Siirretty parempaan ketjuun.
Rautakorpi sanoi viimeisen pelin jälkeen, että ammattiurheilun rutiineissa ja tekemisessä on tällä kaudella päästy eteenpäin, ituja tulevaisuutta varten on. Samaan aikaan melkein samalla kellonlyömällä julkaistussa Keskisuomalaisen jutussa Seppänen sanoi, että strategiaa ei noudatettu. Lisäksi Seppänen on nähnyt punaista, kun Jyp on "linnoittautunut oman maalin edustalle, kun vahvuudet ovat muualla". Liikaa trap-kiekkoa, hän arvosteli. Jos iso pomo on näin eri mieltä pienemmän pomon kanssa, mielestäni tilanne huutaa suorastaan sitä, että Jypissä mietitään nyt valmentajan vaihtamista. Eri asia on, toteutuuko se. Kalliiksi tulisi. Vaihdos maksaa niin monta sataa tuhatta euroa, että samalla hinnalla saisi monta tähtipelaajaa Jyväskylään.
Panin silti merkille jännän sattuman, että Mikko Manner sai juuri potkut ruotsalaisseurasta.
En nyt tiedä että tarttuuko porukka vähän liikaa Seppäsen kommentteihin, etenkin kun suurin osa meistä on lukenut vain yhden palstaveljen tekemän tiivistelmän jutusta.
Jos palautellaan mieleen 11 kuukauden takaisia asioita, niin JYP2025-strategia koostui kolmesta pääteemasta ja näiden alla vielä pienemmistä tekijöistä. Seppänen puhuu vähän epäselvästi strategian epäonnistumisesta, muttei tarkenna sitä, miltä osin strategia on pettänyt vai onko laidat vuotaneet kauttaaltaan. Tässä mielessä on epäreilua heittää JR:ää junan alle epäonnistumisesta, Rautakorpi kun vastaa vain maksimissaan 1/3-osasta uudesta strategiasta, ja lisäksi Veikko Viitasella on siinä vähintään yhtä paljon sormia pelissä kuin päävalmentajalla.
Tässä kuvakaappauksia tasan 11 kuukauden takaisesta tiedotustilaisuudesta, josta jokainen voi palauttaa mieleen JYP2025-strategian koostumuksen:
Tuota strategiaa katsellessa ei voi antaa kyllä muullekaan organisaatiolle täysiä pisteitä, eli näinköjän Seppänen edes piikitteli jutussa nimenomaan Rautakorvelle? Sitä paitsi kolmen vuoden mittaisen strategiamuutoksen analysointi alle vuoden päästä startista on tosi vaikeaa. Muutos ei tapahdu koskaan yhdessä yössä, vaan pitkässä juoksussa, joten liian suuria johtopäätöksiä ei voi vetää siitä, jos heti ensimmäisellä yrittämällä asiat eivät lähteneet oikenemaan.
Ihmettelen todella paljon sitä, jos kaikista maailman ihmisistä juuri Seppäsellä on hirveä hätä ja kiire tässä asiassa. Hän jos kuka on kerran päässyt jo kokemaan sen, miten strategia viedään onnistuneesti läpi. Keväällä 2004 JYP lanseerasi Missio 2007 -projektin, jonka tavoitteena oli tuoda minardi-JYP kiinni mitalipeleihin seuraavan kolmen vuoden aikana. En muista enää millä tavalla JYPin oli määrä tämä tehdä, mutta projektihan "epäonnistui", eli mitalia ei tullut kevääseen 2007 mennessä - kuten ei muutakaan mairittelevaa menestystä. Keväällä 2007 Dufvan tultua rattiin koko Missiota pidettiin häpeällisenä tappiona, vaan kuinkas sitten kävikään.
Mission aikana oli kylvetty siemen, jota RD:n aikana kasteltiin entistä enemmän kaikkien ravinteiden kera, ja kas kummaa, keväästä 2009 lähtikin sitten JYPin vuosikymmenen mittainen menestysputki. Mitaleja tuli roppakaupalla ja kymmenen vuotta putkeen JYP oli Suomen TOP5-seura.
Sen jälkeen kun tuo menestysputki romuttui, JYPin toimintaa on leimannut eräänlainen pitkäjänteisyyden puute. Valmentajia on palkattu ja potkittu, palkattu ja potkittu. Restartia on hakattu kerta toisensa jälkeen ja välillä tuntuu vähän siltä, ettei kone ole edes ehtinyt päästä kunnolla käynnistymään, kun sormi hapuilee taas restart-nappulalle.
Rautakorven potkiminen ja muut paniikiratkaisut olisivat vain typerää jatkoa tälle sekoilulle. Jokainen voi katsoa mallia Lappeenrannasta miten hyvin paniikkiratkaisut siellä toimivat. Hyvämaineinen Pekka Virta tuli Lappeenrantaan haasteen perässä, ja ensimmäinen kausi oli vaikea. Toiseen kauteen lähdettiin suuremmin odotuksin, kunnes Virta erotettiin/potkittiin yhteisymmärryksessä mielestäni aika erikoisista syistä, jonka jälkeen piti saada korvaava valmentaja kengännauhabudjetilla. Huhujen mukaan Ville Hämäläinen olisi jatkamassa farssin jälkeen vielä SaiPassa, mikä kertoo karua kieltä siitä, että ison restartin jälkeen peliä ei voida aloittaa alusta lähtöruudusta, vaan joskus joutuu aloittamaan puoli kilometriä ennen lähtöviivaa.
Nyt on ensimmäinen kolmannes kohta kelailtu strategiasta ja onhan tuolla tullut onnistumisiakin. Vaikka halli on mitä on, yleisö näyttää löytävän kivasti hallille. Parin paikalla nähdyn pelin otannalla olen kuitenkin sitä mieltä, että JYP itse on vähän jättänyt oman osuutensa strategian tästä kohdasta pimentoon. Halli tuntuu täyteen ahdetulta jo 3500 katsojallakin, vaikka en nähnyt kertaakaan yli 4000 katsojan peliä. Tälläkin palstalla moni on osoittanut turhautumistaan esimerkiksi etätauko-oluen saamiseen, kun samaan aikaan siellä minihalli kumisee tyhjyyttään.
Olisi kiva kuulla seurajohdon näkemys tähän, että miksei palvelut ole palanneet koronaa edeltävälle tasolle, vaikka yleisömäärät alkavat jo olla siellä? Mielestäni tässä kohti ei voi vetää mitään "mutku vanha halli"-korttia, koska se uusi halli ei ole vielä näköpiirissä, eli vanhalla hallilla tulee mennä vielä ainakin kauden ajan. Sekin tarkoittaisi sitä, että kaksi kolmesta prosessikaudesta menisi tyhjäkäynnillä ajamiseen hallipalveluiden osalta.
Onhan tuossa toki muitakin kohtia strategiassa, joihin voisi tarttua. Myynti ja markkinointi tuntuu JYPillä olevan vieläkin aika lapsenkengissä, vaikka Korpela lupailikin vuosi sitten CRM-järjestelmän hankintaa (:D). Olen tätä jo monesti aiemminkin tällä palstalla ihmetellyt, mutta saan toistuvasti IFK:n ja Kiekko-Espoon mainoksia somessa, jossa myydään ottelulippuja. Yrityspuolella homma näyttää parantuneen Jyväskylässä selvästi, mutta tavallisen fanin housuissa en osaa oikein sanoa, että miltä osin myynti ja markkinointi olisi ottanut edistysaskelia. Somen haltuunotto on onnistunut hyvin mm. podcastin osalta, mutta muuten mielestän aika laihoja tuloksia. Fanituotepuolesta en halua edes lähteä puhumaan tässä viestissä.