Ensinnä: evoluutio ilmiönä kattaa paljon laajemman alueen kuin nyt käsiteltävänä oleva eliöiden evoluutio. Mikä tahansa itseään kopioiva (eli lisääntyvä) järjestelmä sisältää evoluutiota - rakennukset, autot, kieli, kulttuuri. Evoluutio ei ole voima eikä lisääntyminen sitä aiheuta siinä mielessä, että se syntyisi jostain, vaan se liittyy kiinteänä osana näiden järjestelmien muodostaminen *populaatioiden* *käyttäytymiseen*.
Q: "Rakennukset ovat evoluution alaisia, vai?"
A: Niiden geenistö syntyy ihmisen rakennusteknisestä osaamisesta. Kun keksitään jokin uusi innovaatio, joka on jossain määrin hyödyllinen rakennuksille, se leviää pikkuhiljaa populaatioon (ts. uudet rakennukset rakennetaan sillä parannuksella, vanhoja puretaan samalla alta pois). Jonnekin aina jää vanhoja rakennuksia (paitsi Ouluun, jossa ne poltetaan ;-), mutta aikojen saatossa nekin yleensä katoavat.
Samalla tavalla kieli muovautuu (se "lisääntyy" sillä, kun vanhemmat opettavat sitä lapsilleen): Jokainen varmasti tietää, että suomalais-ugrilaiset kielet ovat samaa kantaa, mutta kaikki ovat "lajiutuneet" niin, ettei toisen puhetta välttämättä enää ymmärrä. Ovatko kaikki kielet samasta kannasta lähtöisin?
---
Sitten muutamia asioita ketjussa olleesta eliöiden evoluutiosta:
Matwee: "Siis on löydetty sulkia omaava dino fossiili.."
Jeps ja kuten ehkä tiedät, dinosaurukset olivat rakenteeltaan lähempänä lintuja kuin nykyisiä liskoja. Nykyiset liskot eivät ole minkään linnun esimuotoja, vaan dinosauruksista toiseen suuntaan kehittyneitä muotoja.
Matwee: "Hmm. Siis meillä on suomuinen lisko ja sulkainen lisko. Missä on sen välimuoto? Eivät varmaankaan sulat kehity yhdessä yössä."
Suomujen itsensä kehitys on eriytynyt dinosauruksissa jo kauan ennen sulkien kehittymistä (isoja, pieniä, pehmeitä, kovia, ...) - lisäksi suomut ovat lähempänä sulkia kuin esim. karvat tai iho. Ei siis yhdessä yössä, mutta eriytyminen on lopulta tapahtunut (evoluution aikaskaalassa) nopeasti.
Matwee: "Mitäs vaaditaan että liskosta kehittyy lintu, "
[...]
Aika pirunmoinen määrä vaadittaisiin siis positiivisia mutaatioita."
Jo dinosaurukset lisääntyivät suvullisesti, joten mutaatiot eivät eriytymisessä näyttele merkittävää roolia. Suvullinen lisääntyminen tehostaa merkittävästi eliölajin mukautumiskykyä.
Matwee: "Miksi yleensäkään lisko olisi halunnut oppia lentämään? Eikö näille muutoksille kuitenkin usein ole alkuunpanijana jokin olosuhteitten muutos, joka suosii tietynlaista eliötä? Kenties lisko on lähtenyt hakemaan uutta elintilaa puitten oksilta, siinä voisi olla syy.."
Nimenomaan näin se käsitetään tapahtuneeksi - ensimmäiset puissa kiipeilleet sulalliset dinot eivät tietenkään lentäneet, mutta voit varmasti kuvitella, mikä hyöty on siitä, että pystyy liitämään puusta toiseen tarvitsematta antautua vaaraan maan pinnalla.
Matwee: "Onko se sitten vain ajan kysymys että löydämme välimuotoja?"
Niin, riippuu vähän siitä, mitä välimuotoja tarkoitat. Kuvittele joukkoa eläimiä - kun olosuhteita muutetaan, alkaa välittömästi karsiutuminen ja olosuhteisiin paremmin soveltuvien muotojen lisääntyminen. Miksikö? Koska olosuhteisiin huonosti sopeutuneet kuolevat nopeasti pois. Tämä vaihe etenee nopeasti samoin kuin se, jos tämä muuttunut eliölaji kykenee levittäytymään uusille alueille - niinpä näistä "pikkumuutoksista" tuskin löydetään koko "ketjua", koska olisi erittäin epätodennäköistä, että jokaisesta sukupolvesta olisi yksi yksilö fossiloitunut. Sen sijaan voimme kyllä löytää paikan, jossa muuntuminen on tapahtunut (vrt. ihmisen alkukoti on sijoitettu Afrikkaan), samoin kuin voimme nähdä fossiileissa jonkin muodon levittäytymisen.
On vaikeaa, jollei mahdotonta löytää "kokonaista" muunnosketjua edes Galapagos-saarilla tapahtuneesta eläinten eriytymisestä, vaikkei siitä ole edes kovin kauaa aikaa. Tästä syystä lopullinen todistaminen täytyy suorittaa laboratoriokokeilla (ja silloinkin nopeasti suvullisesti lisääntyvällä lajilla).
---
Varjo: "Täytyy ottaa näet huomioon se että 100 miljoonaa vuotta on todella pitkä aika, siis todella pitkä. 100 miljoonaa vuotta on n. 5 miljoonaa kertaa pidempi aika kuin ihmiselämä. Tässä ajassa pienistä muutoksista kehittyy helposti suurikin lopputulos."
Olet oikeassa, että isot muutokset tapahtuvat hitaasti, mutta yleensä nämä muutokset ovat vain piilevänä populaatiossa pitkän aikaa. Olosuhteiden muuttuessa muutos etenee nopeasti.
---
Matwee: "Siitä muinaissuomalaisesta sen verran että pitäis löytää semmonen tyyppi joka olis muumioitunut jonnekin sopivaan paikkaan."
Mielestäni ei tarvitse. Jo luusto paljastaisi muinaissuomalaisen rakenteen lähelle nykyajan ihmistä, jolloin on melko varmaa, että myös DNA on lähelle samanlaista --> on melko varmaa, että sillä oli korvat. Tämän jälkeen voidaan vielä etsiä epäsuoria todisteita, esim. jos olisivat vaikka rei'ittäneet korvia --> kuolleiden ihmisten kallon aukkojen läheltä voisi löytyä korvakoruja.
---
Evoluutiosimulaattori löytyy tästä linkistä (samoin kuin sen mukana oleva haaste tehdä simulaatio Jumalan vaikutuksesta populaatioon):
http://www.jatkoaika.com/keskustelu/showthread.php?s=&threadid=9518&perpage=25&pagenumber=6