Hyvä fysiikka näin ulkoa päin katsottuna ei kerro kaikkea. Tuolla pesiksen puolella Vimpelin Mikko Kanala menisi jo melkein kehonrakentajasta, sillä miehen kroppa on kuin veistos, ja kentällä otteet sen mukaiset.
No, Kanalakin on sitten Björkqvistin tapaan jatkuvasti vempassa, vaikka se kuinka kummallista onkin tuollaisella fysiikalla. Lihasvammoja, ja syitä voimme vain arvailla. Liiallinen harjoittelu..? En tiedä.
Kyllähän myös liiallinen 'voimakkuus', fysiikka ja lihasmassa voivat nimenomaan olla niitä loukkaantumisen syitä. Taisi olla pari vuotta sitten se IL:n artikkeli, jossa Björkqvistin fysiikkaa kehuttiin, niin joku hänen oma henk.kohtainen valmentajansa juuri painotti sitä, että Björkqvistin kohdalla pitää jo alkaa miettiä, että milloin tämä älytön voimatasojen nosto ei enää palvele häntä optimaalisella tavalla tai siirry siihen hänen leipätyöhönsä eli jääkiekon pelaamiseen.
Onhan maailma noita esimerkkejä täynnä, kun liiallisella voimakkuudella ja lihasmassala operoivat urheilijat kärsivät sitten loukkaantumisista (myös mm. keihäänheitossa saksalainen 'Adonis' Johannes Vetter), koska tuki- ja liikuntaelimistö joutuu (esim. juuri nivelet ja nivelsiteet mm. polvissa) joutuvat sitten koville, koska mitä enemmän voimaa ja lihasmassaa urheilijalla on, niin sitä suurempi rasitus ja 'voima' niihin sitten esim. iskutilanteissa kohdistuu. Mainitsemassani Vetterin keihäänheitto esimerkkinä vaikka juuri se tukijalan lyönti maahan juuri ennen heittoa, niin kyllähän siihen kohdistuu ihan todella hurjat ja kroppaa äärimmilleen rasittavat tehot siihen polveen ja niveliin, jos lihasmassaa on älytön määrä (ja yhdistettynä toki vielä osin huonoon lajitekniikkaan, niin vahinkoa tulee...) versus joku 'kevyempi' kaveri, jolal tukijalkaan ei kohdistu niin suuria tehoja ja 'iskua'.
Joku paremmin näistä asioista tietävä voi toki ehdottomasti korjata ja täydentää tätä paremmilla faktoilla ja tiedolla, mutta ajatuksen tasolla lähinnä noin. Mutta lähinnä sitä, että myös Björkqvistin tapauksessa kyseessä ei siis välttämättä ole huono kunto, vaan täysin päinvastoin se, että kaveri on yksinkertaisesti "liian hyvässä" kunnossa ja sitä lihasmassaa sekä fyysisyyttö on jo liikaa, että se laittaa ne kropan 'herkät' paikat liian koville ja äärimmilleen, ja sitten ollaan klesana koko ajan.
Juuri tässä IL:n jutussa vuodelta 2019 Björkqvistin kohdalla näistä asioista varoitellaan Kapen oman henk.kohtaisen fysiikkavalmentaja Yunus Barisikin johdolla:
Pittsburgh Penguinsin kanssa NHL-tulokassopimuksen tehnyt Kasper Björkqvist on tehnyt hurjaa jälkeä seuran kuntotesteissä.
www.iltalehti.fi