Ensinnäkin Kiekko-Pojilla ei ole sateenvarjoseuroja, vaan Juniori Jokipojilla. Se, että Nurmeksessa on vieraillut Juniori-KalPan taitovalmentaja johtuu siitä, että Sepot on ollut tuolloin Juniori-KalPan sateenvarjoseura. Nurmeksessa onkin vieraillut KalPan sekä Jokipoikien taitovalmentajat sen mukaan kumman sateenvarjoseura Sepot on ollut. Sateenvarjoseurat sitoutuvat aina vuodeksi kerrallaan toimintaan. Jokipoikien taitovalmentaja käy maakunnassa joka viikko yhdessä tai useammassa seurassa tilanteiden mukaan. Seuroilta tullut palaute on ollut positiivista.
Kiitos täydennyksistä ja en ole osannut erottaa omissa ajatuksissani Kiekko-Poikia ja Juniori Jokipoikia hallinnollisesti toisistaan vaikka päämäärä on sama, hyvä juniorituotanto ja sitä kautta myös vahvana säilyvä edustus. Minulla ei ole ollut käytössä täydellistä tietoa miten systeemi toimii.
Hyvä juttu, että taitovalmentaja kiertää paikallisissa seuroissa, mutta itse näen, että tuota yhteistyötä voisi syventää ihan toiselle tasolle niin toiminnallisesti kuin taloudellisesti eli vieläkin paljon intensiivisempää tietojen vaihtoa paikallisia junnuvalmentajia kouluttamalla, käynnistämällä yhteisiä junnujen kehittämishankkeita hakemalla rahoitusta yhteistyössä paikallisten seurojen kanssa mm. paikallisilta yrittäjiltä jne. Toki taustalla voi hyödyntää myös Jääkiekkoliiton palveluja.
Tavallaan itse hain kommentillani eväitä sille myönteiselle hengelle ja näkymälle, että pitkäjänteisen, tiiviin ja toimivan ruohonjuuuritasolle ulottuvan yhteistyön kautta saataisiin koko maakunnan jääkiekkoväki innostumaan sekä sitoutumaan Juniori Jokipoikien ja Kiekko-Poikien toimintaan. Oikeastaan Pohjois-Karjalassa lähinnä Kiekko-Pojat jääkiekossa ja JoMa pesäpallossa voivat innostaa sekä olla tämmöisen prosessin takana koska sille on olemassa kaikupohjaa.
Suuri yhteinen tavoite olisi nostaa Kiekko-Pojat Liigaan ja koska "omalta kylältä" on kasvanut lahjakkaita junnuja Kiekko-Poikiin, myös monet menestyvät paikalliset yritykset muualta maakunnasta lähtisivät mahdollisesti tukemaan taloudellisesti Kiekko-Poikien ja Juniori Jokipoikien toimintaa aina Ilomantsia, Valtimoa, Kiteetä, Polvijärveä, Outokumpua, Kontiolahtea, Lieksaa Nurmesta jne. myöten. Nyt toiminta on jotenkin vielä hajanaista ja esimerkiksi junnujen matkat kauempaa maakunnasta Kiekko-Poikien harjoituksiin ovat todella raskaita vanhemmille ja kalliita, jonka vuoksi yhteiset kehittämis- ja rahoituskuviot voisivat olla osaltaan tukemassa tätä toimintaa Jääkiekkoliiton lisäksi.
Tässä olisi myös hyvä uusien kokeilujen ja toimintapojen paikka, joita olisi hyvä ideoida nimenomaan yhteistyössä paikallisten urtheiluseurojen kanssa, joilla on intressiä kehittää jääkiekon junioritoimintaa astetta pidemmälle. Ihan sellainenkin asia voi vaikuttaa paikalliseen ja sitä kautta Kiekko-Poikien junnutuotantoon, että ei ole aina olemassa kunnollisia pävittäin hyvin hoidettuja ulkojäitä kuntataajamissa tai isommilla sivukylillä. Sieltä usein kasvavat ne uudet käsistään taitavat ja luistimilla liittävät Monoset, Kapaset, Revot, Vaakanaiset jne. aina NHL:n saakka.
Paljon on tehtävissä, mutta sen edellytys toki on, että löytyy yhteinen näkymä, hyvää tahtoa, neuvottelukykyä ja taloudellisia resursseja toiminnan käynnistämiseksi. Tie on pitkä ja pikavoittoja ei ole saavutettavissa, mutta näin Kiekko-Pojista ja Juniori Jokipojista tulisi koko maakunnan oma juttu kuten Kärpista pohjoisen oma joukkue, josta oltaisiin ylpeitä koko maakunnan alueella. Kiekko-Poikien liigaotteluja tultaisiin pitkin maakuntaa seuraamaan sankoin joukoin Mehtimäen "jääkiekkopyhättöön".