Jäähyitkut ja osaako kukaan enää taklata?

  • 2 083
  • 23

Akke P.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Täälläkin on noussut suuri haloo niin Toni Mäkiahon (Tappara) kuin Tommi Santalankin (HPK) saamista pelikielloista.

Lienee mahdollista kritisoida molempia rangaistuksia tai niiden pituuksia, mutta en halua lähteä tähän itkemiseen mukaan. En jaksanut edes lukea asiaa käsitteleviä ketjuja, joten voin sanoa jotain jo sanottua, mutta tekee silti mieli pohtia kahta asiaa...

Ensinnäkin joka vuosi kauden alla itketään lehdissä, että kahvataan ja taklataan päähän ja tehdään vaikka mitä ja että siihen pitää puuttua. Tähän samaan lauluun osallistuvat myös valmentajat. Kun on pelattu muutama kierros, samat suut itkevät, kun tuomari ei antanut pelata tai rangaistukset ovat liian kovia. Eikö koskaan vikaa ole pelaajissa tai valmentajissa? Eikö pelityyliä voisi muuttaa? Eikö jäähyjen määrään voi vaikuttaa muut kuin tuomarit jättämällä niitä viheltämättä??? Kun päätuomareita oli kaksi, SE OLI SYY siihen, että tuli liikaa jäähyjä. Logiikka on sama kuin sanoisi rattijuoppouden vähenevän ratsioita vähentämällä...

Toiseksi olenko ainoa, joka on huolissaan siitä, että enää ei oikein kukaan osaa puhtaasti taklata eikä myöskään ottaa taklauksia vastaan. Mielestäni tämä on keskeinen syy edellä mainittuihin tapahtumiin; KÄDET OVAT AINA YLHÄÄLLÄ, kun taklataan tai otetaan taklauksia vastaan. Missä ovat puhtaat kylkivasten kylkeä taklaukset tai lonkkataklaukset? Onko peli tosiaan muuttunut niin nopeatempoiseksi, ettei se enää ole mahdollista? Vai onko vika juniorivalmennuksessa tai asenteissa?

Näitä asioita ihmettelen ja toivoisin että muutkin ihmettelevät, koska ne vaikuttavat olennaisesti otteluiden tasoon ja viihdyttävyyteen.
 

WickedClown

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Marko Tuulola on ainakin loistava esimerkki puhtaasti ja näyttävästi taklaavasta pelaajasta. Haki meinaan harkkapeleissäkin pari upeeta avojää pommia ja eilen näytti kans muutaman hienon taklauksen. Lisäksi Tuulola ei melkein koskaan saa taklaus tilanteista jäähyä...
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
"...ei oikein kukaan osaa puhtaasti taklata eikä myöskään ottaa taklauksia vastaan."

Melkoista roskaa, suurin osa pelaajista todellakin taklaa puhtaasti ja osaa ottaa myös taklaukset vastaan. Se on pieni ryhmä, joka näin ei osaa tehdä ja HUOM! hekin yleensä onnistuvat puhtaasti, mutta eivät aina.

Ei joku Laamanen ole urallaan joutunut kaksi kertaa taklauksen kohteeksi, eikä Mäkiaho ole taklannut urallaan 3-4 kertaa.
 

Vaicci#63

Jäsen
Seuratkaa Joni Yli-Torkkoa. Välillä hienoja pommeja ja sen lisäksi ärsyttämistä ja periksiantamattomuutta vaikka vastassa olisi Esim. hidas ja kankea Janne Grönval tai Ojanen
 

Carlos

Jäsen
Viestin lähetti WickedClown
Marko Tuulola on ainakin loistava esimerkki puhtaasti ja näyttävästi taklaavasta pelaajasta. Haki meinaan harkkapeleissäkin pari upeeta avojää pommia ja eilen näytti kans muutaman hienon taklauksen. Lisäksi Tuulola ei melkein koskaan saa taklaus tilanteista jäähyä...

Voi jesta kun tuli taas mieleen Rafalski.. huoh. En ikinä unohda sitä kun äijä useampaankin kertaan otti hyökkäjäpelaajan vasempaan kainaloonsa ja pamautti sen samantien sivuttaisliikkeellä laitaan. En ole nähnyt kenenkään pystyvän samaan, en ennen enkä jälkeen. Ei sillä, yhtä hyvää luistelijaa tullaan tuskin enää koskaan näkemään liigassamme. voivoivoivoivoi....
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Keskialueen pommit

Lisäisin mielläni listaan suomessa pelaavista:kantor,kangasniemi,
saarinen,zidlicky,porkka.Nämä näin punaistenlasien läpi nähtynä.
On todella sääli, ettei tule enempää selkeitä keskialueen pommeja a`la tuulola sunnuntain pelissä,siinä nousi muistot mieleen.Olen hyvin paljon samoilla linjoilla Akke P:n kanssa.
Liigassa EI OLE montakaan,joilta luo´nnistuu ns.puhdas ja kova taklaus.En todellakaan tarkoita niitä läpsyjä,joita antelevat juniorit ja kankeat ikääntyneet liigapuolustajamme.
Taklauksen 3tärkeintä kriteeriä on:ajoitus,tasapaino ja nopeus.
Suurimmalla osalla suomalaisista pakeista ei tarpeeksi ole tasapainoa,jotta voisivat kontrolloida liikkeitään taklauksen aikana.Se helvetillinen kampeamin takaapäin,jolloin päästään hyökkääjän kanssa samalle tasolle ei voi kutsua hyvällä omalla tunnollakkaan tasapainoiseksi vartalokontaksiksi.
cool,cool,cool.
 
Viimeksi muokattu:

Siirappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Tampabay Lightning, Kotiteollisuus
yksi esimerkki on myös Rauman Lukon Petteri Lotila joka pommittaa semmosia pommeja että vastustaja keräilee pitkän aikaa ja mikä tärkeintä hän taklaa puhtaasti kovaa ja kädet alhaalla.
 

L-Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mielenkiintoinen aihe, jota on toki koluttu jo moneen kertaan. Itseäni on näissä taklauksissa eniten ihmetyttänyt se, että mielestäni taklaaminen on nykyään sitä, että otetaan riittävän kova vauhti ja yritetään saada joku osumaan laidan ja itsensä väliin. Mitä kovempi vauhti - sitä "kovempi" taklaus. Mutta oliko taklaaminen kuitenkaan alunperin pelkästään törmäämistä...

L-Mies
 

axe

Jäsen
Edelleen yksi ongelma korkeisiin käsiin ja mailoihin löytyy juniorisarjoista. Niissä ei vain puututa näihin asioihin riittävällä tarkkuudella ja päättäväisyydellä, koska harvemmin ketään sattuu kunnolla noiden kokopleksien ja -häkkien kanssa. Tuollaisesta Santalan tapaisesta vahingosta saa sen kaksi minuuttia kun kaveria ei satu. Ei siinä opi. Samoin ei koskaan itse tunne kivuliaasti, kun huuli halkeaa vastustajan korkeista käsistä, niin edes sitä kautta ei opi sitä toisen kunnioittamista.

En siis tarkoita, että junnuilta pitäisi poistaa kasvosuojat, vaan että "turvallisista" korkeista mailoista ja käsistä huolimatta tuomareiden pitäisi puuttua niihin yhtä kovalla kädellä kuin silloinkin, kun sellaiset oikeasti aiheuttavat loukkaantumisen. Mun nähdäkseni tuomarit yleensä menevät sen helpomman kautta ja antavat vain kakkosen -- eihän tuu vertakaan.

Muistan myös ainakin vuosikymmenen takaa sen yhden loistavan jääkiekko-ohjelman, kun muistaakseni Ken Dryden seurasi junnutoimintaa sekä Kanadassa että N-liitossa. Jäi vain mieleeni yhdet kanadalaisten kuivaharjoitukset, kun joukkue oli voimistelusalissa mailat käsissä ja taklaili nyrkkeilysäkkejä. Ja valmentaja kädestä pitäen opetti, että muuten hyvä mutta pidä kädet tällaisessa asennossa ettei mailasi suotta nouse jne.

Onko suomalaisjunnuille koskaan opetettu edes taklaamista saati taklausten vastaanottamista? Mun junioriura ei ollut pitkä eikä loistokas eikä korkealla tasolla eli en kelpaa esimerkiksi, mutta ainakaan mun joukkueissani valmentajat ei koskaan puhuneet yhtään mitään taklaamisesta. Korkeintaan se oli sitä että taklatkaa enemmän, ajakaa kovaa päin.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Ei taklaamista Suomessa oikeastaan harjoitella. Voin suhteellisen korkealla junioritasolla pelanneena sen todeta. Taklauksista puhutaan paljon vähemmän kuin esim. potkujen pituudesta. Ei taklauksia harjoitella oikeastaan ollenkaan... valitettavasti.
 

nro.44

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO, VG-62
itse nykyisenä B-junioripelaajan voin todeta että ei mule ainakaan koskaan oo taklaamist opetettu, sanottu et aja vaan kovaa päi kädet alhaal, äläkä taklaa polvii.. siinä se opetus taklaamisesta..


kyllä ne tuomarit muuten välillä ottaa noita kuonokoppa osumiakin pois, joskus ehkä jopa hieman liiankin helposti, mutta enpä lähde heitä siitä moittimaan..
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti Carlos
Voi jesta kun tuli taas mieleen Rafalski.. huoh. En ikinä unohda sitä kun äijä useampaankin kertaan otti hyökkäjäpelaajan vasempaan kainaloonsa ja pamautti sen samantien sivuttaisliikkeellä laitaan. En ole nähnyt kenenkään pystyvän samaan, en ennen enkä jälkeen. Ei sillä, yhtä hyvää luistelijaa tullaan tuskin enää koskaan näkemään liigassamme. voivoivoivoivoi....

Et varmastikaan muista Tapparan Derek Mayeria? Tai et tietenkään muista, sillä eihän hän pelannut HIFK:ssa eikä Tapparassakaan kuin sen yhden kauden, jolloin voitti mm. puolustajien maalipörssin. Siinä myös taitava teränkäyttäjä (ei mikään viiltäjä-Jack) ja armoton taklaaja. Hyökkäävistä avuista kertoo maalimäärä, vaikka pelasikin ykkösylivoimassa mm. herrojen Ojanen-Jutila kanssa. Harmi, että lähti muualle rahaa vuolemaan. Pelannut myös NHL:ssä ainakin Ottawan paidassa, pelien lukumäärästä ei muistikuvaa.
 

Kosonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jokerit

IFK - Jokerit
HIFK
9 kpl 64 min
Pasi Saarinen (IFK) huitoi ittensä suihkuun.
Vopat tappeli ittensä suihkuun.

Jokerit
7 kpl 37 min
mm.2xväkivaltaisuus ja 2xlaitataklaus
Sändvits tappeli ittensä suihkuun.

Jokerit - Lukko
Jokerit
7 kpl 14 min
mm.1x kyynärpää taklaus, 1xryntäys, 1xpolvitaklaus ja 2xväkivaltaisuus
Lukko
8 kpl 16 min

HPK - Jokerit
HPK
4 kpl 31 min
Santala sai ottelurangaistuksen poikittaisesta mailasta
Jokerit
8 kpl 24 min
mm.1xkyynärpäätaklaus
Sändvitsi sai 2+10min selästä taklaamisesta


Jokerit
8 kpl 47 min
Bänhämin 10min väärä varuste
Kankaanperä tappeli ittensä suihkuun.
SaiPa
4 kpl 31 min
Riihijärvi tappeli ittensä suihkuun.

Ja Rami Summanen urputtaa HPK:n pelaajia sioiks eilisen pelin jälkeen?
 

Ukki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Taklaus reeneistä

Kyllä meillä"opetettiin"taklausia mutta vain silloin kun sato lunta sen verran ettei kiakkoo näkyny enää jäällä ilman kattoo kun pelattiin..
Nekin kerrat kun taklauksia reenattiin oli semmossii et toinen kaveri lähti luistelee laitaa pitkin ja vihollinen otti vauhtia ja veti niitin kylkeen, jotain reenamsita toikin kait sitten oli.. :^)
 

Allu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Puran tänne agressioni... TODELLA käsittämätöntä, että Santala sai 5 ottelun pelikiellon! Aalto taklasi Santalaa ja Santala otti taklausta vastaan, tosin sillä seurauksella, että maila osui Anttia leukaan. Kuitenkin tuomiota langetettaessa Fränkki mainitsi, että Tommi sai pelikiellon päähän kohdistuneesta taklauksesta..!? Miten itsensä suojeleminen voi olla päähän kohdistunut taklaus?? Käsittämätöntä. Mutta onneksi tiedän mistä tämä johtui. Hjallis, jolla on nyt vaikutusvaltaa Fränkkiin, sanoi tälle, että pistäppä Santala pannaan, kun vahingossa laittoi Antin sairaslomalle. Rupeaa pikkuhiljaa menemään säälittäväksi tämä Jokereiden touhu. Ja Summanen poraa muiden sikailua. Katsoisi ensin peiliin ja sitten puhuisi julkisuudessa tuollaista.
 

polvipetteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viime kaudella katselin ihaillen HIFK:n Kantorin puhtaita taklauksia, joissa kädet pysyivät alhaalla. Mies taklasi kovaa, mutta huolehti myös siitä, että taklattava jäi ehjäksi taklauksessa.

Toinen hieno taklaaja löytyy Tapparasta, nimittäin Arto Kuki. Kädet kiinni vartalossa ja kovaa kaverin kylkeen. Oikein ajoitettuja taklauksia, myös taklattavan kannalta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti axe
muistaakseni Ken Dryden seurasi junnutoimintaa sekä Kanadassa että N-liitossa. Jäi vain mieleeni yhdet kanadalaisten kuivaharjoitukset, kun joukkue oli voimistelusalissa mailat käsissä ja taklaili nyrkkeilysäkkejä. Ja valmentaja kädestä pitäen opetti, että muuten hyvä mutta pidä kädet tällaisessa asennossa ettei mailasi suotta nouse jne.
Tästä koko keskustelusta on nyt aika lahjakkaasti unohtunut sellainen seikka että Kanadassa saa taklata kädet ylhäällä toisin kuin Suomessa. Maila ei saa olla ylhäällä, eikä kädet saa kuitenkaan osua naamaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Torsti
Et varmastikaan muista Tapparan Derek Mayeria? Tai et tietenkään muista, sillä eihän hän pelannut HIFK:ssa eikä Tapparassakaan kuin sen yhden kauden
Minä muistan. Sama kaveri joka melkein tappui Timo Vertalan täysin puhtaalla taklauksella (siis aikana ennenkuin Tappara sen osti). Jäähalli taisi vielä olla ihan hiljainen samalla hetkellä, joten taklaus todellakin kuului. Nykyään siitä olisi valitettavasti annettu se 3 peliä pelikieltoa.
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
Viestin lähetti Allu
Käsittämätöntä. Mutta onneksi tiedän mistä tämä johtui. Hjallis, jolla on nyt vaikutusvaltaa Fränkkiin, sanoi tälle, että pistäppä Santala pannaan, kun vahingossa laittoi Antin sairaslomalle.
Nyt taisit kyllä eksyä pahasti harhapoluille. Helvetissä on hiihtokeli ennen kuin Frank Moberg rupeaa Hjallista nöyristelemään.
 

goys75

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Entisenä Lukon junnuna voin liittyä Ukin muisteluihin eli myös meidän joukkueessa treenattiin taklauksia ja vastaanottoja. Oli muuten hemmetin hienoa mennä laitaan ku 50 kiloa painavampi "kehittyneempi" joukkuekaveri tuli täyttä päin ku oltiin vihdoin saatu lupa taklauksiin. Siinä meni useampi päivä enne ku löysin kaikki suojusten jämät kentältä.
Näin Raumalla.

Tiedä sitten mikä nykyään on meininki junnujoukkueissa,mutta minun ikäluokka pelaa nyt juuri sm-liigaa eli kyllä ainakin osa heistä on saanu myös taklaustreeniä.
 

Golden Brett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Kings, Florida, Tappara, Chelsea, Eagles
Dana77 mainitsi kädet ylhäällä taklaamisesta. Aika usein nhl:n parhaita paloja katsellessa näkee enemmän käsillä työntämista kuin kunnon olkapää taklauksia.

Eiköhän kyseessä ole ikuisuuskysymys. Aina löytyy pelaajia, jotka taklaavat väärin. Kärsivät välillä pelikieltoja ja välillä pääsevät pelkällä kakkosella. Paljon riippuu siitä miten vastapuolen käy. Esim. Laamanen/Mäkiaho tilanteessa, jos Laamanen ei olisi loukkaantunut, olisi Mäkiaho selvinnyt pelkällä kakkosella.

Vastuu on valmentajilla ja pelaajilla itsellään. Turha urputtaa toisten tekemisistä, kun oman joukkueen pelaajat toimivat samalla tavalla. Tavalla, jonka valmentaja sallii.
 

eetoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara ja Liverpool
Taklausten kouluttamisesta junnuille...

Täytyypä kertoa, että omana valmennusaikana koitin pariin otteeseen c-junnuille opettaa taklaamista ja pistin maaliviivalle/pitkäkiekkoviivalle riviin junnut ja yksi toisensa jälkeen joutui luistelemaan tuon taklaustunnelin läpi. Muuten toimiva harjoitus, mutta opastuksesta huolimatta löytyi aina pari idioottia, jotka huomasivat joukkueen pienimmän tulevan ja... pamahti. Ihme ettei kukaan loukkaantunut.

Tähän jatkan sitten, että kerran laitoin itsekin varusteet päälle pitkästä aikaa ja menin reenien lopuksi yhteen kentälliseen sentteriksi ja päätin näyttää mistä c-junnuja viedään. No hetken päästä kolmen äijän kahvituksen jälkeen punaviivalla pääsi kiekko hukkumaan jalkoihini, mutta jalkakikka toimi ja kiekko löytyi lavasta jo hyökkäyssinisellä... ja pamahti. Eräs vantterampi c-junnu niittasi perseellä mut siihen (eli peruuttamalla perstaklaus suoraan kroppaan...) ja jäin ihmettelemään istualleni, että mitä olisin voinut tehdä toisin. Johtopäätöksenä oli se, etten enään mennyt varusteet päällä C-junnujen reeneihin. Ja se taklaus on yksi tyylikkäimmistä taklauksista, mitä olen saanut kokea. Jos Otto jostain syystä satut lukemaan tämän, niin tuon perstaklauksen lasken Derek Mayerin taklausten joukkoon tyylikkyydeltään.

Kyllä sitä vanhempanakin oppii junnuilta lätkän perusasian: "pidä pää ylhäällä!".
 

Miguel

Jäsen
Re: Taklausten kouluttamisesta junnuille...

Viestin lähetti eetoli
Täytyypä kertoa, että omana valmennusaikana koitin pariin otteeseen c-junnuille opettaa taklaamista ja pistin maaliviivalle/pitkäkiekkoviivalle riviin junnut ja yksi toisensa jälkeen joutui luistelemaan tuon taklaustunnelin läpi. Muuten toimiva harjoitus, mutta opastuksesta huolimatta löytyi aina pari idioottia, jotka huomasivat joukkueen pienimmän tulevan ja... pamahti. Ihme ettei kukaan loukkaantunut.

Harjoitus kuulostaa samanlaislta kuin meidän harjoituksissa muutama vuosi sitten. Meillä tarkoitus oli taklata perseellä. Kyllä siitä ehkä jotain apua oli, mutta ei se varautumaan opettanut mitenkään. Joukkueena tosin oli junioreiden lähiökiekkojoukkue, joten SM-liigaa tai edes mitään divareita varten ei pelaajia valmisteltu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös