Missä ne ongelmat muuten "syvemmällä"? Mitä ne ovat?
Tässä on hyvä putki ollut päällä... Ei ole pienintäkään merkkiä huonosta joukkuehengestä tms...
Tarkoitan, että se ongelma, josta Jokerit kärsii, eli hetkittäiset epätasaiset otteet, ei ole kuitattavissa valmentajan kyvyttömyydellä "psyykata" pelaajiaan parempiin otteisiin. Jokerit on sen yhden tosi pahan sukellusvaiheen jälkeen koonnut itsensä ja pelannut hyvin sekä tuloksellisesti että pelillisesti. On aivan tyypillistä, että huonoja pelejä sattuu silloin tällöin, ja huomautan, että nousu siitä edellisestä pitkästä alhosta oli joukkueelta suuri saavutus.
Ihan sama mitä sorttia valmentaja on, kunhan joukkue saa uskoa valmentajastaan vaikeillakin hetkillä ja pelaa valmentajalle.
En ole nähnyt merkkejä siitä, etteivätkö Jokereiden pelaajat pelaisi valmentajalleen. On ymmärrettävä, että tällaisia pelejä sattuu jokaiselle joukkueelle silloin tällöin, etenkin kahden kärkiottelun välissä, kuten Antti-Jussi Niemi totesi. On totta kai huolestuttavaa, että selvä johto on sulanut nyt kahteen otteeseen lyhyehkön aikavälin sisällä himapeleissä. Tähän Jaakola totesi hyvin, että näissä kahdessa matsissa virheet olivat aivan samoja (ja tapahtuivat kentällä).
Arkitekeminen ottelujen välissä on aivan eri asia kuin ottelujen aikana reagointi.
Arkitekeminen tuntuisi olevan kohdillaan, kun huonosta vaiheesta on noustu tilanteeseen, jossa kymmenestä pelistä saatiin 22 pistettä. Mulla on luottoa Erkkaan ja joukkueeseen, joskin huoli piilee siinä, että loukkaantumistilanne on vakava ja pelitahti tiivis.
Päävalmentajan tehtävä on ottelujen aikana johtaa joukkuetta, luoda uskoa, rohkaista, kritisoidakin jos tarvetta. Sitä ei voi ulkoistaa kokeneille pelaajille. En tiedä, mitä valmennusjohto tällä saralla ottelujen aikana tekee, mutta se ei näytä toimivan. Ja on aivan selvää, ettei ainakaan tämä joukkue kykene oikaisemaan huonosti menevää ottelua pelin aikana omin voimin, se tarvitsee apua, jota valmennus ei tunnu osaavan antaa.
Miksi valmentajan pitäisi olla aktiivinen ottelun aikana? Mihin se on kirjoitettu? Pelaajat kehuvat Erkkaa järjestäen nimenomaan siitä, että tämä osaa antaa pelin pelaajille pelin aikana. Jokereiden pukukopissa, kuten niin monessa muussakin joukkueessa - oikeastaan jokaisessa, josta olen ikinä kuullut - kokeneet pelaajat ottavat puhujan roolin. Varsinkin silloin, kun tilanne perkelöityy, kapteenisto puhuu. Valmennushan vetäytyy useasti parin sanasen jälkeen valmentajien huoneeseen katsomaan videoita edellisestä erästä, jotta voivat valmentaa yksilöitä määrättyihin tilanteisiin ja pelitavallisiin ongelmiin erän aikana.
Kannattaa kuunnella valmentajia, jos ei minua halua kuunnella. Jukka Jalonen ja toisaalta myös Isäntä totesivat yksimielisesti, ettei tällaisen pelin jälkeenkään ole syytä mitään palopuheita pidellä, sillä pelaajat tietävät aivan hyvin tilanteensa. Karri Kivi totesi joskus, että nykyaikaisen valmentajan rooli on paljon aiempaa enemmän sidoksissa yksilön valmentamiseen, ja joukkueen koheesion ylläpitäminen sun muu tsemppaaminen jätetään pelaajille, jotka ovat ammattilaisia ja tietävät mitä tekevät. Siksi on kapteenisto. Samaa on sanonut myös Jukka Jalonen, Hannu Jortikka ja jopa Joe Quenneville.
Peliin valmistaudutaan pelillisesti ja henkisesti. Ensimmäinen alkaa jo edellisenä päivänä valmennusjohdon johdolla palaverissä. Jälkimmäinen puolestaan tapahtuu sekä yksilön rutiinien että pelaajien yhteisön kautta.