Oikeat vastaukset:
Tämän osan kysymykset näyttivät olevan jo kohtuullisen haastavat - ainakin osalle visailijoista. Valtaosa aiemmissa visan osissa menestyneistä pärjäsi näidenkin kysymysten parissa kohtuullisella taidolla - tieto on siis valttia. Sen sijaan muutaman visailijan kannattaa ehkäpä etsiytyä mitä pikimiten kirjaston historiaa käsittelevälle osastolle niin menestys tulevaisuudessa on taattu, ainakin Jatkoajan lukemattomissa historiaa käsittelevissä visoissa.
Mutta nyt niihin vastauksiin, epäilen teidän jo malttamattomina odottavan niitä.
1. Hastingsin taistelu käytiin vuonna 1066, taistelussa kaatuneen Harold’in seuraajaksi ehdittiin valita Edvard Tunnustajan pojanpoika Edgar, mutta tämä luopui vapaaehtoisesti kruunusta. Näin joulupäivänä 1066 Hastingsin taistelun voittaja Vilhelm (Vilhelm I Valloittaja) kruunattiin Lontoossa Englannin kuninkaaksi. Kysymys kuuluukin, milloin ja miten hän kuoli? (2 pistettä, täydet pisteet vain mikäli vuosi ja kuolintapa oikein).
Vilhelm I Valloittaja kuoli 1087 ratsastusonnettomuudessa ts. meni ja putosi hevosen selästä ja kuoli sitten vammoihinsa.
2. Kuka määritteli eräässä kuningatar Elisabetille lähettämässään selonteossa (n. 1592) meriherruuden vaikutuksesta kauppaan seuraavasti: “Joka vallitsee merta, vallitsee kauppaa; joka vallitsee maailmankauppaa, vallitsee maailman rikkauksia ja siis itse maailmaa”. (2 pistettä).
Tämän tuonaikaisen viisauden lausui amiraali Sir Walter Raleigh.
3. Lepanton taistelu (v. 1571) kuuluu huomattavimpiin soutulaivastoilla käytyihin meritaisteluihin, mutta keiden välillä kyseinen taistelu käytiin? (2 pistettä).
Tätä kysymystä arvostellessa otin hivenen löysemmän linjan, pisteitä tuli jo siitä, että osasi kertoa mitkä olivat merkittävimmät voimat ko. taistelussa. Lepantossa turkkilaisten (ottomaanien) laivasto sai vastaansa espanjalais-venetsialaisen laivaston johon liittyi aluksia myös paavilta sekä Maltan ritareilta.
4. 1500-luvun lopulla Morits (tai Moritz) Oranialainen muodosti 500 miehen vahvuisia puolirykmenttejä. Kerro minulle lyhyehkösti tällaisen puolirykmentin koostumuksesta ja taistelumuodostelmasta sekä toiminnasta taistelutilanteessa? (max. 5 pistettä).
Kuten varmasti moni osaa päätellä, viiden pisteen kysymyksessä parin sanan vastauksella ei montaakaan pistettä heru vaikka jäljillä oltaisikin. Kyseisten puolirykmenttien kokoonpano oli jotakuinkin seuraava, puolet miehistä oli ampujia ja toinen puoli keihäsmiehiä. Puolirykmentin miehet sijoittuivat muodostelmaan (linjaan) jossa keihäsmiehet olivat keskellä ja ampujat laidoilla, linjan syvyys oli usein kymmenen riviä. (Vaihtoehtoisesti käytettiin myös taktiikkaa jossa ampujat olivat edessä ja keihäsmiehet alkuun heidän takana, kunnes lähitaistelutilanteessa paikkoja vaihdettiin - keihäsmiehet eteen ja ampujat taakse suojaan).
Taistelutilanteessa ampujat saivat aikaan yhtämittaisen tulen kun rivi ammuttuaan siirtyi muodostelman taakse lataamaan ja uusi rivi pääsi näin ampuma-asemaan. Myös tässä muodostelmassa jossa ampujat olivat sivuilla, siirtyivät he keihäsmiehin taakse suojaan lähitaistelutilanteen koittaessa.
Kyseiset osastot olivat joustavia käyttää mutta ne vaativat suurta taitoa päällystöltä. Morits (Moritz) perustikin ensimmäiset vakinaiset upseerikoulut tuolla ajalla.
5. Tässä kysymyksessä etsimme vastinetta sanoille. Muinoin roomalaisten käyttämässä ns. manipulus-taisteluryhmityksessä oli 3 peräkkäistä, vierekkäin asetettujen manipulusten muodostamaa linjaa. Ensimmäisinä olivat “hastati” manipulukset, seuraavan linjan muodosti etulinjan aukkojen takana “principes” manipulukset ja näiden takana, kolmannen linjan muodostivat rintamaan syntyneitä aukkoja täyttävät ja hätätilassa selustaan kohdistuvaa hyökkäystä torjuvat “triarii” manipulukset. Siispä, kerro minulle mitä tarkoittavat “hastati”, “principes” ja “triarii”? (max. 3 pistettä).
Täydet pisteet saa hyvin yksiselitteisellä ja yksinkertaisella vastauksella. “Hastati” tarkoitti nuoria sotilaita, “principes” parhaita sotilaita ja “triarii” vanhimpia sotureita. mainittakoot vielä se, että “hastateilla” ja “principeillä” oli miekan ohella aseenaan keihäs (pilum), joka heitettiin vihollisen niskaan heidän tultua keihäänkantaman päähän.
6. Mitä kutsutaan puunilaissodiksi ja milloin niitä käytiin ? (max. 2 pistettä).
Puunilaissotina tunnettiin Rooman valtakunnan ja Khartagon väliset sodat, joita oli kaikkiaan kolme kappaletta. Ne ajoittuivat seuraavasti: 264-241 eaa., 218-201 eaa. ja 149-146 eaa.
7. Kuka merkittävä sotapäällikkö kyseessä? Hän oli Makedonian kuninkaan Filippos II’n ja Olympiaan poika. 13-vuotiaana hän sai opettajakseen Aristoteleen. Kuollessaan Babylonissa hän oli reilun 30 ikäinen. (2 pistettä).
Taisinpa tehdä tästä kysymyksestä aivan liian helpon, tai ainakin liian johdattelevan. Kas kun en vielä maininnut herran nimeä kysymyksen yhteydessä. Kysehän on Aleksanteri Suuresta.
8. Sotatietäjä-visan ensimmäisessä osassa esille nousi Salamin meritaistelu 480 eaa. Nyt kysynkin sitä kuka oli tämä ateenalainen sotapäällikkö nimeltään jonka onnistui houkutella Persian laivaston Salamiksen saaren ja Attikan niemen väliseen kapeaan salmeen? (2 pistettä).
Otin tämän kysymyksen mukaan osin sen tähden koska halusin nähdä kuinka moni on käynyt päivittämässä tietojaan ensimmäisen visan jälkeen. Themistoklesiahan kysymyksessä etsittiin.
9. Fredrik I Barbarosa eli Punaparta lähti joukkoineen vuonna 1189 jaa ristiretkelle vapauttaakseen Jerusalemin sulttaani Saladinin vallasta, mutta mikä olikaan Fredrik I Barbarosan kohtalo? (2 pistettä).
Vastaamalla, että “Hän kuoli” ei vielä päästä juhlimaan, vähintä mitä odotin mainittavan on kuolinsyy. “Punaparran” ollessa kyseessä kuolinsyy on hukkuminen, hän meni ja hukkui (lähteeni mukaan) Göksu jokeen nyk. etelä-Turkin alueella.
10. “Englanti odottaa, että jokainen mies täyttää velvollisuutensa”, oli amiraali Nelsonin viesti merimiehilleen hänen johtaessa laivastonsa kohti ranskalais-espanjalaista laivastoa kuuluisassa Trafalgarin meritaistelussa. Mutta mikä olikaan amiraali Nelsonin lippulaivan nimi? (1 piste).
Tämän kysymyksen vastauksia arvostellessa pieni nihilisti pääsi minussa irti - joten anteeksi vaan jos koette kokeneenne vääryyttä pisteidenjaossa. Oikea vastaus on HMS Victory.
Vielä jos hetken maltatte odottaa niin pääsette “Grandé Finalen” pariin. Pidetään peukkuja sen puolesta, että viestin lähettäminen onnistuu.
vlad#16