Muna-kana -tilanne? Onko ongelma äärikonservatiivien maahanmuuttovastaisuus ja sen juurisyy on epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka? Vai onko ongelma epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ja sen juurisyy on äärikonservatiivien maahanmuuttovastaisuus.
Äärikonservatiivit tarkoittavat tässä mm. laitaoikeistoa ja -vasemmistoa sekä äärioikeistostoa ja äärivasemmistoa. Äärikonservatiivit ovat tällä hetkellä useimiten äärioikeistolaisia ja heidän tavoitteensa ja ideologiansa tulee esille mm. amerikkalaisten ajatushautomoiden Heritage Foundationin sekä Center for Renewing American (CRA) kautta. Äärioikeisto voidaan jakaa myös radikaaliin oikeistoon ja oikeistoekstremismiin ja äärioikeiston voisi määritellä äärivasemmiston tavoin suhteessa väkivaltaan ja demokratiaan, mutta ei määrittelystä enempää.
Äärikonservatiivien oikealla siivellä rotuoppi on ollut 1900-luvulta alkaen nykypäivään eri muodoisaan tärkeä. Alempiarvoiset rodut tulee tuhota ja niiden pääsy valkoisiin maihin tulee estää. Osin AfD, PVL ja monet muut tahot ovat tällä linjalla. Nykyiset maahanmuuttajat mm. Saksaan, Ruotsiin tai Suomeen eivät siis ole syynä äärioikeiston ja BSW-saksalaistyyppisen äärivasemmiston näkemykseen maahanmuuton kieltämisestä tai sen vahvasta rajoittamisesta väärän väristen ja väärin uskovien osalta vaan näkemykset tulevat kauempaa historiasta.
Mutta totta kai hekin tarttuvat erityisesti humanitaarisen maahanmuuton luomiin ongelmiin. Järkevä vastaus on käsitellä maahanmuuton ongelmia siitä huolimatta avoimesti ja rehellisesti. Kuten Ruotsin katujengejä tutkinut ja niistä kirjan kirjoittanut ruotsalainen toimittaja-kirjailija Salihu totesi, nyt meidän muiden täytyy uskaltaa puhua asioista suoraan ja pelkäämättä sitä, että rasististi ja oliko myös fasisti nimityksiä sataa.
Maahanmuuton ongelmien ratkaiseminen Suomessa on vaikeampaa kuin vaikkapa Saksassa ja Ruotsissa. Meille ei tullut 1960- ja 1970-luvulta alkaen työperäistä maahanmuuttoa, joka avulla osin Saksasta, mutta ennen kaikkea Ruotsista kasvoi taloudellisesti vahva kansakunta. Ruotsi kärsii niin johtavien demarien kuin maltillisten silmin 1900-luvun aivan lopun ja 2000-luvun alun maahanmuutosta, josta tuli enemmän kustannuksia ja paljon enemmän sosiaalisia ongelmia myös Ruotsin omien virheiden vuoksi. Sama tilanne vaikuttaa olevan Saksassa ja todennäköisesti myöhemmin muissa maissa. Erityisesti ex itä-blokin maissa. Muista Hollannissa tämä näyttäisi jo kasvaneen ulos äärioikeiston/laitaoikeiston vaalivoittoon.
Kuriositeettina todettakoon, että Suomeen maahanmuuttoa on tullut käytännössä oikeastaan vain 1990-luvun lopun ja 2000-luvun aikana. Tämä tekee tilanteesta Suomessa haastavamman kuin Saksassa tai Ruotsissa.