Mainos

Jatkoajan sotatietäjä-visa, osa 5.

  • 2 745
  • 38

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Re: Re: Re: Re: Jatkoajan sotatietäjä-visa, osa 5.

Viestin lähetti rapster
...mutta minähän en perkele luovuta! Sisulla tana!1 Silmien välliin!

Se taitaa olla sitten häviäjä, kun tarjoaa voittajalle pullon Togon Amiraali-olutta, mikäli molemmat on menossa Suomenlinnaan Jatkoaika-miittiin?


Juu. Tuleen ei saa jäädä makaamaan! Kautta Kollaan ja Raatteen!

Panos sopisi muuten erinomaisesti, mutta eipä kuulu tuo Viaporin visiitti suunnitelmiini. Joten vain kunniasta lienee kyse. Onko se sitten pienempi vai suurempi panos kuin pullollinen ohraista jääköön muiden mietittäväksi.
 

Erkenholt

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TUTO, AIK
Neljännen kierroksen pistehait olivat 24 ½ pisteellä pp33 ja Anton.

Edellisen kierroksen jälkeen kieltämättä arvelluttaa pistää uudet kysymykset esille. Meinaan, voi olla, että yhdelle jos toisellekin tulee hiki näihin vastauksia miettiessä.

1. Hastingsin taistelu käytiin vuonna 1066, taistelussa kaatuneen Harold’in seuraajaksi ehdittiin valita Edvard Tunnustajan pojanpoika Edgar, mutta tämä luopui vapaaehtoisesti kruunusta. Näin joulupäivänä 1066 Hastingsin taistelun voittaja Vilhelm (Vilhelm I Valloittaja) kruunattiin Lontoossa Englannin kuninkaaksi. Kysymys kuuluukin, milloin ja miten hän kuoli? (2 pistettä, täydet pisteet vain mikäli vuosi ja kuolintapa oikein).

Ohi.

2. Kuka määritteli eräässä kuningatar Elisabetille lähettämässään selonteossa (n. 1592) meriherruuden vaikutuksesta kauppaan seuraavasti: “Joka vallitsee merta, vallitsee kauppaa; joka vallitsee maailmankauppaa, vallitsee maailman rikkauksia ja siis itse maailmaa”. (2 pistettä).

Walter Raleigh.

3. Lepanton taistelu (v. 1571) kuuluu huomattavimpiin soutulaivastoilla käytyihin meritaisteluihin, mutta keiden välillä kyseinen taistelu käytiin? (2 pistettä).

Ohi.

4. 1500-luvun lopulla Morits (tai Moritz) Oranialainen muodosti 500 miehen vahvuisia puolirykmenttejä. Kerro minulle lyhyehkösti tällaisen puolirykmentin koostumuksesta ja taistelumuodostelmasta sekä toiminnasta taistelutilanteessa? (max. 5 pistettä).

Olisiko kyseessä ollt tercio, joka muodostui musketööreistä ja keihäsmiehistä (pikemen). Musketöörit ampuivat ja keihäsmiehet suojasivat lähirynnäköiltä.

5. Tässä kysymyksessä etsimme vastinetta sanoille. Muinoin roomalaisten käyttämässä ns. manipulus-taisteluryhmityksessä oli 3 peräkkäistä, vierekkäin asetettujen manipulusten muodostamaa linjaa. Ensimmäisinä olivat “hastati” manipulukset, seuraavan linjan muodosti etulinjan aukkojen takana “principes” manipulukset ja näiden takana, kolmannen linjan muodostivat rintamaan syntyneitä aukkoja täyttävät ja hätätilassa selustaan kohdistuvaa hyökkäystä torjuvat “triarii” manipulukset. Siispä, kerro minulle mitä tarkoittavat “hastati”, “principes” ja “triarii”? (max. 3 pistettä).

Ohi.

6. Mitä kutsutaan puunilaissodiksi ja milloin niitä käytiin ? (max. 2 pistettä).

Rooman ja Karthagon väliset sodat. Ajankohta noin 200 ekr.

7. Kuka merkittävä sotapäällikkö kyseessä? Hän oli Makedonian kuninkaan Filippos II’n ja Olympiaan poika. 13-vuotiaana hän sai opettajakseen Aristoteleen. Kuollessaan Babylonissa hän oli reilun 30 ikäinen. (2 pistettä).

Aleksanteri Suuri.

8. Sotatietäjä-visan ensimmäisessä osassa esille nousi Salamin meritaistelu 480 eaa. Nyt kysynkin sitä kuka oli tämä ateenalainen sotapäällikkö nimeltään jonka onnistui houkutella Persian laivaston Salamiksen saaren ja Attikan niemen väliseen kapeaan salmeen? (2 pistettä).

Perikles.

9. Fredrik I Barbarosa eli Punaparta lähti joukkoineen vuonna 1189 jaa ristiretkelle vapauttaakseen Jerusalemin sulttaani Saladinin vallasta, mutta mikä olikaan Fredrik I Barbarosan kohtalo? (2 pistettä).

Olisiko kuollut ruttoon.

Viimeiseksi hivenen helpompi kysymys visailijoille.

10. “Englanti odottaa, että jokainen mies täyttää velvollisuutensa”, oli amiraali Nelsonin viesti merimiehilleen hänen johtaessa laivastonsa kohti ranskalais-espanjalaista laivastoa kuuluisassa Trafalgarin meritaistelussa. Mutta mikä olikaan amiraali Nelsonin lippulaivan nimi? (1 piste).

Ohi.

Onnea!

vlad#16.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
No niin. NO NIIN! Historianopiskelija se tässä yrittää vastata. Nimenomaan yrittää. Mitähän helkkaria niissä kaikissa tenttikirjoissa on lukenut? Ja miten voi ihminen unohtaa puunilaissodat? Ihan oikeasti, hävettää... mutta koetetaan silti:

1. Pitää lähestyä logiikalla kun ei muista. Harold viittaa viikinkeihin. Valloittaja nimi on taas ansaittava. Vilhelm siis salamurhattiin valloitettujen toimesta. Salaliitto sopisi kuvioon, siis lähin mies olisi suorittaja. Historian julman ivallisen luonteen mukaisesti viikinkikirvettä päähän 1068, tekijä valtaa ahnehtiva ministeri.

2. Moni skotti piipahtaa mielessä, mutta mitäpä he olisivat pukahtaneet Elisabethille. Voi saamari, tämän kun pitäisi onnistua, mutta en muista.

3. Kenellä oli varaa sotalaivastoon. Espanja, Britannia, Hollanti, Hansa. Lepanto ei nimenä auta. Hollannilla ja Hansalla oli kiistaa Itämeren kalastusalueista, mutta olisiko kiista sentään kiihtynyt kuuluisaksi meritaisteluksi asti? Vastaan, Hansa vs. Hollanti.

4. En ala säveltää mahdollisten nolojen logiikkavirheiden pelossa.

5. Ei tuu mitään.

6. Mitä kutsutaan puunilaissodiksi ja milloin niitä käytiin ? En muista milloin olen hävennyt viimeksi näin paljon. STNA!

7. Aleksanteri Suuri.

8. Nyt iso mies melkein itkee häpeästä. Ohi.

9. Upposi hevosineen suohon. Haarniskahemmoa ei noin vaina hinata kuiville.


10. Tämä sen viimeistään todistaa. School is for losers.

Edit: eli editoitu on, mutta näkeehän tuon että ei tässä välissä ole Googlella käyty. Huoh...
 
Viimeksi muokattu:

super

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvissä kyttäysasemissa
Nyt menee överiksi!

1. Hastingsin taistelu käytiin vuonna 1066, taistelussa kaatuneen Harold’in seuraajaksi ehdittiin valita Edvard Tunnustajan pojanpoika Edgar, mutta tämä luopui vapaaehtoisesti kruunusta. Näin joulupäivänä 1066 Hastingsin taistelun voittaja Vilhelm (Vilhelm I Valloittaja) kruunattiin Lontoossa Englannin kuninkaaksi. Kysymys kuuluukin, milloin ja miten hän kuoli? (2 pistettä, täydet pisteet vain mikäli vuosi ja kuolintapa oikein).
- Joku tökkäsi miekalla sitä

2. Kuka määritteli eräässä kuningatar Elisabetille lähettämässään selonteossa (n. 1592) meriherruuden vaikutuksesta kauppaan seuraavasti: “Joka vallitsee merta, vallitsee kauppaa; joka vallitsee maailmankauppaa, vallitsee maailman rikkauksia ja siis itse maailmaa”. (2 pistettä). - Prinssi Charles

3. Lepanton taistelu (v. 1571) kuuluu huomattavimpiin soutulaivastoilla käytyihin meritaisteluihin, mutta keiden välillä kyseinen taistelu käytiin? (2 pistettä). - Turkki ja Epsanja

4. 1500-luvun lopulla Morits (tai Moritz) Oranialainen muodosti 500 miehen vahvuisia puolirykmenttejä. Kerro minulle lyhyehkösti tällaisen puolirykmentin koostumuksesta ja taistelumuodostelmasta sekä toiminnasta taistelutilanteessa? (max. 5 pistettä). - Käyttivät Raatteen tien taktiikkaa...

5. Tässä kysymyksessä etsimme vastinetta sanoille. Muinoin roomalaisten käyttämässä ns. manipulus-taisteluryhmityksessä oli 3 peräkkäistä, vierekkäin asetettujen manipulusten muodostamaa linjaa. Ensimmäisinä olivat “hastati” manipulukset, seuraavan linjan muodosti etulinjan aukkojen takana “principes” manipulukset ja näiden takana, kolmannen linjan muodostivat rintamaan syntyneitä aukkoja täyttävät ja hätätilassa selustaan kohdistuvaa hyökkäystä torjuvat “triarii” manipulukset. Siispä, kerro minulle mitä tarkoittavat “hastati”, “principes” ja “triarii”? (max. 3 pistettä). - “hastati” vois olla vaikka jousimies, “principes” olkoon vaikka lähitaistelija ja “triarii” huoltohenkilökunta.

6. Mitä kutsutaan puunilaissodiksi ja milloin niitä käytiin ? (max. 2 pistettä). - Niitähän käytiin hyvissä ajoin. Niistä ei koskaan myöhästytty! Ja ne käytiin vuonna 300EAA-200EAA

7. Kuka merkittävä sotapäällikkö kyseessä? Hän oli Makedonian kuninkaan Filippos II’n ja Olympiaan poika. 13-vuotiaana hän sai opettajakseen Aristoteleen. Kuollessaan Babylonissa hän oli reilun 30 ikäinen. (2 pistettä). - Aleksanteri Suuri

8. Sotatietäjä-visan ensimmäisessä osassa esille nousi Salamin meritaistelu 480 eaa. Nyt kysynkin sitä kuka oli tämä ateenalainen sotapäällikkö nimeltään jonka onnistui houkutella Persian laivaston Salamiksen saaren ja Attikan niemen väliseen kapeaan salmeen? (2 pistettä). - Pimpimpopolos

9. Fredrik I Barbarosa eli Punaparta lähti joukkoineen vuonna 1189 jaa ristiretkelle vapauttaakseen Jerusalemin sulttaani Saladinin vallasta, mutta mikä olikaan Fredrik I Barbarosan kohtalo? (2 pistettä). - Se kuoli

10. “Englanti odottaa, että jokainen mies täyttää velvollisuutensa”, oli amiraali Nelsonin viesti merimiehilleen hänen johtaessa laivastonsa kohti ranskalais-espanjalaista laivastoa kuuluisassa Trafalgarin meritaistelussa. Mutta mikä olikaan amiraali Nelsonin lippulaivan nimi? (1 piste). - The Victory

No niin!
 

jh1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampere Saints
1. 1066 Hirtettiin

2. Sir Francis Drake

3. Turkkilaiset ja kreikkalaiset

4. oliskos tämä se muodostelma missä on keihäsmiehet ovat suojaamassa musketöörejä.

5. hastati = etujoukko, principes = pääjoukko, triariis = reservi

6. Roomalaisten ja karthagon välienselvittelyjä noin 200 ekr - 147 jkr jolloin karthago tuhoutui

7. Aleksanteri suuri

8. Ohi

9. hukkui jokeen

10. HMS Victory
 

Lapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Maple Leafs, Kärpät NE Patriots, RoPS
1. Hastingsin taistelu käytiin vuonna 1066, taistelussa kaatuneen Harold’in seuraajaksi ehdittiin valita Edvard Tunnustajan pojanpoika Edgar, mutta tämä luopui vapaaehtoisesti kruunusta. Näin joulupäivänä 1066 Hastingsin taistelun voittaja Vilhelm (Vilhelm I Valloittaja) kruunattiin Lontoossa Englannin kuninkaaksi. Kysymys kuuluukin, milloin ja miten hän kuoli? (2 pistettä, täydet pisteet vain mikäli vuosi ja kuolintapa oikein).
V:Kuoli joskus 1000 luvun alussa. Nimestä päätellen kuoli taistelussa tai taistelun tiimellyksessä

2. Kuka määritteli eräässä kuningatar Elisabetille lähettämässään selonteossa (n. 1592) meriherruuden vaikutuksesta kauppaan seuraavasti: “Joka vallitsee merta, vallitsee kauppaa; joka vallitsee maailmankauppaa, vallitsee maailman rikkauksia ja siis itse maailmaa”. (2 pistettä).
Söör Francis Drake

3. Lepanton taistelu (v. 1571) kuuluu huomattavimpiin soutulaivastoilla käytyihin meritaisteluihin, mutta keiden välillä kyseinen taistelu käytiin? (2 pistettä).
Espanja - Ranska

4. 1500-luvun lopulla Morits (tai Moritz) Oranialainen muodosti 500 miehen vahvuisia puolirykmenttejä. Kerro minulle lyhyehkösti tällaisen puolirykmentin koostumuksesta ja taistelumuodostelmasta sekä toiminnasta taistelutilanteessa? (max. 5 pistettä).

5. Tässä kysymyksessä etsimme vastinetta sanoille. Muinoin roomalaisten käyttämässä ns. manipulus-taisteluryhmityksessä oli 3 peräkkäistä, vierekkäin asetettujen manipulusten muodostamaa linjaa. Ensimmäisinä olivat “hastati” manipulukset, seuraavan linjan muodosti etulinjan aukkojen takana “principes” manipulukset ja näiden takana, kolmannen linjan muodostivat rintamaan syntyneitä aukkoja täyttävät ja hätätilassa selustaan kohdistuvaa hyökkäystä torjuvat “triarii” manipulukset. Siispä, kerro minulle mitä tarkoittavat “hastati”, “principes” ja “triarii”? (max. 3 pistettä).
V:Hastati:Etulinja, suurin kilvin ja asein varustettu ns.nuolenkärki jolla puskettiin väkisin jostain läpi.
Principes:toisen aallon jalkaväki. Tarvittaessa auttaa Hastatia.
Triarii:Jousipyssymiehiä

6. Mitä kutsutaan puunilaissodiksi ja milloin niitä käytiin ? (max. 2 pistettä).Rooman ja Karthagon välillä käyty sota. vuosi oli.. hmm kirves ja varsi?

7. Kuka merkittävä sotapäällikkö kyseessä? Hän oli Makedonian kuninkaan Filippos II’n ja Olympiaan poika. 13-vuotiaana hän sai opettajakseen Aristoteleen. Kuollessaan Babylonissa hän oli reilun 30 ikäinen. (2 pistettä).
Alexander the Great (ei Mogilny :P)

8. Sotatietäjä-visan ensimmäisessä osassa esille nousi Salamin meritaistelu 480 eaa. Nyt kysynkin sitä kuka oli tämä ateenalainen sotapäällikkö nimeltään jonka onnistui houkutella Persian laivaston Salamiksen saaren ja Attikan niemen väliseen kapeaan salmeen? (2 pistettä). Keisari Nero

9. Fredrik I Barbarosa eli Punaparta lähti joukkoineen vuonna 1189 jaa ristiretkelle vapauttaakseen Jerusalemin sulttaani Saladinin vallasta, mutta mikä olikaan Fredrik I Barbarosan kohtalo? (2 pistettä).Kuoli Jerusalemin vankiloihin

Viimeiseksi hivenen helpompi kysymys visailijoille.

10. “Englanti odottaa, että jokainen mies täyttää velvollisuutensa”, oli amiraali Nelsonin viesti merimiehilleen hänen johtaessa laivastonsa kohti ranskalais-espanjalaista laivastoa kuuluisassa Trafalgarin meritaistelussa. Mutta mikä olikaan amiraali Nelsonin lippulaivan nimi? (1 piste). HMS Silja Line Cinderella
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Visailijoilla vuorkausi aikaa jäljellä ja sitten ruutuun iskeytyy kuusi kysymystä käsittävä viimeinen osa - Grandé Finale! Jonka jälkeen onkin edessä parhaiden "palkitseminen" avokätisesti.

vlad#16.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti vlad
Jonka jälkeen onkin edessä parhaiden "palkitseminen" avokätisesti.

Kuulostaa epäilyttävästi litsarilta. Onneksi minulla ei ole pelkoa "palkinnosta".
 

Anton

Jäsen
Vlad:
Visailijoilla vuorkausi aikaa jäljellä ja sitten ruutuun iskeytyy kuusi kysymystä käsittävä viimeinen osa - Grandé Finale! Jonka jälkeen onkin edessä parhaiden "palkitseminen" avokätisesti.

Ei kai syytä valittaa. Tuo avokäsi kuullostaa paljon paremmalta kuin nyrkki tai metallinen putkenpätkä?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Oikeat vastaukset:

Tämän osan kysymykset näyttivät olevan jo kohtuullisen haastavat - ainakin osalle visailijoista. Valtaosa aiemmissa visan osissa menestyneistä pärjäsi näidenkin kysymysten parissa kohtuullisella taidolla - tieto on siis valttia. Sen sijaan muutaman visailijan kannattaa ehkäpä etsiytyä mitä pikimiten kirjaston historiaa käsittelevälle osastolle niin menestys tulevaisuudessa on taattu, ainakin Jatkoajan lukemattomissa historiaa käsittelevissä visoissa.

Mutta nyt niihin vastauksiin, epäilen teidän jo malttamattomina odottavan niitä.

1. Hastingsin taistelu käytiin vuonna 1066, taistelussa kaatuneen Harold’in seuraajaksi ehdittiin valita Edvard Tunnustajan pojanpoika Edgar, mutta tämä luopui vapaaehtoisesti kruunusta. Näin joulupäivänä 1066 Hastingsin taistelun voittaja Vilhelm (Vilhelm I Valloittaja) kruunattiin Lontoossa Englannin kuninkaaksi. Kysymys kuuluukin, milloin ja miten hän kuoli? (2 pistettä, täydet pisteet vain mikäli vuosi ja kuolintapa oikein).

Vilhelm I Valloittaja kuoli 1087 ratsastusonnettomuudessa ts. meni ja putosi hevosen selästä ja kuoli sitten vammoihinsa.

2. Kuka määritteli eräässä kuningatar Elisabetille lähettämässään selonteossa (n. 1592) meriherruuden vaikutuksesta kauppaan seuraavasti: “Joka vallitsee merta, vallitsee kauppaa; joka vallitsee maailmankauppaa, vallitsee maailman rikkauksia ja siis itse maailmaa”. (2 pistettä).

Tämän tuonaikaisen viisauden lausui amiraali Sir Walter Raleigh.

3. Lepanton taistelu (v. 1571) kuuluu huomattavimpiin soutulaivastoilla käytyihin meritaisteluihin, mutta keiden välillä kyseinen taistelu käytiin? (2 pistettä).

Tätä kysymystä arvostellessa otin hivenen löysemmän linjan, pisteitä tuli jo siitä, että osasi kertoa mitkä olivat merkittävimmät voimat ko. taistelussa. Lepantossa turkkilaisten (ottomaanien) laivasto sai vastaansa espanjalais-venetsialaisen laivaston johon liittyi aluksia myös paavilta sekä Maltan ritareilta.

4. 1500-luvun lopulla Morits (tai Moritz) Oranialainen muodosti 500 miehen vahvuisia puolirykmenttejä. Kerro minulle lyhyehkösti tällaisen puolirykmentin koostumuksesta ja taistelumuodostelmasta sekä toiminnasta taistelutilanteessa? (max. 5 pistettä).

Kuten varmasti moni osaa päätellä, viiden pisteen kysymyksessä parin sanan vastauksella ei montaakaan pistettä heru vaikka jäljillä oltaisikin. Kyseisten puolirykmenttien kokoonpano oli jotakuinkin seuraava, puolet miehistä oli ampujia ja toinen puoli keihäsmiehiä. Puolirykmentin miehet sijoittuivat muodostelmaan (linjaan) jossa keihäsmiehet olivat keskellä ja ampujat laidoilla, linjan syvyys oli usein kymmenen riviä. (Vaihtoehtoisesti käytettiin myös taktiikkaa jossa ampujat olivat edessä ja keihäsmiehet alkuun heidän takana, kunnes lähitaistelutilanteessa paikkoja vaihdettiin - keihäsmiehet eteen ja ampujat taakse suojaan).

Taistelutilanteessa ampujat saivat aikaan yhtämittaisen tulen kun rivi ammuttuaan siirtyi muodostelman taakse lataamaan ja uusi rivi pääsi näin ampuma-asemaan. Myös tässä muodostelmassa jossa ampujat olivat sivuilla, siirtyivät he keihäsmiehin taakse suojaan lähitaistelutilanteen koittaessa.

Kyseiset osastot olivat joustavia käyttää mutta ne vaativat suurta taitoa päällystöltä. Morits (Moritz) perustikin ensimmäiset vakinaiset upseerikoulut tuolla ajalla.

5. Tässä kysymyksessä etsimme vastinetta sanoille. Muinoin roomalaisten käyttämässä ns. manipulus-taisteluryhmityksessä oli 3 peräkkäistä, vierekkäin asetettujen manipulusten muodostamaa linjaa. Ensimmäisinä olivat “hastati” manipulukset, seuraavan linjan muodosti etulinjan aukkojen takana “principes” manipulukset ja näiden takana, kolmannen linjan muodostivat rintamaan syntyneitä aukkoja täyttävät ja hätätilassa selustaan kohdistuvaa hyökkäystä torjuvat “triarii” manipulukset. Siispä, kerro minulle mitä tarkoittavat “hastati”, “principes” ja “triarii”? (max. 3 pistettä).

Täydet pisteet saa hyvin yksiselitteisellä ja yksinkertaisella vastauksella. “Hastati” tarkoitti nuoria sotilaita, “principes” parhaita sotilaita ja “triarii” vanhimpia sotureita. mainittakoot vielä se, että “hastateilla” ja “principeillä” oli miekan ohella aseenaan keihäs (pilum), joka heitettiin vihollisen niskaan heidän tultua keihäänkantaman päähän.

6. Mitä kutsutaan puunilaissodiksi ja milloin niitä käytiin ? (max. 2 pistettä).

Puunilaissotina tunnettiin Rooman valtakunnan ja Khartagon väliset sodat, joita oli kaikkiaan kolme kappaletta. Ne ajoittuivat seuraavasti: 264-241 eaa., 218-201 eaa. ja 149-146 eaa.

7. Kuka merkittävä sotapäällikkö kyseessä? Hän oli Makedonian kuninkaan Filippos II’n ja Olympiaan poika. 13-vuotiaana hän sai opettajakseen Aristoteleen. Kuollessaan Babylonissa hän oli reilun 30 ikäinen. (2 pistettä).

Taisinpa tehdä tästä kysymyksestä aivan liian helpon, tai ainakin liian johdattelevan. Kas kun en vielä maininnut herran nimeä kysymyksen yhteydessä. Kysehän on Aleksanteri Suuresta.

8. Sotatietäjä-visan ensimmäisessä osassa esille nousi Salamin meritaistelu 480 eaa. Nyt kysynkin sitä kuka oli tämä ateenalainen sotapäällikkö nimeltään jonka onnistui houkutella Persian laivaston Salamiksen saaren ja Attikan niemen väliseen kapeaan salmeen? (2 pistettä).

Otin tämän kysymyksen mukaan osin sen tähden koska halusin nähdä kuinka moni on käynyt päivittämässä tietojaan ensimmäisen visan jälkeen. Themistoklesiahan kysymyksessä etsittiin.

9. Fredrik I Barbarosa eli Punaparta lähti joukkoineen vuonna 1189 jaa ristiretkelle vapauttaakseen Jerusalemin sulttaani Saladinin vallasta, mutta mikä olikaan Fredrik I Barbarosan kohtalo? (2 pistettä).

Vastaamalla, että “Hän kuoli” ei vielä päästä juhlimaan, vähintä mitä odotin mainittavan on kuolinsyy. “Punaparran” ollessa kyseessä kuolinsyy on hukkuminen, hän meni ja hukkui (lähteeni mukaan) Göksu jokeen nyk. etelä-Turkin alueella.

10. “Englanti odottaa, että jokainen mies täyttää velvollisuutensa”, oli amiraali Nelsonin viesti merimiehilleen hänen johtaessa laivastonsa kohti ranskalais-espanjalaista laivastoa kuuluisassa Trafalgarin meritaistelussa. Mutta mikä olikaan amiraali Nelsonin lippulaivan nimi? (1 piste).

Tämän kysymyksen vastauksia arvostellessa pieni nihilisti pääsi minussa irti - joten anteeksi vaan jos koette kokeneenne vääryyttä pisteidenjaossa. Oikea vastaus on HMS Victory.


Vielä jos hetken maltatte odottaa niin pääsette “Grandé Finalen” pariin. Pidetään peukkuja sen puolesta, että viestin lähettäminen onnistuu.

vlad#16
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Re: Re: Jatkoajan sotatietäjä-visa, osa 5.

Viestin lähetti TaoTao
-Vuonna 1981 Ville ratsastusretkellään tipahti ja jäi ratsunsa murjomaksi...

En tiedä mistä tuonkin keksein, mut vuosiluvun kans olis voinu olla hieman tarkempi..
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti TaoTao
En tiedä mistä tuonkin keksein, mut vuosiluvun kans olis voinu olla hieman tarkempi..

Minä kun luulin, että kyse oli varmasta tiedosta mutta samalla pienestä inhimillisestä erheestä vuosiluvun kanssa. Aika hyvä arvaus täytyy sanoa.

vlad#16.
 

Anton

Jäsen
1. Hastingsin taistelu käytiin vuonna 1066, taistelussa kaatuneen Harold’in seuraajaksi ehdittiin valita Edvard Tunnustajan pojanpoika Edgar, mutta tämä luopui vapaaehtoisesti kruunusta. Näin joulupäivänä 1066 Hastingsin taistelun voittaja Vilhelm (Vilhelm I Valloittaja) kruunattiin Lontoossa Englannin kuninkaaksi. Kysymys kuuluukin, milloin ja miten hän kuoli? (2 pistettä, täydet pisteet vain mikäli vuosi ja kuolintapa oikein).

Vilhelm I Valloittaja kuoli 1087 ratsastusonnettomuudessa ts. meni ja putosi hevosen selästä ja kuoli sitten vammoihinsa.


Ja jälleen purnauksen tai täsmennyksen paikka:
Hastingsin taistelun tiimellyksessä Vilhelmin ratsu pillastui ja ratsastaja paukautti vatsansa satulanuppiin, joka siihen aikaan oli kohtalaisen iso metallinen mötikkä. Vilhelmin napa sai siitä vaurioita, jotka eivät koskaan parantuneet, vaan hän oksenteli verta loppuelämänsä. Varsinainen kuolema tapahtui parikymmentä vuotta myöhemmin ylensyönnin seurauksena, kun suolisto -parka ei enää kestänyt.
Itse hautajaiset tai oikeastaan niiden valmistelut olivat täydellinen farssi. Vilhelm piti haudata kivisessä sargofagissa, mutta hänpäs ei mahtunutkaan enää siihen. Kaveri yritettiin survoa väkisin arkkuunsa, mutta seurauksena oli, että hänen keskiruumiinsa roiskahti ympäri kirkon lattiaa. Seuraava päätös oli siirtää loppuruumis ulos kirkonmaille, joissa "luonto" korjaa pois ylimääräisen osan corpuksesta. Vuosia myöhemmin tapahtuneessa siunaustilaisuudessa haudattiinkin vain Vilhelmin luut.

Varmistin asian ainejärjestön (historia) kavereiltani...

Kuoleman aiheutti siis ratsastusonnettomuus, mutta kuolema ei ollut välitön. Yhtä hyvin voisi sanoa, että Vilhelm kuoli taistelutilanteessa, koska alkuperäinen kolhu tuli Hastingsin taistelussa? Miten vain sanoja haluaakin pyörittää?

Mutta sinä tuomitset ja annat pisteet...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Anton

Kuoleman aiheutti siis ratsastusonnettomuus, mutta kuolema ei ollut välitön. Yhtä hyvin voisi sanoa, että Vilhelm kuoli taistelutilanteessa, koska alkuperäinen kolhu tuli Hastingsin taistelussa? Miten vain sanoja haluaakin pyörittää?

Mutta sinä tuomitset ja annat pisteet...

Lukiessani vastaustasi minua itseäni rupesi epäilyttämään oman lähteeni paikkansapitävyys, tai pitihän se tavallaan paikkansa mutta siinä käsiteltiin asiaa aivan liian ylimalkaisesti. Suora lainaus lähteestä "Vilhelm I Valloittaja pani alulle kehityksen, joka johti brittiläisen imperiumin syntymiseen. Hän kuoli vuonna 1087 pudottuaan hevosen selästä" - lähteenä käytin Tieteen Kuvalehden extra-osaa.

No, enpä kuitenkaan luovuttanut näin helpolla vaan etsin käsiini tietosanakirjan jossa kerrottiin Vilhelmin vaiheista mutta sielläkään ei mainittu tarkkaa kuolinsyytä, vuosi kyllä ilmeni. Joten oletin kertomuksesi olleen osan jotain periytyvää legendaa Vilhelmin vaiheista. Tässä tapauksessa taidan luottaa sanaasi ja poikkeuksellisesti tarkistaa pisteitäsi oikeaan suuntaan. Muilta visailijoilta, joille annoin pisteitä, en kuitenkaan ryhdy poistamaan niitä, joten tämä tuomio ei käänny kenenkään tappioksi.

vlad#16.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös