Joulukinkun vamistuksen niksit

  • 15 207
  • 22
0Nyt me saimme kotiimme hienon ja ison possun puolikkaan.
Nyt on enään kinkun suolaus edessä,enkä oikeen tiedä miten sen tekisin.Tekisinkö samalla tavalla kuin viime vuonna?
En....haluaisin kokeilla jotain uutta!

Haluaisin että te Jatkoaikalaiset kirjoittaisitte omia niksejä ja valmistus ohjeita kinkun valmistuksesta.

Eniten kaipaisin ohjeita ja niksejä kinkun suolauksesta.




Kiitos
 

masahiko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK,HIFK,Juventus,
Liverpool
Viestin lähetti Lord Nikon
0Nyt me saimme kotiimme hienon ja ison possun puolikkaan.
Nyt on enään kinkun suolaus edessä,enkä oikeen tiedä miten sen tekisin.Tekisinkö samalla tavalla kuin viime vuonna?
En....haluaisin kokeilla jotain uutta!

Haluaisin että te Jatkoaikalaiset kirjoittaisitte omia niksejä ja valmistus ohjeita kinkun valmistuksesta.

Eniten kaipaisin ohjeita ja niksejä kinkun suolauksesta.




Kiitos

Minkä kokoinen se sian puolikas on?
Perinteisesti kinkku on suolattu suolavedessä isossa saavissa.
Teitkö niin viime vuonna?
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kinkun suolaus

Kinkun suolauksessa ei kannata sooloilla. Suolaliuoksen ohje on 1kg suolaa/10 litraa vettä (10% liuos), sopiva suolausaika on n. viikko, ei liian kylmässä eikä liian lämpimässä - pari astetta miinuksen tai plussan puolella nollaa. Ja köntti kokonaan suolaliuksen peitossa, varmistuksena paino ja/tai kansi. Tämä ohje koskee siis tuoretta kinkkukönttiä, jota ei ole vielä lainkaan suolattu.

Paisto-ohjeita saa varmaankin tuolta edellisestä ketjusta, paistolämpötila kuitenkin 100C tai vähemmän, ja paistolämpömittari on sitten ihan pakollinen..
 

TheChef

Jäsen
Suosikkijoukkue
Useita hyviä löytyy...
Ko:n kaltaisille lihoille om mahdoton määritellä tarkkaa paistoaikaa / Lämpötilaa. Joulukinkun (/sianlihan yleensäkkin)sisälämpötilan tulee olla mielellääm yli 85celssiusta jotta liha on varmasti turvallista. Paistoaikaa voit säädellä säätämällä uunin lämpötilaa mutta parasta tulee kun valistsee paistolämpötilan mahd. läheltä lihan haluttua sisälämpötilaa (eli esim. n. 95-100C)
Tuossä lämpötilassa kinkku kypsyy tosin erittäin pitkään!!!!!!
EIKÄ KANNATA LEPSUILLA / HÄTÄILLÄ JOULUN TÄRKEIMMÄN RUOKALAJIN KANSSA!!!!!
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Viestin lähetti TheChef

Joulukinkun (/sianlihan yleensäkkin)sisälämpötilan tulee olla mielellääm yli 85celssiusta jotta liha on varmasti turvallista.

Eiköhän kuitenkin perinteisempää ja huomattavasti yleisempää ole, ettei kinkkua lämmitetä yli 77 asteiseksi, jolloin se on parhaimmillaan ? Oma mielipiteeni on, että tuon jälkeen kinkku alkaa liiaksi kuivumaan.
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Heh hee! Emäntä otti juuri 12 kiloisesta huomattavasti kuihtuneen kinkun uunista. Pieneksi on mennyt verrattuna eilen illalla uuniin laitettuun lihanpalleroon. Luu törröttää lupaavasti lähes irtonaisten lihojen välistä, meillä kun kinkku paistetaan aina ylikypsäksi. Mielestäni juuri siinä on onnistumisen salaisuus. Parhaimmillaan kinkku suorastaan murenee sitä leikatessa. Ei kun maistamaan!
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Viestin lähetti Oloneuvos
Ei kun maistamaan!

Oliko nyt ihan pakko kuvailla aamutuiman noin tarkkaan tuota asiaa? Meinaan vaan että rupeaa kuola valumaan suupielistä kinkun takia heti näin aamukaffen aikaan... meidän sika lähtee lämmittelemään vasta tämän päivän iltana, joten huomenissa pääsee maistelemaan. Niin ja ylikypsäksi se meilläkin aina tiristetään.
 

Eisenhower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, sympatiat myös Ilvekselle
Viestin lähetti TheChef
Joulukinkun (/sianlihan yleensäkkin)sisälämpötilan tulee olla mielellääm yli 85celssiusta jotta liha on varmasti turvallista.
Väärin. 85 asteen sisälämpötila tarkoittaa sitä, että kinkku on käytännöllisesti katsottuna pilalla. Kinkusta tulee täydellinen, kun se otetaan uunista silloin, kun sisälämpötila näyttää 75 astetta. Kinkku kypsyy vielä hetkisen uunista ottamisen jälkeen, joten lopullinen sisälämpötila lie jossain 76-77 asteen tienoilla. Silloin kinkku on mehevimmillään.

Tuon viittauksesi lihan "turvallisuuteen" ylikypsänä saat kyllä perustella.


Viestin lähetti TheChef
EIKÄ KANNATA LEPSUILLA / HÄTÄILLÄ JOULUN TÄRKEIMMÄN RUOKALAJIN KANSSA!!!!!
Samaa mieltä. Hyvää Joulua!

Ike
 

toniy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves,
San Jose Sharks.
Meitin kinkku tuli uunista eilen illalla ja se maku oli jumalallista!!
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Viestin lähetti Predator
Oliko nyt ihan pakko kuvailla aamutuiman noin tarkkaan tuota asiaa? Meinaan vaan että rupeaa kuola valumaan suupielistä kinkun takia heti näin aamukaffen aikaan...

No en malta olla tuulettamatta! Emäntä onnistui jälleen loistavasti saunottamaan sian. Laittoi sitten joululimpunviipaleelle suolaista voita, joka suli lämpöisen lihanpalasen alla ja päälle ärjyä itse tehtyä sinappia. Kruunuksi makunautinnolle kylmä jouluolut. Lähes orgastinen elämys!
 

Eisenhower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, sympatiat myös Ilvekselle
Viestin lähetti Predator
Oliko nyt ihan pakko kuvailla aamutuiman noin tarkkaan tuota asiaa? Meinaan vaan että rupeaa kuola valumaan suupielistä kinkun takia heti näin aamukaffen aikaan... meidän sika lähtee lämmittelemään vasta tämän päivän iltana, joten huomenissa pääsee maistelemaan. Niin ja ylikypsäksi se meilläkin aina tiristetään.
Joo. Meilläkin on kinkkushow edessä vasta illalla. Hommaan kuuluu elimellisenä osana late night maistiaiset.

Eilisiltana tehtiin joulumakkarat ja - sinappi. Onnistuivat tänäkin jouluna ihan loistavasti. Viime jouluna keksittiin maustaa makkarat rosepippurilla. Niin nytkin. Super.

Ike
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Viestin lähetti TheChef
Ko:n kaltaisille lihoille om mahdoton määritellä tarkkaa paistoaikaa / Lämpötilaa. Joulukinkun (/sianlihan yleensäkkin)sisälämpötilan tulee olla mielellääm yli 85celssiusta jotta liha on varmasti turvallista.
Vanhaa tietoa. Sosiaali- ja terveysministeriö on poistanut jokin aika sitten suosituksen sianlihan kypsäksi paistamisesta. Sianlihasta kun ei ole vuosikausiin Suomessa tullut yhtään myrkytystä. Varsinkin suomalaista sianlihaa voi huoletta syödä mediumina. Kyllä nuo kinkut on turvallisia ilman ylikypsäksi paistamistakin.
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Meillä menee kinkku uuniin vasta aattoaamuna. Kimpale on sen verran pieni, vain 5.7 kg, että tuon ehtii hyvinkin paistamaan & valmistamaan ennen päivällistä...

Suosin myös sellaista murenevaa, ylikypsää kinkkua. 80-astetta on siis tavoitelämpötila.
 

pak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaikkei se aina niin kivaa olekaan niin, SaiPa.
Viime yötä tulikin istuttua kieli uunin lasissa kinkkua vahtiessa. Ja aamun koittaessa oli pakko maistaa! Kyllä oli herkullista!
...Mitenhän sitä malttaa olla liikaa maistelematta ennen aattoa, ettei hupene koko potka.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti pak
Viime yötä tulikin istuttua kieli uunin lasissa kinkkua vahtiessa. Ja aamun koittaessa oli pakko maistaa! Kyllä oli herkullista!
...Mitenhän sitä malttaa olla liikaa maistelematta ennen aattoa, ettei hupene koko potka.

Varsinkaan tällaista ketjua ei pitäisi lukea nälissään. Lämmin kinkku, joulusinappi, joululeipä, rosollit, kalat ja laatikot, tumma jääkylmä jouluolut, snapsit, muikunmädit, ei hitto...

RUOKAA!!!
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Viestin lähetti pak
Ja aamun koittaessa oli pakko maistaa! Kyllä oli herkullista!

... sinappihuntu on sialla yllä, isoveli veistää terottaa ja luistansa porsaan erottaa...

Paras tapa varmistua tavaran riittävyydestä joulupöytään asti on hankkia riittävän iso sik..ei kun siis kinkku. Jos on vähänkin epävarma oman itsekurin pitämisestä tiukassa paikassa asiaan kannattaa varautua jo kaupassa tai sitten ottaa possu suoraan uunista pöytään.

Ainakin Turussa on vaimon kertoman mukaan kauppojen tiskeille jäämässä melkoinen määrä joulukinkkuja. Pyhien jälkeen kauppiaiden omissa pöydissä saattaapi olla sikamainen määrä porsaanlihaa.


...niin ihminen on sitä, mitä hän syö...
 

Jet-Ace

Jäsen
Viestin lähetti Oloneuvos
Ainakin Turussa on vaimon kertoman mukaan kauppojen tiskeille jäämässä melkoinen määrä joulukinkkuja. Pyhien jälkeen kauppiaiden omissa pöydissä saattaapi olla sikamainen määrä porsaanlihaa.

Ilmeisesti kauppiaat ovat ottaneet oppia viime Joulusta. Silloin nimittäin kinkut loppuivat kesken ja aatonaattona sain ajaa ympäri Turkua kinkun löytääkseni.

Nyt olin vahingosta viisastunut ja hankin sen ajoissa. Itse asiassa paistoin sen jo edellisyönä ja meillä syötiin jo eilen kinkkua ja muita Jouluruokia.
 

Kotkafani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kinkku lähtee uuniin joskus puolenyön maissa siten, että sen voi ottaa pois uunista klo 5-6 aamulla. Siitä se jouluaatto sitten lähtee liikkeelle.

Kinkun pitää olla piikuisen ylikypsä, mutta se on makuaisia. Ja ehdottomasti kotimainen!
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti Oloneuvos
[B
Ainakin Turussa on vaimon kertoman mukaan kauppojen tiskeille jäämässä melkoinen määrä joulukinkkuja. Pyhien jälkeen kauppiaiden omissa pöydissä saattaapi olla sikamainen määrä porsaanlihaa.
[/B]
Tampereella taas myydään "käsiin jääneet" kinkut välipäivinä pilkkahintaan. Olen kerran jopa sortunut ostamaan toisen kinkun ja hyvältä se maistui hiihtolomareissulla.
Tämänvuotinen kinkku on laitettu leivinuuniin klo 18 ja aamulla sen pitäisi olla kypsää. Ostin varmuuden vuoksi puoli kiloa keittokinkkua valmiiksi siivutettuna, sillä en ole nähnytkään leivinuunia ennen tätä Joulua, puhumattakaan, että olisin sellaisella ruokani valmistanut.

Terveisin koo
 
K

kangaroo

Eilen klo 17 lykkäsin kinkun uuniin ja otin pois 01.30 yöllä, mittarissa 81 astetta eli vähän ylikypsää, juuri meikäläisen makuun. Sinappihuntu päälle, hetkeksi uudelleen uuniin ja sitten parvekkeelle jäähtymään. Pakko oli vielä kiskoa yönälkään paksuja siansiivuja jouluoluen kera Jatkoaikaa lueskellen. Kyllä duunissa ramaisi tänään...

Tänä iltana lapset koristelivat kuusen ja kerroin juuri heille jouluaiheisen iltasadun. Kohta itsekin vetämään unta palloon ja aamulla hyvissä ajoin riisipuuron keittoon. Tästä se joulunvietto lähtee.
 

Pihvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, ÄTPPOMK, Everton FC, Canucks
Kinkun paistamisesta en tiedä varmaan mitään, syömisestä sitten huomattavasti enemmän. Tosin niin näyttää koiranikin! Voi perkele sentään kun meinasi aamulla tulla kusi sukkaan: Eilen illalla kinkku oli valmis siinä noin klo 2 yöllä, jolloin oli tietysti pakko pitää maistajaiset.. Kiitti vaan jätkät! Näitä juttuja kun silloin lueskelin niin tuli sitten syötyä oikein kunnon siivut jo yöllä. Eipä siinä sitten muuta kuin nukkumaanmennessä ajateltiin että kyllähän tuo riittää.. Aamulla sitten mutsini laittoi kinkun jostain syystä kinkun partsille ja herätti minut joululahjaostoksille (Multa kun oli ikävästi päässyt tuo vähäpätöinen asia lykkääntymään ja lykkääntymään). No, aamukahvia siinä rauhassa juotiin ja ihmeltiin kun koira ei ollut siinä pummaamassa kunten normaalisti. Rauhassa syötäni ja juotuani menin hakemaan possun sisälle, ja kuinka ollakaan! Kinkkuhan oli kivasti (ja lähes puoliksi) kaluttu!! Voi saatana sentään että siinä kirottiin ja annettiin koiralle lähes kuolemantuomioita! Mikään muu ei auttanut kuin että lahjaostoksilla oli ostettava parin kilon valmiskinkku backupiksi.. Mutta nyt näyttää siltä että tuo "oikea" kinkkukin näyttää riittävän jopa huomiseksi! Mutta voitte arvata sitä vitutuksen määrää mikä aamulla jylläsi, kun 10 tunnin paistaminen oli mennä hukkaan.

Muuta ei voi kuin ihmetellä tuo pikku pirun tahdovoimaa näissä ruoka-asiossa. Ottaen huomioon että se avasi yksinään partsin suht raskaan oven (tuo natiainenhan ei ole sieltä suurimmasta päästä) ja kaiveli ateriansa monien peittojen alta. Eipä taida hän enempää kinkkua tänä jouluna saada... Perkele!
 

Oloneuvos

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, ÄTPPOMK,Ottawat Senaattorit
Viestin lähetti koo
Tampereella taas myydään "käsiin jääneet" kinkut välipäivinä pilkkahintaan. Olen kerran jopa sortunut ostamaan toisen kinkun ja hyvältä se maistui hiihtolomareissulla.

Eivätköhän ne Turussakin markkinoille päädy. Ajattelin ihan saamaa tuosta kinkun ostamisesta. Possu pakkaseen ja pöytään tarvittaessa. Kauppiailla on taatusti hinku päästä ylimääräisistä kinkuista eroon pikavauhtia, joten lihaa on jaossa puoli-ilmaiseksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös