Mistä tämä elämäkertojen kirjoittamisen vimma on alkanut vai uutisoivatko iltapäivälehdet niitä vain enemmän kuin ennen? Tuntuu, että joka päivälle on vähintään yksi uusi elämäkerta otsikoissa. Viinan juonti, huumeet ja peliongelmat pyörii otsikoissa koko syksyn, mutta joka viikko jonkun uuden kirjan vuoksi.
Todennäköisesti tämä johtuu osaltaan "uutisharhasta", mutta ymmärtääkseni näitä elämäkertoja kirjoitetaan nykyään aiempaa enemmän. Ennen kirjoituskynnys elämäkerralle oli kohtalaisesti tätähetkeä suurempi, on vaikea kuvitella, että joku tusinamuusikko olisi väkertänyt itsestään elämäkerran tai liigakiekkoilija eläessäni nuoruutta.
Intoa kirjoittaa elämäkertoja on varmasti lisännyt se, että ne myyvät hyvin kun "rauta on kuumaa", jos olet pinnalla, kirjoittamalla (tai kirjoituttamalla) elämäkerran, pysyt hiukan kauemman aikaa pinnalla ja jos siinä kirjasessa on jotain kohua tms. täytteenä, niin entistä enemmän tulee julkisuutta ja se lisää kirjan myyntiä. Pahat kielet ovat kertoneet, että eräänkin kerran näitä elämäkertoja on kirjoitettu, jotta saadaan velat maksettua (tai edes osa niistä).
Huomioidaan vielä loppuun se, että nyt on syksy ja tulossa on isänpäivä, jolloin ostetaan kirjallisuutta ja joku "rosoinen elämäkerta" voi tehdä kauppansa, eikä jouluunkaan ole enää pitkä aika - pari kuukautta, ja kuten tiedettyä jouluksi myydään kirjoja, joten näin syksyllä niitä elämäkertojakin tulee markkinoille. Keväällä taitaa olla hiljaisempaa, vastaavaa kirjanmyyntihuippua ei taida olla. Vai ostetaanko äideille kirjoja, tai opiskelijoille? En tiedä...