Jääkiekon vaarallisuudesta

  • 1 369
  • 9

patapaita

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT(kultaa&kunniaa TEPSILLE)
Aceman81:

Taas nous esille tämä kysymys jääkiekon vaarallisuudesta tuon Nikon tapauksen johdosta.
MTV3:n iltauutisissa tuli jopa pieni juttu tutkimustuloksista joista käy ilmi että aivotärähdykset ovat lisääntyneet Suomen ja koko Euroopan kiekkokaukaloissa.
Tietenkään tässä nyt ei ole mitään uutta ja sinänsä ihan loogistakin koska pelaajat ovat kasvaneet ja vauhtia tullut lisää, ehkä peli muutenkin hieman koventunut.
Vaikka aikasimmissa kirjotuksissa olenkin aggressioiden vallassa tuominnut Kangasniemen taklauksen niin oikeasti en ole oikein varma oliko se kiekkosääntöjen vastanen.
Kuten Jarmo Jalarvokin Kiekkolehdessä totesi, ei tämä enintään kahden potkun vauhdin taklaussääntö ole oikein realistinen sovellus nykysääntöihin.Näin ollen tuomarit sallivat taklaamisen välillä todella kovallakin vauhdilla.
Onko säännöissä sitten jotain vikaa jos on mahdollista että sallittu taklaus saattaa johtaa pahaan päävammaan?
Itse olen kovan pelin ystävä - monien mielestä ikävät kevään ´99 finaalit ovat mielestäni historian hienoimmat.Ok, maalivahdin kampitus ei ole pelin sääntöjen mukasta muttei kuitenkaan mikään suunnattoman vaarallinen teko-
ja mulle sopisi pelit joissa miehestä todella otetaan mittaa.
Vaikka ajoittain tunnekuohuissa toivoisin jonkun tietyn pelaajan saavan turpiinsa oikein kunnolla niin todellisuudessa hieman järjellä mietittynä en toivoisi kenellekkään mitään vakavia vammoja.
Eniten minua kiinnostaa pelaajien mielipiteet koska hehän tuolla kentillä heiluvat eli onko heidän mielestään peli mennyt liika kovaksi vai ovatko nuo kolhut vaan valitettavia sattumia.
Polvitaklaukset tuomitsevat kaikki mutta entä kovat ylävartaloon suuntautuneet taklaukset jotka vie pelaajan tajun kankaalle.
Oikeastaan aika tyhmä kysymys, jääkiekon luonteenseehan kuuluu kovat rehdit taklaukset.Ja oikeastaan itselläni ei ole hirveesti valitettavaa.Jos pelaajat tuntevat olonsa kentällä suht turvallisiksi ei pitäisi olla mitään ongelmaa.
Luonnollisesti tuomareidenkin on oltava ajan tasalla.
En tiedä oliko tässä avauksessa mitään uutta mutta tällainen pohdinto kuitenkin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
pleksit yhtenä syynä

Muistelen lukeneeni, että P-Amerikassa on havaittu sama ilmiö (=lisääntyneet aivotärähdykset taklaustilanteissa), ja merkittäväksi osasyylliseksi on siellä todettu reunapleksit, jotka ovat levinneet päädyistä koko kentän alueelle (ja ilmeisesti niiden materiaali on koko ajan tullut järeämmäksi).

Toki niitä tärskyjä tulee muissakin kuin laitataklaustilanteissa, ja onhan plekseistä tietysti hyötyäkin - ainakin Ameriikan mantereella taidetaan heti puhua miljoonakorvauksista jos joku katsoja onnistuu pysäyttämään kiekon hampaillaan tai nenällään..
 
Pari pointtia:

1.
Onko taklausten määrä noussut SM-liigassa viimeisen 10 vuoden aikana? Ei ole.

Onko aivotärähdysten tutkimus ja diagnosointi kehittynyt vastaavana aikana? On.

2.
Jotkut pelaajat ovat pelityylinsä takia erityisen alttiita aivotärähdyksille, esimerkiksi Eric Lindros ja Jani Nikko. Esimerkkipelaajilla on tapana luistella pää kyyryssä, jolloin he eivät seuraa peliä ja huomaa mahdollisia vaaratilanteita. Taklausten vastaanottaminen on taitolaji siinä missä taklaaminen. Sen oppii harjoittelemalla. Suomessa ei suurista selkääntaklaus- ja aivotärähdysmääristä päätellen ole kiinnitetty tähän tarpeeksi huomiota. Usein näkee liigapelaajia "itsemurha-asennossa" eli pää alhaalla, selkä peliin päin kulmassa n. metrin päässä laidasta. Pelaajille pitäisi jo D-junioreissa tai sitä ennen painottaa näiden vaaratilanteiden välttämistä.

3.
Sitten on varustekysymys. 20 vuotta sitten pelaajilla oli leukasuojus, munasuojat ja vanhoja sanomalehtiä housuissa. Tänä päivänä on tiiliskiven kovat olkasuojat, rintapanssarit, visiirit, 5 kiloa painavat polvisuojat, hammasproteesit...

Tällä on kaksi seurausta:

a) Kovat varusteet tekevät kovaa jälkeä taklaustilanteissa, esim. jos olkasuoja osuu naamaan. Varusteiden paino on ehkä 5-10 kiloa ja kun pelaajien keskipaino on noussut kymmenisen kiloa, niin pelaajat alkavat olla kuin panssarivaunuja.

b) Pelaajat kuvittelevat olevansa kuolemattomia näiden suojusmassojen alla. Visiirien johdosta mailat heiluvat korkeuksissa ja metrin leveät olkasuojukset luovat pelaajalle vääränlaista turvallisuuden tunnetta, jolloin tämä menee vauhdilla kulmakahinoihin täysin vailla pelkoa tai itsesuojeluvaistoa.

Pahoin pelkään, että SM-liigan tekee taas väärät johtopäätökset ja seuraavaksi keksitään taas joku mielipuolinen sääntöuudistus tai lisätään suojusten määrää. Miten olisi vaikka kilvet käsivarteen?

Ongelma on se, että pelaajilla on liikaa ja liian isot varusteet ja ne vain kasvavat. Jonkinlaiset standardimitat olisi saatava polvisuojuksiin ja olkasuojuksiin. Plaajille olisi opetettava tarkemmin taklaustilanteiden hallitsemista.

Visiirit ehkäisevät silmävammoja, mutta innoittavat pelaajia huitomaan mailalla vapaasti, tuloksena katkenneita käsivarsia, irronneita hampaita...

Jonkun pitäisi muistuttaa pelaajia, että he ovat edelleen ihmisiä, vaikka pukeutuvatkin haarniskoihin.
 
Ootko nyt ihan varma noista varusteiden painoista ?
Tais olla sittenkin vedäytystä ? Yhteensä ne kyllä painaa noin paljon mutta 5 kg polvisuojat ... No ei ihme että meillä kiekkoilijoilla on isot pakarat ... ja naiset on kuumana ;)
 

#69

Jäsen
Tuo mailojen korkealla heiluminen johtuu nimenomaan tuosta kahvauksesta, kun useimmiten huomaa, että se maila heiluu siellä olkapään korkeudella niin se on pieni lipsahdus niin mailan kärki tavoittaa naamataulun ja syntyy rumaa jälkeä. Jotain tarttis tehdä, että toi mailahäirintä ja KAHVAUS saataisiin liigasta pois.
 

mikaw

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ratkaisuna on tietenkin se, että

liiga tekee taas ilmoituksen, että taas tänä vuonna tarkennetaan linjaa nimenomaan mailahäirinnän ja kahvaamisen poistamiseksi. Näinhän on tehty vaikka kuinka monen kauden alussa.

Lopputulos on kuitenkin se, että "kovan pelin kannattajat" (onko edes muita?) kertovat totuuden täällä ja muissa medioissa. Tämäkin on nähty.

Ei häirintää saada mitenkään pois niin kauan kun tuomareilla ei ole riittävästi asennetta. :confused:

ps.

Tätä on näköjään käsitelty Tuomari -aiheessa.
 
Viimeksi muokattu:

Juice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, CCCP
Muikkuverkot

"Toki niitä tärskyjä tulee muissakin kuin laitataklaustilanteissa, ja onhan plekseistä tietysti hyötyäkin - ainakin Ameriikan mantereella taidetaan heti puhua miljoonakorvauksista jos joku katsoja onnistuu pysäyttämään kiekon hampaillaan tai nenällään.."

Ymmärtääkseni rapakon takana ei ainakaan joku aika sitten ollut vielä minkäänlaisia muikkuverkkoja, pitääkö paikkaansa? Meinaan vaan että jos näin on niin ihme jollei ole joskus sattunut jotai pahempaakin kiekon lennettyä katsomoon..
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Re: Muikkuverkot

Viestin lähettänyt käyttäjä Juice

Ymmärtääkseni rapakon takana ei ainakaan joku aika sitten ollut vielä minkäänlaisia muikkuverkkoja, pitääkö paikkaansa? Meinaan vaan että jos näin on niin ihme jollei ole joskus sattunut jotai pahempaakin kiekon lennettyä katsomoon..

Eikä ole vieläkään (ainakaan joka paikassa), siellä on vaan päätypleksit huomattavasti korkeammat vaan kuin täällä.
 

Kemulator

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Päähän kohdistuvat rikkeet

Näitä vaarallisia taklauksia kitketään vain antamalla yhä pidempiä ja pidempiä pelikieltoja ja sakkoja. Mitenkään muuten niitä ei pelistä pois saada. Esim. Sedlakin 8 ottelun panna oli merkki siitä, että hölmöilyjä halutaan pois.

Ja Kangasniemen tapauksessa ihmetyttää, ettei hänelle siitä tullut minkään valtakunnan pelikieltoa. Urpo-setä väitti, ettei kyseessä ollut tahallinen teko. Ei varmasti ollutkaan, mutta kun ajaa kädet ylhäällä, loukkaantumisia tapahtuu. Tämä on merkki NHL:n ihannoinnista, jossa vastustajaa saa ajaa käsillä päähän, ja aivotärähdyksiä syntyy. Tuskin ne kädet sinne vahingossa nousee.
 

ipaz

Jäsen
Aivotärähdyksistä

On selvää, että aivotärähdysten määrä on kasvanut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana varsinkin NHL:ssä huomattavasti. Toisaalta tutkimus alalla on kehittynyt ja varmasti myös kontaktit lätkässä lisääntyneet.

Kuitenkin yksi syy on pelaajien ja johdon asenteen muuttuminen. Nykyään terveydestä ollaan enemmän huolissaan. San Josen nykyinen valmentaja, legendaarisen Sutter-veljessarjan Darryl totesi taannoin haastattelussa jotenkin näin:

"kyllä minunkin aktiiviaikana tuli iskuja päähän (silloin moni pelasi ilman kypärää), mutta ei kukaan tiennyt mitään aivotärähdyksistä. Silloin niitä kutsuttiin vain päänsäryksi."

Darryl Sutterin asenteesta jääkiekkoa ja joukkuettaan Chicagoa kohtaan kertoo myös tapaus, jolloin mies lopetti sairaslomansa kesken, koska ei voinut antaa joukkueen maksaa palkkaa pelaajalle, joka vain istuu katsomossa. Vieläkin NHL:ssä löytyy muutamia tämän koulukunnan jatkajia (mm. Chris Chelios ja Teppo Numminen ovat pelanneet luut murtuneena puudutuspiikin voimalla).

Yleisesti otteen nykykiekkoilijoilla tuntuu kuitenkin olevan alhaisempi kipukynnys (tai enemmän järkeä päässään) kuin takavuosien luunupeilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös