Maalivahtiasiasta
Anteeksi, että vastaaminen kesti näinkin kauan. Joskus sitä on vain muutakin miettimistä kuin nettikirjoittelua.
Toki Lecavalier ei yksinään ole Tampa Baytä hirveään lentoon kantanut, mutta ihan samalla tavalla esim Khabibulin Chigago oli NHL:n viimeisiä ennenkuin Kanet ja Towsit tulivat joukkueeseen...
Kuten Chip Whitley sen jo sanoikin, Khabibulin ei ole ollut Chicagossa millään tavalla palkkansa arvoinen maalivahti. Sinällään Blackhawks teki aikanaan hirveän virheen, kun hankki valtavalla summalla itselleen jo veteraaniksi ennättäneen maalivahdin, joka oli jo juuri saavuttanut korkeimman mahdollisen palkinnon uurastuksestaan NHL:ssä. Kun Khabby sai tähän päälle vielä turvattua elämänsä lopun taloudellisesti, niin venäläisvahdin ja seuran välinen yhtälö oli alusta alkaen vaikea. Tilanne, jossa Khabibulin joukkueeseen siirtyi, ei siis ollut lähtökohdiltakaan hedelmällinen.
Mitä tulee Lecavalieriin, niin Tampalla oli kuitenkin joukkueen kärkihyökkääjissä Vincentin ympärillä paljonkin laatua. Lecavalierin, Martin St. Louisin, Brad Richardsin ja Vaclac Prospalin ympärille koottu Lightning-miehistö karahti kuitenkin tylysti NHL:n pohjalle. Ja tämä siitäkin huolimatta, että Lecavalier oli viime kaudella ehkä kolmen parhaan sentterin joukossa, St. Louis teki päälle 80 pistettä, Prospal oli siirtonsa aikaan noin 40 maalin kausivauhdissa ja Richards'kin nakutti pisteitä noin 70 pisteen kausikeskiarvovauhtia.
Jokainen voikin vetää omat johtopäätökset siitä, mistä syystä tuolla orkesterilla saatu tulos oli koko NHL:n heikoin. Oma mielipiteeni Tampan surkeaan menestykseen on se, että joukkue lähti kauteen aivan liian kokemattomalla maalivahtikaksikolla, joista kumpikaan ei ollut lähellekään varteen otettavan playoff-joukkueen tasoinen (Rämöstä voi sellainen toki vielä kasvaa) maalivahti.
Toinen maalivahtisekoilusta kärsinyt joukkue oli viime kaudella Los Angeles, joka joutui peluuttamaan peräti seitsemää eri maalivahtia. Kingsin tulos olikin koko NHL:n toiseksi huonoin, vaikka joukkueen hyökkääjistä Kopitar, Frolov, O'Sullivan ja Cammalleri (loukkaantumiseensa saakka) pelasivat ihan kohtalaiset kaudet ja puolustuskin oli Vishnovskyn, Blaken, Preissingin, Stuartin ja Johnsonin ansiosta ihan kelvollinen.
Kingsin ja Tampan ohella myös Ottawa kärsi viime kaudella maalivahdeistaan. Martin Gerberia en ole koskaan osannut arvostaa ja Ray Emery pelasi puolestaan erilaisten ongelmien vuoksi heikon kauden. Joukkueen sentterit olivat Spezzan, Fisherin ja Vermetten johdolla ihan kohtalaiset, laidaltakin löytyi mm. Heatley'ta ja Alfredssonia ja puolustuskin oli Reddenin, Volchenkovin, Meszarosin, Phillipsin ja Schubertin johdolla ihan kelvollinen, mutta menestys oli tämän vuosikymmenen heikointa. Ottawankin tapauksessa maalivahdeilla oli oman näkemykseni mukaan iso rooli joukkueen menestyksessä.
dana77 kirjoitti:
Ehkä sen verran voin tulla vastaan sanon että hyvä maalivahti on helpoin tapa päästä surkeasta huonoksi, mutta siinä vaiheessa kun joukkueesta pitäisi tehdä hyvästä erinomainen jolloin sen pitää alkaa pystyä hallitsemaan kiekkoa ja peliä, silloin sentteri on tärkeämpi kuin maalivahti.
Sentterillä on tosiaan helpompi hallita kiekkoa. Menestyksen kannalta minä en näe kuitenkaan asiaa noin. Minun mielestäni on aivan sama, mille pelipaikalle tuo todellinen vahvistus hankitaan, kunhan uusi pelaaja vahvistaa merkittävästi joukkuetta. Takavuosien (2002-04) Vancouver Canucksille Luongon kaltainen maalivahti olisi voinut tehdä hyvästä joukkueesta erinomaisen, tämän kauden Anaheimille hyvä sentteri olisi voinut tehdä saman ja Ottawaa olisi näkemykseni mukaan auttanut kummasti hyvän maalivahdin hankinta.
Mielestäni pelipaikalla ei siis mitään merkitystä, kun hyvästä joukkueesta aletaan tehdä erinomaista. Monilla hyvillä joukkueilla on tosin jo hyvä maalivahti varastossa, joten tässä mielessä monelle joukkueelle hyvän sentterin, kunnon laiturin tai laadukkaan puolustajan hankinta voi olla realistisempi vaihtoehto parantaa joukkuetta, kun todellisen huippumaalivahdin hankinta.
dana77 kirjoitti:
NHL:n parhaat hyökkääjät ovat säännöllisesti keränneet tuollaista 10-15 voittomaalia per kausi (Phil Esposito ja Michel Goulet ovat tehneet niitä parhaimmillaan 16 kaudessa), tuossa tilasto:
http://www.hockeyforum.com/hockey-trivia/23767-game-winning-goals-regular-season-3.html
Harmi, ettei maalivahtien "Game Saver -tilastoja" merkitä mihinkään erilliseen tilastoon, kuten voittomaaleja. Tietysti niitä olisi mahdoton laittaakaan mihinkään, kun nuo ovat mielipideasioita. Tilastoja tutkimalla hyökkääjien merkitys onkin suurempi, kun mukana on aina nuo voittomaalit, aloitukset, taklaukset, kiekon riistot jne. Tilastojen valossa maalivahdithan ovat itse asiassa hyökkääjiin nähden pelkkiä rantapummeja eliittiluokan luksusmatkalla.
dana77 kirjoitti:
Miksei jonkun Gretzkyn vaikutuksenkin voisi laskea olleen parikymmentä pistettä? Oilers oli 15 pistettä huonompi joukkue ilman Gretzkyä (vaikka tilalle tuli Jimmy Carson, joka lienee määritelmällisesti oivallinen "keskinkertainen ykkössentteri") kun taas Kings keräsi 23 pistettä enemmän.
Gretzkyn henkilökohtainen vaikutus oli varmasti aikanaan valtavan suuri. Siihen aikaan, kun Wayne oli parhaimmillaan, olisinkin ottanut ehdottomasti hänet kaikkien NHL-pelaajien joukosta. Tässä mielessä minä en ole tässä maalivahti-sentteri-asiassa mitenkään jyrkkä. Valitsemani joukkueen tärkein pelaaja voi olla ihan yhtä hyvin vaikka laituri tai puolustaja, kunhan tuo yksittäinen pelaaja on omalla pelipaikallaan mahdollisimman lähellä NHL:n huippua. Eli hyvän maalivahdin hankinta ei ole mikään itseisarvo, vaikka minun ajatuksissa maalivahdin varaan joukkueen alkaisinkin yleisesti kasaamaan.