MM-karsinnat on pelattu ja tällä kertaa Suomi jäi hienoista karsinnoista huolimatta ulos kisoista. Seuraavaksi on edessä matka kohti EM-kisoja, jotka pelataan kesällä 2024 Saksassa. Aiemmin karsintoihin on lähdetty haaveilemaan kisapaikasta, mutta viime vuosina Huuhkajat on noussut sille tasolle, että kisapaikkaa voidaan pitää ihan realistisena tavoitteena. Viime kesänä päästiin ensimmäistä kertaa EM-kisoihin ja osoitettiin, että Suomi todellakin kuuluu sille tasolle, vaikka melko pienellä marginaalilla jäätiinkin alkulohkoon. EM-kisojen jälkeen Huuhkajien hyvät otteet jatkuivat myös MM-karsinnoissa, minkä myötä tällä hetkellä voidaan suhtautua todella positiivisesti tulevia EM-karsintoja kohtaan.
Itse karsintoihin on vielä pitkä aika, sillä karsintalohkotkin arvotaan vasta 9.10.2022. Karsintojen ensimmäiset ottelut pelataan maaliskuun lopulla vuonna 2023, mutta uuden kilpailun, Kansojen liigan, myötä Huuhkajien karsintaurakka alkaa käytännössä jo aikaisemmin. Suoritukset Kansojen liigassa vaikuttavat siihen, mihin arvontakoriin Huuhkajat loppujen lopuksi päätyy ja edellisten EM-kisojen tavoin se tarjoaa myös takaportin kisoihin, mikäli karsinnoista ei kisapaikkaa irtoa. Kilpailu on jakanut paljon mielipiteitä, mutta näin kannattajana on hienoa saada lisää kilpailullisia maaotteluita ja Suomen kaltaisen vähän pienemmän maan kannalta se tarjoaa myös lisämahdollisuuden kisapaikkaan.
Koska Qatarin MM-kisat pelataan poikkeuksellisesti loppuvuodesta, niin Kansojen liiga aloitetaan jo ensi vuoden kesäkuussa, jolloin pelataan peräti neljä kuudesta ottelusta. Loput kaksi lohko-ottelua pelataan sitten syyskuussa ja playoffit pelataan parhaiden ei-karsinnoista EM-kisoihin selvinneiden joukkueiden kesken kesäkuussa 2023. Kansojen liigan lohkot arvotaan joulukuun 16. päivä ja Suomi pelaa toiseksi korkeimmassa B-sarjassa, jossa se on sijoitettu kakkoskorin joukkueeksi. Suomen lohko tulee siis muodostumaan näistä joukkueista:
1. kori: Ukraina, Ruotsi, Bosnia & Hertsegovina, Islanti
3. kori: Israel, Romania, Serbia, Irlanti
4. kori: Slovenia, Montenegro, Albania, Armenia
Nyt on Suomella aikaa pelata vielä harjoitusotteluita ennen ensi kesää ja samalla tuoda mahdollisesti uusia pelaajia sisään ennen Kansojen liigan alkua sekä etenkin ennen seuraavia EM-karsintoja. MM-karsintojen aikana Suomi nuorensikin joukkuetta isolla kädellä, kun osin loukkaantumistenkin takia Tim Sparv tippui pois maajoukkuekuvioista ja Suomen EM-kisoihin johdattanut topparikaksikko Arajuuri-Toivio ajautui MM-karsintojen aikana vaihtomiehiksi, minkä seurauksena he ilmoittivatkin karsintojen jälkeen lopettavansa maajoukkueuransa. Kokeneemmasta kaartista esimerkiksi Rasmus Schüller nousi isompaan rooliin MM-karsintojen aikana, minkä lisäksi nuoremmasta kaartista esimerkiksi Urho Nissilä nousi karsintojen aikana joukkueen ulkopuolelta jopa avauskokoonpanon mieheksi. Uusia pelaajia tullaan varmasti näkemään joukkueessa myös ensi kesänä, kun seuraavat kilpailulliset ottelut pyörähtävät käyntiin.
Maalivahtiosastolla tuskin nähdään mitään muutoksia, sillä Lukas Hradecky tulee olemaan seuraavissakin karsinnoissa Suomen ykkösmaalivahti. Muutaman vuoden Lukea nuorempi Jesse Joronen on luotettava kakkosmaalivahti, joten mitään ongelmia maalivahtiosastolla Suomella ei tule varmasti olemaan. Tätä kaksikkoa ei tule vielä näissä karsinnoissa haastamaan kukaan, mutta mielessä kannattaa pitää ainakin Chelsean 19-vuotias Lucas Bergström ja Aston Villan 20-vuotias Viljami Sinisalo. Toppariosastolle tehtiin iso nuorennusleikkaus, kun EM-kisoissa pelanneen Daniel O'Shaughnessyn vierelle tuotiin MM-karsintojen aikana Leo Väisänen ja Robert Ivanov. Kolmikko löikin karsintojen lopulla sellaiset näytöt tiskiin, että heidän ympärille tullaan varmasti rakentamaan näiden karsintojen toppariosasto. Haastajina näille voi olla mm. viime aikoina maajoukkuekuvioista pudonnut Sauli Väisänen, keskikentällä enemmän pelannut Thomas Lam, maajoukkueeseen juuri noussut Miro Tenho, U21-maajoukkueen ykköstoppari Robin Tihi sekä maajoukkueessa jo pyörähtänyt Aapo Halme. Yksi jokerikortti on myös Schalken Malick Thiaw, mikäli hän päättäisi edustaa Suomea.
Laitapuolustajaosastolla vasemmalla Suomella on hyvä tilanne, kun Ranskassa pelaava Jere Uronen on vielä nämä karsinnat hyvässä peli-iässä ja häntä muutaman vuoden nuorempi Nicholas Hämäläinen on myös noussut jo maajoukkueen vakiomieheksi. Oikean laitapuolustajan/wingbackin rooli onkin Suomen puolustuksessa sitten se ongelma. Raitalalla ja Granlundilla alkaa tulemaan ikä vastaan eikä Alho, Niskanen tai Soiri ole vakuuttaneet. U21-maajoukkueessakin oikean laitapuolustajan roolissa on nähty enemmänkin topparin paikalla viihtyvä KuPSin Taneli Hämäläinen, joten ei sieltäkään ole apuja tulossa. Ehkä se realistisin nousija tuohon oikean wingbackin rooliin on SC Freiburgin kakkosjoukkueessa 3. Bundesliigaa pelaava 20-vuotias Julius Tauriainen. Tauriainen on tullut tunnetuksi enemmänkin keskikenttäpelaajana, mutta U21-maajoukkueessa hän on pelannut myös vasempana laitapuolustajana ja Freiburgissa oikeana wingbackina. Monikäyttöinen pelaaja, joka todennäköisesti kuitenkin löytää pelipaikkansa kilpailutilanteen takia oikeana wingbackina/laitapuolustajana, mikäli hän onnistuu maajoukkueeseen murtautumaan. Vasemmaksi laitapuolustajaksi yksi jokerikortti on myös Manchester Cityn U18-joukkueessa pelaava 16-vuotias Tomas Galvez, mutta ehkä nämä karsinnat tulevat hänelle vähän liian aikaisin.
Keskikentällä piti olla iso ongelma, kun Tim Sparvin paikalle piti löytää kutospaikan pelaaja, mutta monien yllätykseksi Rasmus Schüller otti sen paikan suvereenisti haltuun. Nyt ollaan kuitenkin jo tilanteessa, jossa Schüller on noussut lähes korvaamattomaksi pelaajaksi Suomelle ja hänelläkin on ikää kuitenkin jo 30-vuotta. Kasipaikalle Suomelle löytyy kyllä tarjontaa, mutta tuo kutospaikka on ongelma. Maajoukkueesenkin jo noussut Kaan Kairinen voisi olla sellainen nimi, joka voisi tulevissa karsinnoissa haastaa Schülleria tai vähintään jakaa kuormaa hänen kanssaan. U21-maajoukkueesta potentiaalisiksi haastajiksi voitaisiin nostaa Adam Marhiev ja Santeri Väänänen sekä U19-joukkueesta Luka Hyryläinen, mutta kovin lähellä Huuhkajia he eivät vielä kuitenkaan ole. Yksi nimi on myös Thomas Lam, joka voi pelata joko topparina tai kutospaikalla.
Kasipaikka onkin sitten se rooli, johon Suomella tulee varmasti olemaan tulevissa karsinnoissa eniten kilpailua. Tällä hetkellä ne ykkösnimet ovat ehdottomasti Robin Lod (kauan jaksaa reissata maajoukkueeseen, jos jatkaa jenkeissä?), Glen Kamara, Urho Nissilä ja Onni Valakari. Jo noiden nimien ympärille olisi hyvä lähteä rakentamaan keskikenttää karsintoihin, mutta lähes kaikki Suomen lupaavimmat maajoukkuepaikan kynnyksellä olevat pelaajat ovat kasipaikan pelaajia. Anssi Suhonen, Leo Walta, Naatan Skyttä, Lucas Lingman ja Oliver Antman ovat nimiä, jotka kannattaa pitää mielessä. Etenkin Suhosen A-maajoukkuedebyytin luulisi tulevan hyvin pian. Esille on hyvä nostaa myös vasta 18-vuotias juuri Serie A:ssa pelaavaan Bolognaan siirtynyt Niklas Pyyhtiä. Näiden lisäksi on myös kokeneemmasta kaartista esimerkiksi viime vuosina maajoukkueen vakiokasvona tunnettu Robert Taylor, joka tulee varmasti taistelemaan peliajasta nuorempien kanssa.
Laiturit eivät kuulu tällä hetkellä Suomen pelisysteemiin, mihin yksi syy on varmasti se, että joukkueeseen ei ole tarjolla oikeastaan kunnon laitureita. Keskikaistalle on tarjolla sen verran hyviä pelaajia, että jonkun Pyry Soirin, Santeri Hostikan tai Ilmari Niskasen peluuttaminen ei ole kovin järkevää, kun siinä tapauksessa heitä paremmat pelaajat jäävät penkille. Jos laitureita tullaan tulevissa karsinnoissa näkemään, niin siihen rooliin potentiaalisia pelaajia ovat ainakin nuoret Lassi Lappalainen, Saku Ylätupa ja Mikael Soisalo. Vähän nuoremmista pelaajista jokerikortteja ovat myös Maksim Stjopin ja Casper Terho. Tulevia maajoukkuelaitureita voivat olla Belgiassa pelaava Juho Talvitie (16v) ja etenkin Chelseassa pelaava Jimi Tauriainen (17v), mutta heidän kohdallaan nämä karsinnat voivat tulla liian nopeasti. Kun katsotaan kuitenkin tuota tarjontaa kasipaikalle ja kärkeen, niin on hyvin todennäköistä, että tulevissa karsinnoissa Suomen laidalla pelaavat pääasiassa vain wingackit.
Kärkipelaajia mietittäessä pitää nostaa esille se, että Pukilla alkaa olemaan jo ikää, mutta toisaalta tähän mennessä hän on viinin tavoin vain parantunut vanhetessaan. Maajoukkueen mukana olevat Joel Pohjanpalo, Marcus Forss ja Fredrik Jensen tulevat varmasti olemaan mukana myös tulevissa karsinnoissa ja ainakin paperilla tämä nelikko on sen verran kova, että kilpailua pitäisi olla Suomen hyökkääjien paikoista. Haastajaosastolla on ainakin Skotlantiin siirtynyt Eetu Vertainen sekä Interissä huikeaan maalivireeseen päässyt Benjamin Källman.
Paljon tuli heitettyä nimiä ja joidenkin pelaajien osalta maajoukkueura voi jäädä kokonaan haaveeksi ja jotkut taas tulevat varmasti mukaan maajoukkuekuvioihin vasta myöhemmin. Joidenkin nimet varmaan myös unohdin, mutta lähtökohtaisesti tällä hetkellä Suomen maajoukkueen tulevaisuus näyttää hyvältä. Maajoukkueen valmennus on osaavissa käsissä, maajoukkueen pelaajien itseluottamus on korkealla tasolla, joukkueen runko on vahva ja muun muassa pelaaja-agentit ovat puhuneet siitä, että nyt Suomella on tulossa uusi kultainen sukupolvi. On siis hyvin mahdollista, että noista mainitsemistani nimistäni (tai jopa niiden ulkopuolelta) tulee nuoria pelaajia, jotka nousevat näiden karsintojen aikana mukaan maajoukkuerinkiin tai jopa maajoukkueen avainpelaajiksi.
Itse karsintoihin on vielä pitkä aika, sillä karsintalohkotkin arvotaan vasta 9.10.2022. Karsintojen ensimmäiset ottelut pelataan maaliskuun lopulla vuonna 2023, mutta uuden kilpailun, Kansojen liigan, myötä Huuhkajien karsintaurakka alkaa käytännössä jo aikaisemmin. Suoritukset Kansojen liigassa vaikuttavat siihen, mihin arvontakoriin Huuhkajat loppujen lopuksi päätyy ja edellisten EM-kisojen tavoin se tarjoaa myös takaportin kisoihin, mikäli karsinnoista ei kisapaikkaa irtoa. Kilpailu on jakanut paljon mielipiteitä, mutta näin kannattajana on hienoa saada lisää kilpailullisia maaotteluita ja Suomen kaltaisen vähän pienemmän maan kannalta se tarjoaa myös lisämahdollisuuden kisapaikkaan.
Koska Qatarin MM-kisat pelataan poikkeuksellisesti loppuvuodesta, niin Kansojen liiga aloitetaan jo ensi vuoden kesäkuussa, jolloin pelataan peräti neljä kuudesta ottelusta. Loput kaksi lohko-ottelua pelataan sitten syyskuussa ja playoffit pelataan parhaiden ei-karsinnoista EM-kisoihin selvinneiden joukkueiden kesken kesäkuussa 2023. Kansojen liigan lohkot arvotaan joulukuun 16. päivä ja Suomi pelaa toiseksi korkeimmassa B-sarjassa, jossa se on sijoitettu kakkoskorin joukkueeksi. Suomen lohko tulee siis muodostumaan näistä joukkueista:
1. kori: Ukraina, Ruotsi, Bosnia & Hertsegovina, Islanti
3. kori: Israel, Romania, Serbia, Irlanti
4. kori: Slovenia, Montenegro, Albania, Armenia
Nyt on Suomella aikaa pelata vielä harjoitusotteluita ennen ensi kesää ja samalla tuoda mahdollisesti uusia pelaajia sisään ennen Kansojen liigan alkua sekä etenkin ennen seuraavia EM-karsintoja. MM-karsintojen aikana Suomi nuorensikin joukkuetta isolla kädellä, kun osin loukkaantumistenkin takia Tim Sparv tippui pois maajoukkuekuvioista ja Suomen EM-kisoihin johdattanut topparikaksikko Arajuuri-Toivio ajautui MM-karsintojen aikana vaihtomiehiksi, minkä seurauksena he ilmoittivatkin karsintojen jälkeen lopettavansa maajoukkueuransa. Kokeneemmasta kaartista esimerkiksi Rasmus Schüller nousi isompaan rooliin MM-karsintojen aikana, minkä lisäksi nuoremmasta kaartista esimerkiksi Urho Nissilä nousi karsintojen aikana joukkueen ulkopuolelta jopa avauskokoonpanon mieheksi. Uusia pelaajia tullaan varmasti näkemään joukkueessa myös ensi kesänä, kun seuraavat kilpailulliset ottelut pyörähtävät käyntiin.
Maalivahtiosastolla tuskin nähdään mitään muutoksia, sillä Lukas Hradecky tulee olemaan seuraavissakin karsinnoissa Suomen ykkösmaalivahti. Muutaman vuoden Lukea nuorempi Jesse Joronen on luotettava kakkosmaalivahti, joten mitään ongelmia maalivahtiosastolla Suomella ei tule varmasti olemaan. Tätä kaksikkoa ei tule vielä näissä karsinnoissa haastamaan kukaan, mutta mielessä kannattaa pitää ainakin Chelsean 19-vuotias Lucas Bergström ja Aston Villan 20-vuotias Viljami Sinisalo. Toppariosastolle tehtiin iso nuorennusleikkaus, kun EM-kisoissa pelanneen Daniel O'Shaughnessyn vierelle tuotiin MM-karsintojen aikana Leo Väisänen ja Robert Ivanov. Kolmikko löikin karsintojen lopulla sellaiset näytöt tiskiin, että heidän ympärille tullaan varmasti rakentamaan näiden karsintojen toppariosasto. Haastajina näille voi olla mm. viime aikoina maajoukkuekuvioista pudonnut Sauli Väisänen, keskikentällä enemmän pelannut Thomas Lam, maajoukkueeseen juuri noussut Miro Tenho, U21-maajoukkueen ykköstoppari Robin Tihi sekä maajoukkueessa jo pyörähtänyt Aapo Halme. Yksi jokerikortti on myös Schalken Malick Thiaw, mikäli hän päättäisi edustaa Suomea.
Laitapuolustajaosastolla vasemmalla Suomella on hyvä tilanne, kun Ranskassa pelaava Jere Uronen on vielä nämä karsinnat hyvässä peli-iässä ja häntä muutaman vuoden nuorempi Nicholas Hämäläinen on myös noussut jo maajoukkueen vakiomieheksi. Oikean laitapuolustajan/wingbackin rooli onkin Suomen puolustuksessa sitten se ongelma. Raitalalla ja Granlundilla alkaa tulemaan ikä vastaan eikä Alho, Niskanen tai Soiri ole vakuuttaneet. U21-maajoukkueessakin oikean laitapuolustajan roolissa on nähty enemmänkin topparin paikalla viihtyvä KuPSin Taneli Hämäläinen, joten ei sieltäkään ole apuja tulossa. Ehkä se realistisin nousija tuohon oikean wingbackin rooliin on SC Freiburgin kakkosjoukkueessa 3. Bundesliigaa pelaava 20-vuotias Julius Tauriainen. Tauriainen on tullut tunnetuksi enemmänkin keskikenttäpelaajana, mutta U21-maajoukkueessa hän on pelannut myös vasempana laitapuolustajana ja Freiburgissa oikeana wingbackina. Monikäyttöinen pelaaja, joka todennäköisesti kuitenkin löytää pelipaikkansa kilpailutilanteen takia oikeana wingbackina/laitapuolustajana, mikäli hän onnistuu maajoukkueeseen murtautumaan. Vasemmaksi laitapuolustajaksi yksi jokerikortti on myös Manchester Cityn U18-joukkueessa pelaava 16-vuotias Tomas Galvez, mutta ehkä nämä karsinnat tulevat hänelle vähän liian aikaisin.
Keskikentällä piti olla iso ongelma, kun Tim Sparvin paikalle piti löytää kutospaikan pelaaja, mutta monien yllätykseksi Rasmus Schüller otti sen paikan suvereenisti haltuun. Nyt ollaan kuitenkin jo tilanteessa, jossa Schüller on noussut lähes korvaamattomaksi pelaajaksi Suomelle ja hänelläkin on ikää kuitenkin jo 30-vuotta. Kasipaikalle Suomelle löytyy kyllä tarjontaa, mutta tuo kutospaikka on ongelma. Maajoukkueesenkin jo noussut Kaan Kairinen voisi olla sellainen nimi, joka voisi tulevissa karsinnoissa haastaa Schülleria tai vähintään jakaa kuormaa hänen kanssaan. U21-maajoukkueesta potentiaalisiksi haastajiksi voitaisiin nostaa Adam Marhiev ja Santeri Väänänen sekä U19-joukkueesta Luka Hyryläinen, mutta kovin lähellä Huuhkajia he eivät vielä kuitenkaan ole. Yksi nimi on myös Thomas Lam, joka voi pelata joko topparina tai kutospaikalla.
Kasipaikka onkin sitten se rooli, johon Suomella tulee varmasti olemaan tulevissa karsinnoissa eniten kilpailua. Tällä hetkellä ne ykkösnimet ovat ehdottomasti Robin Lod (kauan jaksaa reissata maajoukkueeseen, jos jatkaa jenkeissä?), Glen Kamara, Urho Nissilä ja Onni Valakari. Jo noiden nimien ympärille olisi hyvä lähteä rakentamaan keskikenttää karsintoihin, mutta lähes kaikki Suomen lupaavimmat maajoukkuepaikan kynnyksellä olevat pelaajat ovat kasipaikan pelaajia. Anssi Suhonen, Leo Walta, Naatan Skyttä, Lucas Lingman ja Oliver Antman ovat nimiä, jotka kannattaa pitää mielessä. Etenkin Suhosen A-maajoukkuedebyytin luulisi tulevan hyvin pian. Esille on hyvä nostaa myös vasta 18-vuotias juuri Serie A:ssa pelaavaan Bolognaan siirtynyt Niklas Pyyhtiä. Näiden lisäksi on myös kokeneemmasta kaartista esimerkiksi viime vuosina maajoukkueen vakiokasvona tunnettu Robert Taylor, joka tulee varmasti taistelemaan peliajasta nuorempien kanssa.
Laiturit eivät kuulu tällä hetkellä Suomen pelisysteemiin, mihin yksi syy on varmasti se, että joukkueeseen ei ole tarjolla oikeastaan kunnon laitureita. Keskikaistalle on tarjolla sen verran hyviä pelaajia, että jonkun Pyry Soirin, Santeri Hostikan tai Ilmari Niskasen peluuttaminen ei ole kovin järkevää, kun siinä tapauksessa heitä paremmat pelaajat jäävät penkille. Jos laitureita tullaan tulevissa karsinnoissa näkemään, niin siihen rooliin potentiaalisia pelaajia ovat ainakin nuoret Lassi Lappalainen, Saku Ylätupa ja Mikael Soisalo. Vähän nuoremmista pelaajista jokerikortteja ovat myös Maksim Stjopin ja Casper Terho. Tulevia maajoukkuelaitureita voivat olla Belgiassa pelaava Juho Talvitie (16v) ja etenkin Chelseassa pelaava Jimi Tauriainen (17v), mutta heidän kohdallaan nämä karsinnat voivat tulla liian nopeasti. Kun katsotaan kuitenkin tuota tarjontaa kasipaikalle ja kärkeen, niin on hyvin todennäköistä, että tulevissa karsinnoissa Suomen laidalla pelaavat pääasiassa vain wingackit.
Kärkipelaajia mietittäessä pitää nostaa esille se, että Pukilla alkaa olemaan jo ikää, mutta toisaalta tähän mennessä hän on viinin tavoin vain parantunut vanhetessaan. Maajoukkueen mukana olevat Joel Pohjanpalo, Marcus Forss ja Fredrik Jensen tulevat varmasti olemaan mukana myös tulevissa karsinnoissa ja ainakin paperilla tämä nelikko on sen verran kova, että kilpailua pitäisi olla Suomen hyökkääjien paikoista. Haastajaosastolla on ainakin Skotlantiin siirtynyt Eetu Vertainen sekä Interissä huikeaan maalivireeseen päässyt Benjamin Källman.
Paljon tuli heitettyä nimiä ja joidenkin pelaajien osalta maajoukkueura voi jäädä kokonaan haaveeksi ja jotkut taas tulevat varmasti mukaan maajoukkuekuvioihin vasta myöhemmin. Joidenkin nimet varmaan myös unohdin, mutta lähtökohtaisesti tällä hetkellä Suomen maajoukkueen tulevaisuus näyttää hyvältä. Maajoukkueen valmennus on osaavissa käsissä, maajoukkueen pelaajien itseluottamus on korkealla tasolla, joukkueen runko on vahva ja muun muassa pelaaja-agentit ovat puhuneet siitä, että nyt Suomella on tulossa uusi kultainen sukupolvi. On siis hyvin mahdollista, että noista mainitsemistani nimistäni (tai jopa niiden ulkopuolelta) tulee nuoria pelaajia, jotka nousevat näiden karsintojen aikana mukaan maajoukkuerinkiin tai jopa maajoukkueen avainpelaajiksi.
Viimeksi muokattu: