Inspector-Kaarnan tutkimukset

  • 1 939
  • 17

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Keskustelua on hajallaan jo niin monessa ketjussa, että lienee asianmukaista avata kokonaan uusi topikki asialle.

Kysehän on siis Ilkka Kaarnan nimityksestä selvitysmieheksi, jonka tarkoituksena on tarkistella KalPan, Sportin, TuTon, Jukureiden ja KooKoon mahdollisuuksia nousta liigaan. Monessa mediassa Kookoo oli unohdettu listasta, mutta mukana ollaan.

Kouvolan Sanomista löytyypi seuraavalainen artikkeli:
http://www.kouvolansanomat.fi/arkisto/vanhat/2004/10/26/index.html

Ehkä mielenkiintoisin osuus löytyy jutun lopusta:

- Pitää myös olla omat juniorijoukkueet sekä A-nuorten että myös B-nuorten SM-sarjoissa.

Liiganousua tavoittelee tosissaan viisi joukkuetta. Kaarnan mukaan muita ei enää tule.

- Liitto pyysi aikanaan seuroilta kirjallisen selvityksen ja neljä seuraa vastasi siihen. KooKoo halusi mietintäaikaa, mutta sekin jätti sitten hakemuksensa.

Tuota junnuasiaahan täällä on väännetty jo pitkään. Ja juuri kun luulimme selvittäneemme faktat, on Kaarnan käsitys ihan toinen. Tiedä sitten kuinka toimitaan.


Loppuun vielä klippaan omaa tekstiäni KooKoo-ketjusta:

"Hauskaa muuten, että liigakelpoisuuden selvitysmieheksi on asetettu Kaarna. Sama mies, jonka johtaman seuran liigakelvottomuudesta/kelpoisuudesta on käyty vuosien varrella melkoista keskustelua. Kuten miehen omistakin kyvyistä toimia liigaseuran pamppuna... No, ainakin tietää hyviäkin puolia KooKoosta."
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Laitetaan tähän myös KooKoon toiminnanjohtaja Matti Turusen ansiokas juttu, joka on poimittu KooKoon kausijulkaisusta.

KooKoon leirissä on pohdittu eri vaihtoehtoja ja päädytty siihen, että Ruotsin väli- / karsintasarjamalli olisi Suomeenkin sopivin sarjajärjestelmä. Esimerkiksi niin, että neljä parasta Mestis-seuraa kohtaisi tammi-helmikuussa SM-liigan neljä viimeistä seuraa ja ne pelaisivat keskenään kaksinkertaisen sarjan ja tästä sarjasta neljä parasta joukkuetta pelaisi SM-liigassa seuraavalla kaudella. Kymmenen SM-liigan parasta joukkuetta jatkaisivat taistelua Superliigassa Suomen mestaruudesta entiseen malliin. Kuusi jäljelle jäävää Mestis-joukkuetta pelaisi kahden Suomi-sarjan parhaan joukkueen kanssa kahdeksan joukkueen sarjan, josta kaksi huonointa putoaisi Suomi-sarjaan.

Ruotsissa - Allsvenkanissa - pelataan kahdessa maantieteen perusteella jaetussa lohkossa 28 ottelua / joukkue. Molemmissa lohkoissa on 12 joukkuetta. 28 kierroksen jälkeen kummankin lohkon neljä parasta joukkuetta jatkaa Superallsvenskanin nimellä käynnistyvään sarjaan. Kummankin lohkon kahdeksan heikointajoukkuetta jatkaa pelejään vielä kahden kierroksen ajan Allsvenkanissa (14 ottelua / joukkue).

Superallsvenkanissa pelataan myös kaksi kierrosta kahdeksan joukkueen kesken. Otteluja jokaiselle joukkueelle kertyy näin 14. Superallsvenkanin kaksi parasta joukkuetta etenee suoraan Eliserienin karsintasaraan (kvalserien till Elitserien). Superallsvenskanin sijoille 3 - 6 sijoittuneet joukkueet pelaavat vielä omat pudotuspelinsä, joiden voittajat etenevät myös karsintasarjaan.
Näiden neljän Allsvenskan-joukkueen lisäksi karsintasarjassa pelaa kaksi Elitserienin huonointa joukkuetta. Kaikkiaan sarjassa pelaa siis kuusi joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan niin, että jokaiselle joukkueelle kertyy kymmenen ottelua. Sarjan kaksi parasta joukkuetta pelaa seuraavalla kaudella Elitserienissä.

Vaihtuvuus Elitserienissä on ollut suuri. Karsintasarjaa on pelattu kuudella joukkueella vuodesta 1997 lähtien (sitä ennen neljän joukkueen karsintasaravuosina 1975-97) ja näiden kahdeksan vuoden aikana karsintasarjassa on pelannut kaikkiaan 18 eri joukkuetta (Södertälje SK, Västerås IK, IF Troja / Ljungby, Mora IK, IF Björklöven, Linköpings HC, AIK, Timrå IK, IK Nyköpings NH90, Leksands IF, IK Oskarshamn, Hammarby IF, Bofors IK, Bodens IK, Brynäs IF, Skellefteå AIK, Rögle BK ja MIF Redhawks).
Näistä 18 joukkueesta yli puolet (10) on onnistunut lunastamaan itselleen paikan seuraavaksi kaudeksi Elitserienissä. Allsvenskanista Elitserieniin on tänän aikana noussut kuusi joukkuetta (IF Björlöven 1998 ja 2000, Linköpings HC 1999, Timrå IK 2000, Södertälje SK 1997 ja 2001, Leksands IF 2002 ja Mora IK 2004).

Ruotsissa tämä sarjajärjestelmä on eri muodoissaan ollut käytössä jo 30 vuotta. Suomalaiset, jotka ovat pelanneet tai valmentaneet Ruotsin molemmilla sarjatasoilla antavat kysyttäessä poikkeuksetta positiivisen palautteen Ruotsin järjestelmästä. Ruotsissa on viimeisen kahdeksan vuoden aikana karsintasarjassa pelannut kaikkiaan 18 eri joukkuetta, joista kymmenen joukkuetta on lunastanut paikan seuraavaksi kaudeksi Elitserjenissä. Urheilussa tarvittavaa vaihtuvuutta on siis ollut paljon ja tällaista vaihtuvuutta toivoisi suomalaiseenkin sarjajärjestelmään. Meidän tulisikin nähdä Ruotsin mallin mukainen järjestelmä hyvin testattuna mahdollisuutana ja uskaltaa ottaa se käyttöön. Kun meillä kerran oli rohkeutta sulkea sarja neljä vuotta sitten, voisi ajatella, että meillä olisi nyt rohkeutta avata sitä vähän reilummin ja saada enemmän peittoa SM-liigakiekolle potentiaalisilla paikkakunnilla.

Me toivomme, että SM-liiga ja SJL neuvotellessaan suomalaisen huippukiekon tulevaisuudesta, kykenevät poistamaan liian jyrkän rajan Mestiksen ja SM-liigan väliltä. Nousemisesta tulisi tehdä useammille aidosti tavoiteltava mahdollisuus. Silloin putoaminenkaan ei olisi mikään kuolemanpudotus. Välisarja poistaisi puuduttavan runkosarjan ja jakaisi kauden lyhyempiin helposti markkinoitaviin osiin ja poistaisi merkityksettömät ottelut.

Joka tapauksessa tärkeintä on, että potentiaaliset seurat, voisivat pudottuaankin nousta ylös portaita, jotka on rakennettu nousemista varten.

Systeemin tulee tukea, eikä kampittaa.
 

Shearer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Viestin lähetti cock
Laitetaan tähän myös KooKoon toiminnanjohtaja Matti Turusen ansiokas juttu, joka on poimittu KooKoon kausijulkaisusta.

Täältä lähtee yksi ääni Turusen esittämälle karsintamallille. Kuulostaa erittäin hyvältä ja tarjoaisi todennäköisesti jännitystä koko runkosarjan ajaksi. Nimenomaan tuo seikka, että merkityksettömät ottelut poistuisivat toisi varmasti katsomoihinkin enemmän väkeä.
 

Animal

Jäsen
Viestin lähetti Shearer
Täältä lähtee yksi ääni Turusen esittämälle karsintamallille. Kuulostaa erittäin hyvältä ja tarjoaisi todennäköisesti jännitystä koko runkosarjan ajaksi. Nimenomaan tuo seikka, että merkityksettömät ottelut poistuisivat toisi varmasti katsomoihinkin enemmän väkeä.

Itse olen myöskin pohdiskellut omassa päässäni samantyylistä ajatusta. Ei mahdoton ajatus, sillä esim. Suomisarjassa on tällä kaudella aika monta Mestis -nousua enemmän tai vähemmän tosissaan havittelevaa seuraa.

Pienin varauksin, ääni Turusen idealle.

EDIT pientä muokkausta
 

Harppa-setä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Hyvä Matti

Ääni Matille täältäkin, että avasi sanaisen arkkunsa tästä asiasta.

Välisarjasta ja vastavasta karsintasysteemistä puhuttiin moneen otteeseen herran ollessa Mikkelissä toiminnanjohtajana.

Terveisiä vaan Kouvolaan
 

Willimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti cock
KooKoon leirissä on pohdittu eri vaihtoehtoja ja päädytty siihen, että Ruotsin väli- / karsintasarjamalli olisi Suomeenkin sopivin sarjajärjestelmä. Esimerkiksi niin, että neljä parasta Mestis-seuraa kohtaisi tammi-helmikuussa SM-liigan neljä viimeistä seuraa ja ne pelaisivat keskenään kaksinkertaisen sarjan ja tästä sarjasta neljä parasta joukkuetta pelaisi SM-liigassa seuraavalla kaudella.
Sen verran tarkennusta, että tällä hetkellä Ruotsissa ei ole välisarjaa, vain karsintasarja. Kaikki 12 Elitserienin seuraa pelaavat runkosarjan loppuun.
 

Sumu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sentteri Jumalan armosta Patrik Westerback
Asiaa!

Viestin lähetti Sumu
Iltalehti suora lainaus:

Jääkiekkoliiton ja SM-liigan välisessä sopimuksessa määritetyt nousukriteerit ovat tiivistettyinä seuraavat:

Olosuhteet: Noin 5000 katsojan halli, jossa riittävät tilat oheispalveluille.

Organisaatio: Voitettava Mestiksen mestaruus. Riittävästi rajoittamattoman pelaajaoikeuden omaavia pelaajia. Juniorijoukkueet kaikissa ikäryhmissä, joissa pelataan SM-sarjaa.

Talous: Riittävän suuri liikevaihto, tai realistinen suunnitelma liikevaihdon nostamiseksi SM-liigan vaatimalle tasolle. Riittävän suuri talousalue. Tilintarkastajan lausunto vakavaraisuudesta. Osakeyhtiö, jolla vastuu mahdollisista ry:n aikaisista veloista. Riittävä määrä myytyjä kausikortteja

Siteeraan itse itseäni tähän ketjuun. Liikkeellä siis on kahdenlaista tietoa tuosta juniorien tilanteesta. Iltalehden jutun mukaan junnujen ei tarvitsisi olla SM-tasolla. Kaarna taas sanoo asian toisin. Jääkiekkoliitto lienee antanut tiedon iltalehdelle kun taas Kaarnan uskon itse muotoilleen lausuntonsa,tai sitten toimittaja on ottanut vapauksia.

Mitä tässä nyt sitten uskoo? Vai onko uskolla enää mitään väliä...
 

Rocco

Jäsen
Joko Kaarna tai lehden toimittaja on vetänyt omaa show:taan sillä virallinen juttu on se, että A-, B- ja C junnuissa pitää liigaan pyrkivällä joukkueella olla junioriedustus. Sarjatasosta ei ole väliä.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Viestin lähetti Rocco
Joko Kaarna tai lehden toimittaja on vetänyt omaa show:taan sillä virallinen juttu on se, että A-, B- ja C junnuissa pitää liigaan pyrkivällä joukkueella olla junioriedustus. Sarjatasosta ei ole väliä.
Periaatteessahan näin ei ole monellakaan liigaseuralla. Usein nimittäin edustus ja A-junnut ovat samassa seuraorganisaatiossa, mutta B, C ja nuoremmat omassaan (esim Porissa Ässät oy ja Ässät ry - jopa kotisivut ovat molemmilla omat www.assat.com vs. www.porinassat.fi)

Kuitenkin minun mielestäni tuohon junioritasoasiaan olisi lisättävä ehto että ainakin joko A tai B juniorit SM-sarjassa (taitavat Jukureita lukuunottamatta kaikki sopia tuohon yhtälöön). C -junnuja ei oikein voi verrata koska nykyisellä sarjamallilla ja laajuudella sinne saa omat junnut oikeastaan jokainen.
 

Shearer

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Viestin lähetti Rocco
A-, B- ja C junnuissa pitää liigaan pyrkivällä joukkueella olla junioriedustus. Sarjatasosta ei ole väliä.

No mitenkäs asia nyt sitten on? Onko kaikilla liigaan pyrkivillä nämä junnujoukkueet? Onko Jukureilla A-junnut? Entäs KooKoon C-junnut, en ainakaan liiton sivuilta löytänyt KooKoota mistään C-karsintasarjoista. Saattaa tietysti olla että en vain nähnyt sitä mutta kertokaa nyt joku.
 

manager78

Jäsen
Suosikkijoukkue
FPS, Suomen maajoukkueet
Näin asian ulkopuolisena (forssalaisena) voin sanoa, että täällä on aivan turha spekuloida koko asiaa. Liigapaikka menee joka tapauksessa kalpalle. Sorry sport. Niin asia vain on.
 

Odd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Quebec Nordiques
Viestin lähetti Shearer
Entäs KooKoon C-junnut, en ainakaan liiton sivuilta löytänyt KooKoota mistään C-karsintasarjoista. Saattaa tietysti olla että en vain nähnyt sitä mutta kertokaa nyt joku.
Kookoon C-junnut pelaavat Valkin nimellä SM-sarjassa.
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Shearer
No mitenkäs asia nyt sitten on? Onko kaikilla liigaan pyrkivillä nämä junnujoukkueet? Onko Jukureilla A-junnut? Entäs KooKoon C-junnut, en ainakaan liiton sivuilta löytänyt KooKoota mistään C-karsintasarjoista. Saattaa tietysti olla että en vain nähnyt sitä mutta kertokaa nyt joku.

KooKoon A-junnut pelaavat I-divisioonassa ja B-junnut siis SM-liigassa. KooKoolla on Kymenlaaksossa kummiseuroina KuPu Kuusankoskelta, ValKi Valkealasta ja AaKoo Anjalankoskelta. Tähän yhteistyöhön perustuen KooKoon C-junnut pelasivat viime kaudella SM-sarjassa KuPun nimellä ja taas tällä kaudella C-junnut pelaavat ValKin paidoissa. Suurin osa C-junnuista on KooKoo-taustaisia joten tämän suhteen ongelmia ei ole. Osittain tämä paidan vaihto välillä ValKin tai KuPun paitaan johtuu myös osittain jääpulasta. Kuusankosken ja Valkealan hallit sijaitsevat alle 10 kilometrin päässä Kouvolasta joten sieltä C-junnut ovat saaneet paremmin harjoittelu ja peliaikaa. Eli jos kriteerinä on tuo vaatimus junioreista joka ikäryhmässä niin ei muuta kun KooKoo-paita takaisin C-junnuille ja se on siinä. Uskoisin, että liigassa pikemmin katsotaan positiivisesti KooKoon yhteistyötoimintaa eri seurojen välillä Pohjois-Kymenlaaksossa. KooKoolla on alueellinen junioripäällikkö jonka työn jälki alkaa jo näkymään ja eiköhän meillä ole kohta juniorijoukkueet pääsarjatasolla kaikissa ikäryhmissä.
 

Rocco

Jäsen
Sportilla on siis A-junnut I-divarissa, B- ja C-junnut SM-sarjassa.
 

Orion Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
"Näin asian ulkopuolisena (forssalaisena) voin sanoa, että täällä on aivan turha spekuloida koko asiaa. Liigapaikka menee joka tapauksessa kalpalle. Sorry sport. Niin asia vain on." sanoi manager78.

Jaa.... onko noin ? Eihän tässä sitten tarvitse mitään selvitysmiehiä..., menöö rahat hukkahan!
ps. ja vielä mainostaa itseänsä Forssalaisena eli ulkopuolisena sananmukaisessa merkityksessä! stana!
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Ruotsin systeemistä:

Elitserienin runkosarjassa kaikki pelaavat runkosarjan loppuun, jonka jälkeen 2 viimeistä joutuu karsintasarjaan ja 8 parasta pääsee pudotuspeleihin.

Ruotsin Allsvenskan alkaa kahdessa lohkossa, joissa pelataan noin 30 ottelua joukkuetta kohden (en muista nyt tarkkaa määrää). Tällä kaudella lohkojako ei mennyt aivan tasan AIK:n tiputtamisen ansiosta. Joka tapauksessa molempien lohkojen 4 parasta pääsee jatkosarjaan eli SuperAllsvenskaniin. SuperAllsvenskanissa pelaa 8 joukkuetta, joista 2 parasta pääsee suoraan Elitserienin karsintasarjaan ja sijoille 3-6 sijoittuvat jatkavat playoff-peleillä. Kaksinkertaisen SuperAllsvenskanin sijoille 7 ja 8 sijoittuneet joukkueet päättävät kautensa tähän.

Alkulohkojen neljän parhaan ulkopuolelle sijoittuneet joukkueet pelaavat samoissa lohkoissa omat alemmat jatkosarjansa. Vain 4 alkusarjan parasta puuttuu, sillä nämä joukkueet pelaavat omaa SuperAllsvenskaniaan. Näiden alempien jatkosarjojen kummankin lohkon 2 parasta pääsee playoff-peleihin SuperAllsvenskanissa sijoille 3-6 sijoittuneita joukkueita vastaan. Pudotuspelejä jatketaan, kunnes kaksi parasta joukkuetta on löytynyt. Nämä kaksi parasta pääsevät SuperAllsvenskanin kahden parhaan joukkueen sekä Elitserienin runkosarjan kahden huonoimman joukkueen kanssa kaksinkertaiseen Elitserienin karsintasarjaan. Tämän karsintasarjan kaksi parasta pelaa seuraavalla kaudella Elitserienissä jos vain edellytykset ovat kunnossa. Ei mikään maailman helpoin systeemi, mutta varmasti nykyistä SM-liigasysteemiä kiinnostavampi.

Alempien jatkosarjojen molempien lohkojen kaksi viimeistä joukkuetta joutuu Allsvenskanin karsintasarjaan alemman tason neljää joukkuetta vastaan. Syntyy siis kaksi Allsvenskanin karsintalohkoa, joissa molemmissa pelaa 6 joukkuetta (kaksinkertainen sarja).

Ruotsissa joukkueet on alkulohkoissa jaettu pohjois- ja etelälohkoihin, joita noudatetaan sekä alemmassa jatkosarjassa, että Allsvenskanin karsintasarjassa. SuperAllsvenskanissa pohjois- ja etelälohkojen neljä parasta pelaavat oman sarjansa.

Helppoahan tämä on.
 

Römpeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
<3
Viestin lähetti manager78
Näin asian ulkopuolisena (forssalaisena) voin sanoa, että täällä on aivan turha spekuloida koko asiaa. Liigapaikka menee joka tapauksessa kalpalle. Sorry sport. Niin asia vain on.

Ajattelin pistää äänestyksen "Kumpi näistä on idioottien kuningas" ja vaihtoehdot manager78 & unto. Mutta sitten ajattelin, että se palkinto menee sinulle varmasti, joten turha on alkaa järjestämään äänestyksiä.

Ihan uskomatonta tämä touhu joillakin kirjoittajilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös