Maailman viimeinen 1800-luvulla syntynyt ihminen kuollut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat
On siinä ihmiselämään mahtunut. Vaikka varmaan ei vanhoilla päivillään enää ihan kehityksen mukana pysynyt, niin silti. Ei jumalauta.
- Eli pitkään kuninkaan johtamassa Italiassa, ja todennäköisesti nuorena tyttönä ihmetteli vanhempien ihmisten puheita Italian yhdistymisestä. Muutos kuninkaasta Mussoliniin ja lopulta yhdentyneeseen Eurooppaan on varmasti aikamoinen matka.
- Kahden maailmansodan jälkeen voi olla kohtuullisen vaikea uskoa tilannetta, että Saksa, Ranska ja Italia käyttävät samaa valuuttaa "vapaaehtoisesti", eikä esimerkiksi sodan seurauksena. On siinä voinut hieman käsi täristä, kun yli satavuotiaana on kädessä eurot ja pitäisi kertoimena käyttää lukua 1936,27. Tuon kertoimen googlasin.
- Ensimmäisinä vuosikymmeninä autot olivat vähän kuin avaruusmatkat nyt, hieman toki kärjistäen. Tuskin tämäkään mimmi mietti, että jonain päivänä Italiassa on yli 30 miljoonaa kärryä, jotka kulkevat ilman hevosta ja huippunopeus menee kolminumeroiseen lukuun kilometreinä tunnissa.
- Sähkö alkoi vasta saamaan asemaa kotitalouksille käytännöllisenä asiana Emman syntymän aikoihin. Todennäköisesti hän eli sähköttömässä talossa ainakin jokusen vuosikymmenen, olettaen hänen asuneen Verbaniassa tai vastaavalla pienellä paikkakunnalla. Televisiota tuskin hän katsoi lapsena, mutta kuolinvuoteellaan hän saattoi soitella Skypellä 5-6 sukupolven päässä oleville sukulaisille.
- Oletan mimmin olleen katolinen. Kun hän synty, paavina oli Leo XIII. Lopulta Franciscus oli hänelle 11. paavi. Hän oli jo lähes 30 kun Vatikaani itsenäistyi ja sai olla kolmen ei-italialaisen paavin "alaisena". Ehkä on huomion arvoista, että nuo kolme olivat varmasti aika velikultia Emman syntyessä. Puolan itsenäistyessä Emma saattoi hyvin olla jo menettänyt neitsyytensä, ja Johannes Paavali II syntyi yli 20 vuotta hänen syntymänsä jälkeen. Saksalaista paavia hän tuskin uskoi esimerkiksi vuonna 1945, kun Saksa oli hävinnyt maailmansodan toistamiseen ja tiedot tuhoamisleireistä tulivat ilmi. Edellinen saksalainen paavi oli vuodelta 1057, mikä sekään tuskin nosti osakkeita. Lopulta Euroopan ulkopuolelta tulleen paavin alaisena hän sitten kuoli, eikä noita euroopan ulkopuolisia ole liikaa ollut viime vuosisatoina.
- Jos Emma olisi nuoruudessaan halunnut lähteä Amerikan ihmemaahan, olisi matka yhteen suuntaan kestänyt lähemmäs viikon. Jos hän olisi tahtonut tehdä saman eläkeikään päästyään, olisi hän selvinnyt alle päivällä vaikka ajanotto aloitettaisiin siirtymisestä lähimpään kansainvälisen lentokentän omaavaan kaupunkiin.
- Hän ehti nähdä käytännössä siirtomaavallan loppumisen, Neuvostoliiton syntymisen ja hajoamisen, natsismin ja fasismin nousun ja tuhon ja ties mitä. Yhdysvalloissakin päästiin Mckinleystä Trumpiin.
Aika jännä tuota on miettiä. Jos vuonna 1399 syntynyt olisi elänyt 500 vuotta, olisi todennäköisesti maailma muuttunut vähemmän. Vuonna 1999 syntyneellä 117-vuotiaalla voi olla hieman ihmeteltävää viimeisinä vuosinaan... On se aika jännä. Se on jännä.