Jalkapallon EM 2024: Portugali

  • 2 060
  • 4

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Suureen pettymykseen päättyneiden MM-kisojen jälkeen Portugalia vuodesta 2014 valmentanut Fernando Santos sai lähteä, ja tilalle palkattiin Belgian monivuotinen päävalmentaja Robert Martinez. Martinezin alku on ollut varsin vahva. Portugali on hävinnyt vain kertaalleen ystävyysottelussa Slovenialle ja voittanut kaikki muut pelinsä. Karsinnoissa Portugali teki toisiksi eniten maaleja per ottelu, ja päästi vähiten. Toki vastustajien tasokaan ei korkein ollut, mutta vaikuttava suoritus yhtä kaikki.

Martinez on aktivoittanut Portugalin prässipeliä, ja vaikka mistään gegenpressistä ei puhutakaan, on ero Santosin aikaan selkeä. Taktiselta ajattelultaan Martinez on varsin joustava, mikä näkyy myös Portugalin pelaamisessa. Pelikirjassa korostuu erityisesti puolustavan keskikenttäpelaajan rooli, ja Fulhamin keskikenttäpelaaja Joao Palhinhan merkitys onkin joukkueen menestykselle suuri. Portugali pelaa samassa lohkossa Tšekin, Turkin ja Georgian kanssa. Kokoonpano kisoihin on seuraavanlainen:



 

L. Öysä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valioliiga
Portugalin joukkueessa on itselleni yksi iso ongelma, jota lukuunottamatta joukkue vaikuttaa hyvinkin sympaattiselta ja voisin jopa tuon bandwagoniin hypätä. No, ehkä sitten jo ensi kisoissa.

Jännä kyllä nähdä, miten Rolle nämä kisat metaalipuolella suorittaa. Mahdollisuudet varmaan on olla kaikkea maalikuninkaasta oman joukkueen suohon upottajaan.
 

Buster

Jäsen
Portugalin karsintalohko oli todella, todella helppo. Klaarasivat sen toki ihan tyylikkäästi voittamalla kaikki pelit ja Ronaldokin oli karsintojen toiseksi paras maalintekijä Lukakun jälkeen. Martinez toi raikkaan tuulahdukseen painaen Santosin nihilistisen puolustuspallon muistoja unholaan ja muutenkin nähtiin monenlaisia eri puolia sekä kokeiluja.

Portugali on yksi suosikkeja menestymään kisoissa ja alkulohkokaan ei ole järin hankala. Mutta silti ei voi välttyä ajattelemasta, että jos Portugalilla tulee kisoissa vastoinkäymisiä, tai muuten vaan lähtee nihkeästi pyörimään, niin pysyykö tuo joukkue yhtenäisenä? Vai hajoaako se samantien käsiin hienon (mutta hauraan) vaasin tapaan. Tämä kysymys olisi kysymisen arvoinen myös ilman Ronaldon mukanaoloa.

Ihan hienoa katsojana, ettei Ronaldo lopettanut maajoukkueuraansa MM-kisojen mahalaskuun. Toki osaakokaan se lopettaa. Santos ei häntä sen MM-kisoissa järjestetyn show'n jälkeen enää varmastikaan olisi maajoukkueeseensa valinnut, eivätkä portugalilaiset olisi Ronaldon tiputtamista maajoukkueesta isommin varmastikaan vastustaneet.

Mutta uudeksi koutsiksi tullut Roberto Martinez näki Rollen vielä käyttökelpoisena palasena koneistoonsa. Ja se rooli Ronaldolla pitäisikin olla, eli osa joukkuetta. Välillä avauksessa, välillä penkillä. Mutta päätellen siitä, että karsinnoissa ainoa muuttumaton asia Portugalin pelissä oli pitkälti Ronaldon paikka avauksessa, niin tuskin hän nyt penkille on tippumassa ainakaan kisojen alussa. Jossain kohtaa kisoissa kuitenkin pelin tempo ja ikänumerot väkisinkin iskevät taas vasten kasvoja.

Ehkä se helpottaa Rollen egoa, ettei enää tarvitse kantaa maajoukkuetta selässään, eikä yksilöllisesti kukaan häneltä mitään urotekoja enää odota. Toivottavasti ei hän itsekään. Bruno Fernandes on talismaani. Jos joukkue pelaa hyvin, niin Ronaldokin pelannee jokseenkin hyvin. Liikkuu pallottomana boksin läheisyydessä laittamassa palloa pussiin tarjoilun pelatessa ja tarjoaa erikoistilanteissa pääpeliuhkaa. Portugali pelannut välillä kahdellakin kärjellä ja Ramos ihan hyvä ollut täydentämään siinä vieressä.

Toki Rolle ei ole pääsemässä kenestäkään kuljettamalla tai juoksemalla ohi, selkä maalia päin pelaaminen parhaimmillaan keskinkertaista ja hamuaa edelleen liikaa palloa. Ja kun katsotaan ihan maajoukkuepeleissäkin, että millaisia nippuja vastaan niitä maaleja on tullut, niin ei se ainakaan luottamusta kasvata. Vaikka hyökkääjän itseluottamukselle maali kuin maali.

PSG:ssä vähän sivuraiteille joutunut, edelleen keskeneräinen, Goncalo Ramos voisi olla parempi aloittava pelaaja. Tai varmasti olisikin kokonaisuutena, kun nyt loppukaudesta vielä osoitti hyvää ihan formiakin. Mutta onhan se nyt kuitenkin ihan luksusta omata tuollainen Ronaldon meriitit ja uran omaava kylmäverinen pelaaja joukkueessa. Pelkästään jo sillä kuinka paljon hän vie painetta pois muilta. Hitot jostain bellinghameista ja muista, Ronaldo on Ronaldo ja vetää puoleensa eri tason huomiota. Riskit toki ovat ilmiselvät, ei tarvitse katsoa viime MM-kisoja pidemmälle. Martinezkin viimeksi epäonnistui Belgian egojen tyynnyttelyssä.

Figon ajoista asti Portugali on aina arvokisoissa ollut meikäläisen seurannan alla. Vähän kuitenkin kutittelee, että tulee belgiamainen kohtalo. Laadusta huolimatta leveyttä ei välttämättä ole samalla lailla kuin Ranskalla tai Englannilla, alakerrassa valo paistaa aavistuksen läpi. Minkä lisäksi tosiaan kova keskushyökkääjä puuttuu. Voisivathan he toki Jotaa siinä peluuttaa ja Ramos sitten edelleen toisi niitä jalkoja penkiltä. Vain yksi ongelma.

Hienoa tulee olemaan seurata ja toivottavasti menevät pitkälle.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Mulla oli mennyt ihan ohi, että Portugali pelaa valmistavan maaottelun tänään Suomea vastaan. YLE näyttää matsin.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Portugalilta ihan hyvä kenraali Irlantia vastaan, ja joukkue paransi kahden hieman heikomman ottelun jälkeen, vaikka ei Irlanti toki Kroatian tai välttämättä Sloveniankaan veroinen vastustaja tällä hetkellä olekaan. Katsoin ottelusta jonkun 60 min, ja keskeisimpänä elementtinä mieleen jäi maltti pelinrakenteluvaiheessa. Portugali pyrki säilyttämään pallonhallinnan ja pyrki mielestäni hyvin hyödyntämään Costaa tässä. Irlanti antoi välillä kovaakin prässiä, mutta Portugalin alakerta malttoi jatkaa lyhytsyöttöpeliään, ja onnistui hyvällä prosentilla prässin purkamisessa, minkä seurauksena ylemmäksi kenttää syntyi hyvin tiloja edetä.

Irlannin hallitessa pelivälinettä pidempiä jaksoja ei Portugali aina tuntunut olevan mukavuusalueellaan, varsinkaan puolustusalueella, ja joku toinen joukkue olisi saattanut tästä rokottaakin. Toki alakerran kiistaton johtaja Dias ei pelannut ottelussa, ja muutoin puolustuspelaaminen on ollut Martinezin alaisuudessa laadukasta, joten tästä ei voi kovin yleistäviä johtopäätöksiä tehdä.

Yksittäisistä pelaajista on nostettava esiin Fernandes, joka taisi jakaa yhteensä kuusi avainsyöttöä, sekä kahdesti maalannut Ronaldo. Leao oli alussa hyvä, mutta ehkä hieman hävisi kuvasta ottelun edetessä. Felix vaikutti sopivan hyvin paikalleen Ronaldon ja Leaon alapuolelle. Saa nähdä, mikä on muodostelma Tšekkiä vastaan. Enimmäkseen Martinez on suosinut muotoa 4–3–3.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös