HK Zemgale/LLU kaudella 2022–2023

  • 26 867
  • 126

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Oma veikkaus on, että Zemgale tulee pelaamaan kotiottelut yli 1,5 pisteen keskiarvolla. Menestystä vierasreissuilta en sen sijaan uskalla edes veikata.
 

Lemiöö66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Penguins, Haukat, JiiTee
En tiedä oliko avausottelun huumaa mutta katsomossa näytti olevan hyvä meininki ja elämää koko ottelun ajan jopa enemmän kuin marraskuisessa liiga matsissa. Veikkaan että kotona tulee olemaan kova kotiyleisön kannustaessa ja vieraissakin napsii pisteet silloin tällöin. Positiivinen ensiesiintyminen - tosin Peliittojen eilinen esitys ei ole vielä mittari.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo

Tätä samaa minäkin yritin täällä kysellä, mutta sanavalintani oli vähän väärät, ja jotkut tulkitsivat niin että halusin vain levittää tyhmiä huhuja.

****

Pelillisesti uskon, että Zemgalella on normaalia vahvempi kotietu. Tuo reissu on suomalaisjoukkueille (varsinkin kun pelaajat ovat melko nuoria) hyvin poikkeuksellinen tapahtuma. Jännä nähdä sitten, miten Zemgalen reissut Suomeen vuorostaan sujuvat. Heillä on kyllä koko kausi aikaa totuttautua reissuihin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: OCE
Suosikkijoukkue
Juniori Jokipojat, JoKP, Anaheim Ducks
Saa nähdä miten käy tänään Zemgale - Peliitat ottelussa osa 2. Pitää taas vilkuilla aina välillä Liigamatsien lomassa.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Pakko ainakin jossain muodosta ottaa aikaisempia sanoja takaisin sillä en uskonut edes voittoa Peliitoista, joskin kertooko tämä vielä peliittojen heikkoudesta vai Latvialaisten hyvyydestä aika näyttää
 

Danone

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Zemgalella luvassa viiteen päivään neljä peliä, kaksi vapaata ja sitten taas tuplapelit. Mielenkiintoista nähdä kuinka paljon pystyvät kierrättämään vai vetävätkö ihan höyryillä loppuvaiheessa.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Zemgalella luvassa viiteen päivään neljä peliä, kaksi vapaata ja sitten taas tuplapelit. Mielenkiintoista nähdä kuinka paljon pystyvät kierrättämään vai vetävätkö ihan höyryillä loppuvaiheessa.
Luulisi että latvian peleissä pystyykin enemmän kierättämään. Muutenkin ihan mielenkiintoista katsoa miten ottelut lähtee vieraissa kulkeen, nyt myös vastus on astetta kovempi joka sinne keskikastiin veikkailtu ennen kautta. Jos pysyy tahdissa niin lupaa todella hyvää joukkueelle
 

PJPT

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, SaPKo & Latvija
Zemgale hoiteli siis avausottelunsa kunnialla. Peli ei ollut lukemani mukaan vielä hohdokasta kuin pätkissä, mutta se riitti ainakin tällä kertaa. Joukkue on toki U23, joten ei siltä voi odottaakaan mitään 60min täysipainoisia suorituksia vaikka valmentaja olisikin Abolsin tapainen laatukaveri.

Lopulta ainut Mestistä varten tehty hankinta viimeisinä viikkoina oli kokenut Gatis Gracinskis, joka on toki laatupelaaja Latvian sarjassa, mutta ei hänkään ole tehnyt uraa kovissa sarjoissa tai pelannut maajoukkueessa, eli kyseessä on hyvä leveyshankinta. Gracinskis paljasti haastattelussa että hänellä oli kesällä tarjouksia Puolasta, Tanskasta ja Saksan 3.tasolta ja niistä olisi saanut enemmän rahaa, mutta vaimo oli raskaana joten perheeseen panostaminen ajoi rahan edelle. Gracinskis haluaa kuitenkin pelata Latvian liigaa laadukkaammassa sarjassa, joten hän hyväksyi Zemgalen tarjouksen vaikka se tarkoittaakin ettei näe vastasyntynyttä lastaan ihan niin paljoa. Samalla viitattiin siihen, että jotkut kokeneet Latvialaiset ovat kieltäytyneet Zemgalen tarjouksista, koska he eivät halua lähteä kiertelemään Suomea bussilla pitkiksi ajoiksi kun kyseessä ei ole kuitenkaan ammattilaisliiga. Yllättävän kovia pelaajia on siis siirtynyt perhesyiden takia muihin Latvian liigan jengeihin. Viime kaudella Zemgalen seurahistorian ensimmäisen mestaruuden jengille hoitanut Arturs Ozolins on varmasti yksi näistä pelaajista, mutta ei ole tietoa yrittikö Abols hommata ryhmään myös legendaarisia vanhoja tähtiä.

Tällä viikolla Zemgale pelaa 4 ottelun vierasputken KOOVEEta ja Peliittoja vastaan 5 päivän aikana. Kapea ryhmä joutuu koville ja jos he aikovat selvitä kaudesta kunnialla, niin pelaajia pitäisi kyllä hankkia jo ihan leveyden takia. Kokoonpanon ulkupuolella ei ole tällä hetkellä riittäviä pelaajia kuin pienistä vammoista kärsivät puolustaja Martins Kruklitis ja hyökkäjä Rainers Darzins. Loukkaantumisvaraa ei siis ole käytännössä yhtään ja jos noita kovia putkia on myös jatkossa, niin kierrätystä tarvittaisiin. Dinamo Riga on pystynyt vahvistumaan vielä viime viikkoina ja esim NCAA-puolustaja Kristaps Jakobsons siirtyi ammattilaiseksi Puolaan. Entinen NHL-puolustaja Oskars Bartulis päätti lopettaa uransa, mutta vapaana olisi vielä esim. pakki Pauls Svars ja hyökkääjä Kirills ”Leonidsin poika” Tambijevs. Sinällään Abolsin puheet siitä ettei pelaajia ole enää tarjolla ovat täyttä paskaa, se olisi totta jos joukkue pelaisi ammattilaisliigassa mutta Mestiskaliberia on kyllä vapaana aina tähän aikaan vuodesta. Kyse on vain rahasta, haluaako Zemgale tuhlata kun aikuiset maksavat luonnollisesti enemmän kuin lapset.

Olen tavallaan pettynyt ettei joukkue hankkinut edes yhtä ketjua C-tason ammattilaisia juurikin Puolan/Ranskan/Tanskan sarjoista ja Euroopan parhaista divareista. Jos joukkueessa olisi ollut vähän enemmän edes etäisesti tuttuja nimiä, niin sitä olisi mukavampi mennä katsomaan livenä. Toisaalta taas ymmärrän tämän lähestymisen. Joukkue on nyt nuori ja aika tasainen. Selviä ykkösketjuja ei ole, mutta potentiaalisia pelaajia on toisaalta sen verran, etteivät kaverit voi olla varmoja peliajastaan, yv-paikoistaan jne. Nuoret joutuvat nyt etsimään itse tavat ratkaista otteluja Mestistasolla, mikä on tavallaan hyvä juttu. Jos Zemgale olisi hankkinut ammattilaisia, niin he olisivat suoraan ykköstähtiä ja heiltä odotettaisiin tulosta jatkuvasti. Silloin nuorten olisi helppo mennä aikuisten selän taakse, mutta nyt heidän pitää nousta itse esiin. Hyvänä esimerkkinä tästä Rainers Rullers ja Darzins jahka hän tervehtyy. Jos nämä pelaajat aikovat ottaa isompaa rooli tulevien vuosien U20-jengeissä ja päästä sitä kautta kohti hyviä ammattilaisliigoja, niin Mestis on nyt heille hyvä ponnahduslauta ja siellä vain pitää yksinkertaisesti onnistua. Jos he eivät pärjää Mestiksessä seuraavien vuosien aikana, niin on aika turha haaveilla urasta muualla kuin korkeintaan Saksan 3.tasolla, Puolassa, Kazakstanissa jne heikohkoissa ammattisarjoissa..

Toimitusjohtaja Buncis sanoi näin:

Katsotaan nyt miten homma menee. Valmentaja Abols laukoi vähän samansuuntaisia juttuja jo keväällä ja sain silloin sellaisen kuvan, että tässä katsottaisiin aikuisten maajoukkueen tulevaisuutta ei niinkään U20. Eikä noissa lausunnoissa sinällään kohdenneta mistä maajoukkueesta on kyse. Toki mukana on U20-joukkueen rajamailla olevia pelaajia, mutta ne viimeiset kisapaikat eivät lopulta keikuta venettä hirveästi suuntaan tai toiseen. Abols puhui ainakin enemmän nuorten pelaajia ennenaikaisen lopettamisen ehkäisemisestä. Siinä tarkoitetaan n 20-25v pelaajia jotka eivät ole junnuina ihan terävintä kärkeä. B- ja C-luokan lupauksilla on usein vaikeuksia siirtyä junnuista aikuisten peleihin ja jos he jämähtävät Latvian epätasaiseen ja syvyyden osalta surkeaan omaan sarjaan, niin monet alkavat etsiä oikeita töitä jo nuorena.

Mestis voisi antaa näille U25 pelaajille motivaatiota jatkaa harjoittelua, eivätkä he ryhtyisi taksikuskeiksi vielä ihan tuossa vaiheessa. Muutaman vuoden kovan työn jälkeen paikka voi aueta ammattikaukaloissa ja onnistumalla siellä pääset aina askelia ylöspäin. Latvian maajoukkueessa on viime vuosina pelannut ainakin Rihards Marenis ja Nikolajs Jelisejevs jotka eivät olleet mitään tähtiä junnutasoilla, mutta ovat jatkaneet hommia ja ovat nyt vaihtoehtoja MM-kisoihin ja voisivat pelata esim SM-liigaa. Moni pelaaja ei pääse tuolle tasolle Zemgalen joukkueesta, mutta yksittäisille tapauksille se voi tapahtua. Vitols, Karkls, Gorsanovs, Slisans, Andersons, Fomins, Karasa, Millers, Kristins, Rokis ja Petrovics ovat kuitenkin kaikki tätä osastoa. Ovat roikkuneet junnumaajoukkueiden leireillä, mutta eivät ole niin hyviä että hyppy junnuista aikuisiin olisi helppo. Jokakeväisissä MM-kisoissa on nykyään paljon poissaoloja eri syistä johtuen, joten aikuisten maajoukkue hyötyisi siitä, jos hyviä ammattilaispelaajia olisi jatkossa vaikka 3 joukkueellista. Vielä tällä hetkellä Latvia joutuu valitsemaan pelaajansa n. 8 ketjullisen joukosta, asia voisi parantua jos nuoret eivät lopettaisi vaan jatkaisivat Mestiksessä tms.

Latvian peli junnutasoilla on toki parantunut viime vuosina, mutta se ei tule kyllä hirveästi näkymään tässä Mestisprojektissa. Kärkipään junnuilla olisi hyvä lähteä Mestiksen tapaiseen sarjaan, mutta he eivät ole yksinkertaisesti käytettävissä. Pitää muistaa että hyvähkö 2001 ikäluokka on jo lähtenyt ammattilaissarjoihin tai jenkkeihin (pakkeja pelaa myös Suomalaisissa Mestisjengeissä). Vain paikallaan polkeva Gustavs Millers on mukana ja 3-4 veskari Vitols. Tämän kesän U20-joukkue tuli käytännössä kokonaan ulkomailta. Zemgalessa pelaa vain nelosketjun laiturit R.Darzins ja Andersons sekä ylimääräinen hyökkääjä Rullers ja jämäminuutit puolustanut Gorsanovs sekä vähän isommassa roolissa pakitellut Harijs Brants. Tämän joulun joukkue tulee olemaan käytännössä sama kun melkein kaikki voivat palata takaisin. Poistuvien hyökkääjien tilalle on myös tyrkyllä Sveitsissä pelaava kolmikko Roberts Cjunskis (Lugano), Emils Veckaktins (Lugano) ja Rodzers Bukarts (Zurich). Kotimaassa pelaaville kavereille on siis tilaa lähinnä nelosketjussa ja 3 viimeistä pakin paikkaa on myös auki. Rullersin ja Darzinsin pitää pelata hyvin, että saavat paikat top9!

On mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu 2004-2006 syntyneiden kanssa. Jos Mestishomma toimii, niin osa heistä saattaisi jäädä kotimaahan, eivätkä kaikki karkaisi muualle. Talvella 2023 pelattaviin U20-peleihin lähtevä ykkösketju (Mateiko-Locmelis-Vilmanis Fenenko-Bulans) pelaa jo nyt jenkeissä ja sen lisäksi kärkihyökkääjät Veckaktins ja Bukarts ovat tosiaan Sveitsissä ja Otto Polakovs on lähtenyt NCAA-reitille NAHLn Philadelphia Rebelsistä aloittaen. Eli 2004 ikäluokan top9 on vielä pelaajia kotimaassa jonkun verran ja tulevat kaudet näyttävät mihin suuntaan tämä kehitys menee. Uskon että ykkösketjun pojat lähtevät edelleen jenkkeihin ymmärrettävistä syistä, mutta 2-3 ketjujen kannattaisi miettiä jo vähän tarkemmin. Mestis voisi olla hyvä paikka ainakin osalle, kaikkien ominaisuudet eivät sovellu P-Amerikan nopeaan ja fyysiseen peliin..

-------------------------------------------------------
Myös Dinamo Riga on ilmaissut että he katselevat vaihtoehtoja ulkomailta. Heidän ei pitänyt alunperin edes pelata tällä kaudella missään, mutta keskustelu sidosryhmien ja tiettyjen pelaajien kanssa johti siihen että he pelailevat tämän kauden Latvian sarjaa ja yrittävät siirtyä ensi kaudeksi parempaan liigaan. Mestis on toinen esille nostettu sarja ja toinen on Slovakian mestaruusliiga, mihin suuntaan on tehty vasta alustavia tunnusteluja. Slovakian sarja olisi pelillisesti parempi kuin Mestis, mutta ei kuitenkaan järjettömän kallis sarja. Itävallan liiga, puhumattakaan Saksasta tai Suomesta olisi jo sellainen että tarvittaisiin isoja sponsoreita. Slovakiaan voisi olla myös helpompaa houkutella laadukkaita pelaajia jos palkkaa tulisi enemmän, vastustajat olisivat kovempia ja matkustus tehtäisiin myös lentäen. Slovakian pitää kuitenkin ensin näyttää vihreää valoa, homma on vasta alussa. Vaikka Dinamo Riga on legendaarinen ja suurempi seura kuin Zemgale, niin en oikein tiedä riittäkö se houkuttelemaan kokeneita pelaajia ryhmään jos he siirtvät Mestikseen. Pitkät ajat bussissa ja junnuvetoinen kasvattisarja eivät ole ymmärrettävästi houkuttelevin mahdollinen yhdistelmä yli 28v pelaajille..
 
Viimeksi muokattu:

Pardus

Jäsen
Eilisen pelin ensimmäistä erää lukuun ottamatta aivan hyvää peliä Zemgalelta. Mutta tehotonta. Kirils Tambijevs voisi kyllä suunnata isänsä jalanjäljissä Suomen kaukaloihin.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eilisen pelin ensimmäistä erää lukuun ottamatta aivan hyvää peliä Zemgalelta. Mutta tehotonta. Kirils Tambijevs voisi kyllä suunnata isänsä jalanjäljissä Suomen kaukaloihin.

Näyttäisi äkkiseltään 4 pelin perusteella että taso riittäisi mestistasolle, mutta jos tosissaan haluaa pudotuspelipaikoista taistella niin ne ratkaisuun mestistasolla pystyvät kärkipelurit tuossa puuttuu ja saa nähdä miten laajuuden puute tulee näkymään. Nytkin pitäisi levännyttä Peliittoja vastaan pelata vieraissa.
 

diavolo

Jäsen
Edelleen on turha kovin syvällisiä analyysejä tehdä, mutta ehkä tuo Zemgalen startti on ollut melko lailla odotetunlainen. Peliitat vaikuttaa olevan melko selvästikin Mestiksen heikoin porukka tällä hetkellä ja Koovee taas keskikastia, joten johonkin tuohon väliin Zemgale asettunee. Vähän kun Latvian nuoret pojat tottuvat tasoon, niin ehkä playoff-paikasta taisteleminen voi olla mahdollistakin. Koovee-peleistä varsinkin jälkimmäisessä näkyi rutiinin ja kokemuksen puute. Oli muutamakin maalipaikka ja läpiajo, mutta jäivät nollille kun ei niitä osattu käyttää.

Kotikaukalostaan Zemgale ottanee valtaosan pisteistään. Ei ole kiva paikka vierasjoukkueelle. Pääsevät siellä myös ehkä hieman enemmän pelaamaan omilla vahvuuksillaan, kun Suomen isommissa kaukaloissa vähän jäävät luistelussa kakkoseksi.

Ei tuo ihan toivoton porukka ole. Onpahan mielenkiintoista seurata, kuinka kehittyvät.
 
Suosikkijoukkue
Juniori Jokipojat, JoKP, Anaheim Ducks
En tiedä onko jo jossain ollut esillä, mutta itselle valkeni vasta eilen, että Zemgalen päävalmentaja Artis Abols on aikoinaan pelannut Jokipojissa. Samalla kaudella hän pelasi myös Hermeksessä.
 

Ccrb

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eikös täällä povattu jumboksi ja, että tiukkaa tekisi jopa suomi-sarjassa. Siihen nähden se, että on Peliittoja kovempi on jo ok suoritus.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Onkos kellään tiedossa kuinka pieni se Jelgavan kaukalo on? Mitä katselin osan eilisestä Peliitat - Zemgale -pelistä niin ehdin kuulla noin 348 kertaa selostajan mainitsevan Zemgalen kotikaukalon olevan poikkeuksellisen pieni.

Katselin Zemgale - Peliitat -pelin tallenteesta että aloitusympyrän ja siniviivan väliin jää noin 30-40 senttiä. (perustuu siihen että siniviiva on 30cm leveä). Päädystä siniviivaan (sen keskelle) on sääntöjen mukaan aina kaukalon koosta riippumatta 22,86 metriä ja aloitusympyrän säde on 4,5m. Tästä voidaan laskea, että kaukalon pituus olisi 2 * (22,86+0,15+0,3+4,5) = 55,6m. Se on esimerkiksi Espoon kaukaloon verrattuna 4,5m lyhyempi. Kaukalon leveydestä on vaikeampi sanoa mitään. B-pisteiden ympyräthän on vakioetäisyydellä toisistaan ja niiden etäisyys laidasta riippuu kaukalon leveydestä. Vertailin tätä väliä silmämääräisesti Keuruun kaukaloon enkä huomannut siinä merkittävää eroa. Siinä kuitenkin kameran sijoittelu vaikuttaa paljon siihen miltä se etäisyys näyttää.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eikös täällä povattu jumboksi ja, että tiukkaa tekisi jopa suomi-sarjassa. Siihen nähden se, että on Peliittoja kovempi on jo ok suoritus.

No nyt näyttäisi olevan voitot 2-2 ja tässä vain vastukset kovenee kun joukkueet ei enää kohtaa. Tosin ensiviikolla näyttäisi olevan FPS vastassa siinä varmaan kauden parhain mahdollisuus ottaa vierasvoitto.
 

Lähdepelto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ketterä,Lukko
Veikkaan että kaksikymmentä sarjapistettä tekee tiukkaa mutta ei hätää. Zemgalella on takuu sarjapaikasta. Tosin jatkuva häviäminen voi viedä mielenkiinnon.
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Zemgalella opettelua vielä Suomen kaukaloihin. Hyvää oppia tältä kiertueelta. Joukkue parantaa taatusti peli peliltä. Hyökkäyspelin rakentelun kanssa joukkueella on ollut suuria ongelmia. Miten mahtaa vaan pidemmän päälle virta riittää pitkine vierasreissuineen?

Kotonaan Zemgale on parhaimmillaan ja kauneimmillaan. Mielenkiinnolla odottelee kuinka Kokkolan Hermes pelailee hirvipaitoja vastaan Jelgavassa.
 

J-mann

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Zemgalella hyvä pöhinä päällä. Joukkueessa selvästi halua näyttää. Kotiyleisö laulaa huutaa ja mekkaloi, mutta hyvässä hengessä. Twitterikin päivittyy kaiken aikaa. Mielenkiinnolla tulee seurattua.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ne on nyt nuo Latvian poijaat jo melkein suorassa pudotuspelipaikassa kiinni... Mutta kuten @penaz ja muutama muu totesikin, niin vähän viisaampia ollaan joka kierroksen jälkeen. Helpoimpia vastustajia on nyt kohdattu, mutta seuraavaksi sitten Hermes, Ketterä ja TuTo. Näistä peleistä saadaan ehkä enemmän irti sen suhteen, että mikä Zemgalen taso nyt oikein on.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Ne on nyt nuo Latvian poijaat jo melkein suorassa pudotuspelipaikassa kiinni... Mutta kuten @penaz ja muutama muu totesikin, niin vähän viisaampia ollaan joka kierroksen jälkeen. Helpoimpia vastustajia on nyt kohdattu, mutta seuraavaksi sitten Hermes, Ketterä ja TuTo. Näistä peleistä saadaan ehkä enemmän irti sen suhteen, että mikä Zemgalen taso nyt oikein on.

Pöllyttävät varmaan Hermestä kotona. Hermeksen alkulento perustuu muihin aisoihin kuin siihen että joukkue olisi oikeasti pitkässä juoksussa laadukas. Voi olla että laittavat sitten näitä ihan oikeita kärkijengejä myös ahtaalle. Ihan mestistasoa Zemgale näyttäisi olevan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Knap
Suosikkijoukkue
Juniori Jokipojat, JoKP, Anaheim Ducks
Ihan mestistasoa Zemgale näyttäisi olevan.
Juurikin näin, Zemgale on ihan kelpo joukkue Mestis-tasolle siinä, missä monet muutkin ja aika sitten näyttää miten joukkue sijoittuu sarjassa. Jotenkin on huvittanut lukea näitä etukäteisveikkauksia, että onko Zemgale Mestis-tasoa vai ei? Monet ovat tuominneet tai ainakin vahvasti epäilleet joukkueen mahdollisuuksia pärjätä Mestiksessä. En tiedä sitten, minkä Mestis-lasien läpi näitä arvioita on kirjoitettu, mutta taitaa aika monella olla turhan ruusuinen kuva Mestiksen-tasosta.
 

Ristimollo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Zemgale on yllättänyt positiivisesti pärjää ainakin keskikastin porukoille aika näyttää miten on sarjan parhaita vastaan. Pisteitä Zemgalen tulee vielä paljon napsimaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös