Sori, mutta sulla näyttää menevän aika pahasti aina tunteisiin, etenkin näissä otteluseurannoissa. Kaiken lisäksi kritiikki on ollut ihan aiheellista ja pääosin ihan aiheellista.
No tänään ei kyllä mennyt juuri mikään muu tunteisiin, paitsi Virkkusen selostus, joka oli ehkä enemmän kuin koskaan alta kaiken arvostelun. Joskus kyllä menee, varmasti jatkossakin. Mutta se nyt ei liity mitenkään tuohon lainaamaasi viestiin.
Täh? Olipas outo kanta.
Tottakai Messin ensimmäinen maali Barca-paidan ulkopuolella on ihan valtava juttu. Miten tämä liittyy edes Unitedin voittoon keskikastin Villarealista?
Ei niillä keskinäistä liitännäisyyttä sinänsä olekaan, vaan viittasin siihen, miten jalkapallomaailmassa kommentointi elää ihan omaa sinänsä logiikatonta ja loogisesti harhaista elämäänsä.
Koska maailma ei ole mustavalkoinen, jätetään binäärisyydet pois, ja muotoillaan näin:
Positiivinen reaktio Messin maaliin oli ihan samalla tavalla ylireagointia ja kuin negatiivinen suhtautuminen Unitedin heikkoihin otteisiin on ollut ylireagointia. Kummastakin puuttuu likipitäen kaikki suuremman mittakaavan analyyttisyys.
Messin eilisen maalin merkitystä on suurenneltu mediassa aivan älyttömästi. Ymmärrän tarinallisuuden ja tarinallistamisen merkityksen urheilussa erittäin hyvin; se luo sisältöä, identiteettejä ja taloudellista voittoa, mutta jalkapalloilun suhteen tuossa ei ollut mitään erityisen suurta. Todellisuudessa maalin merkitys oli se, että sen jälkeen ottelun paremmalla osapuolella ei ollut enää mahdollisuuksia voittoon. Mutta koska kyseessä oli maailman kaikkien aikojen parhaimpiin kuuluva Messi, tarinallisuus löi yli ja, niin, syntyi ylireaktio.
Manchester Unitedilla on meneillään vaikea jakso. Sen pelaaminen ei ole luontevaa ja siinä on monenlaisia puutteita. Analyysien taso on silti luokkaa
Maailmanloppu! Ronaldokin siellä ja silti ei suju! Ole out!. Ja tuohon se jää. Se on ylireagointia tilanteeseen, joka toistuu jalkapallomaailmassa kausittain. Juvella on vaikeaa, (Barcelona ei vertaudu, koska syyt alhoon ovat ennen muuta taloudelliset), viime kaudella PSG:llä oli vaikeaa, samoin Poolilla jne. Toisaalta olisi hyvä havainnoida, että United pelasi viime kaudella varsin laadukasta peliä, jota media silloin usein (yli)hehkutti, oltuaan ensin alkukaudesta vaikeuksissa. Mutta näitä ei huomioida, koska tarinallisuus, draama, kärsisi. Samoin eilisestä ei huomioitu, että todellisuudessa PSG oli aivan hädässä pitkiä pätkiä ja Messi jäi todella pitkälti pelin ulkopuolelle. (Enkä nyt siis pyri mitenkään haukkumaan pelaajaa, koska tiedän aivan hyvin, että kyse on täysin luonnollisista käynnistymisvaikeuksista uudessa ympäristössä. Se on muuten hyvä analogia näiden kahden keskustelun kohteen välillä).
Narratiivi luodaan lisäksi tämän hetkisen Unitedin kohdalla negatiivisen kautta positiivisillakin hetkillä. Vähän sama kuin olisi eilen Messin maalin kohdalla sanonut, että "no tulihan se sieltä, mutta kylläpä kesti! Ja kaverihan on pelannut huonosti alaspäin ja alkukausi on ollut ihan paska". (Mikä ei tietenkään olisi ollut millään lailla hyvää pohdintaa sekään).
Mainitsemani urheilun tarinallistaminen tiivistyy harvaan yksittäiseen kohteeseen niin elimellisesti kuin mestaruuspokaaliin. Olen satavarma, että mikäli viime kauden Eurooppaliigan finaali oli pilkkuskabassa päättynyt Unitedin voittoon, seuraa ja OGS:ää ei lyötäisi jokaisella vaikealla hetkellä näin kovaa. Jos kuitenkin ajatellaan loogisesti, Eurooppaliigan voitto ei muuttaisi todellisuudessa yhtään mitään nykyhetkeä koskevaa. United kun on seura, jota ei voida arvottaa suuntaan tai toiseenkaan EL-menestyksen perusteella. Vähän samalla tavalla Messiä ei pitäisi arvottaa suuntaan tai toiseenkaan yhden tehdyn maalin perusteella.