Runkosarja on edennyt puoliväliin asti ja sarja on parhaillaan joulutauolla. Tässä vaiheessa on hyvä tehdä katsaus menneeseen syksyyn Kärppien osalta. Kärpät lähtee joulutauolle sarjakärjessä, sillä 31 ottelun jälkeen kasassa on 56 pistettä. Saldona on tähän mennessä 15 voittoa, seitsemän tasapeliä ja yhdeksän häviötä. Jatkoajalle venyneistä matseista Kärpät on voittanut neljä ja hävinnyt kolme. Lisäksi on huomioitava, että Kärpät on päästänyt toistaiseksi sarjassa toiseksi vähiten maaleja (66) heti KalPan (62) jälkeen. Tehdyissä maaleissa (79) Kärpät sijoittuu jaetulle viidennelle sijalle, joten silläkin saralla on mennyt ihan kohtuullisesti.
Kausi alkoi syyskuun 10. päivä kotiottelulla Tapparaa vastaan. Finaalirevanssi päättyi 3-1 kotivoittoon Junttilan osuessa kahdesti maalipuiden väliin. Sen jälkeen kausi jatkui allekironneen valvovien silmien alla Turun HK Areenalla, josta Kärpät kairasi tahmean alun jälkeen komean 2-5 vierasvoiton. Tuossa ottelussa Tarkki teki ensiesiintymisensä Kärppien maalin suulla Liigassa.
Sitten seurasi kauden tähän asti pisin tappioputki, joka kesti kolme ottelua. Kärpät sai pataansa HIFK:lta (1-4), Ilvekseltä (3-1) ja HPK:lta (6-2). Sen jälkeen Blues kaatui 5-4 ja Sport vieraissa 0-4. Toinen "nollapeli" putkeen tuli HIFK:ta vastaan kotona. Ottelu ratkesi voittolaukauskisan jälkeen vieraille 0-1. Perjantai 3. lokakuuta oli historiallinen päivä sikäli, että Mikko Niemelä teki liigauransa avausmaalin Lukkoa vastaan. Kärpät hävisi silti pelin 5-1, mutta Niemelän yli 110 ottelua kestänyt kuiva kausi katkesi. Heti seuraavana iltana Kärpät ryhdistäytyi ja riisti kaksi pistettä Ässiltä lukemin 2-3 rankkarikisan jälkeen.
Kausi jatkui tuplapeleillä KalPaa vastaan. Ensimmäisen Kärpät voitti 4-1, mutta hävisi seuraavan 2-0. Tämän jälkeen Kärpät kohtasi kotonaan peräkkäisinä päivinä Tepsin ja Lukon. Molemmat ottelut menivät jatkoajalle. Ensimmäisen Kärpät voitti 3-2, mutta hävisi Lukolle 5-6 jälleen kerran pilkkukisan jälkeen. Alavire jatkui vielä kahden ottelun verran. Sekä Tappara että Pelicans voittivat Kärpät kotonaan (2-0 & 4-2).
Kärppien vaihteleva syksy sai uuden käänteen 21.10 ja 18.11 välisenä aikana. Kärpät pelasi tuolla aikavälillä seitsemän matsia ja voitti ne kaikki. Kärpille nöyrtyivät Ilves, Ässät, JYP, Sport, SaiPa, Blues ja Ässät. Toki JYP ja Sport kaatuivat vasta jatkoajalla, mutta väliäkö tuolla. Voittoputki katkesi kotona JYPiä vastaan 1-2 tappioon jatkoajalla. Toinen tappio putkeen tuli Bluesin vieraana 2-1. Kärpät johti vielä 20 sekuntia ennen loppua, mutta Blues teki kaksi maalia ja Kärpät suli todella pahasti. En muista Marjamäen aikana tapahtuneen noin karua kohtaloa viimeisellä minuutilla.
Runkosarjan kuudestä viimeisestä pelistä Kärpät voitti viisi varsinaisella peliajalla. Ainoa tappio tuli KalPaa vastaan itsenäisyyspäivän aattona lukemin 3-2. Toisin sanoen Kärpät ryhdistäytyi syyskauden jälkimmäisellä puoliskolla. Viimeisen viidentoista ottelun saldo on komea: 10 suoraa voittoa, kaksi jatkoaikavoittoa, yksi jatkoaikahäviö ja vain kaksi tappiota varsinaisella peliajalla. Voisi siis todeta, että tällä hetkellä peli kulkee ja uudetkin pelaajat alkavat hiljalleen ymmärtää, millaista peliä Marjamäki haluaa joukkueen pelaavan.
Samaan aikaan Kärpät on jyrännyt itsensä CHL:ssä ainoana suomalaisseurana neljän parhaan joukkoon. Edellisellä pudotuspelikierroksella kaatui SaiPa ja sitä ennen itävaltalainen Vienna Capitals. Seuraavaksi Kärpät kohtaa välierissä Frölundan tammikuussa.
Runkosarja on siis saatu nyt kerrattua ja on aika siirtyä yksilöiden arviointiin. Myönnän, että en ole nähnyt tällä kaudella aivan yhtä paljon otteluita kuin viime kautena, mutta sehän ei estä tietenkään arvioimasta. Toivottavasti muut palstalaiset korjaavat virheelliset käsitykset, mikäli niitä ilmenee. Arvosanat asteikolla 1-5.
Maalivahdit:
Iiro Tarkki 4,5
- Ollut Kärppien ykkösmaalivahti loppusyksyn ajan. Karhusen päästäessä parissa matsissa hieman helppoja maaleja Tarkki ryösti aloittavan maalivahdin tontin itselleen. Useita gamesavereita pelistä toiseen. 16 ottelussa torjuntaprosentti 92,94% ja PMK vain 1,79, joka on erinomainen. Myös CHL:n puolella on kulkenut. Torjuntaprosentti 93,14 ja PMK 1,38!
Tomi Karhunen 3
- Ei vakuuttanut alkusyksystä, mutta viimeisissä peleissä Karhunen on ollut jälleen erinomainen ja jatkanut siihen, mihin jäi keväällä. Haastaa Tarkin tosissaan ja oikeastaan Karhusen nykyvireen huomioiden on erittäin vaikea lähteä arvuuttelemaan, kumpi pelaa enemmän keväällä. Päivän kunto ratkaisee. Tilastot kalpenevat hieman Tarkin rinnalla. CHL:ssä torjuntaprosentti 91,87% ja PMK 1,98. Liigassa puolestaan 15 ottelussa Karhunen on pysäytellyt kiekkoja 91,75 prosentin varmuudella ja PMK on 2,26 ottelua kohden.
Puolustajat:
Lasse Kukkonen 4
- Kukkonen oli muun Kärppä-joukkueen tavoin alussa tavallista vaisumpi, mutta on sittemmin petrannut otteitaan samalla kun myös joukkue on alkanut esiintymään paremmin. Näyttää silti esimerkkiä kapteenin lailla ja taistelee joka vaihdossa viimeiseen asti. 31 otteluun 12 pistettä, joka on viime kauden tehoiluun verrattuna lievä pettymys, mutta irtoaahan tuolla pinnamäärällä puolustajien pistepörssissä 12. tila. Plusmiinustilasto on hyvä +9 ja se onkin joukkueen paras yhdessä Kemppaisen kanssa. Tulee varmasti olemaan vielä parempi kevään peleissä.
Adam Masuhr 3
- Alkusyksy oli hakemista, mutta nyt on saanut peliinsä tasapainoa ja järkevyyttä. Laukonut Spangin jälkeen eniten Kärpistä. Ehkäpä se kauden alku meni Masuhrillakin hieman mestaruuskrapulassa, mutta tosiaan työnteko on alkanut taas maistumaan ja sitä kautta esitykset ovat parantuneet kautta linjan. Ollut elementissään varsinkin CHL:ssä (10gp 3+4).
Dan Spang 2
- Homma ei toiminut alkuunkaan Glennin kanssa, mutta Nutivaaran/Niemelän/Vallinin parina Spang on saanut keskittyä enemmän pelin avaamiseen. Edelleen parannettavaa riittää, mutta ehkä ne pahimmat vihapuheet miehen esityksiä kohtaan laantuvat pikkuhiljaa. Enää Spang ei ole aivan niin kuutamolla omassa päässä sijoittumisen kanssa kuin alkusyksystä. Tehotilasto kuitenkin +5, joten ei se pelaaminen ole aivan toivotonta ollut.
Ryan Glenn 2,5
- Homma ei toiminut alkuunkaan Spangin kanssa. Kuitenkin Glenn on ollut tästä SaiPasta tulleesta parivaljakosta se parempi puolisko. Sekä kiekollisessa että kiekottomassa pelissä. Ylivoimalla olen pitänyt siitä, että Glenn laukoo hanakasti. Tehotilasto on 30 ottelun jälkeen tasan nollassa, jota voi pitää pienenä alisuorittamisena. Anyway, on pelannut nousujohteisesti ja toivottavasti miehestä on apua vielä enemmän keväällä. Varsinkin Ladan parina homma on pelittänyt.
Arto Laatikainen 3,5
- Lada tuli kesken kauden remmiin loukkaantumissuman vuoksi. Pelasi sitä ennen Tepsissä viitisen peliä, mutta ei saanut sinne jatkosopimusta. Kahdeksan ottelun try-out rupeaman jälkeen sai loppukauden pahvin Kärppiin. Tuonut kaivattua rauhallisuutta puolustukseen. Perinteinen peruspakki, mutta olen ollut hieman yllättynyt siitä, että Laatikaisesta on ollut paljon iloa myös ylivoimalla. 20 peliin kahdeksan pinnaa ja tehotilasto +5. Ei voi enempää vaatia. Iso peukku.
Mikko Niemelä 2,5
- Sai vihdoin kuparisen rikki, mutta loukkaantuminen vei Niemelän sairastuvalle yli kuukaudeksi. Siihen asti pelasi pääosin Vallinin parina ja oli siitä kaksikosta se selkeästi parempi osapuoli. Loukkaantumisen jälkeen pelannut suurimmaksi osin kolmosparissa Spangin kanssa, mutta Nutivaara ja Vallin ovat välillä korvanneet Misen. Hakee vielä parasta virettään loukkaantumisen jäljiltä. Tehotilasto toistaiseksi -1. Viime kaudella se taisi olla +0, joten tiukkaa tekee sen suhteen, parantaako Niemelä tuota tilastoa.
Vladimir Eminger 1,5
- 18 ottelua (2+1, +1) ja sen jälkeen pakkasi kimpsut ja kampsut. Mestis ei napannut Hokissa, joten Eminger siirtyi Tsekin Sparta Prahaan. Vastuuta ei tullut halutulla tavalla ja mielestäni oli oikea päätös päästää Eminger muualle. Oli edelleen ongelmissa sijoittumisensa kanssa omassa päässä. Myöskään laukaisutaito ei ole kehittynyt juuri ollenkaan, vaan ranneheitot viivalta ovat edelleen marjoja poimittavaksi vastustajan veskarille.
Markus Nutivaara 3
- Ladan ohella pakiston positiivisin yllättäjä. Ensimmäisissä peleissä pystyi Kukkosen ja Masuhrin tasoiseen pelaamiseen kiekon kanssa, mutta on sittemmin ehkä hieman hävinnyt kuvasta. Toki välissä Nutivaara käväisi Hokissa hakemassa tuntumaa. Joka tapauksessa lienee jo ensi kaudella avauskuusikon vakiomies. 19 otteluun kaksi syöttöpistettä ja tehotilastokin on plussalla kaksi pykälää. Taistelee lähinnä Niemelän kanssa peliajasta kolmosparissa tällä hetkellä.
Ari Vallin 1,5
- Pettymys. Viime kauden toilailut ovat pahentuneet ja ansaitusti Vallin on istunut katsomossa poppareilla. 20 matsia kiikaritehoilla ja myös tehotilasto on tasan nolla. Kiekollisesti epävarma omassa päässä. Liike ei tahdo enää riittää Liigan vaatimalle tasolle. Jännä nähdä, mikä on Arskan kohtalo keväällä.