä, mutta mielenkiintoa noin ylipäätään aihetta kohtaan on aina ollut. En siis ala höpöttämään mitään sen ihmeempiä, mutta totean vain, että nyt kun kaksi maailman suurvaltaa ovat ilmaisseet halunsa tehdä miehitetty lento Marsiin kolmekymmenen vuoden sisällä, niin uskotteko, että se tulee toteutumaan?

Itse vastasin kysymykseen, että kyllä.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
En ole asiantuntija minäkään mutta Marsiinhan liittyy myös salaliittoteorioita ja kysymysmerkkejä sen suhteen kuinka todenmukaisia mitkäkin raportit ja tutkimukset sieltä aina tulevat. Lämpötila, väri, ilmasto. Olisi mielenkiintoista kuulla näistä näkemyksiä. Vai olenko nähnyt jonkun jenkkidokumentin? I'll get me coat.

Vastauksena kysymykseen: epäilen jotain suuronnettomuuksia sattuvan jo ennen sitä sen verran että ei. Täytän muuten tuona vuonna 60. Epäilen tosin sitäkin.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raimon Rakuunat
Nojoo, tuo on kyllä yksi mahdollinen seikka tietysti, että omalla pallolla menee hommat niin vituiksi ennen sitä, ettei paljon ehditä enää keskittyä mihinkään avaruudenvalloitukseen, totta. Olisiko se sitten ainoa realistinen este asialle?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En usko että kävelee. Tuota ennen pitäisi melkein saada tehtyä kuuhun sellainen pysyvä tukikohta, jotta saataisiin edes vähän esimakua siitä, mitä tuollainen "parin vuoden" projekti tulisi olemaan. Toisekseen, nyt ei ole käynnissä sellaista kylmää sotaa, että suurvalloilla olisi pakottava kiire nöyryyttää toista ja syytää valtavia rahasummia tällaiseen projektiin. Rahalle löytyy hyödyllisempiäkin käyttökohteita - tai ainakin suurvaltojen mielestä hyödyllisempiä, kuten esimerkiksi asehankinnat.
 

Timppa73

Jäsen
Vastasin ei. Mielestäni ennen tuota vuotta on suurvaltojen avaruusprojektit niin huonossa mallissa, ettei edes kiertoradalle tahdota saada enään romua pyörimään.
Laitteiden laatu kun on menossa entistä enemmän suuntaan "tehdään halvemmalla, kyllä ne sen takuuajan kestää". Tämähän aiheuttaa myös sen, että "halvat" laitteet kuten sukkulat ja kantoraketit ei toimi sen 10 pennin arvoisen pienen osan rikkoontumisen takia ja viivästyksistä lisäkuluja = hanke kuopataan taloudellisten seikkojen vuoksi.
Rahat siis käytetään seuraavaksi jonkin lähi-idän ei jenkkien kannattaman öljymaan sotilaalliseen nöyryyttämiseen ja heidän terroristitouhujen uutisointiin.
 

zorro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Jok, Jokerit
No ei

kävele, suurvallat johtajineen ja kaikki muutkin tulevat järkiinsä ja ymmärtävät, että Marsiin meneminen on järjetöntä. Kävellään täällä maan päällä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Toivoisin sitä, mutta valitettavasti en usko siihen. Olisi hienoa, jos tuo tapahtuisi aikaisemmin jo, mutta lienee epätodennäköistä. Synkkä ennustukseni on, että ensimmäiset yritykset on kuolemaantuomittuja. Marsiin on kuitenkin varsin pitkä matka nykyteknologialla. Osaako kukaan edes sanoa, kuinka monta vuotta sinne menee? Kai se vuosissa lasketaan.

Marsin olosuhteetkin voi olla hurjat, mutta varmasti se olisi ainutlaatuinen näky seisoa sen kamaralla ja katsoa taivaalle. Maapallo tuskin isona näkyy sinne, kirkkaana tähtenä. Mitenköhän muuten aurinko? Onko arvioitu, että kuinka paljon pienempi aurinko on Marsissa kuin meillä, onhan se jo jonkun verran kauempana kuitenkin.

Vaikka se aika sci-fiä vielä onkin, niin pidän mahdollisena, että Marsissa jopa asutaan, ainakin tukikohdissa, vielä joskus. Se kuitenkin menee satojen vuosien päähän, jos ihmiskunta on iskussaan enää edes silloin. Kaikki riippuu niin paljon siitä, mihin tilanne täällä kärjistyy.

Uskon, että tallustaminen Marsin pinnallakin toteutuu 100-200 vuoden sisällä, mutta 2030-luvulla ei millään. Luultavammin meistä harva jos kukaan pääsee sitä hetkeä todistamaan tiedotusvälineitten kautta.
 

JuhaZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, huuhkajat ja mitä näitä nyt on...
En tiedä, en usko, eikä kyllä kovin paljon kiinnostakaan. Kyllähän ne valtiot, jotka haluavat pullistella tulevat sitä kovasti yrittämään, mutta en näe siinä oikein suurta järkeä. Poltetaan rahaa hirveitä määriä sellaiseen, josta ei vastineeksi saada oikein mitään konkreettista. Noh, en vastusta avaruuslentoja sun muita systeemejä, mutta vastaukseni on siis ei.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan puhdas näppituntumahatustavetoheitto, mutta muistelisin joskus jossain nähneeni lukeman noin kaksi vuotta. Korjatkoon kuka tahtoo.

Itse muistelen, että vuosi suuntaansa.
 

Da Silva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, NHL:n suomalaiset
Suurvaltojen johtajiksi pääsee jollain ihmeen ilveellä fiksuja ihmisiä, jotka päättävät lopettaa tällaisen hulluuden ja keskittyä oman planeetan pelastamiseen. Siis ei kävellä muilla planeetoilla, eikä edes kuussa.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Olen skeptinen. 30 vuotta tuntuu aika haasteelliselta, toisaalta tekniikka kehittyy nykypäivänä yhä kiihtyvään tahtiin. Haasteita riittää:

  • lento kestää nelisen vuotta edestakaisin, kestääkö kone
  • polttoaine: paluumatkan menovesikin pitää viedä mukana
  • happi, ravinto ja vesi, jätteiden käsittely: juuri luin jostain uutisen, jossa haitallisista bakteereista oli tullut avaruudessa (painottomuudessa) entistä haitallisempia
  • astronauttien fyysinen ja psyykinen terveys pitkällä matkalla: painottomuus, säteily, monta vuotta yhdessä kopissa josta ei pääse pois, epävarmuus matkan onnistumisesta. Mitä, jos umpisuoli tulehtuu?
  • varusteet lentomatkalla ja elämiseen Marsin pinnalla: kun perille päästään, niin takaisin tuskin lähdetään heti
  • miten estetään haitallisten bakteereiden yms kulkeminen Marsin biosfääriin, ei ole varmaankaan tarkoitus viedä mitään vierasta uuteen ekosysteemiin.
  • kaiken moninkertainen varmistus. Tämä on aika ratkaiseva juttu. Jos esimerkiksi lähetetään edellä esim. asumiseen tarkoitettuja moduuleja, polttoainetta jne niin niiden olisi oltava saatavilla, kun alus vihdoin laskeutuu Marsiin. Mitä jos joku hiukkasmyrsky tms vaikuttaakin siten, että alus laskeutuukin 100 km päähän elintärkeistä kamoista?

Mielenkiintoista luettavaa aiheesta voi etsiä esim Ursan sivuilta.

Hienoahan se olisi, jos tällaisia tutkimusmatkoja pystyttäisi järjestämään. Uskon kuitenkin, että rahaa ei haaskata siihen, että luodaan keinotekoinen elinpiiri muutamalle ihmiselle ja suunnattomat varajärjestelmät sille, että heidät saadaan elossa takaisin. Kannattaisin edelleen näiden miehittämättömien robottien lähettämistä.

Edit: matka-aika + lisäkommentti
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mitä, jos umpisuoli tulehtuu?

Epäilen, että kaikilta matkaan lähteviltä poistettaisiin tämä hyödytön lisäke jo hyvissä ajoin ennen matkaa ihan varotoimenpiteenä. Tämä tietysti oli vain yksi mahdollinen kauhuskenaario - mikä tahansa muukin terveydellinen seikka saattaa tulla vastaan. Samahan se on tosin kuulennollakin.

Mutta jostain olen lukenut, että umpilisäkkeitä poistetaan yllättävän usein ennaltaehkäisevänä varotoimenpiteenä esimerkiksi ennen pitkää matkaa jonnekin heikon terveydenhuollon maihin tms.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Sopisi paremminkin Sekalaisiin kysymyksiin, mutta kysytään nyt täältä, kun tämä tuntuu olevan paremmin pinnalla.

Kuinka monta ihmistä on kävellyt kuun pinnalla? Wikipediastakaan en löytänyt suoraa vastausta. Spacewalk-sivulta pikainen laskutoimitus tuotti yksitoista nimeä. Voisiko se olla edes lähellä totuutta?

Jatkokysymys:
Mikä on se syvyys valtamerissä, jonka alapuolella on käynyt vähemmän porukkaa kuin kuukävelyllä? Muistaisin joskus nähneeni jonkun TV-dokumentin (YLE Teema, Discovery Channel?), jossa laskeuduttiin valtamerien syvyyksiin ja muistaakseni samassa yhteydessä tuokin nippelitieto mainittiin. Oliko näin, että Mariaanien haudassa on käynyt ainoastaan kaksi ihmistä?

Itse ketjun aiheeseen vastatakseni; en usko miehitettyyn Mars-lentoon 30 vuoden sisällä johtuen juurikin tuosta etäisyydestä/matka-ajasta.

EDIT: uusi laskutoimitus tuottikin kaksitoista kuun pinnalla piipahtanutta
Neil Armstrong
Buzz Aldrin
Pete Conrad
Alan Bean
Alan Shepard
Edgar Mitchell
David Scott
James Irwin
John W. Young
Charles Duke
Gene Cernan
Harrison Schmitt​
 
Viimeksi muokattu:

Viljuri

Jäsen
Kuuhun palaamisen ja Marsin valloittamisen aikataulun osalta kannattanee vilaista uusinta Scientific Americania.

Eiköhän sinne Marsiin mennä "low-budgetilla" viimeistään välillä 2040-2050, eli saatampa sen nähdä, jos elän kiltisti. Tai sitten en.

Nasan "very optimistic" suunnitelmathan tähtäävät Kuuhun 2020 mennessä ja Marsiiin sitten jo ennen vuotta 2040. Ottaen kuitenkin huomioon sen, että kalja maistuu väestölle keskimäärin enemmän kuin tiede, niin rahapanostusten osalta realistisempi aikataulu lienee tosiaan tuo yllämainittu. Aikataulu saattaa nopeutua, mikäli Marsin elämästä saadaan nykyistä konkreettisempia viitteitä. Ensi vuonna voisi Marsin napa-alueilta tärähtää! ;)
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
EDIT: uusi laskutoimitus tuottikin kaksitoista kuun pinnalla piipahtanutta
Neil Armstrong
Buzz Aldrin
Pete Conrad
Alan Bean
Alan Shepard
Edgar Mitchell
David Scott
James Irwin
John W. Young
Charles Duke
Gene Cernan
Harrison Schmitt​
Lehtimies Tintti pitäisi lisätä myös listaan.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Eikös siellä jotain mopoja jo kruisaile? Joten saattaapi sinne joku eläväinenkin joskus erehtyä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Mars on erittäin mielenkiintoinen planeetta, ostin kirjahyllyyni aiheesta kertovan kirjan. Aivan mieletöntä, että esimerkiksi tämä on aito kuva toiselta planeetalta.

Tietenkin haluan uskoa, että minun elinaikana tuolla vielä käydään. Joku tiedemies sanoi, että muutama päivä Marsissa korvaisi kaiken tutkimus- ja mittaustyön mihin nyt menee koko elämä. Se kun olisi hieman helpompaa tutkia paikan päällä.

Meidän tekniikka riittää paikan päälle menemiseen varmaan jo nyt. Vapaaehtoisia menijöitä myös aivan varmasti riittää, vaikka paluusta ei olisikaan täyttä varmuutta. Kyse on tietenkin rahasta ja politiikasta.

Järjettömän kallista, jotain kymmeniä miljardeja, tuo maksaa. Mutta onhan rahakin ainoastaan ihmiskunnan keksintö. Toivottavasti löytyisi yhteistyöhalukkuutta tehdä tämä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös