Hienoa oli myös nähdä Suomen pelin kehittymistä verrattuna vaikkapa Kansojen liigaan. Syötöissä ja pallovarmuudessa etenkin ollaan menty eteenpäin.
Hesari oli ansiokkaasti taustoittanut mm. tuota viikonloppuna. Ilahduin, kun kotimaisessa urheilujournalismissa kerrankin hyödynnetään dataa. Juttu täällä:
HS-analyysi: Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina
Ja pari poimintaa: 2016–2017 MM-karsinnoissa Suomen pallonhallinta oli keskimäärin 42,30 prosenttia. Kansojen liigassa lukema oli noussut jo 45,17 prosenttiin, ja EM-karsinnoissa lukema oli ennen Liechtenstein-ottelua 48,50 prosenttia. Vuosina 2015–2016 Suomi eteni rangaistusalueelle keskimäärin vain 9,8 kertaa ottelussa, mutta vuosina 2017–2018 joukkue eteni jo 13,6 kertaa ottelua kohti. MM-karsinnoissa Suomi liikutti palloa keskimäärin 8 826 metriä ottelua kohden. Kansojen liigassa lukema oli noussut 10 025 metriin ja EM-karsinnoissa ennen Liechtenstein-ottelua 11 753 metriin. Toisaalta Suomen keskimääräinen syöttöprosentti oli MM-karsinnoissa 80,90, mutta EM-karsinnoissa jo 86,75 prosenttia. MM-karsinnassa avainsyöttöjen määrä ottelua kohden oli MyCoazhin mukaan 4,70, lukema oli melkein tuplaantunut (8,25) EM-karsinnoissa.
Ja minäkin tavallaan toivoisin, että saataisiin tähän historialliseen tarinaan mukaan myös se elementti, että saisi jännittää keiden maiden kanssa mennään samaan alkulohkoon. Pikkuisen lässähtäisi se osio, jos homma olisi etukäteen selvä. Vaikka se olisi ehkä nyt pienin käänne tässä isossa tarinassa.
Harmi kyllä, vaikka ymmärrettävää, että eilen varamiehinen ja univajeinen joukkue ei voittoa pystynyt kairaamaan. Se olisi ollut jo aika huikeaa, että olisi ensimmäisellä yrittämällä vieläpä oltu jossain muussa kuin neloskorissa. Nykyisellä formaatilla kun se olisi antanut jo kohtuulliset mahdollisuudet pudotuspeleihin. Nyt ne lienevät lohkojaosta riippumatta pienet tai pienehköt, mutta mahdotonta mikään ei tietenkään ole.
Ja kun tästä formaatista ja maiden määrästä myös on puhuttu. Myönnän, että olisin tavallaan pitänyt hohdokkaampana päästä 16 maan kisoihin - ja MM-turnauspaikka jää unelmaksi edelleen - mutta ei tuonne pääsy mikään itsestäänselvyys ole. Parina poimintana, vuoden 2004 mestarin Kreikan ja Bosnian lisäksi rannalle tai NL:n varaan jäävät esim. Serbia, Islanti, Norja ja Skotlanti. Vasta Suomen jälkeen paikkansa varmistivat myös mm. Saksa ja Hollanti.