FutureHockey
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- TPS - Connorit Bedard & McDavid
Johan Ivarsson
Pelipaikka: Puolustaja
Syntymäaika -ja Paikka: 06.07.1995 (25), Höör (SWE)
Kansalaisuus: Ruotsin kansalainen
Pituus / Paino: 188cm / 88kg
Kätisyys: Left
Sopimus: 2020/21
- "Halusimme ja etsimme fyysistä isäntää puolustukseen ja tässä sellainen sitten tulee.". Näillä Turun Palloseuran pelaajakoordinaattori Tomi Kallio vihjaili seuran julkistamassa twiitissä tulevaa hankintaa 10. Heinäkuuta 2020. Vahvistus olisi tarkoitus julkistaa 13. heinäkuuta ja kyseinen twiitti oli vain yksi osa TPS:n valitsemaa uutta linjaa pelaajajulkistusten sarjassa. Kannattajien "kiusaaminen" oli jälleen onnistunut, sillä keräsihän vihjaus runsaasti pöhinää ympäri SoMea. Nimiä arvuuteltiin laidasta laitaan ja arvailujen joukosta löytyivät nimet kuten Joonas Järvinen, Mark Fraser, Adam Comrie sekä Dmitri Ogurtsov. Yllätys olikin täten suuri, kun tuutista törähtikin 13. heinäkuuta klo 12:57 tiedote, jonka mukaan TPS on solminut pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin kanssa. Kuka ihmeen Ivarsson? Tämä oli kovin monen huulilla ensimmäisinä hetkinä.
Avataanpa herran historiaa ja herraa itseään hieman. Toivottavasti te, jotka jaksatte tämän tekstin lukea, tiedätte tämän jälkeen hieman paremmin kuka ihme se Ivarsson on, ja mitä häneltä kannattaa ja voidaan odottaa.
1995-2015 Hör du mig Malmö?
- Heinäkuun alkupuolella vuonna 1995 syntynyt Johan "Ivar" Ivarsson syntyi ja varttui pienessä Höörin kunnassa, joka on osa Skånen lääniä. Vaikka Höör onkin onnistunut kasvattamaan asukaslukuaan Ivarssonin syntymävuoden 7 215:sta nykyiseen 11 400:aan, ei ole kovinkaan arkipäiväistä, että sieltä kasvaisi pääsarjatason kiekkoilija - Tai kiekkoilijoita ylipäänsä. Itseasiassa Ivarsson on vasta toinen pääsarjatason kiekkoilija, joka on lähtöisin tästä kulttuurin mekasta, jossa järjestetään niin barokkimusiikin festivaaleja, kesäoopperaa, jazz-klubeja sekä musiikkikouluja. Ja sijaitseehan kunnassa yksi Ruotsin suurimmista musiikkikaupoistakin. Ivarssonin lisäksi kuitenkin ainoastaan nykyisin Malmö Redhawksin riveissä pelaava hyökkääjä Max Görtz on onnistunut ponnistamaan tuolta kirkkaimmalle kiekkotaivaalle.
Ei ole siis lainkaan tavatonta, että mikäli olet kasvanut Höörissä ja haluat pelata jääkiekkoa, on sinun tehtävät se jossain lähikunnissa. Paikallinen kiekkojoukkue, Frosta HC, kun pelaa maansa kolmosdivisioonassa ja pitäjästä löytyy tasan yksi, yleisökapasiteeltitaan 1 200 henkeä vetävä, jäähalli. Joskin tässä kohtaa on pakko todeta, että hallilla on yksi hienoimmista nimistä koskaan: Club 69 Hallen!
Malmö on se tavanomaisin reitti tuon seudun pikkukuntien jääkiekkoilijoille ja sitä se oli myös Ivarssonille, sijaitsihan Malmö suhteellisen lähellä (matkaa noin 55 kilometriä) ja aivan Höörin läpi kulkevan valtatie E22 varrella. Helppo valinta se oli myös Ivarssonille, joka aloitti pelaamisen seurassa alle 13-vuotiaiden joukkueessa ja matkasi harjoituksiin Hööristä käsin lukion aloittamiseen asti. Tuolloin Ivarsson muutti kokonaan Malmöhön keskittyäkseen jääkiekkoiluun.
Ivarsson ei varsinaisesti koskaan ollut se kaukalon säkenöivin pelaaja mitä tulee kiekolliseen peliin, mutta puolustuspelaaminen olikin hänen vahvuutensa jo hyvin nuorena. Malmön juniorivuosinaan häntä kutsuttiin termillä all-around puolustaja ja tuossa roolissa Ivarsson oli sanalla sanoen hyvä. Hänet valittiin mm. Skånen alueen joukkueeseen TV-Pucken turnaukseen, joka vastaa Suomessa pelattavaa Huippupohjolaleiriä ja lisäksi hänet valittiin myös juniorina eräänäkin vuonna Skånen alueen lupaavimmaksi kiekkoilijaksi.
Nöyrällä työnteolla ja periksiantamattomuudella Ivarsson kuitenkin selvitti Malmön junioriputken ja saavutti paikkansa Miesten edustusjoukkueessa.
2014-2017 Peliajan metsästystä miesten matkassa
- Debyyttinsä miesten tasolla Ivarsson pääsi tekemään 11. syyskuuta 2014 kun Malmö nosti vahvaa työmoraalia osoittaneen junnunsa edustusjoukkueen mukaan. Ottelussa numerolla 57 pelannut Ivarsson oli merkitty joukkueensa neljänteen pakkipariin Robin Dahsen pariksi. Itse ottelussa Malmö oli IF Björklöveniä parempi selkein numeroin 6-1. Sivuhuomiona mainittakoon, että tuolloin Malmön ykkösparissa luuti Turussakin kulttiasemaan myöhemmin noussut Jens Olsson.
Tulokaskausi Allsvenskanissa meni vielä vauhtiin totutellessa ja Ivarsson hyväksyi pienen roolinsa - Olihan hän vasta tutustumassa miesten peleihin. Välillä vastuuta tuli hieman enemmän, mutta yleensä Ivarsson joutui tyytymään 6.-8. puolustajan rooliin ja peliaikaan. Silti nuorukainen teki vimmatusti töitä ja jahtasi unelmaansa vakiinnutetusta paikasta Malmön riveistä. Kausi oli Malmölle joukkueena menestys, sillä kauden päätteeksi joukkue nousi takaisin Ruotsin pääsarjatasolle SHL:ään.
Ivarsonille tulokaskausi oli kuitenkin pelaajana suht onnistunut. 38 ottelua peruspuolustajana toimimista, sivussa uran ensimmäinen maali ammattilaisena ottelussa Moraa vastaan (tuon ottelun voittomaalin muuten iski, kukapas muukaan kuin Jens Olsson) ja tehotilastokin plussalla kauden päätteeksi. Nälkä kuitenkin oli kasvanut syödessä ja Ivarsson itse koki menneensä pelaajana eteenpäin ja ansainneensa enemmän vastuuta tulevalla kaudella kun Malmö pelaisi SHL:ssä.
Vaikka Ivarssonin tulokaskausi SHL:ssä oli tilastollisesti hänenkaltaiselleen puolustajalle kelvollinen, ei Ivarsson itse ollut täysin tyytyväinen saamaansa rooliin. Varsinkin alkukaudesta oli enemmän kuin tavanomaista, että Ivarsson saattoi pelata ensin ottelun kolmosparissa ja sen jälkeen löytää itsensä katsomosta ja sitä seuraavassa ottelussa puolestaan seiskapakin tontilta. Kun vielä otetaan huomioon, että Malmö sijoittui sijalle 12. 14 joukkueen sarjassa niin turhautumisen vähäiseen vastuuseen ymmärtää vieläkin paremmin. Sivuhuomiona jälleen todettakoon, että kyseisellä kaudella Ivarssonin seurakavereina pelasi TPS:n seurahistorian ensimmäinen ulkomaalaiskapteeni Kent McDonnell sekä ensi kaudeksi Tepsiin siirtynyt Oliver Bohm.
Kauden aikana Ivarsson kävi hakemassa pelituntumaa myös vast'ikään Allsvenskaniin nousseen IK Panternin riveistä, jossa hän oli piipahtanut lyhyellä stintillä myös vuotta aikaisemmin. Tuolloin Panternissa pelasivat myös muuan ex-Tepsit Filip Windlert sekä Erik Nyström.
Seuraava kausi ei tuonut Ivarssonille helpotusta, päinvastoin. Ivarssonin vastuu väheni jatkuvasti ja vastuuta ei tahtonut tulla edustusjoukkueen riveistä millään. Kauden aikana hän pääsi esiintymään Malmön paidassa ainoastaan 21 ottelussa, joka kuvastaa hyvin sitä, että Malmö ei yksinkertaisesti enää nähnyt Ivarssonilla tulevaisuutta seurassa. Päin vastoin Ivarsson sai huomata tulleensa jälleen laitanutksi Allsvenskaniin ja tutun IK Panternin joukkueeseen. Ivarssonille itselleen tämä kyllä sopi, joskin hänelle alkoi myös käydä selvemmäksi se, että matka Malmössä ei jatkuisi enää kauden 2016/17 jälkeen.
Panternissa Ivarsson kuitenkin nautti valmennusjohdon luottamusta ja hänestä pidettiin joukkueen sisällä. Vastuun vähyys varsinaisen työnantajan riveissä kuitenkin alkoi näkyä miehen itseluottamuksessa ja mm. Panternin johto ja Ivarsson itse ovat todenneet jälkikäteen, että hän kävi melko alhaalla itseluottamuksensa kanssa noina aikoina. Jaksoihan Ivarsson korostaa kiitollisuuttaan ja kertoa, että oli mennyt pelaajana eteenpäin, mutta kun sitä eteenpäin menoa ei palkita niin siinä vetää pää helposti jumiin itse kullakin.
2017-2020 Itseluottamus kuntoon ja työhaalarit päälle
Keväällä 2017 alkoi liikkua huhuja, joiden mukaan Ivarsson olisi siirtymässä IK Panternin sopimuspelaajaksi eikä aikaakaan kun Allsvenskan-seura jo julkisti Ivarssonin siirtymisen seuraan yksivuotisella sopimuksella. Ivarssonia luonnehdittiin hankinnan yhteydessä "Isokokoiseksi ja vahvaksi puolustajaksi, jolla on korkea potentiaali. On kadottanut hieman itseluottamustaan Malmössä, mutta uskomme vahvasti hänen pystyvän ottamaan seuraavat kehitysaskeleet urallaan heidän riveissään.".
Itseluottamuksensa Ivarsson jälleen löysikin hiljalleen Panternissa ja sai jälleen pelata omilla vahvuuksillaan. Se huomattiin myös muualla ja uudenvuoden aattona 2017 Ivarsson saikin myöhäisen joululahjan, kun SHL:n kärkiseuroihin kuuluva Färjestad BK tarjosi hänelle loppukauden mittaista sopimusta. Joukkue oli pahan loukkaantumissuman kourissa ja Ivarsson tarvittaisiin paikkaamaan etenkin Anton Grundelin jättämää aukkoa. Grundel sai aiemmin kaudella aivotärähdyksen eikä ole tuon jälkeen pystynyt palaamaan kaukaloon vielä tähänkään päivään mennessä. "Toisen epäonni on toisen onni" pätee kai jossain määrin tässä kohtaa, vaikka aivotärähdyksen vuoksi peliuran päättymisen yhteydessä sen käyttäminen onkin väärin.
Färjestad oli kuitenkin innoissaan Ivarssonin saapumisesta. Hankinnan yhteydessä seura kertoi, että halusivat nimenomaan Ivarssonin tämän puolustuspelaamisen vuoksi. Vaikka joukkue olikin kuuden ottelun tappioputkessa kokivat he, että heidän hyökkäyspelaamisensa oli kunnossa - Nyt olisi saatava myös puolustuspää toimimaan vaaditusti. Olihan heillä hyökkäävinä puolustajina jo riveissään sarjan kärkipakkeihin kuuluvat Jesse Virtanen sekä tuona keväänä Ruotsin Olympiajoukkueeseenkin valittu Mikael Wikstrand. Tiedotteessaan Färjestad kuvaili Ivarssonin olevan "oikea äijä, jonka vahvuudet ovat puolustuspäässä.".
Debyyttinsä seuraavana päivänä Frölundaa vastaan Ivarsson löysi itsensä vielä ensimmäisestä ottelusta seitsemännen puolustajan tontilta, mutta vakiinnutti sen jälkeen hyvin nopeasti paikkansa Färjestadissa ja vakuutti samalla entisestään seurajohdon tekemisellään. Debyyttinsä yhteydessä Ivarsson muisti korostaa hänen kehittyneen valtavasti IK Panternissa vietettynä aikana ja Färjestadin olevan hänelle itselleen yksinkertaisesti parempi näyteikkuna urallaan. Hän myös alkoi hioa entisestään puolustuspelaamistaan Panternissa pelatessaan ja keskittyi nimenomaan treenaamaan siihen keskittyviä asioita eikä asiaa ainakaan pahentanut se, että hän sai Panternissa paljon vastuuta niin tasakentällisin, kuin alivoimissa.
Färjestadin johto oli siinä määrin vakuuttunut Ivarssonista ja hänen kypsästä pelaamisestaan, että vain 12 ottelun jälkeen seura tarjosi tälle jatkosopimusta tulevasta kaudesta. Ivarsson oli löytänyt itsensä usein Mikael Wikstrandin rinnalta ja duolla oli selvät sävelet: Ivarsson menee kulmiin painimaan ja tekemään likaista työtä, Wikstrand puolestaan pelaa enemmän kiekolla ja rakentaa hyökkäyksiä. "Tasainen, vahva puolustaja joka on esiintynyt alusta asti edukseen." kommentoi Färjestad jatkosopimuksen julkistuksen yhteydessä.
Pientä takapakkia tuli kuitenkin keväällä kun ottelussa Frölundaa vastaan Ivarsson sai kiekon epäonnisesti leukaansa vastustajan laukauksesta, joka ohjaantui leukaperiin vielä oman pelaajan mailan kautta. Ivarssonin leuka murtui ja hän joutui olemaan poissa peleiltä kuuden viikon ajan.
Ivarsson oli onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa Färjestadin pelaavassa kuusikossa, vaikkakin peruspuolustajan roolissa. Seuraavalla kaudella Färjestad marssi runkosarjan voittoon ja Ivarsson oli tärkeä palanen puolustusta. 28. päivä marraskuuta 2018 hän kirjoituttikin nimensä jälleen vuoden mittaiseen jatkosopimukseen seuran kanssa. Ivarsson itse ei piillotellut onnellisuuttaan sopimuksen teon yhteydessä ja kertoi hänen ensisijaisen tavoitteen olleen pelata yksinkertaisesti niin hyvin, että Färjestad ei voisi jättää häntä ilman sopimusta.
Kaudeksi 2019/20 Färjestad koki suuria muutoksia kun kokoonpanosta poistui peräti 12 pelaajaa, joista puolet vei NHL ja KHL. Uusia tulijoita oli paljon, joka tiesi myös sitä, että joukkueella riitti paljon opeteltavaa. Ivarsson itse näki tilaisuutensa tulleen ja olisi halunnut saada enemmän vastuuta kehittyäkseen pelaajana enemmän myös yleispuolustajana. Hänen roolinsa Färjestadissa nähtiin kuitenkin enemmänkin puolustavana puolustajana ja sellaisena häntä peluutettiinkin. Ivarsson ei toki tästä valittanut, koska sai pelata SHL-kiekkoa menestyvässä joukkueessa ja hyvien pelikavereiden kanssa, mutta totesi jälkikäteen, että hän huomasi jo hyvissä ajoin, että ei kuulu enää Färjestadin tulevaisuuden suunnitelmiin ja että seuraava joukkue, jossa hän tulisi pelaamaan, tulisi olemaan joukkue jossa hän saisi enemmän vastuuta.
Ivarsson on kuitenkin korostanut, että pitää aikaansa Färjestadissa erittäin onnistuneena. Mies on kehunut joukkueen, johdon ja pelikaverit kerta toisensa jälkeen taivaisiin ja korostanut sitä, kuinka hienoa on ollut pelata ison ja fanaattisen yleisön edessä.
2020 -> Välkommen till Åbo, "Ivar"!
- Färjestadista vapautumisen jälkeen Ivarsson treenasi itsenäisesti muutamia kuukausia, osin toki koronan pakottaman tilanteen vuoksi. Treenistään hän on kertonut, että keskittyi erityisesti kehittämään voimaa, kestävyyttä ja nopeutta.
Heinäkuun alkupäivinä Hockeysverige.se haastatteli Ivarssonia, joka tuolloin vielä kielsi, että hänellä olisi valmista sopimusta mihinkään. Haastattelussa Ivarsson kertoo treenaamisestaan ja sanoi myös, että haluaa pelata joukkueessa, jossa on mahdollisuus menestyä ja, jossa hän saa paljon vastuuta - Vaikka nämä asiat voikin joskus olla vaikea yhdistää. Hän myös korosti, että ei halua olla yksiulotteinen puolustaja vaan kehittää vielä enemmän kiekollista pelaamistaankin. Lisäksi hän korostaa vielä, että ei tietenkään voi vaan allekirjoittaa sopimusta paikkaan X ja mennä joukkueeseen sillä olettamuksella, että pelipaikka on automaattisesti hänen. Hänen on tehtävä kovasti töitä ja näytettävä osaamisensa ja ansaittava roolinsa joukkueessa.
Tuosta haastattelusta yksitoista päivää myöhemmin TPS sitten julkistikin jo herran sopimuksen.
Tässä on saanut nyt parin viikon ajan tutustua hieman Ivarssonin historiaan enemmän ja lueskella herran aivoituksia ja näkemyksiä erinäisistä haastatteluista enkä nyt haluaisi vaikuttaa liian optimistiselta, mutta kyllähän Ivarsson vaikuttaa ihan hemmetin hyvältä haulta. Jotenkin en vain malta olla vertaamatta häntä Henrik Tallinderiin pelityylinsä vuoksi. Sellainen hieman "köyhän miehen" versio hänestä. Itseäni myös miellyttää Ivarssonin jatkuvasti esille nouseva työmoraalin korostuminen ja se, että hän todella palaa halusta kehittää itseään ja oikein mistään ei saa sellaista käsitystä, että tekisi päätöksensä vain rahan kiilto silmissä, vaikka tottakai jokaisen meidän on elettävä ja leipämme ansaittava.
On lisäksi tuntunut olevan erittäin pidetty joukkuekavereidensa ja valmennusjohdon keskuudessa ja antaa nimenomaan tekojensa puhua puolestaan.
TPS:n maalille on ollut viime vuosina ihan liian kiva tulla. Ivarsson, Bohm ja Bibic tuotiin tuomaan tähän muutosta ja uskon, että se muutos on tulossa. Tomi Kallion alussa esittämäni julkistaminen "Isännän tulemisesta" vaikuttaa kokoajan realistisemmalta ja Ivarsson jos kuka on kykenevä ottamaan sen Isännän ison roolin tuosta puolustuksesta. Vastuutahan hän janoaa ja sitä todennäköisesti tulee saamaan riittäviin - Loppu on hänestä itsestään kiinni. Jos kuitenkin lukuisat haastattelut eivät ole vain puiden huminaa tuulessa, on hän siihen valmis ja valmis tekemään töitä sen eteen.
Välkommen, Johan "Ivar" Ivarsson!
Pelipaikka: Puolustaja
Syntymäaika -ja Paikka: 06.07.1995 (25), Höör (SWE)
Kansalaisuus: Ruotsin kansalainen
Pituus / Paino: 188cm / 88kg
Kätisyys: Left
Sopimus: 2020/21
- "Halusimme ja etsimme fyysistä isäntää puolustukseen ja tässä sellainen sitten tulee.". Näillä Turun Palloseuran pelaajakoordinaattori Tomi Kallio vihjaili seuran julkistamassa twiitissä tulevaa hankintaa 10. Heinäkuuta 2020. Vahvistus olisi tarkoitus julkistaa 13. heinäkuuta ja kyseinen twiitti oli vain yksi osa TPS:n valitsemaa uutta linjaa pelaajajulkistusten sarjassa. Kannattajien "kiusaaminen" oli jälleen onnistunut, sillä keräsihän vihjaus runsaasti pöhinää ympäri SoMea. Nimiä arvuuteltiin laidasta laitaan ja arvailujen joukosta löytyivät nimet kuten Joonas Järvinen, Mark Fraser, Adam Comrie sekä Dmitri Ogurtsov. Yllätys olikin täten suuri, kun tuutista törähtikin 13. heinäkuuta klo 12:57 tiedote, jonka mukaan TPS on solminut pelaajasopimuksen ruotsalaispuolustaja Johan Ivarssonin kanssa. Kuka ihmeen Ivarsson? Tämä oli kovin monen huulilla ensimmäisinä hetkinä.
Avataanpa herran historiaa ja herraa itseään hieman. Toivottavasti te, jotka jaksatte tämän tekstin lukea, tiedätte tämän jälkeen hieman paremmin kuka ihme se Ivarsson on, ja mitä häneltä kannattaa ja voidaan odottaa.
1995-2015 Hör du mig Malmö?
KAUSI | JOUKKUE | LIIGA | GP | G | A | PTS | +/- | PIM |
2009/10 | Malmö Redhawks U16 | U16 SM | 3 | 0 | 0 | 0 | 2 | |
2010/11 | Malmö Redhawks J18 | J18 Allsvenskan | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Skåne | TV-Pucken | 8 | 1 | 2 | 3 | 0 | ||
2011/12 | Malmö Redhawks J18 | J18 Elit | 26 | 3 | 6 | 9 | -1 | 22 |
2012/13 | Malmö Redhawks J20 | SuperElit | 4 | 0 | 1 | 1 | -1 | 2 |
Malmö Redhawks J18 | J18 Elit | 22 | 5 | 7 | 12 | +14 | 24 | |
Malmö Redhawks J18 | J18 Allsvenskan | 18 | 1 | 3 | 4 | -4 | 46 | |
2013/14 | Malmö Redhawks J20 | SuperElit | 43 | 1 | 10 | 11 | +5 | 30 |
2014/15 | Malmö Redhawks J20 | SuperElit | 15 | 2 | 7 | 9 | -2 | 59 |
Malmö Redhawks J20 | JCWC | 5 | 2 | 0 | 2 | -1 | 10 |
- Heinäkuun alkupuolella vuonna 1995 syntynyt Johan "Ivar" Ivarsson syntyi ja varttui pienessä Höörin kunnassa, joka on osa Skånen lääniä. Vaikka Höör onkin onnistunut kasvattamaan asukaslukuaan Ivarssonin syntymävuoden 7 215:sta nykyiseen 11 400:aan, ei ole kovinkaan arkipäiväistä, että sieltä kasvaisi pääsarjatason kiekkoilija - Tai kiekkoilijoita ylipäänsä. Itseasiassa Ivarsson on vasta toinen pääsarjatason kiekkoilija, joka on lähtöisin tästä kulttuurin mekasta, jossa järjestetään niin barokkimusiikin festivaaleja, kesäoopperaa, jazz-klubeja sekä musiikkikouluja. Ja sijaitseehan kunnassa yksi Ruotsin suurimmista musiikkikaupoistakin. Ivarssonin lisäksi kuitenkin ainoastaan nykyisin Malmö Redhawksin riveissä pelaava hyökkääjä Max Görtz on onnistunut ponnistamaan tuolta kirkkaimmalle kiekkotaivaalle.
Ei ole siis lainkaan tavatonta, että mikäli olet kasvanut Höörissä ja haluat pelata jääkiekkoa, on sinun tehtävät se jossain lähikunnissa. Paikallinen kiekkojoukkue, Frosta HC, kun pelaa maansa kolmosdivisioonassa ja pitäjästä löytyy tasan yksi, yleisökapasiteeltitaan 1 200 henkeä vetävä, jäähalli. Joskin tässä kohtaa on pakko todeta, että hallilla on yksi hienoimmista nimistä koskaan: Club 69 Hallen!
Malmö on se tavanomaisin reitti tuon seudun pikkukuntien jääkiekkoilijoille ja sitä se oli myös Ivarssonille, sijaitsihan Malmö suhteellisen lähellä (matkaa noin 55 kilometriä) ja aivan Höörin läpi kulkevan valtatie E22 varrella. Helppo valinta se oli myös Ivarssonille, joka aloitti pelaamisen seurassa alle 13-vuotiaiden joukkueessa ja matkasi harjoituksiin Hööristä käsin lukion aloittamiseen asti. Tuolloin Ivarsson muutti kokonaan Malmöhön keskittyäkseen jääkiekkoiluun.
Ivarsson ei varsinaisesti koskaan ollut se kaukalon säkenöivin pelaaja mitä tulee kiekolliseen peliin, mutta puolustuspelaaminen olikin hänen vahvuutensa jo hyvin nuorena. Malmön juniorivuosinaan häntä kutsuttiin termillä all-around puolustaja ja tuossa roolissa Ivarsson oli sanalla sanoen hyvä. Hänet valittiin mm. Skånen alueen joukkueeseen TV-Pucken turnaukseen, joka vastaa Suomessa pelattavaa Huippupohjolaleiriä ja lisäksi hänet valittiin myös juniorina eräänäkin vuonna Skånen alueen lupaavimmaksi kiekkoilijaksi.
Nöyrällä työnteolla ja periksiantamattomuudella Ivarsson kuitenkin selvitti Malmön junioriputken ja saavutti paikkansa Miesten edustusjoukkueessa.
2014-2017 Peliajan metsästystä miesten matkassa
KAUSI | JOUKKUE | LIIGA | GP | G | A | PTS | +/- | PIM |
2014/15 | Malmö Redhawks | Allsvenskan | 38 | 1 | 1 | 2 | +3 | 14 |
IK Pantern | Division 1 | 2 | 0 | 0 | 0 | +1 | 0 | |
2015/16 | Malmö Redhawks | SHL | 46 | 2 | 8 | 10 | -12 | 20 |
IK Pantern | Allsvenskan | 6 | 1 | 3 | 4 | +6 | 10 | |
Malmö Redhawks J20 | SuperElit | 1 | 1 | 1 | 2 | +1 | 0 | |
2016/17 | Malmö Redhawks | SHL | 21 | 2 | 0 | 2 | +2 | 4 |
2016/17 | IK Pantern | Allsvenskan | 34 | 1 | 8 | 9 | -3 | 67 |
- Debyyttinsä miesten tasolla Ivarsson pääsi tekemään 11. syyskuuta 2014 kun Malmö nosti vahvaa työmoraalia osoittaneen junnunsa edustusjoukkueen mukaan. Ottelussa numerolla 57 pelannut Ivarsson oli merkitty joukkueensa neljänteen pakkipariin Robin Dahsen pariksi. Itse ottelussa Malmö oli IF Björklöveniä parempi selkein numeroin 6-1. Sivuhuomiona mainittakoon, että tuolloin Malmön ykkösparissa luuti Turussakin kulttiasemaan myöhemmin noussut Jens Olsson.
Tulokaskausi Allsvenskanissa meni vielä vauhtiin totutellessa ja Ivarsson hyväksyi pienen roolinsa - Olihan hän vasta tutustumassa miesten peleihin. Välillä vastuuta tuli hieman enemmän, mutta yleensä Ivarsson joutui tyytymään 6.-8. puolustajan rooliin ja peliaikaan. Silti nuorukainen teki vimmatusti töitä ja jahtasi unelmaansa vakiinnutetusta paikasta Malmön riveistä. Kausi oli Malmölle joukkueena menestys, sillä kauden päätteeksi joukkue nousi takaisin Ruotsin pääsarjatasolle SHL:ään.
Ivarsonille tulokaskausi oli kuitenkin pelaajana suht onnistunut. 38 ottelua peruspuolustajana toimimista, sivussa uran ensimmäinen maali ammattilaisena ottelussa Moraa vastaan (tuon ottelun voittomaalin muuten iski, kukapas muukaan kuin Jens Olsson) ja tehotilastokin plussalla kauden päätteeksi. Nälkä kuitenkin oli kasvanut syödessä ja Ivarsson itse koki menneensä pelaajana eteenpäin ja ansainneensa enemmän vastuuta tulevalla kaudella kun Malmö pelaisi SHL:ssä.
Vaikka Ivarssonin tulokaskausi SHL:ssä oli tilastollisesti hänenkaltaiselleen puolustajalle kelvollinen, ei Ivarsson itse ollut täysin tyytyväinen saamaansa rooliin. Varsinkin alkukaudesta oli enemmän kuin tavanomaista, että Ivarsson saattoi pelata ensin ottelun kolmosparissa ja sen jälkeen löytää itsensä katsomosta ja sitä seuraavassa ottelussa puolestaan seiskapakin tontilta. Kun vielä otetaan huomioon, että Malmö sijoittui sijalle 12. 14 joukkueen sarjassa niin turhautumisen vähäiseen vastuuseen ymmärtää vieläkin paremmin. Sivuhuomiona jälleen todettakoon, että kyseisellä kaudella Ivarssonin seurakavereina pelasi TPS:n seurahistorian ensimmäinen ulkomaalaiskapteeni Kent McDonnell sekä ensi kaudeksi Tepsiin siirtynyt Oliver Bohm.
Kauden aikana Ivarsson kävi hakemassa pelituntumaa myös vast'ikään Allsvenskaniin nousseen IK Panternin riveistä, jossa hän oli piipahtanut lyhyellä stintillä myös vuotta aikaisemmin. Tuolloin Panternissa pelasivat myös muuan ex-Tepsit Filip Windlert sekä Erik Nyström.
Seuraava kausi ei tuonut Ivarssonille helpotusta, päinvastoin. Ivarssonin vastuu väheni jatkuvasti ja vastuuta ei tahtonut tulla edustusjoukkueen riveistä millään. Kauden aikana hän pääsi esiintymään Malmön paidassa ainoastaan 21 ottelussa, joka kuvastaa hyvin sitä, että Malmö ei yksinkertaisesti enää nähnyt Ivarssonilla tulevaisuutta seurassa. Päin vastoin Ivarsson sai huomata tulleensa jälleen laitanutksi Allsvenskaniin ja tutun IK Panternin joukkueeseen. Ivarssonille itselleen tämä kyllä sopi, joskin hänelle alkoi myös käydä selvemmäksi se, että matka Malmössä ei jatkuisi enää kauden 2016/17 jälkeen.
Panternissa Ivarsson kuitenkin nautti valmennusjohdon luottamusta ja hänestä pidettiin joukkueen sisällä. Vastuun vähyys varsinaisen työnantajan riveissä kuitenkin alkoi näkyä miehen itseluottamuksessa ja mm. Panternin johto ja Ivarsson itse ovat todenneet jälkikäteen, että hän kävi melko alhaalla itseluottamuksensa kanssa noina aikoina. Jaksoihan Ivarsson korostaa kiitollisuuttaan ja kertoa, että oli mennyt pelaajana eteenpäin, mutta kun sitä eteenpäin menoa ei palkita niin siinä vetää pää helposti jumiin itse kullakin.
2017-2020 Itseluottamus kuntoon ja työhaalarit päälle
KAUSI | JOUKKUE | LIIGA | GP | G | A | PTS | +/- | PIM |
2017/18 | IK Pantern | Allsvenskan | 26 | 3 | 4 | 7 | +6 | 28 |
Färjestad BK | SHL | 12 | 0 | 2 | 2 | +3 | 8 | |
2018/19 | Färjestad BK | SHL | 49 | 3 | 7 | 10 | +9 | 64 |
2019/20 | Färjestad BK | SHL | 43 | 0 | 7 | 7 | -7 | 34 |
Keväällä 2017 alkoi liikkua huhuja, joiden mukaan Ivarsson olisi siirtymässä IK Panternin sopimuspelaajaksi eikä aikaakaan kun Allsvenskan-seura jo julkisti Ivarssonin siirtymisen seuraan yksivuotisella sopimuksella. Ivarssonia luonnehdittiin hankinnan yhteydessä "Isokokoiseksi ja vahvaksi puolustajaksi, jolla on korkea potentiaali. On kadottanut hieman itseluottamustaan Malmössä, mutta uskomme vahvasti hänen pystyvän ottamaan seuraavat kehitysaskeleet urallaan heidän riveissään.".
Itseluottamuksensa Ivarsson jälleen löysikin hiljalleen Panternissa ja sai jälleen pelata omilla vahvuuksillaan. Se huomattiin myös muualla ja uudenvuoden aattona 2017 Ivarsson saikin myöhäisen joululahjan, kun SHL:n kärkiseuroihin kuuluva Färjestad BK tarjosi hänelle loppukauden mittaista sopimusta. Joukkue oli pahan loukkaantumissuman kourissa ja Ivarsson tarvittaisiin paikkaamaan etenkin Anton Grundelin jättämää aukkoa. Grundel sai aiemmin kaudella aivotärähdyksen eikä ole tuon jälkeen pystynyt palaamaan kaukaloon vielä tähänkään päivään mennessä. "Toisen epäonni on toisen onni" pätee kai jossain määrin tässä kohtaa, vaikka aivotärähdyksen vuoksi peliuran päättymisen yhteydessä sen käyttäminen onkin väärin.
Färjestad oli kuitenkin innoissaan Ivarssonin saapumisesta. Hankinnan yhteydessä seura kertoi, että halusivat nimenomaan Ivarssonin tämän puolustuspelaamisen vuoksi. Vaikka joukkue olikin kuuden ottelun tappioputkessa kokivat he, että heidän hyökkäyspelaamisensa oli kunnossa - Nyt olisi saatava myös puolustuspää toimimaan vaaditusti. Olihan heillä hyökkäävinä puolustajina jo riveissään sarjan kärkipakkeihin kuuluvat Jesse Virtanen sekä tuona keväänä Ruotsin Olympiajoukkueeseenkin valittu Mikael Wikstrand. Tiedotteessaan Färjestad kuvaili Ivarssonin olevan "oikea äijä, jonka vahvuudet ovat puolustuspäässä.".
Debyyttinsä seuraavana päivänä Frölundaa vastaan Ivarsson löysi itsensä vielä ensimmäisestä ottelusta seitsemännen puolustajan tontilta, mutta vakiinnutti sen jälkeen hyvin nopeasti paikkansa Färjestadissa ja vakuutti samalla entisestään seurajohdon tekemisellään. Debyyttinsä yhteydessä Ivarsson muisti korostaa hänen kehittyneen valtavasti IK Panternissa vietettynä aikana ja Färjestadin olevan hänelle itselleen yksinkertaisesti parempi näyteikkuna urallaan. Hän myös alkoi hioa entisestään puolustuspelaamistaan Panternissa pelatessaan ja keskittyi nimenomaan treenaamaan siihen keskittyviä asioita eikä asiaa ainakaan pahentanut se, että hän sai Panternissa paljon vastuuta niin tasakentällisin, kuin alivoimissa.
Färjestadin johto oli siinä määrin vakuuttunut Ivarssonista ja hänen kypsästä pelaamisestaan, että vain 12 ottelun jälkeen seura tarjosi tälle jatkosopimusta tulevasta kaudesta. Ivarsson oli löytänyt itsensä usein Mikael Wikstrandin rinnalta ja duolla oli selvät sävelet: Ivarsson menee kulmiin painimaan ja tekemään likaista työtä, Wikstrand puolestaan pelaa enemmän kiekolla ja rakentaa hyökkäyksiä. "Tasainen, vahva puolustaja joka on esiintynyt alusta asti edukseen." kommentoi Färjestad jatkosopimuksen julkistuksen yhteydessä.
Pientä takapakkia tuli kuitenkin keväällä kun ottelussa Frölundaa vastaan Ivarsson sai kiekon epäonnisesti leukaansa vastustajan laukauksesta, joka ohjaantui leukaperiin vielä oman pelaajan mailan kautta. Ivarssonin leuka murtui ja hän joutui olemaan poissa peleiltä kuuden viikon ajan.
Ivarsson oli onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa Färjestadin pelaavassa kuusikossa, vaikkakin peruspuolustajan roolissa. Seuraavalla kaudella Färjestad marssi runkosarjan voittoon ja Ivarsson oli tärkeä palanen puolustusta. 28. päivä marraskuuta 2018 hän kirjoituttikin nimensä jälleen vuoden mittaiseen jatkosopimukseen seuran kanssa. Ivarsson itse ei piillotellut onnellisuuttaan sopimuksen teon yhteydessä ja kertoi hänen ensisijaisen tavoitteen olleen pelata yksinkertaisesti niin hyvin, että Färjestad ei voisi jättää häntä ilman sopimusta.
Kaudeksi 2019/20 Färjestad koki suuria muutoksia kun kokoonpanosta poistui peräti 12 pelaajaa, joista puolet vei NHL ja KHL. Uusia tulijoita oli paljon, joka tiesi myös sitä, että joukkueella riitti paljon opeteltavaa. Ivarsson itse näki tilaisuutensa tulleen ja olisi halunnut saada enemmän vastuuta kehittyäkseen pelaajana enemmän myös yleispuolustajana. Hänen roolinsa Färjestadissa nähtiin kuitenkin enemmänkin puolustavana puolustajana ja sellaisena häntä peluutettiinkin. Ivarsson ei toki tästä valittanut, koska sai pelata SHL-kiekkoa menestyvässä joukkueessa ja hyvien pelikavereiden kanssa, mutta totesi jälkikäteen, että hän huomasi jo hyvissä ajoin, että ei kuulu enää Färjestadin tulevaisuuden suunnitelmiin ja että seuraava joukkue, jossa hän tulisi pelaamaan, tulisi olemaan joukkue jossa hän saisi enemmän vastuuta.
Ivarsson on kuitenkin korostanut, että pitää aikaansa Färjestadissa erittäin onnistuneena. Mies on kehunut joukkueen, johdon ja pelikaverit kerta toisensa jälkeen taivaisiin ja korostanut sitä, kuinka hienoa on ollut pelata ison ja fanaattisen yleisön edessä.
2020 -> Välkommen till Åbo, "Ivar"!
- Färjestadista vapautumisen jälkeen Ivarsson treenasi itsenäisesti muutamia kuukausia, osin toki koronan pakottaman tilanteen vuoksi. Treenistään hän on kertonut, että keskittyi erityisesti kehittämään voimaa, kestävyyttä ja nopeutta.
Heinäkuun alkupäivinä Hockeysverige.se haastatteli Ivarssonia, joka tuolloin vielä kielsi, että hänellä olisi valmista sopimusta mihinkään. Haastattelussa Ivarsson kertoo treenaamisestaan ja sanoi myös, että haluaa pelata joukkueessa, jossa on mahdollisuus menestyä ja, jossa hän saa paljon vastuuta - Vaikka nämä asiat voikin joskus olla vaikea yhdistää. Hän myös korosti, että ei halua olla yksiulotteinen puolustaja vaan kehittää vielä enemmän kiekollista pelaamistaankin. Lisäksi hän korostaa vielä, että ei tietenkään voi vaan allekirjoittaa sopimusta paikkaan X ja mennä joukkueeseen sillä olettamuksella, että pelipaikka on automaattisesti hänen. Hänen on tehtävä kovasti töitä ja näytettävä osaamisensa ja ansaittava roolinsa joukkueessa.
Tuosta haastattelusta yksitoista päivää myöhemmin TPS sitten julkistikin jo herran sopimuksen.
Tässä on saanut nyt parin viikon ajan tutustua hieman Ivarssonin historiaan enemmän ja lueskella herran aivoituksia ja näkemyksiä erinäisistä haastatteluista enkä nyt haluaisi vaikuttaa liian optimistiselta, mutta kyllähän Ivarsson vaikuttaa ihan hemmetin hyvältä haulta. Jotenkin en vain malta olla vertaamatta häntä Henrik Tallinderiin pelityylinsä vuoksi. Sellainen hieman "köyhän miehen" versio hänestä. Itseäni myös miellyttää Ivarssonin jatkuvasti esille nouseva työmoraalin korostuminen ja se, että hän todella palaa halusta kehittää itseään ja oikein mistään ei saa sellaista käsitystä, että tekisi päätöksensä vain rahan kiilto silmissä, vaikka tottakai jokaisen meidän on elettävä ja leipämme ansaittava.
On lisäksi tuntunut olevan erittäin pidetty joukkuekavereidensa ja valmennusjohdon keskuudessa ja antaa nimenomaan tekojensa puhua puolestaan.
TPS:n maalille on ollut viime vuosina ihan liian kiva tulla. Ivarsson, Bohm ja Bibic tuotiin tuomaan tähän muutosta ja uskon, että se muutos on tulossa. Tomi Kallion alussa esittämäni julkistaminen "Isännän tulemisesta" vaikuttaa kokoajan realistisemmalta ja Ivarsson jos kuka on kykenevä ottamaan sen Isännän ison roolin tuosta puolustuksesta. Vastuutahan hän janoaa ja sitä todennäköisesti tulee saamaan riittäviin - Loppu on hänestä itsestään kiinni. Jos kuitenkin lukuisat haastattelut eivät ole vain puiden huminaa tuulessa, on hän siihen valmis ja valmis tekemään töitä sen eteen.
Välkommen, Johan "Ivar" Ivarsson!