Valtiontalouden velkaantuminen ja tulevien sukupolvien taakat on kerrassaan mainiota populismia itsessään, kun oikeasti reivattavat asiat on muut ja muualla. Velka on toki olemassa, mutta ihan muut asiat määrää sen, kituuko jälkipolvemme vai pärjäävätkö hyvin. Noudatetulla talousopilla tulos on vääjäämättä ensinmainittu, vaikka se velka pennilleen maksettaisiinkin. Mitä ei tulla koskaan tekemään, eikä edes yritetä oikeassa elämässä. Valtio ja kotitalous on edelleen kaksi täysin eri asiaa, toisen järkevä on toisen järjetön.
Kyllä huomaa, että raha ei sinun ajattelussasi ole keskiössä, kuten aiemmin annoit myös ymmärtää. On tietysti ihan reilua tunnustaa - vaikkakin tahattomasti - ettet ymmärrä taloudesta ja raha-asioista paljoakaan, mutta samalla voisit jättää näistä asioista kommentoimisen niille, joilla on edes jonkinlainen käsitys Suomen taloudellisesta tilasta ja talousnäkymistä.
Toisaalta, eduskunnassa toimii ihan kokonainen puoluekin, peräti tusinan edustajan suuruinen hörhöryhmä, jonka käsitykset taloustilanteesta ovat nekin iloisesti irrallaan todellisuudesta. Siinä porukassa tunnetaan talouteen liittyvissä kysymyksissä kaksi pääkonstia Suomen luotsaamiseksi tästä eteenpäin. Ensimmäinen on verojen korottaminen ja progression voimistaminen. Toinen on niin sanottu elvyttäminen ottamalla surutta lisää velkaa, myös syömävelkaa. En kerro suoraan mikä puolue on kyseessä, mutta annan vihjeeksi, että vaalitappion ja pienenevien puoluetukien takia kyseinen revohka joutuu nyt toteuttamaan taloudellisia sopeuttamistoimia. Suomeksi sanottuna puolue joutuu laittamaan jokusen työntekijän kilometritehtaalle. Puolue ei siis omien oppiensa mukaan kerää korotettuja jäsenmaksuja eikä ota lisävelkaa, eli se ei harjoita elvytyspolitiikkaa.
Suositus taloudesta kiinnostuneille: Kaivakaa esille TEM:n Leuka-Virtasen haastattelu Areenasta, tuli ulos Ylen Puheelta siinä joskus kuuden jälkeen tänä iltana. En tiedä oliko uusinta, luultavasti oli. Virtanen puhui paljon asiaa politiikasta ja puolueiden päättäjien kanssa tekemästään yhteistyöstä, samoin kuin taloustilanteesta ja siitä, millä vakavuudella tulevan hallituksen on syytä lähteä korjaamaan nykytilaa. En laita tähän spoilereita, kannattaa kuunnella itse mitä Virtasella on mielessä. Sen voin kuitenkin paljastaa, että Virtasen painotukset ovat "hivenen" erilaiset kuin JypFabulla.
Jatkoajasta poliittisena foorumina sen verran, että keskustelun ajoittainen vilkkaus ja kohtalainen osallistujien määrä ovat täällä plussia. Tunteiden palo ja vakaumuksen rintaköhinä ovat nekin myönteisiä puolia, ainakin silloin kun tolkku ei jää ihan kokonaan näiden jalkoihin. Analyyttisyyttä ja kykyä tarkastella ilmiöitä eri puolilta voisi olla enemmänkin, myös omalla kohdallani, vaikka en usko tässä kohden olevani mikään varoittava esimerkkikään. On kuitenkin välttämättä lisättävä, että monien yleismedioiden keskustelupalstat ovat tässä suhteessa aivan kammottavaa luettavaa. Jatkoajan politiikka-aiheinen kirjoittelu on kaikki hutit ja jankkauksetkin huomioiden varsin hyvää tasoa. Jokin Uuden Suomen politiikkakeskustelu on isohkon huuhaa-prosentin ja perustelemattoman heittelyn takia aika tympeää, puhumattakaan HS:n keskusteluista. Iltapäivälehtien kommenttiosiot voi suunnilleen jättää väliin lukukelvottomina.