Kärppien peliesitykset kaudella 2022–2023

  • 1 015 488
  • 19 703

Beukeboom

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät / Mamba!
Kannattajalle tästä tulee johtavista pelaajista tunne, että on mukavoiduttu asemiin, ja kulmahampaat on hiottu pois.

Mestaruudet on voitettu, asuntolainat saatu ja jumpruun pääsee jonon ohi.

Kuka tuolla ilmentää voittamisen tahtoa ja aitoa kärppäläisyyttä?

Tähän vielä Marjamäki, joka vie loputkin innon rippeet pelillisellä lähestymisellään.

Ei ole minun Kärpät tälläinen ilmeeltään. Ja en puhu tulostaulusta.
 
Suosikkijoukkue
KÄRPÄT, M.Nickerson
Kannattajalle tästä tulee johtavista pelaajista tunne, että on mukavoiduttu asemiin, ja kulmahampaat on hiottu pois.

Mestaruudet on voitettu, asuntolainat saatu ja jumpruun pääsee jonon ohi.

Kuka tuolla ilmentää voittamisen tahtoa ja aitoa kärppäläisyyttä?

Tähän vielä Marjamäki, joka vie loputkin innon rippeet pelillisellä lähestymisellään.

Ei ole minun Kärpät tälläinen ilmeeltään. Ja en puhu tulostaulusta.
Erittäin hyvin kiteytetty, samaa mieltä;)
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Kärpäthän osti juuri Ihkun, eli pelaajille maksetaan palkkaa ja sitten vaan Ihkuun valmentajan johdolla niin ikiliikkuja on keksitty, eikä rahaa tarvita ollenkaan! Mitä nyt vähän darrassa joutuu lätkimään kiekkoa.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Kärpät on menestynyt parhaiten viimeisen 10 vuoden aikana, kun sisään on tullut (laatikon ja saunan ulkopuolelta) raikas valmentaja, jotain raikasta ja uutta pelitapaan (+ajatteluun ja tapaan toimia) sekä raikkaat ja uudet johtavat pelaajat, jotka nousseet niihin avainrooleihin. Joko kaikki kohdat tuosta yhtälöstä tai osa. Pelitapa ei välttämättä ollut aina se kaikista "raikkain", mutta Marjamäen edellisellä visiitillä Marjamäki oli nöyrä, moderni ja vahvasti eteenpäin pyrkivä valmentajakyky ja pelaajistoon hommattiin myös Marjamäen aikana näitä eteenpäinmeneviä pelaajia, höystettynä Pyörälällä ja Kukkoselle. Mannerin aikana oli raikas pelitapa ja uusi tapa katsoa asioita (johtamistyyli + pelitapa) sekä uudet ja raikkaat nousevat kyvyt avainrooleihin (Ruohomaa, Bertrand, Mäenalanen, Leskinen, Koivisto, Hakanpää, Kivihalme, Vehviläinen jne.). Kärpät on menestynyt aina, kun on uskallettu tuoda sitä boxin ulkopuolista ajattelua sekä olla erilaisia sekä ennen kaikkea haastaa itseään, vaikka noissakin em. nimityksissä on riskejä ollut. Uskalla kehittyä, muuttua ja haastaa itseä ja ajattelua sekä olla erilainen. Vaikak jokin toimisi, niin silti pitää uskaltaa muuttua ja kehittyä, eikä mukavoitua ja jäädä paikoilleen tai palata siihen "vanhaan tuttuun"...uudet visiot ja näkemykset, niillä Kärpät on aina - koko urheilupuoli huomioituna - menestynyt.

Tällaisella "vanha jengi" koossa taas ei olla ikinä saavutettu mitään urheilussa, että pelaajistoon tuodaan vanhat sotaratsut ikuisuuksien takaa ja valmennukseen se "vanha messias", joka joskus (huom! joskus silloin aikanaan!) oli kyllä se kaivattu raikas tuulahdus muualta, toi uutta freesiä näkökulmaa ja innovaatioita sekä tapaa toimia, täysin sen saunaporukan ulkopuolelta. Latekaan - vaikka joskus oli - ei enää mikään raikas ja uusi naama ole, vaan pelitavan, "raikkauden" ja ns. "uutuuden tuulahduksen" osalta näyttää pudonneen osin kelkasta ja modernin pelin vaatimusten sekä ennen muuta _uusien innovaatioiden_ osalta. Naama on osin jo kulunut vähän pois ja ei enää ole sellainen uusi "raikas" kaveri täysin sieltä boxin ulkouolelta, kuten keväällä 2013 kun ruoriin astui , vaikka itsekin monen muun tavoin ehkä halusin vähän naiviisti niitä kultaisia muistoja muistella ja tähän vavhasti uskoa, että onhan se Late vieläkin sitä. Ei ole enää. Edellisellä visiitillään olin vielä innovatiivinen, moderni ja raikas tuulahdus kera uusien pelaajien sekä uuden kokoonpanollisen rungon, ketä siellä Laten alaisuudessa silloin nousikaan esille ja tähtipelaajaksi asti. Joku Tommi Niemelä ehkä edustaa tätä raikasta valmentajaa ja innovatiivista tapaa toimia tämän päivän maailmassa.

Käsi pystyyn, en olisi ihan oikeasti uskonut, että tässä vaiheessa kautta ollaan tässä tilanteessa. Tämän kuun lopulla, onko nyt 27. vai 28.päivä, tulee tasan 11 kk siitä, kun Late asteli puikkoihin viime kaudella pelastamaan hommaa raapimalla paskaa kasaan. En olisi millään, siis oikeasti millään uskonut, että lähes vuosi sen jälkeen kun Late astui siihen uppoavaan laivaan puikkoihin, että ollaan vuoden päästä lähes samassa tilanteessa: nihilistisellä prosenttikiekolla taistelemassa nippanappa kuuden joukkoon pääsystä ja henkitoreissa raapimassa pisteitä, että päästää edes sinne kuuden joukkoon. Käsi pystyyn, en millään olisi tähän uskonut, että vuoden päästä Lauri Marjamäen johdolla, ollaan samassa tilanteessa, kuin vuosi sitten, kun Late hyppäsi ihan lopulla parsimaan peliä kasaan ja peluuttamaan sitä "desperate-hockeyaan". Nyt ollaan - vuosi siitä! -, niin ihan samassa tilanteessa, samalla desperate-hockeylla ollaan nipistämässä ja raapimassa pisteitä nyt, tai yrittämässä raapia.

Nyt ollaan siis ihan siinä samassa tilanteessa, jota Late niin kovasti kritisoi ja parjasi vuosi sitten, että näistä "ynnämuut 7.-8.sijoista ei sitten MINUN johdollani lähdetä taistelemaan" tjsp. Hei haloo Late, nythän justiina taistellaan niistä sijoista, mistä ei pitänyt taistelle ja, että saadaanko kotietu säälipoffeihin vai ei, vai käykö huikeasti ja ollaan jopa kuuden joukossa!! Nyt ollaan helvetti siinä tilanteessa, missä ei pitänyt olla tai mihin ei niin mukamas pitänyt lähteä! Tragikoomista etten sanoisi

Ja mitä tulee vielä noihin johtaviin pelaajiin, niin silloin aikanaan pystyi kotiuttamaan Speden ja Kukkosen, koska rehellisyyden nimissä nuo kaverit olviat poikkeusyksilöitä ja olivat tason-pari näitä nykyisi paluumuuttajia ylempänä. Kyllä sitä nyt alkaa arvostaa - kun on kyseiset herrat jo "menettänyt" - niin sen merkityksen. Millainen älytön kausi se Pyörälänkin tykkikausi 2016-2017 oli, kun otti koko helvetin joukkueen reppuselkään siinä Suikkasen sekamelska sekoilussa ja pellesirkuksessa, mitä se koko kausi oli. Pyörälä suoritt ihan älyttömällä tasolla ja nousi esiin johtavana pelaajana ja repi kaiken mitä koneesta löytyy. Omasta mielestäni jopa yksi kaikkien aikojen kovimpia Kärppäpelaajan yksittäisiä kausi, mitä on ollut. Siinä sirkuksessa sellainen esiinmarssi ja suoritustason ylläpitäminen ja johtaminen, niin tuloksen kuin pelillistenkin seikkojen osalta oli älytön suoritus ja nyt sitä jälkikäteen vasta ymmärtää sen Pyörälänkin merkityksen ja suorituksen, erttä miten älyttömän kova pelaaja oli kyseessä. Henkisesti ja fyysisesti. Pyörälä oli johtava ja voittava esimerkkipelaaja, jollaisia Kärppiinkin voi ja pitää kotiuttaa (niiden uusien ja raikkaiden hankintojen seuraksi), kaiken maailman hyväkkäitä ja laiskoja pyrkyreitä, niin ei missään nimessä, olkoon kuinka "oma poika" tahansa. Mukavoituminen ja uskallus haastaa ja olla erilainen ja rohkea puuttuu tuosta touhusta ja tiettyjen pelaajienkin otteista.

Kärpät on tällä kaudella on intohimoton, hengetön ja tunneköyhä joukkue sekä ilmeeltään apaattinen ja liian virkamiesmäinen. Missä on se tunne, intohimo ja logolle pelaaminen sekä kärppäläisyys, jota se Latekin niin vahvasti lupasi ja vannoin näkyvän tällä kaudella. Pelitapa on kaavoihin kangistunut ja kulahtanut osin, mutta se kaiken pohja on se pelaajien yrittäminen, asenne, tunnetaso ja INTOHIMO, mikä sen perustuksen kaikelle luo. Että annetaan aina kaikkensa. Legendaarinen Remu Aaltonen sen jo aikanaan sanoi musiikkiahommia tehdessä, että se touhu lähtee sieltä saatanan konehuoneesta (*ja miehekäs puritus palleista tässä vaiheessa), mutta mistäs se Kärppien kohdalla lähtee, kun Kärpät on helvetti nippu kuohittuja kastraattilampaita.Ihan ponneton ja onneton nippu löysäilijöitä, jotka - taas kerran, vastoin Laten kaikkia lupauksia - vetävät sieltä välistä hommien suhteen. Diapam-potilaissakin on jumaliste enemmän kiimaa, tunnetta, aggressioita ja sitä Latenkin helvetillisesti peräänkuluttamaa 'vimmaa', kuin Kärpissä tällä kaudella kertaakaan.

_Ihan kaikki_ Laten puheet, mitä viime kaudella puikkoihin tulleessaan ja kauden jälkeen höpisi uhmakkaasti ja itsevarmuutta pullistellen, ovat kääntyneet häntä vastaan tällä kaudella tai ovat osoittaunueet vääriksi tai täydeksi paskapuheeksi. Osin tahattomasti, osin mukavoitumisen takia ja osin varmasti myös urheilun arvaamattomuuden ja yllätyksellisyyden sekä ennakoimattomuuden takia.
 
Viimeksi muokattu:

Goner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, NHL
Samaa paskaa edelleen.

Ei tuo mikään henkinen lukko ole, kyse on aivan totaalipaskasta pelitavasta. Jälleen kerran lyödään kiekkoa ainoastaan päätyyn ja mennään perään ahkerana painimaan. En voi käsittää, että tuota vain jatketaan pelistä toiseen, eikä Kärpillä ole rehellisyyden nimissä edes kunnon maalipaikkoja pelissä. Ja siihen kylkeen tuo surkuhupaisa ylivoima...

Anteeksiantamattoman huonoa jääkiekkoa. Luulin, että se pohjakosketus nähtiin viime keväänä kun Kärpät pelasi inhorealistista bussitrappia. Ei kyllä, tämä on vielä paskempaa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
En voi käsittää, että tuota vain jatketaan pelistä toiseen, eikä Kärpillä ole rehellisyyden nimissä edes kunnon maalipaikkoja pelissä. Ja siihen kylkeen tuo surkuhupaisa ylivoima...

Minä en ole seurannut hirveästi nyt viime aikoina, miten Kärpät pelaa, mutta eilen väijyin pari erää tätä matsia Sporttia vastaan. Olen tässä ketjussa jonkin verran aikaisemmin myös puolustanut prosessia. Tästä huolimatta hälyttävää on se, kuinka huonoa jääkiekkoa Kärpät pelaavat tällä kaudella vielä tammikuussa. Vaikka JYP löytyykin sarjataulukosta Kärppien takaa, sen pelissä rakenne ja nopeus ovat aivan eri tasolla kuin oululaisilla.

Se, mitä itse näen tällä otannalla: huono viisikkopeli, avaukset ja ajoitukset. Kärppien hyökkääminen on jatkuvasti putkemista, mutta pelkästään puskeminen ei ole ongelma vaan se, että samanlainen puskeminen jatkuu hyökkäysalueella. Kärpillä on kova kiire käytännössä joka puolella kenttää. Peilaten esim. Tapparaan muutamien viime kausien aikana niin tällaisia vaiheita on nähty täälläkin ja keittiöpsykologiani mukaan syitä ovat ainakin:
  • pelitapa on pelaajistolle tuntematon tai se on pelaajien ominaisuuksille sopimaton. Tällöin peliin hiipii pelaajilla liikaa ajattelua, joka hidastaa kiekollista peliä ratkaisevasti. Toinen on se, että kiekottomina ollaan liian hitaita laadukkaisiin jatkopeleihin.
  • oppiminen on kesken, mutta onnistumisten puute vaivaa laajasti.
Kärpillä on vielä tällä kaudella aikaa, mutta runkosarjapelaaminen muistuttaa huomattavan paljon Tapparaa kaudella 2017-18. Marjamäellä on paljon hommia tehtävänä joukkueen kanssa. Vaikka Kärpät laukoo määrällisesti paljon niin sen peli on ainoastaan näennäisnopeaa. Omista lähdetään liian hitaasti, jolloin vastustajilla on liian helppoa pitää Kärppien peli kurissa. Kun vauhtieroja ei saada syntymään heti omista lähdössä niin Kärpät on helppoa ajaa kulmaralliin. Kärppien kulmaralleissa taas Kärpät eivät pidä kiekkoa riittävän laadukkaasti vaan kiekkoa menetetään ja puolustusvalmius on heikko. Eilen Sportilla oli paikkoja naulata peli varsinaisella vaikka kuinka, kun Kärpät avaa noita isoja baanoja kiihdytellä.
 

Frank McKee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, T. Arima
Minä en ole seurannut hirveästi nyt viime aikoina, miten Kärpät pelaa, mutta eilen väijyin pari erää tätä matsia Sporttia vastaan. Olen tässä ketjussa jonkin verran aikaisemmin myös puolustanut prosessia. Tästä huolimatta hälyttävää on se, kuinka huonoa jääkiekkoa Kärpät pelaavat tällä kaudella vielä tammikuussa. Vaikka JYP löytyykin sarjataulukosta Kärppien takaa, sen pelissä rakenne ja nopeus ovat aivan eri tasolla kuin oululaisilla.

Se, mitä itse näen tällä otannalla: huono viisikkopeli, avaukset ja ajoitukset. Kärppien hyökkääminen on jatkuvasti putkemista, mutta pelkästään puskeminen ei ole ongelma vaan se, että samanlainen puskeminen jatkuu hyökkäysalueella. Kärpillä on kova kiire käytännössä joka puolella kenttää. Peilaten esim. Tapparaan muutamien viime kausien aikana niin tällaisia vaiheita on nähty täälläkin ja keittiöpsykologiani mukaan syitä ovat ainakin:
  • pelitapa on pelaajistolle tuntematon tai se on pelaajien ominaisuuksille sopimaton. Tällöin peliin hiipii pelaajilla liikaa ajattelua, joka hidastaa kiekollista peliä ratkaisevasti. Toinen on se, että kiekottomina ollaan liian hitaita laadukkaisiin jatkopeleihin.
  • oppiminen on kesken, mutta onnistumisten puute vaivaa laajasti.
Kärpillä on vielä tällä kaudella aikaa, mutta runkosarjapelaaminen muistuttaa huomattavan paljon Tapparaa kaudella 2017-18. Marjamäellä on paljon hommia tehtävänä joukkueen kanssa. Vaikka Kärpät laukoo määrällisesti paljon niin sen peli on ainoastaan näennäisnopeaa. Omista lähdetään liian hitaasti, jolloin vastustajilla on liian helppoa pitää Kärppien peli kurissa. Kun vauhtieroja ei saada syntymään heti omista lähdössä niin Kärpät on helppoa ajaa kulmaralliin. Kärppien kulmaralleissa taas Kärpät eivät pidä kiekkoa riittävän laadukkaasti vaan kiekkoa menetetään ja puolustusvalmius on heikko. Eilen Sportilla oli paikkoja naulata peli varsinaisella vaikka kuinka, kun Kärpät avaa noita isoja baanoja kiihdytellä.
Kyllä. Eilenkin tuli ainakin kolme tilannetta kun kirosin että miksei pelaaja menny keskelle kun tilaa oli, vaan laittaa kiekkoa pakille joka jatkaa sen kulmaan tai itse kiertää kiekon kanssa kulmaan.
Vähänkään kun ois päässy hyökkäysalueen keskikaistalle niin ei. Vittu sinne kulmaan vääntään. Sielä on kivaa.
Pitkä päätyyn ja perään, hei.
 

Petrov

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät , Carolina Hurricanes
Kyllä. Eilenkin tuli ainakin kolme tilannetta kun kirosin että miksei pelaaja menny keskelle kun tilaa oli, vaan laittaa kiekkoa pakille joka jatkaa sen kulmaan tai itse kiertää kiekon kanssa kulmaan.
Vähänkään kun ois päässy hyökkäysalueen keskikaistalle niin ei. Vittu sinne kulmaan vääntään. Sielä on kivaa.
Pitkä päätyyn ja perään, hei.
Peliälykkyys on syväjäässä. Lisäksi puuttuu Pyörälän tapaiset ykkösmiehet , myös puolustuksesta se liideri. Lisäksi 75% keskittyminen antaa 25% tuloksen.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Kyllähän se alkaa omaan silmään vaikuttaa koko ajan entistä vahvemmin, että tällä hetkellä virkamiesvalmennus johtaa virkamieskiekkoon. Marjamäen puhelahjat ovat luokkaa 10+ ja saa helposti kuulijassa aikaan luottamusta, että "prosessi" olisi menossa jotenkin oikeaan suuntaan. Tapahtumat kentällä vain eivät tue tätä teoriaa :) Mikä on Marjamäen oikea sitoutumisen taso? Onko halua kääntää kaikki kivet, että saadaan homma toimimaan. Kyllä joukkue aistii nopeasti, jos valmennus ei ole koko sielulla mukana. Virkamiesmäisyys tarttuu nopeasti ja alkaa näkyä kentällä puolivillaisena tekemisenä.

Helppo se on heittää pressissä läppää paria minuuttia, jos osaa. Mutta eri asia on esim. kelailla videoita "yökaudet" ja yrittää tehdä kaikkensa asian eteen. Miksi yrittää, jos valmennus käy vain valmentamassa? Johtaa nopeasti siihen, että pelaajat käyvät vain pelaamassa. Edellinen on tietenkin vahva tulkinta, keskustelupalstalla kun ollaan, ja "totuus" jossain tuolla välissä. Kuitenkin pienikin virkamiesmäisyys kertautuu helposti huonoksi suoritukseksi. Miten se meni, 95% valmistautuminen johtaa..
 

Preeriakoira

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Periaatteessa kulmissa vääntämisellä voidaan saada pitkiä kiekonhallintajaksoja hyökkäyspäässä ja vastustajan viisikko väsytettyä, minkä kautta avautuu maalipaikkoja. Mutta eilenki kolmannessa erässä kaks eri hyökkäyspään tilannetta kiteytti kaikki hyökkäysalueen ongelmat:

1. Jäällä Tiivolan ketju. Muutaman pompun ja hetken hösöilyn jälkeen kiekko löytyy päädystä maalin takaa ja Tiivola painetaan laitaa vasten Sportin pakin toimesta. Leskinen näkyy sopivasti zoomatun TV-kuvan alareunassa, jonka myötä paljastuu että mies on jälleen yhtä aktiivinen kiekottomana kuin aina. Eli suomeksi sanottuna seisoo ku kyrpä häissä. Samaan aikaan toinen Sportin ukko lähtee hakkaamaan kiekkoa Tiivolan jaloista ja tämän tasaisen 1v2 kamppailun jälkeen suureksi yllätykseksi kiekko on perkele taas kerran Sportilla. Summa summarum, kukaan muu jäällä ollut kärppäläinen ei tee elettäkään siihen suuntaan, että Tiivolalla olis edes teoriassa mahdollisuus tulla kiekon kanssa tuosta tilanteesta ulos. Tai edes menis alle 5 metrin päähän, jotta Tiivola vois sen kiekon koittaa potkia ulos ruuhkasta.

2. Kiekko pelattiin (muistaakseni) jälleen hyökkäysalueelle roikkuna ristikulmaan ja painetta lähettiin antamaan ajoitusten epäonnistumisen myötä myöhässä. No ei siinä, jotenkin kummasti hallinta jäi jälleen pomppujen myötä meille. Kiekon saa Rundblad, jolle Sportin ukko lähtee antamaan painetta. Sormusten herra tekee muutaman terävän käännöksen tavoitteena karistaa karvaaja irti siksi tärkeäksi vajaaksi sekunniksi, jolloin pystyisi avaamaan kroppaansa, purkamaan kiekon suojauksen ja näin ollen syöttämään sen jollekkin neljästä maestrosta. Noh, nämä neljä maestroa eivät suinkaan ole Rundbladin pyörimisen aikana liikkuneet Sportin syötön peittojen alta yhtään mihinkään. Parhaimman suorituksen esittelee viivamies, joka suorin jaloin katselee pelitapahtumia painopistepuolella, eli jumalauta seisoo siinä 1,5 metrin päässä Rundbladista, jolla siis perseessä kiinni Sportin karvaaja. Vaikka Rundbladia tulee itsellä välillä kritisoitua, niin peliälynsä johdosta hän ei kiekkoa siihen viereen seisovalle ukolle pelannut, koska tiedosti että karvaaja isolla todennäköisyydellä nippaa kiekon toverin lavasta keskialueelle ja syöksyy läpiajoon ja jälleen olisi preeriakoira ollut palstalla ulvomassa että "respect the blue line".

Näiden esimerkkien ja lukuisten muiden vastaavien tilanteiden myötä on vaan pakko todeta että ei tuolla kukaan tiedä mitä siellä hyökkäysalueella pitäis tehdä. Heti ku tulee jollekkin paine, niin kusessa ollaan. Sama ongelma ylivoimalla, vai liekö vaan sattumaa että KAIKKI muut liigan joukkueet pelaa aktiivisesti paineistavaa alivoimaa justiin Kärppiä vastaan. Ei siellä kaikki pelaajatkaan parastaan anna, mutta kyllä nämä ongelmat valitettavasti syvemmällä on.
 

Håkanhead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Altavastaajat
Kyllä. Eilenkin tuli ainakin kolme tilannetta kun kirosin että miksei pelaaja menny keskelle kun tilaa oli, vaan laittaa kiekkoa pakille joka jatkaa sen kulmaan tai itse kiertää kiekon kanssa kulmaan.
Vähänkään kun ois päässy hyökkäysalueen keskikaistalle niin ei. Vittu sinne kulmaan vääntään. Sielä on kivaa.
Pitkä päätyyn ja perään, hei.

Jos/kun menetät kiekon kulmassa, niin puolustusvalmius on viisikolla huomattavasti parempi. Tässä vain uhrataan hyökkäyspeliä puolustuspelin alttarille ja se näkyy ihan kaikessa. Kärpät ei uskalla/halua tulla kiekon kanssa hyökkäysalueelle, koska mahdolinen menetys ei mahdollista hyvää puolustusvalmiutta.

Marjamäki on valmentanut Kärpät todella hienosti! Vielä kun Late keksii, että puolustusvalmius on parhaimmillaan, jos laitetaan kaikki viisi miestä seisomaan maalin sisälle Aku Ankka- tyyliin. Sen jälkeen Vierumäellä vietetään aika monta yötöntä yötä. Ollaan me helvetti vieköön neroja.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mikä on Marjamäen oikea sitoutumisen taso? Onko halua kääntää kaikki kivet, että saadaan homma toimimaan. Kyllä joukkue aistii nopeasti, jos valmennus ei ole koko sielulla mukana. Virkamiesmäisyys tarttuu nopeasti ja alkaa näkyä kentällä puolivillaisena tekemisenä.

En asiasta tiedä, joten arvauksia nämä ovat kaikki. Pelilliset oireet eivät kuitenkaan mielestäni suorasti viittaa Marjamäen tai valmennuksen sitoutumisen tasoon vaan enemmänkin ihan puhtaaseen ammattitaitoon. Yksi valmennuksen tärkeimmistä hommista on se, että pelilliset ajatukset pysyvät tuoreina ja pystyt uudistamaan omaa kiekkoajatteluasi (erityisesti pelitavallista sellaista). Marjamäki todisti viime syksynä, että hän pystyy suhteellisen lyhyessä ajassa runnomaan puolustuspelitavan, jolla pystyi horjuttamaan kohtalaisen mitättömällä materiaalilla Ilvestä melkoisen kovasti. Pelaajien tahtotila oli kunnossa ja valmentaja pääsi toimimaan kovalla auktoriteetilla, kun kukaan ei kyseenalaistanut yhtäkään tehtyä valintaa.

Tämän kiekon Marjamäki osaa kuin omat taskunsa, mutta sillä kiekolla on ongelmia tänä päivänä. Tappara ja Kärpät olivat pelitavallisesti hyvin lähellä toisiaan silloin 2013-2016, mutta kehityssuunnat lähtivät siinä seuraavalla kaudella erkanemaan toisistaan. Tappara sai vielä 2017 mestaruuden kohtalaisen passiivisella pelillä aikaiseksi, mutta seuraavalla kaudella Rautakorpi olikin jo aivan ongelmissa Tapparan kyvyttömyyden kanssa - pelaajat olivat tottuneet pelaamaan paljon kiekottomana, pitkiä aikoja omissa seisoen. Kiekollisena pyrittiin tiiviillä viisikolla nopeisiin hyökkäyksiin, mutta se alkoi pahasti rakoilla. Kärpät puolestaan Mannerin johdolla lähti silloin ihan toisenlaiseen suuntaan: Kärpät ei oikeastaan pelannut enää kovinkaan tiiviillä viisikolla vaan pakistossa luotettiin paljon kiekkovarmuuteen sekä osaamiseen - Kärpät voitti Mannerin kausilla järjestäen ns. alivoimaiset puolustuskamppailut kiekollisena. Peli kiihtyi hyökkäysalueella ja tähän päälle vielä liimattiin nopeita kiekollisia sommitelmia, joissa kiekko vaihtoi nopeasti omistajaa.

Marjamäen puheista viime kesänä paistoi, että jotakin tuollaista hän haluaa Kärppien pelaavan. Myyntiprosessi kuitenkin tökkii ja nyt Kärpät pelaa jonkinlaista näiden hybridiä. Karkeasti yksinkertaistaen Kärpät on tiiviillä viisikolla liikenteessä sieltä omasta päästä siihen punaviivalle asti, mutta sen jälkeen homma hajoaa kuin Jokisen eväät. Puolustajat eivät liikuta kiekkoa riittävän nopeasti ja liian usein kävelevät kiekon kanssa keskialueelle tai alkavat kuljetella sitä. Tämän seurauksena hyökkääjät ovat osattomia ja ainoa vaihtoehto on jatkuvasti päätykiekko. Hyökkäyspeli on Kärpillä niin pahassa epärytmissä, että joukkue tarvitsisi kipeästi joko helvetinmoista turpakylvetystä tyyliin 6-1 tai sitten heidän pitäisi itse saada johonkin peliin urut auki ja 5+ maalia kasaan.

Tuli taas pitkä viesti, mutta näen enemmänkin niin, ettei Marjamäki ole osannut - kysymys ei niinkään mielestäni sitoutumisesta - uudistaa riittävästi sitä pelillistä sapluunaa vastaamaan tämän päivän jääkiekkoa. Kärppien peli näyttää juuri siltä, että se on tiedostettu myös. Liikkuvaa junaa kun rupeat korjaamaan niin yleensä se menee melko lailla sekavaksi siinä vaiheessa. Lohdutan kuitenkin oululaisia siinä, että yleensä tämä prosessi ihan väistämättä oikenee jossain vaiheessa. Pelaajat sisäistävät, miten he haluavat pelata ja sitten yhtäkkiä kaikki ovatkin oikeilla raiteilla. Kärppiä ei kannata laskea mestaruuskamppailusta ulos, koska mikään ei estä oikaisuliikett tällä kaudella.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kun en ole pelitapavirtuoosi, lähestyn Kärppien pelaamista erilaisesta tulokulmasta. Minusta Kärppien pelaaminen näyttää näennäisesti hyvältä. Usein voitetaan tilastoissa laukaukset ja kiekonhallinta, paketti on ns. kasassa. Näin oli eilen ja samoin edellisessä vieraspelissä Porissa. Silti molemmissa peleissä lopputulemana yksi tehty maalia varsin heikkoa vastustajaa vastaan. Kaikki on siis kunnossa todellakin vain näennäisesti. Kun intohimo ja luovuus puuttuvat, eivät edes kasassa oleva paketti ja supermateriaali riitä toistuvasti voitokkaaseen lopputulokseen.

Ketsuppipulloteoria on vanhentunut ja juurisyyt pieniin maalimääriin ovat paljon syvemmällä kuin pelkästään pelaajien ja joukkueen henkisessä alatilassa. Toki alisuorittaminen tuntuu varmasti henkisen puolen kuormana ja näkyy pelaamisessa osin myös tehottomuutena.

Joukkue on täynnä pelaajia, jotka ovat aiemmin urallaan osoittaneet suurta johtajuutta ja intohimoa lajia kohtaan. Joukkueessa on myös paljon luovuutensa ja taitonsa osoittaneita pelaajia. On nuoruuden intoa, kokemusta ja voittamisen kulttuuria. Isoin kysymys on se, miksi joukkueessa vallitsee sellainen ilmapiiri, etteivät intohimo ja luovuus pääse kukoistamaan peli-iltoina. Erittäin hankala tähän on löytää muuta syytä kuin johtamiskulttuuri ja ehkäpä sitten se kahlitseva pelitapa.

Mielestäni se, että kotipeleissä ja vieraspeleissä on niin valtavan suuri ero, tukee hyvin tätä teoriaa. Intohimon puute näkyy selvimmin vieraspeleissä. Kotiyleisön edessä sydän onneksi sykkii pikkaisen vahvempana myös vallitsevassa toimintakulttuurissa. Kannustuksella on väliä. Tulta munille!
 

Pikkujofa

Jäsen
Jotenkin tuo touhu muistuttaa liiga ajan Jokereita. Nippu huippupelaajia vain töissä. Lisäksi kaikki haluaa voittaa Kärpät. Potentiaalia olisi vaikka ja mihin, mutta missä Kärppien into voittaa?
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Mielenkiintoista analyysiä!

Voisiko siis olla, että Marjamäen ammattitaidon puute johtuisi osittain laiskuudesta kehittää/päivittää osaamistaan tämän hetken vaatimuksiin? Siis olisi jo pidemmän aikavälin juttua, jossa olisi vajonnut tähän virkamiesmäisyyteen. Tai sitten vain KHL ei ole ollut paras mahdollinen paikka kehittyä valmentajana (ajatellen nyky Liigaa). Tai jotain tältä väliltä. Voihan olla, että taidotkin on loppunut.. Välillähän Kärppien peli saattaa näyttää jopa hyvältä erän tai pari. Mutta vain vajotakseen seuraavaksi 5 peliksi täysin mitäänsanomattomaksi touhuksi, jossa näennäisesti yritetään jotain. Oli niin tai näin, niin vaikea kyllä nähdä, että tämä tästä hirveästi paremmaksi muuttuisi enää.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Kun intohimo ja luovuus puuttuvat, eivät edes kasassa oleva paketti ja supermateriaali riitä toistuvasti voitokkaaseen lopputulokseen.
Tästä samaa mieltä.

Jopa tämä Marjamäen pelikirja voisi tuottaa parempia tuloksia, jos pelaajilla olisi enemmän sydäntä mukana touhussa. Nyt siellä vain haahuillaan vähän sinne päin. Mutta mikä on juurisyy tuolle alakulolle? Voiko se olla virkamiesmäisyys koko toiminnassa vai onko juurisyy tuolle alakulolle pelitavan toimimattomuus ja siitä seuraava turhautuminen? Mene ja tiedä. Kauden alussahan oli paljon puhetta, että kuinka tuo Marjamäen passiivinen pelitapa "tappaa tunteen" pelistä. Mutta nyt kun pelitapaa on selvästi aktivoitettu, niin ei se tunne ole sieltä vieläkään tullut ulos.. Peli on kyllä nyt täydellisessä umpisolmussa, eikä tunnelin päässä näy valoa.
 

massaonvoimaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei tuo mikään henkinen lukko ole, kyse on aivan totaalipaskasta pelitavasta.
En sanoisi että itse pelitapa on totaalipaska, mutta a)materiaali ei ole optimi sen toteutukseen ja ja b)tekeminen näyttää tätä myöten kauhealta. Sama mitä jo aiemmin täällä kirjoitin ja @peterra myös, yksi iso osa ongelmaa on kärppäpakkien kiekollinen peli, jossa on mm. ajoitukset pielessä ja toisaalta kyky pelata kiekolla sinisen päällä ei ole riittävää tähän pelitapaan. "Kemiläinen" ja "Matushkin " puuttuu.

Tämä edellä mainittu taas aiheuttaa sitä apaattisuutta kun tehty työmäärä per maali on aivan perkeleen kova ja usko touhuun hiipuu.
Jälleen kerran lyödään kiekkoa ainoastaan päätyyn ja mennään perään ahkerana painimaan. En voi käsittää, että tuota vain jatketaan pelistä toiseen, eikä Kärpillä ole rehellisyyden nimissä edes kunnon maalipaikkoja pelissä.
Ja tämä johtuu juuri em.syystä. Ajoitukset pielessä ja paikat pyritään luomaan myös korostaen viivaa käyttäen.
 

Mandrake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Bayern München
Jääräpäistä hommaa, kun 40 peliä pusketaan tuutista ulos ja edelleen odotellaan, että homma lähtis jotenkin natsaamaan. Juu ei lähde. Nyt tarvis olla tuoreita ideoita miten päivitetään nykyistä tekemistä. Nyt halutaan vaan roikkua toimimattomassa tavassa tekosyyllä, että prosessi etenee. Valitellaan, että on kestänyt yllättävän kauan, että homma lähtee skulaamaan.

Nyt tarvis jostain löytyä rohkea johtaja, sillä kaikki organisaatio-ongelmat ovat lopulta jäljitettävissä johtajuusongelmiksi. Onko se sitten valmentaja vai onko se joku/jotkut pelaajista. Tää on paskaa johtamista hei, jos tuolla työntekijäarsenaalilla ei parempaa synny.
 

Matala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
En sanoisi että itse pelitapa on totaalipaska, mutta a)materiaali ei ole optimi sen toteutukseen ja ja b)tekeminen näyttää tätä myöten kauhealta. Sama mitä jo aiemmin täällä kirjoitin ja @peterra myös, yksi iso osa ongelmaa on kärppäpakkien kiekollinen peli, jossa on mm. ajoitukset pielessä ja toisaalta kyky pelata kiekolla sinisen päällä ei ole riittävää tähän pelitapaan. "Kemiläinen" ja "Matushkin " puuttuu.

Tämä edellä mainittu taas aiheuttaa sitä apaattisuutta kun tehty työmäärä per maali on aivan perkeleen kova ja usko touhuun hiipuu.

Ja tämä johtuu juuri em.syystä. Ajoitukset pielessä ja paikat pyritään luomaan myös korostaen viivaa käyttäen.

Samaa mieltä. Tuo pelin avaus on aivan hirveää, koska ajoitukset eivät toimi. On nähty kuitenkin välillä yksittäisiä eriä kun ajoitukset toimii ja syötöt napsuu lapaan. Silloin pelitapa näyttää todella hyvältä ja Kärpät näyttää vahvalta. Harmi vaan, että tuo toimii silloin tällöin yhden erän.

Pakeista samaa mieltä. Kukaan ei osaa toimittaa kiekkoa maalille. Kärkihankinnat ovat flopanneet
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
On nähty kuitenkin välillä yksittäisiä eriä kun ajoitukset toimii ja syötöt napsuu lapaan. Silloin pelitapa näyttää todella hyvältä ja Kärpät näyttää vahvalta. Harmi vaan, että tuo toimii silloin tällöin yhden erän.
Tämähän tässä se mysteeri on!

Miksi välillä näyttää hyvältä, tunnetta mukana ja kaikkea, mutta sitten kohta vajotaan taas syvälle? Vai onko kyseessä vain illuusio ja vastustajan huonous?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämähän tässä se mysteeri on!

Minusta se ei ole mysteeri. Vaikka Marjamäen osaamisessa olisikin puutteita niin ei tuo Kärppien valmennus (kuten en itse asiassa usko, että minkään joukkueen valmennus) kuitenkaan ole niin torvelo, etteivätkö he yrittäisi tehdä muutoksia kesken kauden. No, kun alat tehdä muutoksia keskellä kautta, se tarkoittaa, että juttuja on mennyt silloin edellisenä kesänä + syksyllä paljon pieleen. Joudutaan menemään reagointiin eli jostakin pelaajille annetaan vähän vapautta ja jotakin rakennetta sitten tietoisesti keskittyen lähdetään muuttamaan. Sama ilmiö ainakin itselläni on työelämästä tuttu, että tulee kehityskeskustelussa palaute "toivomme, että jatkossa tekisit näissä tilanteissa näin" ja sitten kun alat muuttamaan sitä omaa rutiinia niin siinä hajoaa joku muu samalla. Jos aikaisemmin vaikka oli niin, että tein jotkut jutut äärimmäisen tehokkaasti niin yhtäkkiä nämä jutut eivät enää sujukaan ollenkaan, kun on muuttanut jotain muuta jonkun pyynnöstä/omasta reflektiosta johtuen.

Tietysti loppuviimein suurin osa asioista on suhteellisen yksinkertaista peruskauraa myös jääkiekossa ja valmennuksessa. Mutta se dynamiikka, että tähän täytyy tulla muutos ja siihen viedään energiaa niin sieltä alkaa joku toinen reuna repsottaa. Siksi pelilliset suunnanmuutokset kesken kauden ovat hyvin vaikeita ja pitkiä prosesseja, kun sitä liikkuvaa junaa on niin vaikea paljon muuttaa, kun pitää koko ajan painaa eteenpäin. Tässä tullaan jopa filosofisiin kysymyksiin pelitavallisesti, pitääkö palata vanhaan (=ottaa askeleita taaksepäin) vai korvaako nyt koettavat kasvukivut myöhemmin sen, mitä voidaan huuhtoa, jos tämä prosessi onnistuu?
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
Minusta se ei ole mysteeri.
Lähinnä tässä ihmetyttää, että miten peli voi näyttää erän pari todella hyvältä. Pelaajat ovat ns. "pelin päällä" ja energisiä. Ollaan puoli potkua edellä vastustajaa ja dominoidaan kenttätapahtumia. Sitten voidaan jo seuraavassa erässä olla vajottu täyteen apatiaan? Itse vain tässä mietin, että onko se tuon pelivavan vika, ettei se jaksa kannatella peliä vaan turhauttaa pelaajia pidemmässä juoksussa, vai missä on vika? Vai onko kyseessä vain illuusio. Peli näyttää toimivan, kun vastustaja on heikko.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Lähinnä tässä ihmetyttää, että miten peli voi näyttää erän pari todella hyvältä. Pelaajat ovat ns. "pelin päällä" ja energisiä. Ollaan puoli potkua edellä vastustajaa ja dominoidaan kenttätapahtumia. Sitten voidaan jo seuraavassa erässä olla vajottu täyteen apatiaan? Itse vain tässä mietin, että onko se tuon pelivavan vika, ettei se jaksa kannatella peliä vaan turhauttaa pelaajia pidemmässä juoksussa, vai missä on vika? Vai onko kyseessä vain illuusio. Peli näyttää toimivan, kun vastustaja on heikko.
Boldaus on minun tekemä. Minusta tuo väitteesi ei pidä paikkansa. Tässä ollaan kuitenkin viimeaikoina pelattu hienosti niin sarjan ykköstä kuin kakkostakin vastaan. Viime viikolla sarjaykköstä vastaan pelattiin hyvin ja Ässiä vastaan seuraavana päivänä huonosti. Kotona on nyt viimeksi voitettu Pelicans ja Tepsi. Ainoa jonkinmoinen loogisuus Kärppien pelaamisessa on se, että kotona pelataan paremmin kuin vieraissa.

Toki tässä murheenlaaksossa on syytä muistaa se, että kahdessatoista viimeisessä pelissään Kärpät on ottanut pisteitä kymmenessä. Siinä mielessä ei se tuloksen tekeminen ihan mahdottoman kaukana ole.
 

Huml71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toki tässä murheenlaaksossa on syytä muistaa se, että kahdessatoista viimeisessä pelissään Kärpät on ottanut pisteitä kymmenessä. Siinä mielessä ei se tuloksen tekeminen ihan mahdottoman kaukana ole.
Maaleja näissä 12. pelissä 25, eli noin kaksi per peli. Pisteitä näistä 12. matsista ollaan saatu 17, eli 1.4p per peli. Tulos tulee karttamaan joukkuetta niin kauan, kunnes hyökkäyspelikirja lyödään täysin uusiksi.

#realitycheck
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös