Hokkarit naulaan lopullisesti - vai?

  • 4 458
  • 14

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Tällainen villihkö ajatus tuli mieleeni tuolta TPS-puolustus 2012-13 -ketjusta. Olisiko aivan typerää pitää tietynlaista "ex-pelaaja-poolia"?

Useimmiten ainakin osa juuri uransa päättäneistä pelaajista pitää peruskunnostaan huolta - he pyörivät hallilla ja joukkueen treeneissä, höntsäävät jossain alasarjaporukoissa, ovat kiinnostuneita entisen joukkueensa/kasvattajaseuransa nykytilasta jne. jne. Eikä se aito rakkaus lajiin ole kadonnut mihinkään puolessa vuodessa - tai jopa vajaassa kahdessa vuodessa.

Voisiko tällaisista ex-pelaajista olla hyötyä joissain todella epätavallisissa tilanteissa? Kuinka monta kertaa se ollaankaan nähty, että se lopullinen päätös lopettamisesta on kaikkea muuta kuin helppoa. Näitä jääkiekkoilijoiden comebackeja nähdään vuosittain. Pelaajat poistuvat tietyltä sarjatasolta, mutta kaipuu takaisin on niin kova, että vuoden-parin kuluttua uutta tulemista ainakin yritetään. Aivan maailmanluokan tähdistä niminä vaikkapa Dominik Hasek ja tavallaan myös Jaromir Jagr. Jääkiekon ulkopuolelta mainitaan vaikkapa Michael Schumacher.

Kaikki eivät varmasti tule onnistumaan eikä kaikilla varmasti ole motivaatiotakaan. Mikä silti estäisi edes yrittämästä tällaisen "ex-pelaaja-pankin" pyörittämistä motivoituneiden pelaajien kesken? Ajatuksenani ei siis ole mitkään try out -sopimukset eikä todellakaan mikään koko kauden kattava pelaajasopimus, vaan ennemminkin motivoituneiden ex-pelaajien halu auttaa entistä seuraansa todella tiukoissa ja epätavallisissa tilanteissa. Onko tällaisia ex-pelaajia? Voisiko heistä olla seuralle todellista hyötyä poikkeuksellisissa tilanteissa?

Esimerkkinä tällaisesta TPS-pelaajasta kaudelle 2012-13 voisi olla vaikkapa Aki Berg. Tiedän kyllä, että Berg ei pelannut viime kaudella otteluakaan eikä ole viimeiseen neljään kauteen pelannut yhtä ainoata ehjää kautta. Voisiko hänestä kuitenkin olla hyötyä TPS:lle poikkeuksellisissa tilanteissa yhden-kahden ottelun ajaksi? Voisiko hän kuitenkin pelkällä kokemuksellaan antaa jotain enemmän TPS:lle kuin esimerkiksi jotkin Mestiksestä raahatut keikkatyöläiset? Erityisesti, jos nämä keikkatyöläiset joudutaan hälyttämään apuun erittäin lyhyellä varoitusajalla - jopa alle vuorokauden.

Muita potentiaalisia "ex-pelaaja-pankki" nimiä kaudelle 2012-13:
(kaikki eivät ole vielä virallisesti edes lopettaneet)
- Aki Berg
- Miika Huczkowski
- Antero Niittymäki
- Kimmo Rintanen
- Marco Tuokko

muitakin paljon epärealistisempia nimiä löytyy, kuten...
- Mika Strömberg (joo heh-heh...)
- Jani Hurme
- Kalle Sahlstedt jne. jne.

Aiemminkin vuosien saatossa on ollut tilanteita, jolloin juuri lopettaneesta ex-pelaajasta olisi saattanut olla hyötyä seuraavan kauden suvantovaiheissa. Esimerkkeinä:
- Marko Kiprusoff (lähinnä kausi 2010-11)
- Mikko Eloranta (lähinnä kausi 2009-10 - ehkä jopa 2010-11)
- Kai Nurminen (lähinnä kausi 2008-09 - ehkä jopa 2009-10)
- Mika Alatalo (lähinnä kausi 2008-09)
- Esa Keskinen (lähinnä kausi 2000-01 - ehkä ei mahdollista loukkaantumisen/vakuutusjupakan vuoksi)
- Kari Harila (lähinnä kausi 2000-01)

Kuten pikaisellakin katsauksella löytyy, niin näitä lopettaneita ex-pelaajia löytyy siitä kovemmastakin päästä, jotka vain eivät "osaa" lopettaa. Essiä ja Kopoa lukuunottamatta kaikki ovat tainneet käydä seuraavalla kaudella höntsäilemässä jossain ulkomailla/alasarjoissa. En nyt edes tarkasta onko kyseisillä kausilla ollut jotain suurempia loukkaantumissumia - eli tarvetta "Varamiespalvelulle".

Olisiko esimerkiksi Marko Kiprusoff pystynyt pelaamaan seitsemän peliä TPS-paidassa Juuso Akkasen sijaan kaudella 2010-11? Kyseisellä kaudella Kipru kuitenkin pelasi kahdeksan ottelua (1+4=5) Unkarin sarjassa ja vielä edellisellä kaudella 26 ottelua (7+11=18) Ranskan pääsarjassa. Vertailun vuoksi Juuso Akkanen TPS 2010-11 seitsemän ottelua tehoin 0+1=1. Tehopisteethän eivät tietysti merkitse kaikkea.

Olisiko esimerkiksi Kai Nurmisella ollut motivaatiota vetää vielä muutama rannari yläpeltiin TPS:n puolesta kaudella 2008-09? Kyseisellä kaudella Kaitsu kuitenkin pelasi vielä kaksitoista ottelua (2+5=7) Tanskan pääsarjassa. Eihän Kultaranteen motivaatio pelaamiseen koskaan hiipunut. Hänhän jossain haastattelussa kertoi vain olevansa lopen kyllästynyt pimeisiin marraskuisiin päiviin, jolloin piti vääntäytyä hallille treeneihin "hakkaamaan Kiprua käsille".

Lopullinen kysymykseni onkin: voisiko kertaalleen lopettanut taitava pelaaja olla parempi "varamies" kuin sellainen pelaaja, joka ei koskaan taitava ole ollutkaan? Eivät ne taidot sieltä kuitenkaan mihinkään ole kadonneet vuoden-parin höntsäilyn yhteydessä. Se mikä liikkeessä hävitään se kokemuksessa voitetaan!

Tällainen tilannehan tulisi eteen vain erittäin harvoin. Kauteen ollaan jo lähdetty kapealla rungolla ja osittain junioripitoisella porukalla. Tähän päälle tulee useampikin avainpelaajan loukkaantuminen. Potentiaaliset A-juniorit ollaan jo nostettu pelaavaan kokoonpanoon, joten seuraavaksi katseet pitää suunnata B-junioreihin ja/tai lainamiehiin. Tällainen "ex-pelaaja-pankki" saattaisi antaa Vuori&co:lle ehkä jopa viikon-kaksi lisäaikaa etsiä mahdollisesti jopa loppukauden lainavahvistus. Jos joku Aki Berg pystyisi ensi kaudella paikkaamaan loukkaantumisia sen kolme-neljä ottelua, niin Vuorella olisi huomattavasti helpompi työ etsiä se uusi - laadukas - lainapelaaja noiden lähes kahden viikon aikana kuin jollain vuorokauden-pari varoitusajalla.

Millaisia ajatuksia ja ensivaikutelmia tällainen "ex-pelaaja-pankki" herättää?
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Seuraavassa omaa tekstiäni tuolta TPS-puolustus 2012-13 -ketjusta. Osa on vähän toistoa. Pahoitteluni siitä!

Huczkowski on tippunut pois keskusteluista jo ajat sitten, joku mainitsi että mies olisi itse sanonut uran olevan melko varmaan ohi. Mikäli kuitenkin haluaa jatkaa, jotakin try-outtia voisi hyvinkin antaa. Hinta miehen kohdalla pitäisi kuitenkin olla niin olematon, koskei ole aikoihin pelannut, ettei siinä mitään häviäisi. Ei todellakaan näihin kärki paikoille, mutta sitä laajuuttaa toisi.
Ei välttämättä olisi huono idea! Voisiko olla mahdollista käyttää ideaa laajemminkin?

Joka tapauksessa siellä hallilla ja treeneissä pyörii jos jonkunnäköistä (ainakin osittain) uransa lopettanutta ukkoa, jotka kuitenkin pitävät itseään kunnossa ja käyvät pelailemassakin lätkää jossain alasarjojen höntsäjengeissä. Mikä ettei tällaisia ukkoja voitaisi pitää "puolittain" ringissä? Pidettäisiin entisiin pelaajiin yhteyttä seuran puolelta ja välit kunnossa. Ainakin entisinä hyvinä aikoina maajoukkuetauoilla treeneissä oli useinkin liian vähän porukkaa, kun parhaimmisto oli höpöhöpö-turnauksissa. Nykypäivänä treeniporukan pienuus johtunee useimmiten loukkaantumisista. Joka tapauksessa kun näyttää siltä, että miehitys on vajaa, kakkosvalmentaja voisi ottaa puhelimeen kauniiseen käteen ja pirauttaa kolmelle-neljälle ex-pelaajalle.

"Miika Huczkowski? Aki Berg? Marko Kiprusoff? - Strömbergin Mika tässä terve! Hei, huomisissa treeneissä meillä taitaa olla vaan viisi pakkia paikalla, kun on noita loukkaantumisia. Et sä haluaisi tulla vähän verestämään wanhoja muistoja? Ja kuule hei... meillä on lauantaina matsi XXX:a vastaan. Nyt ei ole ihan täyttä varmuutta, kuinka moni noista vempoista pystyy pelaamaan silloin. Pystyisitkö sä yhtään varautumaan laatikkoon hyppäämiseen peliksi-kahdeksi muutamien yhteistreenien jälkeen?"

Siis eihän tällainen missään nimessä ole mikään ihanneratkaisu, mutta antaisi se ainakin Vuori&co:lle pari peliä (=viikko?) lisäaikaa hakea lainoja/loppukauden sopimuksia muista liigaseuroista, Mestiksestä tai ulkomailta. Eli kutsutaan heitä sitten nimillä "ysi-pakki" ja "kymppi-pakki" - pelaava TOP6 + pari lupaavinta A-junnupakkia. Tilannehan kävisi toteen vain ja ainoastaan silloin, kun kolme-neljä pelaavaa pakkia loukkaantuu yllättäen ja kohtuullisen yhtäaikaisesti. Mieleeni tuli esim. yksi parin vuoden takainen Blues-ottelu.
Koodi:
Tiistai 21.09.2010 TPS-puolustus vs. Blues

Jens Skålberg   ([B]25[/B]) - Veli-Matti Vittasmäki ([B]20[/B])
Juuso Akkanen   ([B]26[/B]) - Mikael Aaltonen       ([B]19[/B])
Markus Palmroth ([B]21[/B]) - Joonas Järvinen       ([B]21[/B])

[U][B]SM-liigakokemus:[/B]           [/U]
Joonas Järvinen        [B]155[/B]
Veli-Matti Vittasmäki   [B]66[/B]
Juuso Akkanen           [B]56[/B]
Jens Skålberg           [B]45[/B]
Mikael Aaltonen         [B]10[/B]
[U]Markus Palmroth          [B]2[/B] [/U]
[B]Yhteensä               334[/B]

eli pakiston yhteisikä on 132 ja keski-ikä 22. Puolustuksemme tilillä oli yhteensä huikeat 334 SM-liigaottelua eli keskimäärin ~56 ottelua per pelaaja, joka on vähemmän kuin yksi SM-liigakausi. Näistäkin otteluista 21-vuotias Joonas Järvinen piti yksin hallussaan lähes puolia.

Miten tällainen tilanne pääsi käymään? Sairastuvalla aikaansa viettivät vakiokokoonpanosta:
- Aki Berg
- Miika Huczkowski
- Markus Nordlund
- Garrett Raboin
sekä jo yhdeksi tuuraajaksi hankittu lainamies:
- Jean-Luc Grand-Pierre.

Yllättävä loukkaantumissuma rokotti TPS-puolustusta pre-seasonilla sekä kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Tuolloin hätiin soitettiin ottelukohtaisella sopimuksella Juuso Akkanen. Mies, joka vielä vajaat 22 tuntia ennen TPS-ottelun alkua pelasi jääkiekkoa Mestiksessä 600 kilometrin päässä Turusta.

Mitäpä jos tuolloinkin R-P Lehtosella olisi ollut mahdollisuus soittaa heti su-aamuna vaikkapa Pajamäen kioskille eikä tilata 60 siipeä vaan yksi liigakelpoinen jääkiekkopuolustaja? Treenit sunnuntai-iltana, maanantaina kahdet ja vielä tiistai-aamun kevyet aamujäät - olisiko tuolloin 38-vuotias vielä edelliskaudella 26 ottelua Ranskan pääsarjassa pelannut Marko Kiprusoff ollut huonompi vaihtoehto tuohon pakkitilanteeseen kuin Juuso Akkanen? Siis vain tuuraamaan parin/muutaman ottelun ajaksi ottelu-/viikkokohtaisella sopimuksella. Pidetään kaudella 2012-13 vaikkapa Aki Berg ja Miika Huczkowski tuollaisina "ysi-kymppi-pakkeina". Tai vastaavasti eihän niistä Strömbergin aktiivivuosistakaan niin kauaa aikaa ole? Laitetaan varmuuden vuoksi Strömberg SM-liigan pelaajalistalle, niin hän voi sitten hypätä tarvittaessa tuuraamaan vaikka tammikuun lopun jälkeenkin.

Tällaisia esimerkkejä entisistä pelaajista olisi vaikka kuinka paljon. Esimerkiksi maalivahtiosastolle jo monta kertaa mainittu Antero Niittymäki. Höntsäilköön joukkueen mukana Pitsiturnauksessa ja pidetään joukkueen lähellä vaikkapa Urpo Ylösen oikeana kätenä maalivahtitreeneissä. Mikäli Engrenille tulee jälleen "rantapalloton" kausi, niin ei muuta kuin Atte henkiseen valmennukseen ja Nitty muutamaksi otteluksi maaliin, kunnes Engren saa taas itseluottamuksensa kuntoon. Hyökkäyspuolelle mahdollisesti uransa lopettava Kimmo Rintanen. Eikö joku Marco Tuokkokin höntsäile vielä jossain Salon (?) alasarjaporukoissa.

Mitä tuollaisen 6-7 ex-pelaajan "tallin" pito vaatisi seuralta? Rahallisesti käytännössä ei yhtään mitään, mutta aimo annoksen (ja kenties enemmänkin) nöyryyttä entisiä pelaajia kohtaan. Jos välit ex-pelaajiin ovat kunnossa, niin tuollaisen yllättävän tilanteen tullessa kohdalle ei muuta kuin vakuutus- ja lisenssiasiat kuntoon, ilmoitus SM-liigalle ja ex-pelaaja takaisin laatikkoon. Ei se mun mielestäni mikään huonompi vaihtoehto olisi kuin joidenkin Mestis-ukkojen raahaaminen tänne toiselta puolen Suomea alle vuorokauden varoitusajalla.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kipru (ei toki ole edes lopettanut) voisi sopia tähän ketjuun? Vahvistaisi kyllä helposti tän hetken TPS-puolustusta.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Millaisia ajatuksia ja ensivaikutelmia tällainen "ex-pelaaja-pankki" herättää?

Huudellaan sitten vieraisiin pöytiin, sillä asia on mielenkiintoinen ihan yleisesti ottaenkin. Muistaakseni Jouni Rinne(?) teki KalPassa joskus tämäntyyppisen "mini-comebackin" yhden ottelun ajaksi. En tosin muista mikä tuolloin oli pikapaluun syynä.

Tietyllä tavalla tähän voisi liittää myös viime kauden perusteella Jan Lundellin. Hän oli jo tavallaan siirtynyt muihin hommiin mutta joutui silti (fanien iloksi ja suruksi) muutamaan otteeseen HIFK:n maalille.
Myös Sami Kapanen oli huhujen mukaan periaatteessa pelivalmiudessa jo puolitoista vuotta sitten talvella.


Itse olen kuitenkin sitä mieltä että suosisin mielummin lahjakkaita omia junnuja kuin entisiä pelimiehiä. Jokaisella liigaseuralla on kuitenkin niitä junioreja enemmän kuin ylhäällä on pelipaikkoja, eikä yksikään liigaorganisaation A(/B)-nuorissa pelaava pelaaja ole niin huono että fanin tarvitsisi kaivella partateriä peliä varten.
Lyhytaikaisia lainapelaajia muista seuroista en oikein ymmärrä. Niistä jäävä hyöty on kuitenkin korkeintaan lyhytaikainen ja muutenkin epävarma.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Kipru (ei toki ole edes lopettanut) voisi sopia tähän ketjuun? Vahvistaisi kyllä helposti tän hetken TPS-puolustusta.
Noh, mielestäni ei sovi siihen ajatukseen, joka mulla oli tätä ketjua aloitettaessa.

Marko Kiprusoffilla on kuitenkin ensi kaudesta sopimus aivan Suomen TOP20-joukkueen kanssa. Eiköhän kyseessä ole ihan ammattilaissopimus, joten Kipru joutuisi (mun papereissani) samalle viivalle kenen tahansa muun Mestis-pelaajan kanssa. Totta kai Kiprun vaakakupissa painaisi turkulaisuus - "oma poika" - sekä ne tunnetut taidot (avaussyötöt, YV) että rightin maila. Mutta juuri noista taidoista johtuen häntä ei saataisikaan irroitettua KooKoo:n pelaavasta kokoonpanosta noin vain eikä hän varmastikaan tulisi Turkuun lähestulkoon kulukorvauksilla. Tällöin TPS:n johdon tulisi miettiä, että löytyisikö samalla summalla Mestiksestä joku toinen kokonaisvaltaisempi pelaaja. Casper Santanen, 25, Hokki; Jarkko Heikkinen, 33, Hokki; Jarno Lippojoki, 26, KooKoo; Antti Uitto, 29, Sport - ihan vain muutamia nimiä mainitakseni, joilla tiedän olleen joitain yhteyksiä Turkuun. Siinä olet kyllä oikeassa, että Marko Kiprusoff menisi heittämällä tämän hetken TPS-pakistoon, mutta niin menisi käsittääkseni jokainen noista muistakin edellämainituista.

KooKoo:lla on siis selkeästi suunnitelmia Kiprusoffin varalle. Päättyisikö tyylikkään takatukan komea pelaajaura Mestiksen finaaleihin tai jopa liigakarsintoihin? Tästä syystä juuri epäilenkin, että KooKoo ei Kiprua noin vain luovuttaisi TPS:n loukkaantumissuman paikkaajaksi. Mutta millä tavalla KooKoo nappasi Kiprun viime kaudella PaKa:sta - siinä on juuri se ajatus, jota tässä ketjussa hain. Mutasarjassa huvikseen höntsäävä entinen huippupelaaja.

Lisäksi tulisi harvinaisen tarkkaan miettiä sitä, että minkälaiseen käyttötarkoitukseen kyseinen pelaaja TPS:n tulisi. Missään nimessä kysymyksessä ei ole mikään pitkäaikainen suunnitelma vaan juuri tuollaiset 1-4 ottelua - ehkä aivan absoluuttisessa maksimissaan 10.

Esimerkkinä voisin mainita vaikkapa kauden 2010-11, jolloin TPS nappasi pelaavaan kokoonpanoon Lukon "viitossentterin" (?) - Juuso Rajalan. Vaikka Rajala olikin voittanut A-nuorten pistepörssin kaudella 2008-09, niin TPS:lla ei selvästikään ollut mitään tulevaisuudensuunnitelmia hänen varalleen. Laina tehtiin ainoastaan loppukaudeksi Tomas Plihalin loukkaannuttua.
Ari Vuori 31.01.2011 kirjoitti:
Rajala on lahjakas nuori pelaaja, joka tuo taitavine käsineen ja hyvänä luistelijana kiekollista osaamista TPS:n hyökkäyspäähän. Tarvitsemme reserviä sentteriosastoomme, sillä ykkössentterimme Tomas Plihal on mahdollisesti pois kokoonpanosta pitempäänkin uuden alaraajavamman takia.
Rajalan laina olisi ollut paljon ymmärrettävämpää, jos hänen varalleen olisi ollut jotain pidempiaikaisia suunnitelmia. Esimerkiksi loppukausi + kausi 2011-12 + seuran optio kahdesta seuraavasta kaudesta. Tällöin olisin nähnyt tuon siirron/peliliikkeen järkevänä. Seuraavalla kaudella 2011-12 Rajala sitten takoikin Mestiksessä Jokipojissa 41 ottelussa tehot 11+34=45 ja piipahti kolme ottelua Bluesin paidassa (0+1=1).

TPS:lla ei selvästikään ollut mitään muuta päämäärää tuossa lainassa kuin loppukauden sentteriosaston laajentaminen käytännössä ilman peliaikaa jääneellä pelaajalla. Miksi tuohon hommaan piti palkata/lainata tuolloin 22-vuotias prospekti? Tarkoitus oli kuitenkin korvata TPS:n silloinen ykkössentteri Tomas Plihal, 27. Seura oli jo tuossa vaiheessa tehnyt ratkaisunsa, että omista A-junioreista ei tuohon rooliin kykenevää pelaajaa löydy. Toisin sanoen ainoa vaihtoehto oli mennä kaupoille.

Sopimusta seuranneessa ottelussa (01.02.2011 Tappara-TPS)TPS:n sentteriosasto oli mallia:

Jussi Makkonen - Marko Virtala - Janne Hauhtonen - Juuso Rajala

Jos tällainen "ex-pelaaja-pankki" olisi toiminnassa, niin olisiko tuohon Rajalan tilalle ollut mahdollista saada noiden kymmenen ottelun ajaksi vaikkapa kevääseen 2010 pelaajauransa lopettanut Kalle Sahlstedt, 37? Kuitenkin vielä edellisellä kaudella KalPan riveissä 58 ottelua hienoin tehoin 13+28=41. Olisiko se yhdeksän kuukauden (toukokuu 2010 - tammikuu 2011) pelaamattomuus vienyt niin paljon Killerin kuntoa ja taitoja, että tuollainen 10 1+0=1 ei olisi ollut mahdollista?

Jussi Makkonen - Kalle Sahlstedt - Marko Virtala - Janne Hauhtonen

TPS:lla oli tuossa vaiheessa kautta jäljellä vielä 14 ottelua eikä pelkoa pudotuspeleistä. Ainoa tavoite oli karsintojen välttäminen. Mielenkiintoinen dilemma valmentajalla: Makkonen ja Venäläinen ovat juuri tulleet vaihtoon ja Hauhtonen menee aloittajaksi. Kumpi kannattaisi laittaa varmistavaksi aloittajaksi siihen melkein viimeiseen puolustuspään aloitukseen: Virtala vai Rajala? Muita vaihtoehtoja vielä Kolu tai Trabucco. Jos joukkueeseen olisikin liittynyt tammikuun siirtorajalla konkari Sahlstedt, niin ongelmaa ei olisi syntynyt.

Jo mainittujen Juuso Rajalan (10 ottelua 2010-11) ja Juuso Akkasen (7 ottelua 2010-11) lisäksi muitakin omituisia lainoja on tässä viimeisien vuosien aikana ollut useampiakin. Per Johnson (7 ottelua 2009-10), Jarkko Heikkinen (21 ottelua 2008-09), Tero Konttinen (10 ottelua 2007-08), Mikko Pukka (18 ottelua 2006-07), Kevin Kantee (11 ottelua 2006-07), Greg Hawgood (21 ottelua 2005-06), Marcus Paulsson (13 ottelua 2005-06)

Jotenkin ihmetyttää tuo seuran strategia tuoda ulkopuolista työvoimaa kesken kauden muutaman ottelun ajaksi loukkaantuneita paikkaamaan tai sitten loppukaudeksi ulkopuolisia pelaajia, joiden kanssa ei ole tarkoitustakaan tehdä mitään pidemmän tähtäimen suunnitelmaa.

Korostan vielä, että tarkoituksenani ei ole keskustella mistään koko kauden kestävistä sopimuksista vaan juuri tuon tyyppisistä keikkahommista. Miksi palkata joku täysin ulkopuolinen palkkasoturi suunnilleen seuran pelastustalkoisiin, jos saatavilla olisi ollut oma kokenut - mutta juuri lopettanut - sotaratsu?
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Itse olen kuitenkin sitä mieltä että suosisin mielummin lahjakkaita omia junnuja kuin entisiä pelimiehiä. Jokaisella liigaseuralla on kuitenkin niitä junioreja enemmän kuin ylhäällä on pelipaikkoja, eikä yksikään liigaorganisaation A(/B)-nuorissa pelaava pelaaja ole niin huono että fanin tarvitsisi kaivella partateriä peliä varten.
Kyse olikin poikkeuksellisista tilanteista. Jos joukkueen puolustuksessa on loukkaantumis- tai muista syistä johtuen jo kaksi A-juniori-ikäistä pelaajaa sekä yksi on vielä siinä rajamailla ja tällöin yksi kolmesta kokeneemmasta kaverista loukkaantuu, niin hankala tuohon on enää yhtä A- tai jopa B-juniori-ikäistä kaveria laittaa joukkoon.

Tässähän on tehty selkeä virhe jo joukkuetta koottaessa ja/tai joukkuetta on kohdannut hirvittävä epäonni loukkaantumisten kasautuessa. Sellainenkin vaihtoehto tietysti on, että vatsatauti kaataa puolet joukkueen kokeneesta kaartista pöntölle istumaan. Eikö nimenomaan HIFK käynyt joskus 90-luvulla ottamassa pahastikin Turussa kuokkaansa joukkueella, jossa oli vain 10 (?) vakiokokoonpanon pelaajaa? Oliko syynä joku EHL-pelireissulta tarttunut vatsatauti vai mikä?
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikö nimenomaan HIFK käynyt joskus 90-luvulla ottamassa pahastikin Turussa kuokkaansa joukkueella, jossa oli vain 10 (?) vakiokokoonpanon pelaajaa? Oliko syynä joku EHL-pelireissulta tarttunut vatsatauti vai mikä?
"Pahasti kuokkaan", miten sen nyt ottaa. Peli päättyi Tepsin 3-1-voittoon. Ottelu pelattiin muistaakseni vuonna 1999 ja syynä erittäin junnupitoiseen porukkaan oli muistaakseni se, että joukkueella oli peli kolmena peräkkäisenä päivänä (EHL-pelin takia). TPS ei suostunut matsia siirtämään, joten HIFK päätyi tällaiseen ratkaisuun.

EDIT: Olisikohan päivämäärä ollut 21.1.1999. Muistaakseni mm. Matias Lopin ensimmäinen liigamatsi.

EDIT2: Vai olisiko sittenkin ollut vatsatauti tms? Joka tapauksessa otteluruuhkakin oli melkoinen.

EDIT3: Googlettelin hieman: 19.1. pelattiin HIFK-Tappara, 21.1. em. ottelu ja 22.1. HIFK pelasi Nordiksella EHL-välieräturnausmatsin Ilvestä vastaan (ja hävisi). 23.1. pelattiin HIFK-Jokerit-liigamatsi ja 24.1. taisi olla puolestaan Magnitogorsk-HIFK. Neljänä peräkkäisenä päivänä matsi ja viisi matsia kuuteen päivään! Sairasta.

EDIT4: En ole ihan varma, että pelattinko tuota Jokerit-matsia tuossa, eiköhän se siirretty välieräturnauksen tieltä. Sairasta kuitenkin, kolme matsia neljään ja neljä matsia kuuteen päivään!
 
Viimeksi muokattu:

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikö nimenomaan HIFK käynyt joskus 90-luvulla ottamassa pahastikin Turussa kuokkaansa joukkueella, jossa oli vain 10 (?) vakiokokoonpanon pelaajaa? Oliko syynä joku EHL-pelireissulta tarttunut vatsatauti vai mikä?


Pahasti kuokkaan ja pahasti kuokkaan. Muistaakseni peli päättyi turussa TPS:n silloista tähtisikermää vastaan 2-1 HIFK:n hyvin junioripainotteisella kokoonpanolla eikä raporttien perusteella tasurikaan ollut kaukana.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
En kyllä oikein tätä hommaa kannata, ennemmin vaikka B-junnuja kehiin. Mutta siinä mielessä idea on hyvä, että tällainen pankki voisi olla ja jokainen voisi vetää vehkeet niskaan joskus niinkun näytös tyyliin kuten Nummeliinin Timppa aikanaan, sitä voitaisiin sitten mainostaa. "Tule ja näe kun Tuokko ja Kiviharju vaihtavat puvut ja salkut hokivermeisiin".
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
En kyllä oikein tätä hommaa kannata, ennemmin vaikka B-junnuja kehiin. Mutta siinä mielessä idea on hyvä, että tällainen pankki voisi olla ja jokainen voisi vetää vehkeet niskaan joskus niinkun näytös tyyliin kuten Nummeliinin Timppa aikanaan - - -
En nyt tarkoittanut ajatustani ihan millään show-meiningillä. Ajattelin vain, että josko kuitenkin juuri uransa lopettaneesta huippupelaajasta (~35v) olisi enemmän hyötyä kentällä kuin vaikkapa 16-vuotiaasta B-junnusta tai jostain random Mestis-hausta ottelukohtaisella sopimuksella.

Vielä korostettuna VAIN todellisessa hätätilanteessa, jolloin jo puolet puolustajista tai 1/3 hyökkääjistä ovat käytännössä juniori-ikäisiä. Siinä nyt vain on mun mielestäni hemmetinmoinen ero, että onko siinä toisen junnupakin rinnalla 16-vuotias B-junnu tai 35-vuotias juuri uransa lopettanut konkari.

Syyskuu 2012: nykyinen pakkikalusto + kaksi Arsen Arpaa!
Timo Seppänen parantelee pari-kolme viikkoa Pitsiturnauksessa kiekon osumasta murtunutta jalkapöytäänsä ja Mikko Lehtonen ET-tourilla kovia kokenutta olkapäätään. Toisella kierroksella Arsen Arpa #1 nappaa yhden ottelun pelikiellon Isomäen lauantai-saunasta ja sunnuntai-iltana Veli-Matti Vittasmäki alkaa potea vatsataudin oireita. Keskiviikon JYP-ottelu kolkuttelee jo ovella. Minkälaisia puolustajapareja valmentajakaksikkomme oikein suunnitteleekaan?

Arsen Arpa #2 - Niklas Friman ('93)
Markus Palmroth - Niko Karhu ('93)
Rasmus Ristolainen ('94) - Matias Pulli ('95)

Kierrättää noita sitten miten päin tahansa, niin ei tuo kyllä vakuuttavalta näytä. Mutta ainakin junnut saavat vastuuta! En mä sitä sano, että tuohon yksi akiberg mitään kesää tekisi, mutta tuskin valmennusjohto tuollaisella kokoonpanolla ajattelisi JYP-otteluun lähteä. Toisin sanoen jonkinlaisille kaupoille olisi lähdettävä. Raahataanko taas mieluummin Mestiksestä jotain juusoakkasia tai jarkkoheikkisiä - JOS valmennusjohdolla olisi mahdollista peluuttaa 1-2 ottelua vaikkapa Aki Bergia? Vain sen aikaa, että Arsen Arpa #1 on saanut syntinsä sovitettua, Vittasmäki pystyy taas pelaamaan tai Seppänen saa luistimen sovitettua jalkaansa.

Mikä seuraavista kolmospareista näyttäisi kaikkein vakuuttavimmalta?

1) Rasmus Ristolainen - Matias Pulli
2) Rasmus Ristolainen - Juuso Akkanen
3) Rasmus Ristolainen - Aki Berg

tai sokerina pohjalla:
4) Rasmus Ristolainen - Mika Strömberg (pelaajavalmentaja)
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Yksi onglema on se, että tiettyjen pelaajien osalta ura on päättynyt loukkaantumiseen, jolloin saa vakuutuksesta eläkerahoja, jos pelaa vielä niin menettää nämä rahat. Toinen on että vaikka paikat olisikin saanut kuntoon, niin riski siihen, että jos menee vielä kerran rikki, niin vamma voi olla niin paha, että ei enää pysty harrastamaan mitään urheilua koskaan, niin on turhan suuri.

Varmasti silti löytyy pelaajia, jotka voisivat vahvistaa joukkuetta, mutta junnujen pelaatuksessa on omat kiistattomat hyötynsä. Mielenkiintoinen idea silti, jota en ihan suoralta kädeltä tyrmäisi, mutta potentiaalisia pelaajia tuskimapa kovin monta on.
 

Fremont

Jäsen
Parasta jos sm/liiga palaisi 20 kenttäpelaajan kokoonpanoon, vaikka Fox nyt ei tätä ehdottanut, eikä se loukkaantumisia estäisi. Laajuutta tulisi kuitenkin lisää.
Pelaajavalmentaja-ajatus saattaisi olla ihan ok, tuollaista kun itekkin toivonut Engrenin taakse (ei niin että Upi vetää suojat päälle).

Hyökkäyksessä ei välttämättä ole niin väliksi vaikka siellä joku Arsen mummu yhden pelin menoa katsoo, mutta normaaliin meininkiin olen kyllä enemmän huolissani tuosta puolustuksesta. Ströbä voisi kyllä vetää kamat niskaan, mutta tosiaan loukkaantumiseen päättyneet urat voi olla viisaampi pitää siellä laidan ulkopuolella. Sarja-ja vaatimustasoja alas mentäessä idea alkaa varmasti toimia.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Onhan tätä Tepsissä kokeiltukin, eihän siitä montaa kautta ole, kun Kimmo Eronen kaivettiin naftaliinista stunttaamaan loukkaantumissumaa pariksi otteluksi. Vai oliko "Kissa" silloin vielä jäähdyttelemässä jossain alasarjoissa? En nyt varmaksi muista.

Jaa... tilastoja kaivelemalla selvisi, että tuo oli peräti mestaruuskaudella ja että vain yhden ottelun Eronen kävi TPS:n paidassa silloin vetämässä ja pelasi muuten vielä peräti Mestistä kyseisen kauden.

Tietysti Timo Nummelin kävi myös vetämässä yhden ottelun vielä 45-vuotiaana, vaikka siinä olivatkin toki taustalla muut syyt ja silloin ei tietysti voittokaan ollut uhattuna, vaikka minkä tahansa turistin olisi ottanut kentälle mukaan.
 

tiuke

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Huudellaan sitten vieraisiin pöytiin, sillä asia on mielenkiintoinen ihan yleisesti ottaenkin. Muistaakseni Jouni Rinne(?) teki KalPassa joskus tämäntyyppisen "mini-comebackin" yhden ottelun ajaksi. En tosin muista mikä tuolloin oli pikapaluun syynä.

Joukki oli kakkosvalmentaja, tai valmentaja, kuten nykyään sanotaan ja pelasi yhdessä ottelussa. Peliaikaa ottelussa kertyi yhden ylivoiman aikana 24 sekuntia, jossa teki tehot 0+2. Eihän miehellä ollut enää mitään valmiuksia pelata Liigassa, mutta ylivoimalla kävi peliä tekemässä. Toki siinä oli valtavasti tuuriakin mukana. Alla vielä lainaus Wikipediasta.

"Kaudella 1998–99 Rinne teki paluun liigajäille KalPan kakkosvalmentajan paikalta. Hän pelasi ottelussa HPK:ta vastaan 24 sekuntia ylivoimalla ja sai kahdeksan vuoden poissaolon jälkeen tililleen kaksi syöttöpistettä. Hän nousi pisteiden avulla SM-liigan kaikkien aikojen syöttötilastossa ohi Martti Jarkon ja Erkki Lehtosen."
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Voisihan tuo käytännössä olla mahdollista toki, mutta edellä on esitetty hyvä pointteja mm. siitä, että monen ura on päättynyt vammaan, joten riski ns. kylmiltään kaukaloon olisi turhan suuri. En sitten tiedä myöskään sitä, että minkälainen paperisotku pitää tehdä ennen kuin kyseinen stunttaaja on saatu vahvuuteen peliluvan kanssa, mutta eiköhän se olisi melko lailla muodollisuus, jos oikeanlainen pelaaja saataisiin korvaajaksi vanhemmista pieruista.

Toki tämänkaltainen idea vaatii sen, että mahdollinen stunttipelaaja on edelleen jotenkin jääkiekossa mukana edes jossain jäähdyttelysarjassa, sillä tuntuma jäähän on ehdoton vaatimus. Toki hyvät suhteet vanhoihin pelaajiin olisi hyvä olla kunnossa ja tässä asiassa TPS:llä on todella paljon opittavaa, pelaajan pitää olla oikeasti sydämeltään tepsiläinen, että lähtee vielä vanhoilla päivillään talkoihin mukaan. On ajateltava myös lähtökohtaisesti sitä, että konkarista on oikeasti hyötyä, siis sellaista hyötyä, mitä se koohottava junnu ei pystyisi kokoonpanoon tuomaan. Tämä on toki tapauskohtaista, mutta mistään "vielä kerran pojat"-nostalgiamentaliteettia ei tulisi tämänkaltaisessa pelaajaliikenteessä suorittaa. Jos joku vanhempi kehäraakki sitten oikein innostuu vielä vanhoilla päivillään ja jos näyttää siltä että pelaaja ketä vanha kehäkettu paikkaa on pidempäänkin sivussa, niin ei muuta kuin ottelukohtaista-paperia käteen jos seuran ja pelaajan intressit kohtaavat.

Kuitenkin niin kuin Jaakko totesi, niin tällaisia pelaajia ei Tepsillä loppujen lopuksi paljoa ole, vaikka alkuun tuntuisi, että onhan noita omia koiria ympäri maakuntaa. Joku Marco Tuokko voisi olla profiilipelaaja tällaiseen kokeiluun, sillä aikanaan Tepsissä pelatessaan hänen roolinsa oli nimenomaan pelin rikkoja/ärsyttäjä, joka oli/on ehkäpä "helpompi" rooli kuin se peliätekevän sentterin rooli. Tällä yritän sanoa, että tuollaisen rouhijan voisi vanhoista pelaajista jopa kaivaa, muttei ehkei sitä kiekollisen pelin sielua. Olisihan näissä sekin hyvä puoli, että kun vaikkapa juuri Tuokko aikanaan oli yleisön suosikkeja, niin kai sieltä joku vanha Tuokko-fani saataisiin myös katsomoon jos Marco tulisi viilettämään jälleen kentälle kypärä takaraivolla, mikä tietysti on aina plussaa yleisömääriin ja tuottoihin.

Karkeana ideana hyvä, mutta vaatisi vielä toimiessaan hieman ehkäpä hiomista ja kehittymistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös