Nyt sitten puhutaankin jo kahdesta ihan eri asiasta eli puhutaanko tässä siis oman kaupungin pelaajista vai junnu-akatemioista?
Voidaan puhua molemmista. Eikös nämä lapsikaappaukset ole nykyään kiellettyjä (ainakin Euroopassa) ja siten akatemiaan haalitut pelaajat ovat nykyään jo siinä iässä että lahjakkuus näkyy selkeämmin? Oman kaupungin junnut ovat aina seurannassa.
Sinänsä tuo Leo Messin tarina on huikea että 13-vuotiaana skoutattiin ja Barca maksoi perheen puolesta kasvupillerit. Toisaalta, kuinka monta "Messiä" skoutattiin samaan aikaan, saman ikäisenä, ja joista ei koskaan tullut "mitään".
Ei kai niihin akatemioihin oteta satoja tai tuhansia pelaajia joista siivilöidää huiput? Palaan tähän viestin lopussa.*
Kaikki suurseurojen akatemiat haalii nykyään pelaajia ympäri maailmaa, se nyt jos joku on nimenomaan nykypäivää.
Tämä on totta. Pointti on: Mikä on osumaprosentti? Kuinka moni suurseuran akatemian kasvatti raivaa tiensä kyseisen suurseuran avauskokoonpanoon? Yksi vai kaksi pelaajaa / 10 vuotta?
Pointti oli se että nykyään kannattaa yrittää etsiä ne lupaavat pelaajat ajoissa, koska parin vuoden päästä sama 18-19 v pelaaja maksaa helposti sen 100 miljoonaa ja minusta tuollaiseen toimintaan kannattaa panostaa.
Ja miten se sitten onnistuu löytää ne talentit ja kasvattaa niistä eurooppalaisen huippujengin avauksen pelaaja? Itse asiassa vastasit kysymykseeni jo tässä omassa lauseessasi:
Cityn tyylii on sitten päinvastainen että vaikka haalii parhaita junnuja niin sitten päästä ne pois, koska eivät saa peliaikaa. Se on toki mahdollista että Diaz ja Sancho vielä joskus Cityyn palaavat.
Tajuatko?
*) Oikeastaan on hyvä että tätä keskustelua käydään nimenomaan jääkiekkoaiheisella palstalla.
Maailmassa on karkeasti 500 miljoonaa junnuikäistä / lasta (15-19v. /sis. molemmat sukupuolet) urheilun harrastajaa. Näistä on osa sellaisia jotka omistavat luistimet, mailan, kiekon ja joilla on jäätä luistimien alla. Sitten on hieman isompi porukka jotka omistavat pallon. Se (pallo) voi olla Pakistanissa lapsityöläisen valmistama tai sitten itse tehty jostain rätistä tai romusta. Mutta pallo se on.
Nyt sitten seuraa teoriaosuus. Kuinka tehokkaasti ammattiurheilijaorganisaatio pystyy kartoittamaan lahjakkuuksia näistä ryhmistä:
a) omistavat luistimet, mailan, kiekon ja joilla on jäätä luistimien alla
b) omistavat pallon. (vaikka vain itse valmistettu)
Ja nyt sitten tarkkana. Pointti tulee tässä: On aivan varma että että tuosta pallon omistavasta porukasta on aika helvetin vaikea haravoida kaikki huippupelaajiksi kehittyvät lahjakkuudet. On aivan utopiaa rakentaa joukkue minkään oman akatemian varaan. Ja siis nimenomaan niin että yksi organisaato osaa hankkia jo akatemiaikäisenä kaikki tarvitsemansa maalinsylkijät, taitavat keskikenttämiehet, nopeat laitalinkit -ja pakit sekä kovaluiset topparit.
Luistimen, mailan ja kiekon (myös jäätä alla) omistavista on jo aika helvetin paljon helpompaa seuloa niitä tulevia huippu-ukkoja. Tälläkin palstalla seurataan aktiivisesti draft-listoja ja veikkaillaan vuoronumeroita. Ja nämä ovat siis 18-vuotiaita joista jo hyvin näkee mitä on tulossa. Entäpäs se favelassa asuva brasialainen Santosin rannalla rättipalloa potkiva 15-vuotias käkkärätukka? Kuka skouttaa? Manchester United vai City?
Summa summarum: Pointtini on siis se että ylle kirjoittamani parametreillä "omaan kasvatustyöhön perustuva metodi" ei johda Euroopan huipulle. Se ei ole mahdollista. Ne omien kasvattien (0-2) lisäksi tarvittavat huippupelaajat on pakko ostaa isolla rahalla.
Oma suosikkijoukkueeni Bilbao pärjäilee kun pyörittää isoa junnuorganisaatiota ja välillä käy naapurissa (Real Sociedad, Osasuna, Eibar, Alavés jne.
) ryöväämässä pelaajia sillä seurauksella että perässä seuraa virallinen kirje jossa katkaistaan kaikki yhteydet seuraan. Joskus 80-luvulla tuolla pystyi vielä pärjäämään ja voittamaan La Ligan. Enää ei ole mahdollista tai sitten vaatii ihmeen á la Leicester.
P.S.
Vaikka Pep, Puyol, Xavi ja Iniesta olivatkin omia kasvatteja, siinä on vasta neljä pelaajaa ja jalkapallojoukkueessa on kerralla 11 pelaajaa kentällä. Keitä ne seitsemän muuta olivat? Ja vaihtomiehet päälle. Barca on huikea poikkeus kun heillä oli jopa neljä (+ Messi jos haluaa laskea) omaa kasvattia samaan aikaan avauskoonpanossa.
Montako oli keväällä Tottenhamilla tai Liverpoolilla? (CL 2019 finalistit). Kysymys ei ole retorinen. En vain jaksa itse tarkistaa.