Historia-aiheisten materiaalien suositteluketju

  • 2 014
  • 24

Hiker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jalkapallo, jääkiekko, yleisurheilu
@heketsu88 :n historiavisaketjussa huomasin ilokseni, että Jatkiksesta löytyy paljon historiaharrastajia ja -tietäjiä. Olen viime aikoina lueskellut historiakirjoja ja kuunnellut podcasteja. Ajattelinkin, että tähän ketjuun voisi suositella erilaisia historia-aiheisia materiaaleja ja toki perusteluineen mielellään. Jos vastauksia tulee paljon ja oikein innostun, saatanpa koota ne tähän aloitusviestiinkin.

Aloitetaan muutamalla omalla mieleentulevalla:

Kirjat:
  • Anthony Beevorin koko tuotanto (olen itse lukenut vain Berliinin, Stalingradin ja Toinen maailmansota -suurteoksen). Brittihistorioitsija, keskittyy siis toiseen maailmansotaan
  • Very short introduction -sarja. Sisältää asiantuntijoiden lyhyitä teoksia eri aiheista. Ne muutamat mitä olen lukenut, eivät olleet mitään kovin omaleimaisia, mutta niin lienee tarkoituskin. Saa Amazonista Kindlelle halvalla.
  • R. R. Palmer - Twelve who ruled. Ranskan vallankumouksen terrorin vuosi. Saattaa kaivata alkupalaksi johdatuksen vallankumouksen yleistapahtumiin. Rakentaa hyvän narratiivin henkilöistä.

Youtube:
  • Oversimplified - animoitua yleishistoriaa suosituista aiheista ja kanavan nimen mukaisesti
  • Montemayor - kartoille animoituja videoita taisteluista. Pääsisältö hengästyttävän hieno kolmiosainen sarja Midwayn meritaistelusta.

Podcastit
  • Mike Duncan, History of Rome - nimensä mukainen kronologisesti etenevä noin 180 jaksoa sisältävä podcast. Linkki vie Google Podcast -palveluun, mutta löytyy lisäksi ainakin Spotifysta.
  • Mike Duncan, Revolutions - saman tekijän yhä jatkuva sarja eri vallankumousten historiasta.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Ei historia niin vakavaa ole...
Suomen historiaa uudella tavalla. Yksitoista reilun viiden minuutin jaksoa jaksoi hyvin katsoa kerralla.

Kuka oikeastaan murhasi Rasputinin? Mistä ristiretket itse asiassa saivat alkunsa? Ja millä tavalla joulupukki liittyy Tallinnan risteilyihin? Tämän kaiken ja paljon muuta selvittää hullunhauska seikkailu, joka alkaa kivikaudelta ja päättyy Suomen itsenäistymiseen. Huumorisarja mätkii totuutta korville ja paljastaa, kuinka kaikki ehkä kuitenkin kävi, sillä kuten tiedetään, historiankirjat ovat voittajien kirjoittamia.

 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Loistava ketjunavus!

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen Lasse Lehtisen teos Murhattu ministeri -Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema. Omasta mielestä hieno ja ihmisläheinen kuvaus poliitikosta joka on useille nimeltä tuttu, mutta kenestä ei juuri mitään tiedetä.

Toinen on vanhempi kirja, mutta käsittääkseni edelleen täysin kuranttia tavaraa. Martti Turtolan Risto Ryti -Elämä isänmaan puolesta luo hyvän kuvan Suomen sodanajan pääministeriin ja presidenttiin, joka ulkopoliittisista syistä on jäänyt aiemmin vähälle tutkimukselle. Turtola on kirjoittanut myös mielenkiintoisen kirjan jääkärikenraaliluuntantti Tuomposta, nimikkeellä Talvisodan tuntematon sankari.

Antti Tuuri on taas kirjoittanut kirjan Paavo Talvelasta, joka avasi minulle sen kuinka pikkusieluisia ja inhimillisiä suurmiehet ovat mahdollisesti toisiaan kohtaan olleet sodan aikana.

Henkilökohtaisesti pidän myös paljon Teemu Keskisarjan tuotannosta. Mannerheimin nuoruuteen keskittyvä Hulttio tulee ensimmäisenä mieleen. Tuo mielenkiintoista kontrastia Mannerheimista luotuun myyttiseen kuvaan.

Beevorista samaa mieltä @Hiker in kanssa hyvää tavaraa. Aika nippelitietoa, mutta kiinnostavaa. Samasta "genrestä" tuli mieleen Peter Englundin Pultava, joka on todella yksityiskohtainen tutkimus/teos kyseisestä 1700-luvun taistelusta.
 
Viimeksi muokattu:

J.C.S.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Youtubessa on useita kanavia joilla on selitetty yksinkertaisilla palikkaratkaisuilla historiallisia taisteluita ja pitempiä kampanjoita esim. Cannae (Hannibal vs Rooma) Caesar Galliassa (ei valitettavasti Asterixia) Rooman sisällissotia, Suomen talvisota, mongolien valloitukset jne aina historian ensimmäisestä tunnetusta taistelusta Megiddosta 1900-luvun lopulle asti. Näistä esimerkkeinä Kings and Generals ja Historymarche.

Lisäksi on kaikenlaisia henkilöihin enemmän keskittyviä youtube kanavia esim The People Profiles (keskittyy enemmän Englantiin)

Nämä ovat kaikki englannin kielisiä, mutta erittäin selvästi artikuloituja ja noilla Kings and Generals tyyppisillä kanavilla nuo "palikka"-malliset taistelukuvaukset helpottavat tilanteiden ymmärtämistä jos englanti ei suju muuten kovin hyvin.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Valitettavasti nykyisessä elämäntilanteessa ei oikein ole aikaa lukea. Ja se vähäinen aika mikä on, menee fiktion parissa.

Mutta podcasteihin onneksi on aikaa, työmatkalla, lenkillä, pyykkiä ripustaessa jne. Tässä muutamia ehdotuksia historia-aiheisista podcasteista.

Ensinnäkin,
Podcastit
  • Mike Duncan, History of Rome - nimensä mukainen kronologisesti etenevä noin 180 jaksoa sisältävä podcast. Linkki vie Google Podcast -palveluun, mutta löytyy lisäksi ainakin Spotifysta.
  • Mike Duncan, Revolutions - saman tekijän yhä jatkuva sarja eri vallankumousten historiasta.

Toinen suositus näille kahdelle. Mainittakoon myös, että Rooman historiaa (jonka Duncan jättää hieman kesken...) jatkaa Robin Pierson podcastissa The History of Byzantium (ja tekee sen brittiaksentilla, mistä plussaa).

Mutta tässä muutamia suosituksia.

Ensinnäkin historiapodcastien Grand Old Man, Dan Carlin, jonka lähes kaikki mainitsevat innoittajana: Dan Carlin Hardcore History tunnetaan mammuttimaisista kunnianhimoisista jaksoistaan, jotka saattavat olla viisikin tuntisia! Omaan makuuni viime vuosina jaksot ovat olleet turhankin rönsyileviä ja pitkiä, mutta monet vanhat jaksot ovat timanttisia. Varsinaisen pääsarjan ohella on myös feedi Hardcore History: Addendum.

Hyvä podcast feedi jos on kiinnostunut vähän kaikesta, on BBC:n History Extra (World History Podcasts – Listen Now - HistoryExtra). Se on siis samannimisen lehden jatke, ja käytännössä jaksoissa haastatellaan yleensä lehteen artikkelin kirjoittaneita tutkijoita. Jaksoja tulee usein ja aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Ajankohtaisena suosituksena 3.3. jakso "Ukraine: the WW2 roots of today's conflict". Toinen BBC:n podcast, jota kannattaa seurailla, on In Our Time (BBC Radio 4 - In Our Time - Downloads), jossa on toisinaan historia-aiheita ja aina erinomaiset vieraat, joskin juontaja Melvyn Bragg on mitä on.

Yllä mainitun Bysantin historian kautta löysin Anthony Kallidesin podcastin Byzantium and Friends (Byzantium & Friends), jossa haastatellaan asiantuntijoita koskien erilaisia aiheita enemmän tai vähemmän Itä-Roomaan liittyen. Suositellaan sieltä vaikka jaksoa 53, "What can we know about the life of the Prophet Mohammed? with Sean Anthony". Ihan oikeaa historiantutkimusta siis, ei pelkkää populääriä sellaista.

Podcastissa Subject to Change on ajoittain hyviä jaksoja ja hyviä vieraita,
Linkki: https://podcasts.apple.com/gb/podcast/subject-to-change/id1436447503
Aloittaa voi vaikka 22.3.2021 jaksosta, jossa Bret Devereaux arvioi Minas Tirithin piiritystä sotahistoriallisesta näkökulmasta.

Lopulta erityissuositus podcastille Our Fake History Our Fake History – Historical Myths Relished and Ruined!. Sebastian Major uppoutuu erilaisiin myytteihin historiasta, pseudohistorioihin, väärinkäsityksiin yms., ja selvittää, mikä on faktaa, mikä fiktiota, ja mikä on yksinkertaisesti niin hyvä tarina, että se on pakko kertoa. (Juu, tuo on podcastin mainoslause.) Tässä on menossa jo kuudes kausi, joten kuunneltavaa riittää.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aloittaa voi vaikka 22.3.2021 jaksosta, jossa Bret Devereaux arvioi Minas Tirithin piiritystä sotahistoriallisesta näkökulmasta.

No, nyt kun Devereaux'n mainitsin, niin onhan yksi kirjallinenkin lähde, jota voisin suositella lämpimästi. Eli kyseisen herran blogi: A Collection of Unmitigated Pedantry Jos Minas Tirithin piiritys kiinnostaa, niin siitä on moniosainen sarja blogissa: Collections: The Siege of Gondor, Part I: Professionals Talk Logistics Jatkaa voi sitten Helmin Syvänteen taistelulla: Collections: The Battle of Helm’s Deep, Part I: Bargaining for Goods at Helm’s Gate Ajankohtaisempia aiheita puolestaan kaksi viimeisintä kirjoitusta, Miscellanea: Understanding the War in Ukraine ja Collections: How the Weak Can Win – A Primer on Protracted War. Erinomainen blogi, jos sotahistoria kiinnostaa, ja miksei muukin historia. Devereaux kirjoittaa myös mm. esimoderneista kaupungeista (Collections: The Lonely City, Part I: The Ideal City) ja maataloudesta (Collections: Bread, How Did They Make It? Part I: Farmers!), uskonnosta (Collections: Practical Polytheism, Part I: Knowledge) ja yhteiskunnasta (New Acquisitions: How It Wasn’t: Game of Thrones and the Middle Ages, Part I). Ja paljon muusta.

Edit. Jos ei ole aikaa lukea, niin joku ystävällinen sielu on myös lukenut blogin kirjoituksia Youtubeen, joten ne voi kuunnella: https://www.youtube.com/channel/UCr7T60QTSIUbRo01hsaWDcw
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Loistava ketjunavus!

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen Lasse Lehtisen teos Murhattu ministeri -Heikki Ritavuoren elämä ja kuolema. Omasta mielestä hieno ja ihmisläheinen kuvaus poliitikosta joka on useille nimeltä tuttu, mutta kenestä ei juuri mitään tiedetä.
On tosiaan hieno kirja.

Lasse Lehtisen Väinö Tanner - Itsenäisen Suomen mies.

Kyseinen kirja kannattaa lukea etenkin, jos poliittinen historia kiinnostaa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
No, nyt kun Devereaux'n mainitsin, niin onhan yksi kirjallinenkin lähde, jota voisin suositella lämpimästi. Eli kyseisen herran blogi: A Collection of Unmitigated Pedantry Jos Minas Tirithin piiritys kiinnostaa, niin siitä on moniosainen sarja blogissa: Collections: The Siege of Gondor, Part I: Professionals Talk Logistics Jatkaa voi sitten Helmin Syvänteen taistelulla: Collections: The Battle of Helm’s Deep, Part I: Bargaining for Goods at Helm’s Gate Ajankohtaisempia aiheita puolestaan kaksi viimeisintä kirjoitusta, Miscellanea: Understanding the War in Ukraine ja Collections: How the Weak Can Win – A Primer on Protracted War. Erinomainen blogi, jos sotahistoria kiinnostaa, ja miksei muukin historia. Devereaux kirjoittaa myös mm. esimoderneista kaupungeista (Collections: The Lonely City, Part I: The Ideal City) ja maataloudesta (Collections: Bread, How Did They Make It? Part I: Farmers!), uskonnosta (Collections: Practical Polytheism, Part I: Knowledge) ja yhteiskunnasta (New Acquisitions: How It Wasn’t: Game of Thrones and the Middle Ages, Part I). Ja paljon muusta.

Edit. Jos ei ole aikaa lukea, niin joku ystävällinen sielu on myös lukenut blogin kirjoituksia Youtubeen, joten ne voi kuunnella: https://www.youtube.com/channel/UCr7T60QTSIUbRo01hsaWDcw
En muista mihin ketjuun joku näistä oli syksyllä linkitetty, mutta tuli vietettyä todella monta iltaa lukiessa Devereauxin blogia. Erittäin lukijaystävällisesti saa välitettyä hyvinkin spesifiä tietoa. Pariin kuukauteen ei ole nyt tullut luettua niin sinne on varmaankin tullut vaikka mitä mielenkiintoista. Itselle mieleen jääneitä noiden lainaamassani viestissä linkattujen lisäksi ainakin "How this is not Sparta" (missä tiesi kertoa että ko. kaupunkivaltio oli glorifioitu pohjois-korea minkä merkittävin saavutus oli indoktrinoida johtava luokka alakouluikäisestä lähtien murhaamaan kanssaihmisiä ja että koko kuvio oli jopa todella epämiellyttävän antiikin Kreikan kontekstissa ihan omaa luokkaansa mm 10/90 suhdeluvulla vapaat vs. orjat) ja "Fremen mirage" -sarja (mikä debunkkaa pitkällisesti ja melkoisen täydellisesti myytin/meemin siitä miten kovat ajat luo kovia miehiä jotka luovat hyvät ajat mikä pehmentää miehet mikä aiheuttaa kovia aikoja).

Ei ole tullut luettua tietokirjoja aikoihin, mutta aina mahdollisuuden sattuessa pitää muistaa kehua ruotsalaista Peter Englundia. Erittäin hyvin osannut tarinallistaa opuksensa vaikka ovatkin pelkkää asiaa. Jos nyt jostain olisi pakko aloittaa uudestaan lukeminen, niin varmaankin valitsisin Ofredsår - Suuren Sodan Vuodet.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Olisiko joillakin tipsejä Yhdysvaltojen historiasta kiinnostuneelle? Lähinnä dokumentit kiinnostaisi. Sellainen kokonaiskuva olisi mukava saada ajasta ennen itsenäistymistä aina tähän päivään. Ei varmasti ihan yhdellä dokkarilla vielä tähän päästä, mutta kuitenkin.
 

Haudankaivaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, NHL:n suomalaiset, Porin Ässät, Lion #79
Olisiko joillakin tipsejä Yhdysvaltojen historiasta kiinnostuneelle? Lähinnä dokumentit kiinnostaisi. Sellainen kokonaiskuva olisi mukava saada ajasta ennen itsenäistymistä aina tähän päivään. Ei varmasti ihan yhdellä dokkarilla vielä tähän päästä, mutta kuitenkin.
Materiaalia on Yhdysvaltojen historiasta vaikka kuinka paljon ja koko ajan tulee paljon uutta. Youtubesta löytyy kyllä paljon hyviä videoita, esimerkiksi Yhdysvaltojen maa-alueen lisääntymisestä, jokaisesta presidentistä useampia dokumentteja, jokaisesta sodasta (eniten varmaankin sisällissodasta), joten onkin hankala päättää mistä aloittaa. Tässä on ihan hyvä video ja historialliset tapahtumat hyvin tiivistettynä, mutta kyseessä on aika nopeatempoinen video.




Olen jonkin verran katsonut myös erään yhdysvaltalaismiehen kanavaa, hän tekee videoita mm. maailmansodista, USA:n sisällissodasta ja vanhoista taistelupaikoista. Hän teki myös ihan pari päivää sitten reaktiovideon juuri tuosta aiemmin mainitsemastani videosta, jossa hän selittää tarkemmin ja enemmän videon sisällöstä, eli voi olla mielenkiintoisempaa kuin pelkän videon katsominen.

Mutta joka tapauksessa, pelkästään Youtubesta löytyy paljon USA:n historiaa käsittelevää materiaalia. Sitten on vielä kaikki kirjat, historialliset elokuvat (esim. Lincoln vuodelta 2012) ja muut dokumentit, joita löytyy suoratoistopalveluista, lisäksi vielä laajat wikipedia-artikkelit monista tapahtumista ja presidenteistä. Eli voi olla vähän hankala päättää, mistä aloittaa.

Se vähän minua harmittaankin, kuinka monista Suomen historian tapahtumista ja henkilöistä on tähän verrattuna melko vähän materiaalia ja henkilöt jäävät melko etäisiksi.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Kuuntelen parhaillaan Areenasta sarjaa Suomi keisarin alamaiseksi, eli Suomen sodan päätöstä ja siirtymistä itänaapurin alaisuuteen. Laadukasta juttua, suosittelen. Historiasta kun tykkään, niin olisko suositella kirjaa tai vaikka kirjasarjaa Euroopan historiasta about 1300-luvulta eteenpäin. Saisi olla mielellään enemmän kun yleiskatsausta. Huomasi tuota podcastia kuunnellessa, että on unohtunut jo jonkin verran tapahtumia, niin olisi mukava lukea vaihteeksi asiaa fiktion lomassa. Erilaiset "aihekulmat" kiinnostaa kovin esim Hansa-kauppa ja muu kaupallinen kehitys, Itä-meri ja sen hallinta yms.
 

J.C.S.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Enemark: Kalmarin unionista Tukholman verilöylyyn, Pohjoismainen unioniaika 1397-1521 (1986)
Ylikangas: Kustaa Vaasa ja hänen uhmaajansa Kristian II:sta Nils Dackeen (2021)
Ylikangas: Nuijasota (1977)
Valtonen: Puolen maailman valtias Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty (2015)
@mekabyte
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Enemark: Kalmarin unionista Tukholman verilöylyyn, Pohjoismainen unioniaika 1397-1521 (1986)
Ylikangas: Kustaa Vaasa ja hänen uhmaajansa Kristian II:sta Nils Dackeen (2021)
Ylikangas: Nuijasota (1977)
Valtonen: Puolen maailman valtias Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty (2015)
@mekabyte
Kiitokset. Hieman noloa että tuota nuijasotaa en ole lukenut. Se kun on vähän niinku kotiseutu kronikka. Tuossa on kyllä hyvä lista syksylle. Hyvää vastapainoa Witcher sarjalle.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jos historia kiinnostaa ihan toden teolla ja Suomen arkistot on pengottu jo läpi, niin aina voi siirtyä naapurimaihin. Tässä Ruotsin arkisto, josta löytyy esim. mielenkiintoisia karttoja Suomesta ja Ruotsin ja Venäjän rajoista sekä aikalaismaalaus sotatoimista Värälässä Kymijoella:


Ja tässä yksi esimerkki: Sveriges Krig, Kriget mot Preussen 1757-1762 - Kriget mot Ryssland 1788-1790 , SE/KrA/0425/17/186 - Riksarkivet - Sök i arkiven

Suomea koskevia asioita voi lukea myös joistain vapaasti saatavilla olevista venäläisarkistoista sekä tietty CIA:n kirjastosta. Suurin osa on kyllä todella tylsää matskua, on esimerkiksi lueteltu rautatieasemia tai tehty analyysia suomalaisten energiavaihtoehdoista.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ensinnäkin historiapodcastien Grand Old Man, Dan Carlin, jonka lähes kaikki mainitsevat innoittajana: Dan Carlin Hardcore History tunnetaan mammuttimaisista kunnianhimoisista jaksoistaan, jotka saattavat olla viisikin tuntisia! Omaan makuuni viime vuosina jaksot ovat olleet turhankin rönsyileviä ja pitkiä, mutta monet vanhat jaksot ovat timanttisia. Varsinaisen pääsarjan ohella on myös feedi Hardcore History: Addendum.

Dan Carlinin kautta löysin toisen podcastin, jonka olen jostain syystä tähän asti missannut: The Rest is History, jossa Tom Holland (se TV:stä tuttu historioitsija, ei se näyttelijä) ja Dominic Sandbrook keskustelevat eri aiheista. Hyvä aloitus on tuo pariosainen jakso, jonka tekivät Dan Carlinin kanssa, jossa käyvät läpi erilaisia kysymyksiä, ja jatkavat sitten vielä kolmannen jakson Dan Carlinin podcastin puolella. Nuo jaksot ovat hyvin kevyitä, useimmat muut ovat paljon syvällisempiä.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Enemark: Kalmarin unionista Tukholman verilöylyyn, Pohjoismainen unioniaika 1397-1521 (1986)
Tuo on lähes luettu, pari lukua jäljellä. Kyllä huomaa että on vanha oppikirja. Kaipaisi ns toimituksellista otetta ja edes auttavaa teknistä editointia. Ihan helvetin raskasta lukea ns pötköön kirjoitettua tekstiä vailla minkäänlaista hengähdystaukoa tms asettelua. Asiaa on kyllä ja hyvinkin mielenkiintoista. Tuosta ajasta saisi kyllä melkoisen saippua-/draamasarjan aikaiseksi. Sen verran "valta" vaihtui ja suhteilla pelattiin.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Nuijasota luettu. Voin hyvin uskoa että Ylikankaan teksti aiheutti kuhinaa ja parran pärinää. Entisenä Ilmajokisena oli yllätys, että se Jaakko Ilkan rooli ei ollutkaan niin iso kun paikkakuntalaisena vaikutelma on ollut. Mutta kovilla on tavan kansa ollut ja hyvin huomaa mistä osin oikeutettu "herraviha" on peräisin. Sen verran hienosti kotimaan aateli on vetänyt talonpoikia ja muuta rahvasta kölin alta.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues

Pari viikkoa sitten Yle Teemalta osui Areenastakin löytyvä dokkari palasesta suomalaista poliittista historiaa. Kyseessä siis dokumentti demokratiaa ja perustuslakia ideologisesti puolustaneesta ”oppositiopoliitikoista” Georg C. Ehrnroothista ja hänen suhteestaan Kekkos-vetoiseen politiikan tekemiseen. Hienosti avataan sitä, millainen kekkoslandia Suomi aikoinaan oli ja mitä kääntöpuolia siihen liittyi. Mielenkiintoinen henkilö tuo Ehnrooth ja ehdottomasti sellainen, mitä toimiva järjestelmä (lue demokratia) kaipaa pysyäkseen toimivana, oli sitten samaa mieltä henkilön kanssa tai ei.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Jukka Korpela: Länsimaisen yhteiskunnan juurilla : Jumalan laista oikeusvaltion syntyyn.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tuli mieleen kysyä, että osaavatko täällä ihmiset neuvoa jotain hyviä teoksia Isovihaan liittyen? Luulisi tuosta muutamia hylly metrejä olevan tavaraa.
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuli mieleen kysyä, että osaavatko täällä ihmiset neuvoa jotain hyviä teoksia Isovihaan liittyen? Luulisi tuosta muutamia hylly metrejä olevan tavaraa.
Aloittaisin Vilkunan kirjasta "Viha — Perikato, katkeruus ja kertomus isostavihasta" Ja siinä on toivottavasti hyvä lähdeluettelo. Kuuluu itselläni "pitäisi lukea" -ryhmään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös