Major Julli kirjoitti:
Persianlahden sodan aikanahan olisi testi saatu aikaiseksi, mutta Saddam piti koneensa maassa.
Kumpaa Persianlahden sotaa tarkoitat?
Jälkimmäisen aikana irakin ilmavoimat olivat käytännössä sillä tasolla ettei niillä olisi päästy ilmaan vaikka olisi yritettykin.
Ensimmäisessä taasen suurin osa iskukykyisimmästä kalustosta lennätettiin Iraniin "turvaan", josta niitä ei koskaan saatu takaisin.
Tosin eipä Irakin ilmavoimien aseistus kovinkaan modernia ollut kun tuolloin 80/90-lukujen vaihteessa elettiin aikaa jolloin Neuvostoliitto ei myynyt ulkomaille parasta ohjusaseistustaan, joten Irakin ilmavoimien ohjusaseistus oli pääasiassa 70-luvulta ja 80-luvun alusta, tähän kun lisää kohtuullisen kehnon moderninsodankäynninioperointikyvyn (Irakissa harhauduttiin luulemaan Irak-Iran sodan seurauksena, että tulevat sodat olisivat samanlaisia) niin ei ihme, että aseistukseltaan ylivertainen liittouma tuhosi suurimman osan Irakin ilma-aseesta ensimmäisten päivien aikana. Muutama ilmataistelu käytiin mutta niissä irakilaiset lentäjät eivät saaneet ainoatakaan ilmavoittoa, joko he pakenivat paikalta tai heidät pudotettiin kuin kanat orrelta.
Venäjällä on tätänykyä jo käytössä tehokkaita ilmasta-ilmaan -ohjuksia mutta ongelmana on se ettei niitä ole oikeastaan päästy käyttämään tositilanteessa muualla kuin Etiopian ja Eritrerian rajasodissa (joskin Etiopian ilmavoimien ohjusaseistus tuli 80-luvun lopulta). Tässä sodassa Etiopian ilmavoimien Sukhoi Su-27 koneet osoittivat ylivertaisuutensa ja parissa ensimmäisessä ilmataistelussa Eritrerian ilmavoimien Mig-29 kalusto oli tuhottu.
Siinä olet oikeassa, että tällä hetkellä Venäjällä on käytössä vasta muutamia todella moderneja ilmataisteluohjuksia, kuten R-77 - mikä tosin sitten verrattavissa AMRAAMiin, joskin vain pidemmällä kantamalla varustettuna. Myöskin R-33 on varsin tehokas pitkänkantaman ilmataisteluohjus (kantama 160 km). Toinen suunnaton etu Yhdysvalloilla on se, että heillä on paljon kokemusta ohjusten käytöstä ja toimivuudesta taistelutilanteissa - vaikka kuinka hyvin harjoiteltaisi niin taistelutilanne on aina hitusen toinen joten tällainen kokemus on aina hyödyksi kun ohjuksia modernisoidaan tai suunnitellaan.
Kuitenkaan lähitaistelua ei pidä nykyaikaisessakaan ilmasodankäynnissä unohtaa, siksi koneissa on edelleen lähitaisteluaseistuksena tykit sekä lyhyen kantaman ohjukset. Lähitaistelussa sitten koneen liikehtimiskyvyllä on todella suuri vaikutus, joskin edelleen vaaditaan sitä taitavaa lentäjää - hyvästä liikentimiskyvystä kun ei ole hyötyä jos lentäjä ei osaa käyttää koneensa kapasiteettia hyödyksi (ts. koulutuksella on suuri merkitys).
vlad.