Kyllähän se isoin ero lienee että jos Irakissa arvostelee julkisesti Saddamin hallintoa niin on vaikea olla kuolematta tai menettämättä terveyttään. Luen säännöllisesti amerikkalaisessa keskustelussa hyvin vaikutusvaltaisia NY Timesia ja Washington Postia, ja niiden jatkuva kritiikki Bushin hallintoa kohtaan on monesti purevampaa ja tarkemmin osuvaa kuin mitä Euroopassa esitetään. Rauhanliike myös organisoituu aktiivisesti ja avoimesti kampuksilla esittäen hyvin räikeätä ja propagandististakin kritiikkiä Bushin sotapolitiikkaa vastaan. Tämähän kai on meistä normaalia ja itsestäänselvää.
On vaikea kuvitella kokemusta yhteiskunnassa, jonka valtaapitävät käyttävät avointa väkivaltaa kansalaisiaan kohtaan. Sitä ilmapiiriä ei voi kovin helposti ymmärtää, kun itse elää yhteiskunnassa, jossa hallituksen tukemista pidetään monissa piireissä nolostuttavampana kuin kaikkien valtaapitävien kritisointia, ja jossa joka tapauksessa voi sanoa mitä haluaa ja missä haluaa poliittisista kysymyksistä. Pitäisi tietysti yrittää kuvitella, miltä toinen asiaintila tuntuisi, miltä se tuntuisi että poliittisen mielipiteen seurauksena voisi olla fyysinen väkivalta viranomaisten ja "oikeuslaitoksen" taholta. Mutta sitähän emme täällä juuri tajua ja siksi varmasti monet ihmiset ottavat tosissaan esim. YLEn surkuhupaisat "katugallupit" Bagdadissa. Voi olla että kansa kannattaa Saddamia, mutta sitä ei julkisin haastatteluin voi saada selville koska kansalla ei julkisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin kannattaa hallintoa.
En tosiaan ole innostunut USA:n republikaanien neandertal-siivestä, joka on nyt niin vaikutusvaltainen tai USA:n suurvalta-käyttäytymisestä, joka on lyhytnäköisen yksioikoista ja ylimielistä. Mutta se on suuri maa, jonne mahtuu paljon ihmisiä ja mielipiteitä. Monessa suhteessa me sofistikoituneet serkut täällä Euroopassa emme ymmärrä sen vahvoja ja dynaamisia puolia. Meillähän esim. mielellään nauretaan niille todella tyhmille ja yksinkertaisille puheille, joita Amerikan presidentit jatkuvasti pitävät kansalleen. No, suurelta osin tämä johtuu siitä, että ne tosiaan pidetään suoraan kansalle. Suomessa poliittinen puhe on ensi sijassa tarkoitettu poliittiselle eliitille ja sen kanssa symbioosissa eläville tiedotusvälineille, mistä seuraa vaikeasti ymmärrettävä sisäpiirin kapulakieli ja tietty epämääräisyys ja epäsuorien koodien käyttö.
Liberalistinen (ja valitettavan plutokraattisia piirteitä omaava) aktivistinen demokratia käyttäytyy eri tavalla, vain puolet äänioikeutetuista osallistuu prosessiin, mutta kun se näin aktiivisesti tekee, sillä on erittäin suuri painoarvo - siksi eliitin täytyy alentua puhumaan termeillä, joita ei-sofistikoitunut kansa ymmärtää. Dialogi (ja manipulointi) on suoremmin kansaan kohdistuvaa, koska eliitillä on höllempi ote poliittisesta prosessista. USA:ssa on siis yksinkertaisesti erilainen kulttuuri ja järjestelmä kuin Euroopassa. Kysymys ei ole mistään väärin ymmärryksestä tai väärintulkinnasta - siellä on valittu erilainen tie erilaisissa olosuhteissa. Ei mantereen kokoista monirotuisista siirtolaisista koostuvaa valtiota voi rakentaa samoilla periaatteilla kuin pientä yhtenäistä pohjoismaista hyvinvointivaltiota.
Itse siis kaikesta huolimatta toivon että USA säilyttäisi johtavan aseman maailmassa. Kaikki realistiset vaihtoehdot lienevät paljon huonompia. (Tosin melkein kaikki sofistikoituneiden kriitikkojen esittämät ideaali-maailmat olisivat paljon parempia, kuin nykyisen USA:n nykyinen monopoliasema. Ainoa huono puoli niissä on etteivät ne ole mahdollisia.) Silti huonoltahan tämä näyttää: Irakin nykyisestä diktatuurista on nyt aika tyhmästi tehty symboli, joka lopulta melkein puhtaasti arvovallan takia täytyy todennäköisesti väkivalloin kukistaa. Suuret riskit ja suht. pienet hyödyt. Näin yksioikoista amerikkalaista hallintoa ei olisi voinut kuvitella - juuri sen takia että yleensä ollaan nähty paljon parempaa. Toivoa sopii että kysymyksessä olisi tilapäinen poikkeus eikä uusi sääntö.
EDIT: typot ym.