Oranje 2006 - Me teemme sen itse!
Kisat ovat Oranjen osalta päättyneet kirvelevään tappioon Portugalille toisella kierroksella. Paska makuhan näistä kekkereistä kokonaisuudessaan jäi, mutta jos nyt koittaisi hieman syvällisemmin eri osa-alueisiin paneutua.
MV-peli: Van der Sar pelasi siis kaikki neljä matsia alusta loppuun. Päästettyjä maaleja kaksi, joista kumpaakaan ei voi Edin piikkiin laittaa. Kapteenina ohjasi haparoivaa puolustusta siinä määrin, ettei oikeastaan edes uskalla arvailla mikä olisi ollut lopputulos toisella veskarilla. Jatkossa van der Sar jäänee hiljalleen sivuun maajoukkueesta, tosin vielä kahden vuoden päästä EM-kisoissa saattaa maalia vartioida. Etelä-Afrikassa (jahka mukaan selvitään) Ajaxin 23-vuotias Maarten Stekelenburg saattaa kaapata itselleen ykkösveskarin viran.
Puolustus: Vai pitäisikö sanoa FFmäisesti ”pulustus”? Jaap Stamin tai Frank de Boerin tapainen johtohahmo puuttui ja se näkyi. Puolustuksesta huokui kisojen alusta saakka epävarmuus sekä hitaus. Laitojen nousut (lähinnä Gion) saivat jatkuvasti aikaan sekaannusta vartioinnissa eikä oikein kenellekään tuntunut olevan selvää pelataanko alue- vai miespuolustusta. Puolustuksen edessä pelannut Phillip Cocu pelasti keskustan valumalla usein avuksi. Kenties isoin ongelma oli kuitenkin pelin avaaminen. Toppareista kukaan ei kyennyt peliä todella edistäviin nopeisiin, pitkiin syöttöihin, joilla peliä olisi avattu nopeille laitureille. Mukana ryhmässä olleista Bouhlarouz (25v), Mathjisen (26v), Heitinga (23v) sekä penkillä istunut Jan Kromkamp (25v) ovat mukana jatkokuviossa varmasti, mutta Gio (31v) ja Ooijer (32v) tuskin enää seuraavissa MM-kisoissa mukana kirmaavat. Jo kahden vuoden päästä vastaan tulevat EM-kisat saattavat jäädä väliin. Nyt keväällä loukkantunut Nigel de Jong lienee myös jatkossa mukana.
Keskikenttä: Pettymys on ensimmäinen sana joka tätä osa-aluetta kuvatessa mieleen nousee. Nimet van Bommel, Cocu, Sneijder ja van der Vaart antoivat odottaa paljon, mutta luu taisi jäädä käteen. Van der Vaartin ennen kisoja saama tälli taisi olla liian paha pala. Kun tästä seurauksena (arvokisoissa) kokematon Sneijder joutui ottamaan avauksen paikan itselleen, tuntui nuorukainen hieman lyhistyvän paineen alla. Ajaxista ja karsinnoista (mm. Suomi-peli) tutut nousut ja kaukolaukaukset epäonnistuivat jatkuvalla syötöllä. Myös entinen PSV-kippari van Bommel jäi kuin varjoksi parhaasta itsestään. Oliko siirto Barcelonaan vikatikki? Van Bommel jäi kuitenkin seurajoukkueessa usein Xavin, Decon ja Iniestan yms. varjoon, joten hiukan kadonnut itseluottamus ei löytynyt nappia painamalla kisoihinkaan. Cocu hoiti oman leiviskänsä mielestäni ok, ehkä viimeisen matsin ylärimakudin maaliin pomppaaminen olisi kruunannut kisat. Cocu joutui ottamaan ison roolin myös pelinavauksessa johon pakkien kyvyt eivät likimainkaan riittäneet. Jatkossa Cocu jättää maajoukkueen ja se menetys tuntuu. Puolustavaan rooliin tarjolla jatkossa van Bommel, Landzaat ja nuoresta polvesta Maduro. Hyökkäävään osastoon Sneijder ja van der Vaart kantavat jatkossa monia vuosia.
Hyökkäys: Lupaus paremmasta. Laiturit onnistuivat ok. Robbenilta ja van Persieltä tiedettiinkin odottaa tehoja ja apuja pelin tekemiseen, ja niitä myös jossain määrin saatiin. Ennen kisoja olin valmis vaihtamaan van Persien Kuytiin, mutta Robin osoitti olevansa avauspaikan arvoinen. Keskikentän taustanousujen puute ja sentterien tehottomuus söivät lopullisen potentiaalin toteutumisen. Laiturit sortuivat paikoitellen myös itsekkyyteen ja turhaan keskustaan puskemiseen. Pelin pitäminen leveällä olisi voinut luoda paikkoja myös RvN:lle ja Kuytille. RvN sai jotenkin aikaan sen, ettei van Bastenilta peliaikaa ratkaisuhetkillä herunut. Tästä saamme varmasti kuulla tulevina päivinä lisää. Kuyt teki peliaikanaan töitä, mutta tehot uupuivat. Paikkoja kyllä oli upottaa pallo Portugalin kuin Argentiinankin verkkoon. Vennegoor of Hesselink oli turisti, mikä tiedettiinkin jo ennen kisoja. Jatkossa tarjolla avuksi tehottomuuteen on esimerkiksi Ajaxin Klaas Jan Huntelaar (22v), joka takoi maaleja Eredivisiessä hulppeasti voittamalla maalikuninkuuden 31 maalilla. Sitä miksi mies ei tällä kertaa koneeseen mahtunut pitää varmaan kysyä van Bastenilta.
Valmennus: Arvoitus. Pelaajana Marco van Basten oli loistava, valmentajana toistaiseksi arvoitus. Karsinnat sujuivat tappioitta, kisoissa tuloksena voitot Norsunluurannikosta ja Serbiasta, tasapeli Argentiinaa vastaan ja tappio Portugalille. Taktisesti pitäydyttiin vanhassa ja varmassa hollantilaisessa 4-3-3:ssa. Olisiko pitänyt vaihtaa 4-4-2:een, 3-5-2:een tai jopa 4-2-4:ään? Eniten Oranje-faneja varmaan arveluttaa pelityylin (=pelikirjan, HEH) muutos puolustavampaan suuntaan. Tällä kertaa se ei ainakaan tuonut tulosta. Olisiko pitänyt luottaa vanhaan ja toimivaksi todettuun rohkeaan ja reippaaseen hyökkäykseen, vai oliko vaihto paikallaan? Mikä oli taustalla säätäneen Johan Cruyffin rooli? Mies tiettävästi oli mukana ainakin peleihin valmistavissa harjoituksissa, eikä egon tuntien varmasti jäänyt kakkosviulun soittajaksi. Aikaisemmin Cruyff on ollut tunnettu siitä, ettei hänen joukkueessaan isoja egoja suvaita muualla kuin vaihtopenkillä. Siinäkö selitys RvN:n kohtelulle? Kritiikiltä van Bastenkaan ei enää välty, se on varma. Keskustelua tullaan käymään pelaajien kohdalla ainakin van Nistelrooyn kohtalosta, Huntelaarista ja ehkä myös Nigel de Jongista. Kenties karsintojen loistopeli sai odotukset nousemaan liiankin korkealle, sillä olihan van Basten itsekin todennut näiden kisojen olevan vielä osa sisäänajoa, jolla uutta sukupolvea Oranjeen valmistetaan.
Jatkossa van Basten saanee selitykset annettuaan kaikesta huolimatta jatkaa nuorennusleikkauksensa loppuun. Cruyffin tuki viimeistään taannee tämän. Hedelmistä saamme nauttia kaksissa seuraavissa kisoissa. Muutokset on tapahduttava pelin ulkopuolella: turnausmuotoisessa kilpailussa yhteishengellä pötkitään pitkälle ja vielä päinvastoin ilman sitä tie katkeaa todella lyhyeen. Joukkueen ikärakenne takaa sen, että iso osa mukana olleista pelaajista on mukana myös tulevissa kisoissa. Myös alle 21-vuotiaiden Euroopan Mestaruuden voittaneesta joukkueesta noustaan mukaan miesten edustukseen. Josko näissä pojissa lepäisi Oranssin jalkapallon tulevaisuus?