Junioreiden kiintiöpaikat Mestiksessä.

  • 2 834
  • 5

Castillo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki jotka Sport kaudella 2015-2016 voittaa.
Avataan taas pitkästä aikaa uusi ketjukin. Tästä aiheesta lienee monilla mielipiteitä. Itse kuulun siihen ryhmään, joka tätä kiintiötä kiroaa. Miten ensikausi? Jos esim. Sport menee liigakarsintaan vaikka KalPaa vastaan, niin onko se oikeutettua, että toinen jengi on hakannut koko kauden seitsemällä pakilla kun toinen on voinut peluuttaa vain kuutta pakkia ja sitä kiintiöjunnua.

Jääkiekkoliiton aikaansaama uudistus kuului ainakin vaasalaisessa mittapuussa sarjaan "Ajatus hyvä, toteutus luokaton". Eniten siitä on kärsinyt ja kärsii edelleen Mikko Leppiniemi. A-junioreidemme kapteeni on osoittanut olevansa hyvä Mestis-tason pakki pelaamissaan otteluissa. Hän pelaa peruspeliä, eikä sorru virheisiin. Ongelma on siinä, että Leppiniemen lisäksi Sportissa on nytkin kuusi muuta pakkia. Sitten on tämä yksi tyhjä paikka, jota ei voida Leppiniemelle antaa, vaan tilalle on otettava joku sellainen pelaaja, josta ei ole niin suurta hyötyä omalle joukkueelleen, kuin esimerkin Leppiniemi tai Kim Nabb voisivat olla.

Myös Nabbille tilanne on ollut kestämätön. Syksyn Joensuun ottelun jälkeen Nabb on kärsinyt jatkuvista loukkaantumisista, joista hän on äitynyt huippuvireeseen nyt kevääksi. Nabb ei ole loukkaantumisesta toivuttuaan voinut olla kuitenkaan edustusjoukkueen mukana edes penkin päässä, jotta olisi saanut vaikka jämäminuutteja Mestiksessä.

Tietenkin kolikolla on myös kääntöpuolensa. Tammisen aikaan järjestelmä osoitti, miten käy kun osittain jopa typerälle ihmiselle annetaan käsiin täysin käsittämätön systeemi. Lopputulos oli se, että Mikko Haapasen kärsiessä loukkaantumisista ennen lopullista v*ttuuntumistaan penkin päässä istumiseen penkillä istui Alexander Polozov, jonka suuri ja vastuullinen tehtävä Sportin otteluissa oli istua joukkuerangaistukset ja kantaa Kotipizzamopojen takana olevaa lämpölaatikkoa pukukopin ja vaihtoaition väliä. Sekös pelaajaa kehitti ja lopputulos oli se, että mies meinasi päättää koko uransa siihen paikkaan.

Sitten tuli Manner. Hän on osoittanut sen, että puutteellisilla resursseilla voi toimimattomastakin systeemistä saada jotain irti, jos järkeä vain riittää. Mannerin tultua valmentajaksi kiintiöpaikasta ovat hyötyneet ainakin pikaisesti katsottuna 88-syntynyt Christian Sundman, 86-syntynyt Mikko Pirkola, 86-syntynyt Timo Pahkala, 86-syntynyt Anton Fogström, 86-syntynyt Antti Tuores, 87-syntynyt Jani Kiviniemi ja 86-syntynyt Toni Mäkinen. Oma näkemykseni on kuitenkin se, että 85-syntyneet juniorimme ovat saaneet kärsiä tästä säännöstä aivan liikaa.

Miten muut seurat ovat asian hoitaneet? Keitä junioreita on peluutettu kiintiöpaikoilla ja ketkä ovat mahdollisesti tästä kärsineet.

Ensi kauden systeemeistä ei ole puhuttu, mutta itse olen vakavasti sillä kannalla, että kiintiö on turha ja väärissä käsissä, kiintiö kääntyy itseään vastaan, kuten ylläolevasta Haapasen ja Polozovin tapauksesta voimme huomata. Sportinkin on kuitenkin ainakin yritettävä saada täydet kokoonpanot matkaan ja Juhani Tammisen ideologiassa välttämättä pelaajan kehitys tai A-junioreiden tarpeet eivät tulleet tarpeeksi hyvin huomioiduiksi. KooKoon tilanne lienee siinä mielessä hyvä, että heidän vakiokokoonpanoonsa jo pitkään kuuluneet Tuomas Gärdström ja Eemeli Koskelainen ovat tätä etuoikeutettua 86-vuosikertaa. Vaasassa tilanne on siinäkin mielessä ikävä, että kolme kovinta 86-syntynytta nuortamme pelaa muissa seuroissa. Kyseessä ovat siis Ässissä liigaa pelaava Leo Komarov, Lukon A-junnujen Juho Autio ja Kanadassa Mississauga IceDogseissa kiekkoileva Oskar Osala.

Ensi kausi on monelle lupaavalle vaasalaiskiekkoilijalle erityisen tärkeä, puhumattakaan itse seurasta. Toivon syvästi, että tämä typerä systeemi päätetään lopettaa tähän kauteen.

Sori jos löytyy kirjoitusvirheitä. Olen pikkasen kipiänä.
 

Börje

Jäsen
Suosikkijoukkue
R.I.P Hermes, sympatiat JHT:lle
Castillo kirjoitti:
Vaasassa tilanne on siinäkin mielessä ikävä, että kolme kovinta 86-syntynytta nuortamme pelaa muissa seuroissa. Kyseessä ovat siis Ässissä liigaa pelaava Leo Komarov, Lukon A-junnujen Juho Autio ja Kanadassa Mississauga IceDogseissa kiekkoileva Oskar Osala.

Ensi kausi on monelle lupaavalle vaasalaiskiekkoilijalle erityisen tärkeä, puhumattakaan itse seurasta. Toivon syvästi, että tämä typerä systeemi päätetään lopettaa tähän kauteen.

Komarov on 87-syntynyt. Ja Sportin kasvattina en kaveria pidä, Jeppiksen junioreissahan poika aloitti ja sen jälkeen pelasi yhdet kaudet Hermeksen että Sportin junioreissa. Loppu on sitten kaikkien tiedossa.

Itse olen myös sitä mieltä että tämä kiintiö on turha. Hermes ei ainakaan hyödy tästä, sillä junioreita ei ole mistä ottaa mutta ehkä jo ensi kaudella Topi Anttila ja Eetu Juujärvi ovat kehissä.

Onko sitten 87-syntyneiten vuoro päästä mukaan ensi kaudelle, jos kiintiö pysyy?
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Jossain olen kuullut puhuttavan, että kiintiön perimmäinen idea oli saada 86-syntyneille maajoukkuepelaajille paljon peliaikaa. Jos tämä oli pointti niin se meni metsään aika pahasti, sillä nämä pelaajat pelaavat miltei kaikki jo SM-liigaa.

Jos kiintiöllä haluttiin antaa yleensäkin A-junioreille peliaikaa Mestiksessä niin sen olisi voinut mielestäni rajoittaa siihen ikäluokkaan, mikä A:ssa saa vielä tänä vuonna pelata, eli 85:iin.

1985 syntyneet pelaajat tässä on hävinneet eniten.

Karsinnoissa, suuntaan tai toiseen, tämä ei voi olla voimassa. Etu toisella on aivan liian suuri.
 

Rocco

Jäsen
Karsinnat ovat aina olleet SM-liigan sääntöjen mukaisia otteluita. Eli siellä mennään täysin samoilla säännöillä ja säädöksillä kuin liigassa. Eli junnukiintiö ei ole voimassa siellä peleissä.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Castillo kirjoitti:
. KooKoon tilanne lienee siinä mielessä hyvä, että heidän vakiokokoonpanoonsa jo pitkään kuuluneet Tuomas Gärdström ja Eemeli Koskelainen ovat tätä etuoikeutettua 86-vuosikertaa.

Itse asiassa, Castillo, KooKoon porukassa on useita 86- tai nuorempia. Vakiokokoonpanossa tällä hetkellä vain kolme; Aapo Lampinen, Tuomas Gärdström ja Valtteri Skyttä (87). Lisäksi joukkueen ovia ovat kolkutelleet Jukka Korhonen, Eemeli Koskelainen ja Jesse Lustberg.

Näistä taitaa Aapo olla melko kärjessä "kiintiöikäluokan" pistepörssissä, tällä hetkellä muistaakseni 9+10. Lisäksi Tuomas ja Valtteri ovat ihan vakioryhmää kolmessa ekassa kentällisessä.

Mitä sitten ensi kaudella, jos sääntö pidetään, eli kaksi 87-syntynyttä. Silloin veikkaisin, että monen muun joukkueen kiintiö"kasikuutosten" pelaaminen Mestiksessä loppuu, mutta ainakin usea nuori on saanut paikan näyttää. Monessa joukkueessa valitettavasti vain on unohtunut sinne penkin päähän.

KooKoon kavereista ainakin Lampinen, Gärdström, Skyttä ja Korhonen jatkanevat ainakin Mestiksessä, jollei sitten (kuten ilmeisesti on) kiinnostusta tule liigaseuroilta.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Uskoisin, että säännöstä luovutaan ensi kaudeksi. Mikä on hölmöä, koska eihän tälläisistä kokeiluista voi vielä ensimmäisen vuoden jälkeen sanoa juuta tai jaata. Mitenkään erikoisestihan homma ei kyllä ole käynnistynyt. Sääntöä on kuitenkin mielestäni turha moittia, vaan kuten Castillokin avauksessaan toi ilmi, on vika löytynyt lähinnä toteuttajista.

Mendieta jo mainitsikin yhden pointin, eli tuon MM-miehistön. No, se meni sikäli reisille, kun Aravirta ei sitten oikeasti Mestis-pelejä arvostanutkaan vaan matkasi kisoihin valitellen pakiston puutetta miesten peleistä...

Toinen idea oli joukkueiden kulujen karsiminen ja samalla mahdollisuudet omille junnuille. Mistään suurista säästöistä ei puhuta vertailussa kaksi nelosen ostomiestä vs. parit junnut, mutta kuitenkin. Aikoinaanhan ainakin Matti Turunen taisi nostaa esille (kakkosvaihtoehtona Mestiksen tulevaisuudelle) paikkakunta- ja/tai ikäkiintiöt.

Tämäkin toinenkin idea on mennyt kuitenkin hivenen reisille, sillä osa joukkueista on pelannut mieluummin vajaalla, osa taas hankkinut ulkopuolelta noita ikärajaan sopivia junnuja.

KooKoollehan sääntö on sopinut sikäli hyvin, että kyseisen ikäluokan kaverit olisivat pelanneet joka tapauksessa. Itse asiassa KooKoolla on ollut kokoonpanossaan keskimäärin 3,6 "kasikutosta" tai sitä nuorempaa per ottelu. Aika huikea määrä. Ja mikä mielenkiintoisinta, se ei ole edes estänyt Jukka Korhosen (-85) mahdollisuuksia, vaan Juicekin on pelannut peräti 31 peliä.

Toki esimerkiksi Nabbin pienen roolin osalta löytyy tietty syy-yhteys tähän sääntöön, mutta melkeinpä sitä voisi kutsua tekosyyksi. Jos Nabb olisi ollut riittävän hyvä, olisi hän ottanut paikkansa kokoonpanossa kiintiöpaikoista huolimatta. Tai sitten Sport on kasannut joukkueen pahasti väärin - mistä tulikin mieleen, etä miksi Vaasaan hankittiin Aution sijasta Haapanen?

Verratkaa vaikka TuToon. Siellä Timo Salo ja Tapio Laakso, molemmat -85, ovat pelanneet koko kauden isossa roolissa säännöstä huolimatta. TuTolle tosin toisaalta risuja siitä, että on "ostellut" sitten noita ikärajaan sopivia junnuja.

KooKoon nuorten lisäksi ainakin Jokipoikien Esa Lehikoinen olisi vakiokokoonpanon miehiä ilmankin kiintiösääntöä. Muualla kiintiöpaikkojen omat junnut ovat sitten pelanneet korkeintaan hajavaihtoja, eli systeemiä ei ole mielestäni edes haluttu hyödyntää.

Tässä muuten muutaman mielenkiintoisen nimen Mestis-tilastoja:
Laakso (-85) 130. 22+29=51
Salo (-85) 87. 17+16=33
Lampinen (-86) 74. 15+10=25
Nabb (-85) 84. 10+10=20
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös